ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Χαμόγελο του Παιδιού | Γονική αρπαγή από χώρο παιδικής προστασίας στο Ίλιον τεσσάρων ανήλικων παιδιών

Σε αρπαγή των ανηλίκων Μιχάλη Άρμπι, 6 ετών, Οδυσσέα Άρμπι, 4 ετών, Γιώργο Άρμπι, 2 ετών και Κωνσταντίνο Άρμπι, 3 ετών προέβη η μητέρα, από χώρο παιδικής προστασίας στο Ίλιον, στο οποίο φιλοξενούνταν κατόπιν εισαγγελικής εντολής και έκτοτε αγνοούνται.
Το συμβάν έλαβε χώρα στις 14/05/2024 και ώρα 13:45. κάτι που γνωστοποιήθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας από το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Ο φορέας προχώρησε άμεσα στην ενεργοποίηση του μηχανισμού Amber Alert Hellas, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, καθώς συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.
Ο Μιχάλης Άρμπι, 6 ετών έχει καστανά μάτια και μαύρα μαλλιά, φορούσε μαύρο τζιν και άσπρη μπλούζα. Έχει ύψος 1,10.
Ο Οδυσσέας Άρμπι, 4 ετών έχει καστανά μάτια και καστανά μαλλιά. Φορούσε μαύρο παντελόνι φόρμας και μπλούζα κίτρινο με γκρι. Έχει ύψος ένα μέτρο.
Ο Γιώργος Άρμπι, 2 ετών έχει μαύρα μάτια και μαύρα μαλλιά, φορούσε μπλε σκούρο παντελόνι και μπλούζα κίτρινη. Έχει ύψος ένα μέτρο περίπου.
Ο Κωνσταντίνος Άρμπι, 3 ετών μαύρα μάτια και μαύρα μαλλιά, φορούσε μπλε τζιν παντελόνι, γκρι μπλούζα και έχει ύψος ένα μέτρο.
Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις», σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας αλλά και μέσω της εφαρμογής Missing Alert app οπού υπάρχει ζωντανή ενημέρωση για την εξαφάνιση. Μπορείτε να την κατεβάσετε για Android κινητά εδώ http://bit.ly/missing-alert-android και για Apple κινητά εδώ http://bit.ly/missing-alert-apple
Σε ενδεχόμενη εύρεση των ανηλίκων Μιχάλη Άρμπι, 6 ετών, Οδυσσέα Άρμπι, 4 ετών, Γιώργο Άρμπι, 2 ετών και Κωνσταντίνο Άρμπι, 3 ετών θα ενημερωθείτε σχετικά με νέο Δελτίο Τύπου, ώστε να αφαιρεθούν άμεσα οι αφίσες από όπου έχουν αναρτηθεί.
Το Amber Alert Hellas συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σχετικά με αυτό. Για να επιτευχθεί αυτό στο Πρόγραμμα συμμετέχει πλήθος φορέων (κρατικών, ιδιωτικών, εθελοντικών) με τον κάθε ένα από αυτούς να επικοινωνεί τα στοιχεία του αγνοούμενου παιδιού και κάποιες άλλες βασικές πληροφορίες μέσα από τα μέσα που διαθέτει π.χ. τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spots, αναρτήσεις στα socialmedia, αποστολή SMS, ανακοινώσεις στις οθόνες αεροδρομίων κ.λ.π
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύλληψη Τεσσάρων Ατόμων για Φωτογράφιση Στρατιωτικών Εγκαταστάσεων στην Τανάγρα

Τέσσερα άτομα ασιατικής καταγωγής συνελήφθησαν την Τρίτη στην περιοχή της Τανάγρας, καθώς εντοπίστηκαν να φωτογραφίζουν κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συγκεκριμένα τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και την 114 Πτέρυγα Μάχης, όπου σταθμεύουν τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άτομα εντοπίστηκαν αρχικά από την υπηρεσία ασφαλείας της ΕΑΒ. Αφού τους έγινε σύσταση να απομακρυνθούν από το σημείο, εκείνοι μετακινήθηκαν κάτω από μια γέφυρα και συνέχισαν να φωτογραφίζουν τα αεροσκάφη και τις γύρω εγκαταστάσεις.
Άμεσα ειδοποιήθηκε και η ασφάλεια της 114 Πτέρυγας Μάχης, η οποία εντόπισε τους υπόπτους και προχώρησε στη σύλληψή τους. Οι τέσσερις – δύο άντρες, μία γυναίκα και ένας νεαρός – μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Τανάγρας, όπου και ανακρίνονται.
Κατά τις πρώτες έρευνες διαπιστώθηκε ότι έφεραν μαζί τους σημαντικό αριθμό φωτογραφιών από την περιοχή, γεγονός που προκαλεί εύλογη ανησυχία για τις προθέσεις τους. Οι αρχές εξετάζουν τόσο την ταυτότητά τους όσο και το ενδεχόμενο κατασκοπείας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει προανάκριση για την υπόθεση.
Η Ελληνική Αστυνομία και οι αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή, εξετάζοντας κάθε πιθανό σενάριο, καθώς οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τανάγρας θεωρούνται υψηλής στρατηγικής σημασίας για την εθνική άμυνα.
ΘΑΣΟΣ
Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς την Πέμπτη σε Καβάλα και Θάσο

