ΘΑΣΟΣ
Το κεφάλι πιθήκου της Θάσου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ένα ξεχωριστό αντικείμενο με ιδιαίτερη ιστορική και αρχαιολογική σημασία παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο έκθεσης που περιλαμβάνει 296 αντικείμενα από την Παλαιολιθική εποχή έως τα νεότερα χρόνια, καθώς και την παρουσίαση 30 σπηλαίων και βραχοσκεπών.
Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει ένα κεφάλι πιθήκου από πλαστικό αγγείο του 6ου αιώνα π.Χ., το οποίο προέρχεται από το σπήλαιο της Δρακότρυπας στη Θάσο. Το εύρημα αυτό ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια συστηματικών ανασκαφών που πραγματοποίησε ο αρχαιολόγος Φώτης Γεωργιάδης, στο σπήλαιο που βρίσκεται κάτω από την πλαγιά της Παναγίας, και το οποίο πλέον αναγνωρίζεται ως αρχαϊκό ιερό.
Τι είναι τα πλαστικά αγγεία
Τα λεγόμενα πλαστικά αγγεία φέρουν διακοσμητικά ή συμβολικά στοιχεία με μορφές ζώων, ανθρώπων ή μυθικών πλασμάτων, και χρησιμοποιούνταν κυρίως ως δοχεία για αρώματα. Το κεφάλι πιθήκου της Θάσου πιθανότατα αποτελούσε τέτοιο αγγείο, που αφιερώθηκε στο ιερό του σπηλαίου. Αν και το υπόλοιπο τμήμα του αγγείου δεν βρέθηκε, το κεφάλι διασώθηκε ανάμεσα σε καταρρεύσαντα τμήματα ενός αρχαϊκού λιθόκτιστου τοίχου, ο οποίος θεωρούνταν αρχικά κατασκευή του 20ού αιώνα.
Αναθεώρηση της αρχαιολογικής σημασίας του σπηλαίου
Το σπήλαιο της Δρακότρυπας ήταν ήδη γνωστό από τις έρευνες της Χάιδως Κουκούλη-Χρυσανθάκη το 1972, όμως τότε δεν είχε αναγνωριστεί η λατρευτική του χρήση. Οι νεότερες ανασκαφές της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας (2015–2018) αποκάλυψαν τεκμήρια που μαρτυρούν τη χρήση του ως ιερού κατά την αρχαϊκή περίοδο, ενισχύοντας τις γνώσεις μας για τις θρησκευτικές πρακτικές της εποχής.
«Σκάβοντας το 2017, ανάμεσα στα χαλάσματα του τοίχου, βρέθηκε το κεφάλι του πιθήκου. Διαπιστώσαμε ότι ο τοίχος που περνούσε απαρατήρητος ήταν τελικά κατασκευή της αρχαϊκής περιόδου», δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης.
Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αναδεικνύει τη διαχρονικότητα της ανθρώπινης παρουσίας και λατρείας στα σπήλαια, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες και φέρνοντας στο φως άγνωστες πτυχές της θασίτικης αρχαιότητας.
ΘΑΣΟΣ
Φωτιά σε θερμοκήπιο στη Θάσο

Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας 9 Ιουνίου σε θερμοκήπιο στη Σκάλα Ραχωνίου, στη Θάσο, προκαλώντας κινητοποίηση των αρχών.
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα, καταφέρνοντας να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά πριν επεκταθεί σε παρακείμενες εγκαταστάσεις ή καλλιέργειες.
Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε μεγαλύτερες ζημιές, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διενεργεί προανάκριση για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.
ΘΑΣΟΣ
Σύσκεψη για τον Τουρισμό στην Π.Ε. Καβάλας

Μία σημαντική σύσκεψη για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των Δήμων Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου, καθώς και εκπροσώπων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ). Στο επίκεντρο βρέθηκαν τόσο ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας όσο και οι δυνατότητες τουριστικής προβολής της Θάσου.
Παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού
Η σύσκεψη διεξήχθη με πρωτοβουλία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Παναγιώτη Αρχοντή, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρου Μαρκόπουλου, και είχε ως στόχο την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ο σχεδιασμός αυτός είχε ήδη παρουσιαστεί στην πρόσφατη ημερίδα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή από τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη.
Συζήτηση για Θάσο και Νέα Εργαλεία Προβολής
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανάλυση προτάσεων για την τουριστική ανάπτυξη της Καβάλας και της Θάσου, ενώ τέθηκαν επί τάπητος και νέα “εργαλεία” υποστήριξης, όπως:
-
Η πλατφόρμα διαβούλευσης για την ενίσχυση της συμμετοχής τοπικών φορέων στην τουριστική στρατηγική.
-
Ο Οργανισμός Προώθησης Προορισμών, που στοχεύει στον επαγγελματικό σχεδιασμό καμπανιών και δράσεων τουριστικής προβολής.
Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού
Ο κ. Παναγιώτης Αρχοντής δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη για τις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, η οποία εντάσσεται στον δεύτερο κύκλο επαφών της Περιφέρειας με Δήμους και Επιμελητήρια. Σκοπός ήταν να παρουσιαστεί ο σχεδιασμός της Περιφέρειας και να αναπτυχθούν συνέργειες με τους δήμους, ώστε να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν του τόπου μας. Η συμμετοχή ήταν καθολική και η συζήτηση εποικοδομητική.»
Κοινή Δέσμευση για Συνεργασία
Η σύσκεψη ανέδειξε τη βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων, με στόχο την ανάδειξη των τουριστικών δυνατοτήτων της ευρύτερης περιοχής και τη δημιουργία ολοκληρωμένων πακέτων τουριστικής εμπειρίας για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Η τουριστική πολιτική της Περιφέρειας ΑΜΘ φαίνεται να εισέρχεται σε πιο στοχευμένη και συντονισμένη φάση, αξιοποιώντας τόσο τις τοπικές δυνάμεις, όσο και σύγχρονα μέσα προβολής και στρατηγικής ανάπτυξης.