Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το cosmopolis θα γίνει φέτος, για τις άλλες δράσεις της “Δημωφέλεια” θα δούμε!

Δημοσιεύτηκε

στις

«Τα εν οίκω μη εν δήμω», είπε ο νέος πρόεδρος της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Καβάλας, Παναγιώτης (Τάκης) Αγγελίδης, σε συνέντευξη που έδωσε σε τοπικό Μέσο Ενημέρωσης. «Δεν έχει νόημα να βγαίνουμε στα ραδιόφωνα να μιλάμε για νούμερα. Δεν αφορά κανένα. Έχουμε το διοικητικό συμβούλιο, μέσα στο οποίο η κυρία Ιωσηφίδου μπορεί να προσφέρει έργο», είπε.
Η «Δημωφέλεια» είναι μία δημοτική κοινωφελής επιχείρηση και όχι Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.), που λειτουργεί με άλλη φιλοσοφία. Επομένως, η διοίκηση της «Δημωφέλεια» οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια και να ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο και τους δημότες, ακόμα και για την οικονομική κατάσταση. Κάποια πράγματα, λοιπόν, που συζητούνται στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο δεν είναι ένα «κλειστό κλαμπ», πρέπει να γίνονται γνωστά προς την τοπική κοινωνία. Για να υπάρχει ο δημόσιος έλεγχος.
Δεν πρέπει οι δημότες να μάθουν, πως θα διαχειριστεί η διοίκηση της κοινωφελούς επιχείρησης την οικονομική επιχορήγηση που θα λάβει, για το έτος 2020, από τον Δήμο Καβάλας; Δεν πρέπει, επίσης, η διοίκηση της «Δημωφέλεια», να ανακοινώσει στην κοινωνία ποιες δράσεις θα γίνουν, ποιες δράσεις θα γίνουν με μειωμένη χρηματοδότηση και ποιες θα αναβληθούν, ή θα καταργηθούν; «Το φεστιβάλ cosmopolis θα γίνει και φέτος με τον ίδιο προϋπολογισμό όπως πέρυσι. Θα είναι διαφορετικό και φαντάζομαι πολύ καλύτερο», ανέφερε ο πρόεδρος της «Δημωφέλεια». Θα το δούμε στην πράξη.
Στο σχέδιο των δράσεων που υποβλήθηκε στον Δήμο Καβάλας, πρόσθεσε ο πρόεδρος, κάποιες δράσεις που ενδεχομένως δεν περιλαμβάνονται, ή δεν προϋπολογίστηκαν, μπορούν να γίνουν με αναμορφώσεις του προϋπολογισμού. Από τι θα εξαρτηθεί η υλοποίηση των δράσεων αυτών; Από τυχόν αντίδραση των δημοτών, που δεν εντάχθηκαν στον αρχικό σχεδιασμό; Και ποιες είναι οι δράσεις που, ενδεχομένως, δεν προϋπολογίστηκαν;
Εάν η «Δημωφέλεια» είναι αναπτυξιακό εργαλείο για τον Δήμο Καβάλας, φίλτατε πρόεδρε, είναι πρωτάκουστο η δημοτική Αρχή, να περικόπτει κατά εξήντα τοις εκατό (60%) την επιχορήγηση προς αυτή, από τους πρώτους κιόλας μήνες που ασκεί τη διοίκηση! Η απόφαση αυτή, δεν δείχνει ότι η δημοτική Αρχή αντιλαμβάνεται και εκτιμά τον σημαντικό ρόλο της κοινωφελούς επιχείρησης για τον τόπο.
Από απόψεως ψυχολογίας του προσωπικού, να εξετάσουμε την περικοπή του 60% στη χρηματοδότηση, με πιο κίνητρο θα συνεχίσουν οι εργαζόμενοι, να παράγουν το ίδιο και καλύτερο έργο σε μία επιχείρηση που είναι υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτείται; Δεν θα έχει αυτό αντίκτυπο στην ποιότητα των δράσεων που θα γίνουν;
Ακόμα κι αν η δημοτική Αρχή θεωρεί υπερβολικό το ποσό της επιχορήγησης που έδινε η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Καβάλας προς τη «Δημωφέλεια», δεν εξήγησε ποιες δράσεις χρηματοδοτήθηκαν με μεγαλύτερα ποσά απ’ ότι έπρεπε, ή ποιες δράσεις δεν έπρεπε να χρηματοδοτηθούν καθόλου. Για να καταλάβουν και οι δημότες, γιατί περικόπηκαν 700.000 και όχι 200.000, ή 800.000 ευρώ. Η «σπατάλη», δηλαδή, αφορούσε το συγκεκριμένο ποσοστό της οικονομικής επιχορήγησης;

