Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Το αξιοσημείωτο με τον αριθμό των νεκρών από τον σεισμό στην Ιαπωνία | Η γη μετατοπίστηκε 1,3 μέτρα δυτικά

Η Ιαπωνία μετρά 62 νεκρούς μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό, που έπληξε την κεντρική χώρα προχθές Δευτέρα, ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

Αξιωματούχος στον νομό Ισικάουα, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αλλά δεν θέλησε να κατονομαστεί, αναφέρθηκε σε «62 νεκρούς» και πάνω από 300 τραυματίες, περίπου 20 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 55 νεκρούς.

Η ισχύς της δόνησης ήταν τόσο μεγάλη, που το έδαφος «σηκώθηκε» σε κάποια σημεία ακόμη και πάνω από 4 μέτρα και μετακινήθηκε περισσότερο από ένα μέτρο. «Η σεισμογενής Ιαπωνία είναι εξαιρετικά προηγμένη στην παρακολούθηση του τι συμβαίνει, όταν το έδαφος κουνιέται. Γι’ αυτό μπορεί να κάνει τόσο ακριβείς μετρήσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά το βρετανικό BBC.

Υπάρχει ένα δίκτυο σταθμών GPS σε στρατηγικά σημεία σε όλη τη χώρα. Όταν γίνεται ένας σεισμός, οι επιστήμονες μπορούν να πουν ακριβώς πόσο έχει μετακινηθεί ο κάθε σταθμός, δείχνοντας πώς το έδαφος έχει μετατοπιστεί.

Αυτό το σύστημα δείχνει ότι η γη μετακινήθηκε κατά 130 εκατοστά προς τα δυτικά μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες παρακολουθούν την Ιαπωνία και από το διάστημα, συγκρίνοντας δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν πριν και μετά τον σεισμό. Στο τελευταίο πέρασμά του, το διαστημικό σκάφος ALOS-2 ανέφερε ότι η απόσταση μεταξύ αυτού και του εδάφους είχε μειωθεί, καθώς η επιφάνεια της Γης είχε ανυψωθεί υπό τη δύναμη της δόνησης.

Το έδαφος μετακινήθηκε περισσότερο στη δυτική πλευρά της χερσονήσου ονόματι Νότο. Ο πυθμένας του ωκεανού μετατοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών εκεί, δημιουργώντας κύματα τσουνάμι ύψους περίπου 80 εκατοστών.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο στην περίπτωση της Ιαπωνίας είναι και ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό. Τα μοντέλα προβλέπουν έναν τελικό απολογισμό περίπου 100 νεκρών.

Σε μια σύγκριση, μάλιστα, με τον περσινό σεισμό 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία, σημειώνεται πως οι δύο ήταν -σε γενικές γραμμές- παρόμοιοι όσον αφορά την ενέργεια που απελευθερώθηκε, αλλά ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία ανήλθε σε 50.000 και πλέον. Το 2010 στον σεισμό των 7 Ρίχτερ στην Αϊτή περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η ετοιμότητα φαίνεται πως είναι η απάντηση στην περίπτωση της Ιαπωνίας.

 

Η Ιαπωνία βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων τεκτονικών πλακών. Είναι μία από τις πιο ενεργές σεισμικά περιοχές της Γης – στη χώρα σημειώνεται περίπου το 20% των παγκόσμιων σεισμών μεγέθους 6,0 ή μεγαλύτερου. Ως εκ τούτου, η Ιαπωνία έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στις υποδομές και στην ετοιμότητα του πληθυσμού της. Οι κανόνες για τις κατασκευές εφαρμόζονται αυστηρά και οι πολίτες είναι καλά εκπαιδευμένοι στο πώς να αντιδρούν σε σεισμούς. Η Ιαπωνία διαθέτει επίσης ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης στον κόσμο.

«Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν τον χρόνο και το μέγεθος ενός σεισμού, αλλά μόλις γίνει θα ξεκινήσουν άμεσα ειδοποιήσεις στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Αυτές οι προειδοποιήσεις θα φτάσουν σε ορισμένους ανθρώπους, που βρίσκονται μακριά από το επίκεντρο, ίσως 10 έως 20 δευτερόλεπτα πριν από την έναρξη της πιο ισχυρής δόνησης. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύς χρόνος, αλλά είναι επαρκής ειδοποίηση, για να ανοίξει η πόρτα του τοπικού πυροσβεστικού σταθμού, για να φρενάρει ένα τρένο υψηλής ταχύτητας και για όλους να πέσουν κάτω και να καλυφθούν», καταλήγει το BBC.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Αποσυναρμολογούν μιναρέ στην Αγία Σοφία στον οποίο διαπιστώθηκαν ρωγμές