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής θα βρίσκονται την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 οι περιοχές της Καβάλας και της Θάσου, καθώς σύμφωνα με τον επίσημο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατατάσσονται στην κατηγορία κινδύνου 3 («κίτρινο»), που αντιστοιχεί σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Η συγκεκριμένη κατηγορία προειδοποιεί για επικίνδυνες καιρικές συνθήκες που ευνοούν την ανάφλεξη και την ταχεία εξάπλωση πυρκαγιών, ιδίως σε δασικές και ημιορεινές περιοχές, γεγονός που καθιστά επιτακτική την προσοχή των πολιτών και την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα των Αρχών.
Συστάσεις προς τους πολίτες:
-
Αποφυγή οποιασδήποτε δραστηριότητας στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει φωτιά (κάψιμο ξερών χόρτων, χρήση εργαλείων που παράγουν σπινθήρες, άναμμα φωτιάς για ψήσιμο κ.ά.).
-
Άμεση ειδοποίηση των Αρχών σε περίπτωση εντοπισμού καπνού ή φλόγας, καλώντας το 199 ή το 112.
-
Ιδιαίτερη προσοχή σε δασικές και δύσβατες περιοχές, ειδικά από περιπατητές, αγρότες και κατασκηνωτές.
Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής θα βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ θα ενταθούν οι περιπολίες για την πρόληψη και άμεση επέμβαση σε ενδεχόμενα περιστατικά.
Η Πολιτική Προστασία καλεί όλους τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα και συνεργασία, προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικά φαινόμενα, καθώς η πρόληψη αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο προστασίας για τις ανθρώπινες ζωές και το φυσικό περιβάλλον.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαθητές Λυκείου Κρηνίδων δημιούργησαν ιστοσελίδες για τοπικούς συλλόγους

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία με έντονο κοινωνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα ανέλαβαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Κρηνίδων, με την καθοδήγηση του καθηγητή Πληροφορικής κ. Ιωάννη Σαββίδη. Στο πλαίσιο δράσης με στόχο τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την τοπική κοινωνία, οι μαθητές κατασκεύασαν και παρέδωσαν ολοκληρωμένες ιστοσελίδες για τρεις πολιτιστικούς φορείς της περιοχής:
-
Την Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων
-
Τον Ποντιακό Σύλλογο “Το Βυζάντιο”
-
Το 5ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Αμυγδαλεώνα
Οι ιστοσελίδες είναι ήδη ενεργές:
Ένα σχολείο με ρόλο στην κοινωνία
Η πρωτοβουλία αυτή δεν περιορίστηκε μόνο στην τεχνολογική κατάρτιση των μαθητών, αλλά αναδείχθηκε σε παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς και ενεργούς συμμετοχής του σχολείου στον πολιτιστικό ιστό του τόπου. Οι σύλλογοι απέκτησαν ένα σύγχρονο εργαλείο προβολής, ενημέρωσης και επικοινωνίας με το κοινό, ενώ οι μαθητές καλλιέργησαν δεξιότητες με πραγματική εφαρμογή και αντίκρισμα.
Οφέλη και προοπτικές
-
Προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών δράσεων
-
Ενίσχυση της εξωστρέφειας των συλλόγων και του σχολείου
-
Ανάπτυξη δεξιοτήτων πληροφορικής και συνεργασίας μεταξύ μαθητών
-
Ενδυνάμωση της σχέσης σχολείου-κοινωνίας
-
Πρότυπο συνεργασίας για σχολεία και συλλόγους πανελλαδικά
Η δράση αυτή αποδεικνύει έμπρακτα πως η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει ενεργά στην πρόοδο της κοινωνίας και στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας, ενώ αποτελεί πρότυπο δημιουργικής και ουσιαστικής συνεργασίας για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.