k-tipos

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποσχέσεις Μουριάδη στους Καβαλιώτες της Αθήνας για μια διαφορετική Καλαμίτσα το Καλοκαίρι

Δημοσιεύτηκε

στις

Στα… πηγαδάκια που μεσολάβησαν στην εκδήλωση κοπής της πίτας των Καβαλιωτών της Αθήνας, αρκετοί Καβαλιώτες έθεσαν στον δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη ορισμένα από τα βασικά προβλήματα που εντοπίζουν στη γενέτειρα πόλη.

Για το θέμα της γέφυρας, ο κ. Μουριάδης είπε ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας και πλέον χρόνος, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη της «Εγνατίας» που θα κρίνει τα επόμενα βήματα, ενώ προανήγγειλε παρεμβάσεις από πλευράς δήμου στον τοίχο του πρώην νοσοκομείου, ώστε να διευκολυνθεί η κυκλοφορία. Ο ίδιος απάντησε και για την παραλία της Καλαμίτσας, λέγοντας πως το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη και ανακαινισμένη από πλευράς Δήμου να υποδεχθεί τον κόσμο, παρότι ως έκταση είχε περάσει το 2018 στο Υπερταμείο.

Επίσης, ο «πρώτος πολίτης» της Καβάλας προανήγγειλε πρωτοβουλίες αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Ασημακοπούλου, σε συνεργασία με τον Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, σε χρόνο που δεν προσδιόρισε, μετά την αποχώρηση των προσφύγων οι οποίοι φιλοξενούνται στον χώρο. Μάλιστα, σημείωσε πως σχεδιάζει να επανεκκινήσει το θέμα επαναχρησιμοποίησης και ανάδειξης του κτιρίου «Διόνυσος».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26 Μαρτίου δημοπρατείται το πρώτο έργο για την πεσμένη γέφυρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Την Πέμπτη 26 Μαρτίου η Εγνατία Οδός ΑΕ δημοπρατεί το πρώτο έργο σχετικά με την πεσμένη γέφυρα. Αυτό έχει τίτλο: «Εκτέλεση γεωερευνητικών εργασιών για την αντιμετώπιση της αστοχίας της Γέφυρας Παλαιού Νοσοκομείου Καβάλας, οδού Νυρεμβέργης».

Σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης, ο ανάδοχος πρέπει να εξειδικεύεται σε αυτά τα έργα κι έχει προθεσμία να ολοκληρώσει τις εργασίες του 4 μήνες. Εκτός αν ζητήσει και του χορηγηθεί παράταση.

Επί της ουσίας οι έρευνες που θα γίνουν θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα στοιχεία που θα βοηθήσουν την Εγνατία Οδό ΑΕ να αποφασίσει τι λύση θα δώσει στην εκκρεμότητα. Δηλαδή το έργο είναι προπαρασκευαστικό αυτού που τελικά θα δρομολογηθεί στην ίδια περιοχή.