Αποσυναρμολογείται ο ένας από τους τέσσερις μιναρέδες που περιβάλλουν την Αγία Σοφία καθώς διαπιστώθηκαν σε αυτόν ρωγμές.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή έργων ενίσχυσης της στατικότητας της Αγίας Σοφίας και στο πλαίσιο αυτό είχε προαναγγείλει την αποσυναρμολόγηση του πρώτου μιναρέ, του επονομαζόμενου μιναρέ του Βαγιαζίτ του Β’, και την επανατοποθέτησή του αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας, καθηγητής Χασάν Φιράτ Ντικέρ, δήλωσε: «Δεδομένου ότι ο μιναρές του Βαγιαζίτ Β’ έχει τις περισσότερες δομικές αδυναμίες μεταξύ των τεσσάρων μιναρέδων, η επισκευή ξεκίνησε πρώτα από τον συγκεκριμένο μιναρέ ώστε να πραγματοποιηθεί μερική αποσυναρμολόγηση για να γίνει κατανοητό αν το πρόβλημα το οποίο έχει διαπιστωθεί οφείλεται σε σεισμό ή σε διάβρωση του δομικού υλικού. Στη συνέχεια, θα αποκατασταθεί και θα ακολουθήσουν εργασίες στους έτερους μιναρέδες. Δεδομένου ότι τα υλικά και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά κάθε μιναρέ διαφέρουν μεταξύ τους, ο καθένας έχει τις δικές του μεθόδους επέμβασης».

Αναφορικά με τις χαλύβδινες σκαλωσιές, όπως και την κατασκευή πύλης εισόδου για τους επισκέπτες, ο Τούρκος καθηγητής ανέφερε ότι οι κατασκευές αυτές είναι προσωρινές και έχουν σκοπό την ασφάλεια των επισκεπτών από τυχόν πτώση υλικού κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Όπως είπε, «η εν λόγω παρέμβαση συνιστά μόνο ένα πολύ μικρό στάδιο της αποκατάστασης καθώς οι μιναρέδες, ως γνωστόν, είναι μεταγενέστερες οθωμανικές προσθήκες. Προτεραιότητα μας είναι η αποκατάσταση των δομικών αδυναμιών ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε πρόβλημα τόσο σε αυτούς όσο και στην ίδια την κατασκευή καθώς η αποκατάσταση θα επεκταθεί στη δομή του ίδιου του οικοδομήματος, στην εξωτερική όψη και στους θόλους του».

Ανάρτηση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έγιναν στον μιναρέ Bayezid του τεμένους της Αγίας Σοφίας εντοπίστηκε βαθιά ρωγμή. Με την απόφαση αποσυναρμολόγησης που ελήφθη από το Επιστημονικό Συμβούλιο του τεμένους και από την Επιτροπή Συντήρησης, κατασκευάστηκε μια χαλύβδινη πλατφόρμα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών και πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση ενός ικριώματος πλήρους ασφαλείας πάνω στη χαλύβδινη πλατφόρμα».

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες τρακτέρ συρρέουν προς το κέντρο της Μαδρίτης

Προς το κέντρο της Μαδρίτης συρρέουν σήμερα, Τετάρτη (21/2) εκατοντάδες τρακτέρ με την ευκαιρία της νέα ημέρας κινητοποίησης των ισπανών αγροτών που καταγγέλλουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Συνδικάτων (Union de Uniones) συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα σε κοινότητες της περιφέρειας της Μαδρίτης πίσω από πανό με συνθήματα για «δίκαιες τιμές» για τους αγρότες.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν μαζί με φάλαγγα από πέντε σειρές τρακτέρ την πορεία προς το κέντρο στην Μαδρίτης, όπου διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα μπροστά από το υπουργείο Γεωργίας, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ισπανία.

Οι αγρότες ζητούν τη μετακύληση του κόστους παραγωγής στην τελική τιμή των προϊόντων τους ώστε να μην πωλούν με ζημία και καλύτερους ελέγχους στις εισαγωγές στην Ισπανία, εξήγησε ο Λουίς Κορτές, εθνικός συντονιστής της Union de Uniones στο κανάλι RTVE της δημόσιας τηλεόρασης.

Αυτά τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα «θα πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τους ισπανούς αγρότες», διευκρίνισε ο Λουίς Κορτές όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP κρίνοντας ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.

Εκτός από τη διαδήλωση στη Μαδρίτη, συγκεντρώσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις όπως η Μούρθια και η Μάλαγα.