Ο προϋπολογισμός του είναι 87.000 ευρώ. Θα επιλεγεί η πλέον οικονομικά συμφέρουσα προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας –τιμής, σύμφωνα με τα κριτήρια που αναφέρονται στο τεύχος Διακήρυξη Ανοικτής Διαδικασίας. Το πρώτο αυτό βήμα της Εγνατίας Οδού στην περιοχή της πεσμένης γέφυρας περιλαμβάνεται φυσικά στη σύμβαση που υπάρχει μεταξύ της εταιρίας και της Περιφέρειας ΑΜΘ.

proininews

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ιδιωτικοποίηση μόνο στο «Φίλιππος Β’» με τη διαδικασία των υπό- παραχωρήσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

Ξεκαθαρίζει κάθε μέρα και περισσότερο το τοπίο σχετικά με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση των λιμανιών στην περιφέρεια, ανάμεσα στα οποία και το νέο της Καβάλας «Φίλιππος Β΄».

Τα δημοσιεύματα στην Αθήνα ήταν πολύ συγκεκριμένα το Σάββατο. Μνημονεύουν ενδιαφέρον οριστικό από μια κοινοπραξία εταιρία εταιριών στην οποία μετέχουν Αμερικάνοι, η Goldair και άλλοι. Τα δημοσιεύματα δεν αναφέρουν δύο σημαντικές λεπτομέρειες. Το σχήμα θα ενδιαφερθεί μόνο για το νέο λιμάνι, το οποίο θα ιδιωτικοποιηθεί μέσω της διαδικασίας της προηγούμενης κυβέρνησης. Των υπό παραχωρήσεων. Ενδιαφερόμενος για τα άλλα λιμάνια του Νομού δεν φαίνεται να υπάρχει κι έτσι τη… γλιτώνει και το κεντρικό λιμάνι αλλά και ο ΟΛΚ. Ο οποίος όλα δείχνουν ότι θα διατηρήσει την παρουσία του όπως είναι σήμερα.

Απλώς στην αρμοδιότητα του δεν θα είναι το νέο λιμάνι.
Η μοναδική πρόταση για το νέο λιμάνι συνδέεται με το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Στηρίζεται στην προοπτική που δίνει το νέο λιμάνι, ειδικά στην εποχή της σιδηροδρομικής του σύνδεσης. Ταυτόχρονα οι Αμερικάνοι θα έχουν δύο λιμάνια πλησίον της Θεσσαλονίκης, στο οποίο έχουν ήδη εγκατασταθεί επιχειρηματίες από τη Ρωσία. Ανάμεσα στα όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας ξεχωρίζουμε το έγκυρο όπως φαίνεται ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής.

Το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αναδύθηκε» χθες (την Παρασκευή) στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ελληνοαμερικανικό σχήμα που σχεδιάζει να διεκδικήσει στους διεθνείς διαγωνισμούς που θα γίνουν τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και του Βόλου. Βασικοί «παίκτες» του σχήματος, κατά πληροφορίες, θα είναι ο ελληνικός όμιλος Goldair, η αμερικανική SSA Marine, η οποία διαχειρίζεται λιμάνια και διακινεί περισσότερα από 14 εκατ. teu ετησίως, καθώς και ο επενδυτικός οίκος Black Summit Financial Group

. Οι τρεις βασικές εταιρείες του σχήματος, μαζί με τους υπόλοιπους συνεταίρους τους, σε περίπτωση που επιτύχουν τον στόχο τους και πάρουν τα λιμάνια «στα χέρια τους», σχεδιάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να επενδύσουν περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας συνολικά, και να φέρουν νέα φορτία στη χώρα.

proininews

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ροδόπη | Μεγάλη αύξηση την τελευταία δεκαετία στις διανυκτερεύσεις τουριστών

Δημοσιεύτηκε

στις

Η μείωση των Ελλήνων τουριστών λόγω κρίσης όμως κρατάει χαμηλές τις πληρότητες ξενοδοχείων

Τη μεγαλύτερη αύξηση στον τουρισμό είχε η Περιφέρεια ΑΜΘ το διάστημα 2016-2018, ωστόσο ο τζίρος αυξήθηκε μόλις 12%: ποιες εθνικότητες μας επισκέπτονται και πόσα καταναλώνουν

Μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) φέρνει στο «φως» ο «Χ». Η έρευνα έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία πανελλαδικά, για την Περιφέρεια ΑΜΘ και συγκεκριμένα για το νομό Ροδόπης, που δείχνουν μεγάλη αύξηση του τουρισμού την περασμένη δεκαετία.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται κάτωθι αποτελούν συλλογή στοιχείων από την ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής στον τομέα του τουρισμού των 13 Περιφερειών της χώρας, αλλά και συγκεκριμένα των εκθέσεων που αφορούν στην Περιφέρεια ΑΜΘ με διαλογή στοιχείων ειδικά για το νομό Ροδόπης.

Αυξήθηκε ο τουρισμός πανελλαδικά
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκθέσεων, οι επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας την περίοδο 2016 – 2018 αυξήθηκαν κατά 23% (από 28,38 εκ. σε 34,83 εκ.). Αντίστοιχα, οι τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 23% (από 12,75 δις ευρώ το 2016 σε 15,65 δις ευρώ το 2018). Επίσης, η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στην Ελλάδα το 2018 διατηρήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2016, στα 449 ευρώ. Επιμέρους, η μέση δαπάνη κατέγραψε θετική μεταβολή σε 7 Περιφέρειες, ενώ  παρουσίασε μείωση σε 6 Περιφέρειες [δείτε αναλυτικά τους οικείους πίνακες].

Μπορεί να «ακουστεί» παράξενο, αλλά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η «πρωταθλήτρια» στην ποσοστιαία αύξηση τουριστών, σε σχέση με όλες τις ελληνικές Περιφέρειες, καθώς το διάστημα 2016-2018 οι επισκέψεις αυξήθηκαν κατά +42% (από 1,4 εκ. σε 1,9 εκ.). Οι τουριστικές ροές μπορεί να αυξήθηκε εκθετικά, ωστόσο η αύξηση του τζίρου το ίδιο διάστημα ήταν μικρή (+12%, από 288 εκατ. ευρώ σε 322 εκατ. ευρώ) κάτι που αποδίδεται στη μείωση της μέσης δαπάνης (-21% από 212 ευρώ σε 167 ευρώ).

ΑΜΘ: Πόσοι και από πού μας έρχονται οι τουρίστες;
Το 2018 το οποίο είναι το τελευταίο έτος αναφοράς της έρευνας, που αξιοποίησε και στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Περιφέρεια ΑΜΘ έγιναν 1.929.900 επισκέψεις τουριστών (5,5% των πανελλαδικών επισκέψεων). Συνολικά καταγράφηκαν 6.466.600 διανυκτερεύσεις (2,8% των πανελλαδικών διανυκτερεύσεων) και υπήρξαν 321.600.000 ευρώ εισπράξεις (2,1% των πανελλαδικών εισπράξεων).

Όπως μπορείτε να διαβάσετε στον οικείο πίνακα που εξασφάλισε ο «Χ», οι Βούλγαροι κατέφτασαν με αριθμό ρεκόρ το 2018 (σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2017), ενώ οι Τούρκοι αν και οι μισοί των Βουλγάρων άφησαν 30εκ ευρώ περισσότερα. Αναλυτικά, οι Βούλγαροι το 2018 ήταν 875.100, ακολούθησαν Τούρκοι (429.500), Ρουμάνοι (127.300), Γερμανοί (118.500). Ωστόσο οι Βούλγαροι –αν και περισσότεροι αριθμητικά- είναι αυτοί που ξοδεύουν τα λιγότερα χρήματα ανά επίσκεψη (66,4 ευρώ) και ανά διανυκτέρευση (30,6 ευρώ), ενώ κάνουν και τις πιο σύντομες εκδρομές λόγω γεωγραφικής εγγύτητας. Την πρωτιά στα συνολικά χρήματα που ξόδεψαν το 2018 έχουν οι Τούρκοι, οι καλύτεροι καλοπληρωτές ανά επίσκεψη είναι οι Γερμανοί (365,6 ευρώ), ενώ οι καλύτεροι καλοπληρωτές ανά διανυκτέρευση οι Τούρκοι (85,0 ευρώ). Άλλωστε οι Γερμανοί κάνουν κατά μέσο όρο τις μεγαλύτερες χρονικά διακοπές (6,6 ημέρες).