Οι ισπανοί αγρότες διαδηλώνουν συνεχώς από την 1η Φεβρουαρίου. Έχουν γίνει δεκτοί επανειλημμένως από τον υπουργό Γεωργίας Λουίς Πλάνας, ο, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα υπερασπισθεί στις Βρυξέλλες την απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ότι θα βελτιώσει τον ισπανικό νόμο για την διατροφική αλυσίδα ώστε οι αγρότες να μην πωλούν τα προϊόντα τους με ζημία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες υποχωρήσεις στους αγρότες που διαμαρτύρονται σε πολλές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην πληροφοριοδότης του FBI διέδιδε ψευδείς ειδήσεις εκ Ρωσίας για τους Μπάιντεν, σύμφωνα με την εισαγγελία

Ένας πρώην πληροφοριοδότης του FBI, ο οποίος διώκεται επειδή είπε ψέματα και κατασκεύασε ψευδείς κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του Τζο Μπάιντεν και του γιου του, ομολόγησε στις Αρχές ότι λάμβανε πληροφορίες από πρόσωπα που συνδέονται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Τα παραπάνω ανέφεραν χθες, Τρίτη, αμερικανοί εισαγγελείς, οι οποίοι χαρακτήρισαν τις πληροφορίες αυτές ως ψεύδη.

Ο Αλεξάντερ Σμιρνόφ, 43 ετών, ένας αμερικανοϊσραηλινός πρώην πληροφοριοδότης της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στο Λας Βέγκας, είναι ύποπτος για διασπορά ψευδών κατηγοριών εναντίον του αμερικανού προέδρου και του γιου του, Χάντερ Μπάιντεν, ότι έλαβαν από 5 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας σε δωροδοκία, για να επιτρέψουν σε μια ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου, την Burisma, να διαφύγει διώξεων.

Σύμφωνα, όμως, με τον εισαγγελέα Ντέιβιντ Ουάις και άλλους δικαστικούς, «η παραπληροφόρηση που (ο Σμιρνόφ) διανέμει δεν περιορίζεται στο 2020. Περιλαμβάνει νέα ψέματα, που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στις αμερικανικές εκλογές (του 2024), έπειτα από μια συνάντηση το Νοέμβριο με αξιωματούχους των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Κατά την ανάκρισή του ο κρατούμενος Σμιρνόφ, στις 14 Φεβρουαρίου, παραδέχθηκε πως αξιωματούχοι, που συνδέονται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, εμπλέκονταν στη διανομή μιας ιστορίας» (σ.σ. όπως έγινε κατανοητό αυτής σχετικά με τον Χάντερ Μπάιντεν), προσθέτουν οι εισαγγελείς σε δικαστικό έγγραφο, που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Νεβάδας.

Η δεξιά κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν, μέχρι τώρα χωρίς αποδείξεις, ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του, όταν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), για να επιτρέψει στον γιο του, τον Χάντερ, να κάνει ύποπτες δουλειές στην Ουκρανία και την Κίνα.

Η αφήγηση του Σμιρνόφ είχε διαρρεύσει στη δημόσια σφαίρα και είχε γίνει κεντρική στην τροφοδότηση αυτών των υποψιών, όμως, σύμφωνα με τους δικαστές, πρόκειται για μια επινοημένη ιστορία, «αν και οι συνέπειες αυτών των ψευδών κατηγοριών εξακολουθούν σήμερα να γίνονται αισθητές».

Η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Σμιρνόφ, επειδή έδωσε ψευδείς πληροφορίες στο FBI σχετικά με τον Τζο και τον Χάντερ Μπάιντεν, αποτελεί πλήγμα για την έρευνα που διεξάγεται από τους ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου εναντίον του αμερικανού προέδρου, μερικούς μήνες πριν από μια πιθανή νέα μονομαχία για τον προεδρικό θώκο του Λευκού Οίκου ανάμεσα στον δημοκρατικό απερχόμενο πρόεδρο και τον Ντόναλντ Τραμπ. Επιχειρηματίας, ο οποίος ασχολείται πλέον με τη ζωγραφική, ο Χάντερ Μπάιντεν είναι στόχος των ρεπουμπλικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι τροφοδοτούν τις υποψίες για τις εμπορικές υποθέσεις του στην Ουκρανία και την Κίνα στη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα.

Η δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον γιο του προέδρου Μπάιντεν, όμως, δεν έχει επιτρέψει μέχρι τώρα να στοιχειοθετηθούν αυτές οι κατηγορίες.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en