Ροδόπη: Μεγάλη αύξηση στις διανυκτερεύσεις αυτή τη δεκαετία – μικρή αύξηση πληρότητας στα ξενοδοχεία
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία από το 2010 έως το 2018, που αποτυπώνουν τις αφίξεις αλλοδαπών και τις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών στην Περιφέρεια ΑΜΘ και κάθε νομό ξεχωριστά [δείτε αναλυτικά τον οικείο πίνακα]. Συνολικά στην ΑΜΘ το 2010 είχαν διανυκτέρευση 573.530 αλλοδαποί και 907.266 ημεδαποί. Σχεδόν κάθε χρόνο έκτοτε ο αριθμός των αλλοδαπών τουριστών αυξήθηκε, ενώ ο αριθμός των ημεδαπών τουριστών μειώθηκε, για να φτάσουμε στο 2018 όπου 1.204.256 ξένοι τουρίστες διανυκτέρευσαν και 749.575 Έλληνες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό, που δείχνει αφενός τις «ψαλιδισμένες» διακοπές των Ελλήνων ελέω κρίσης, αλλά και την αύξηση των τουριστικών ροών. Συνολικά πάντως, η πληρότητα των ξενοδοχείων ανέβηκε από το 34,1% μόλις 36,2%, με την καμπύλη να έχει αυξητική πορεία μετά τη «βύθιση» του 2013.

Εξαιρετικής σημασίας είναι τα επιμέρους στοιχεία που αφορούν το νομό Ροδόπης, ο οποίος το 2010 είχε μόλις περί του 2% (!) των διανυκτερεύσεων αλλοδαπών. Το 2010 μόλις 10.398 διανυκτερεύσεις αλλοδαπών καταγράφηκαν και 136.189 διανυκτερεύσεις ημεδαπών, για να φτάσουμε στο 2018 όπου ναι μεν η Ροδόπη συνεχίζει να δέχεται τη μερίδα των διανυκτερεύσεων από Έλληνες (118.050) αλλά με μεγάλη αύξηση στις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών (56.189). Αντίστοιχα με το σύνολο της ΠΑΜΘ πάντως, η πληρότητα στα ξενοδοχεία παραμένει πεσμένη, από το 31% του 2010 στο 37,1% του 2018.

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω παρατίθενται με τον γνωστό αστερίσκο στην κατακλείδα: Η πόλη της Κομοτηνής έχει κερδίσει από τις τουριστικές ροές, ή απλώς οι διανυκτερεύσεις και οι καταναλώσεις γίνονται κυρίως σε άλλους νομούς και μόνο στο παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης; Σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής ο τζίρος που κάνουν να καταστήματα της Κομοτηνής από τους τουρίστες είναι σχεδόν αμελητέος, ενώ υπάρχουν καταστήματα που δεν έκαναν ούτε μία πώληση σε τουρίστα.

Πάντως, η δυναμική αύξηση του τουρισμού στην Περιφέρεια ΑΜΘ τη δεκαετία της κρίσης, δείχνει ότι – χωρίς να γίνουν μάλιστα πολλές οργανωμένες ενέργειες, αλλά κυρίως σπασμωδικές- το ατού της διασυνοριακότητας «σώζει» τον τουρισμό της ΠΑΜΘ κι έχει πολλές ακόμη δυνατότητες αυξητικής τάσης, εάν αναδειχθεί συλλογικά κι οργανωμένα.

xronos

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Social

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