Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Το 2023 ήταν μια χρονιά καταστροφικών δασικών πυρκαγιών με εκατοντάδες νεκρούς

Μια φονική χρονιά με ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές, που κατέστρεψαν σχεδόν 4 δισεκατομμύρια στρέμματα δασών και σκότωσαν περισσότερους από 250 ανθρώπους, ήταν το 2023. Οι εν λόγω φωτιές προκάλεσαν την έκλυση στην ατμόσφαιρα 6,5 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Πυρκαγιές ιστορικών διαστάσεων στον Καναδά

Η αμερικανική ήπειρος γνώρισε φέτος μια σεζόν δασικών πυρκαγιών, που έσπασε όλα τα ρεκόρ, με σχεδόν 800 εκατομμύρια στρέμματα καμένα μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, δηλαδή πάνω από μιάμιση φορά την έκταση της Ισπανίας, 100 εκατομμύρια περισσότερα από τον ετήσιο μέσο όρο της περιόδου 2012-2022 κατά την ίδια ημερομηνία, σύμφωνα με το Global Wildfire Information System (GWIS).

Η μεγαλύτερη καταστροφή σημειώθηκε στον Καναδά, όπου 180 εκατομμύρια στρέμματα δασών κάηκαν φέτος.

Ήταν πυρκαγιές που τροφοδοτούνταν από την ξηρασία και τη ζέστη που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και «ανεξέλεγκτες», καθώς «οι τακτικές κατάσβεσης αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Πολίν Βιλέν-Καρλοτί, διδάκτορας στη γεωγραφία και ειδική στις πυρκαγιές.

«Δεν είμαστε πλέον ικανοί να τις αντιμετωπίσουμε, στις σημερινές συνθήκες, με τα ανθρώπινα μέσα μας, εξ ου και η σημασία που έχει να ενεργούμε μάλλον εκ των προτέρων, στην πρόληψη, αντί εκ των υστέρων, στη μάχη και την κατάσβεση», συνεχίζει όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP.

Μια φονική χρονιά

Ενενήντα επτά νεκροί και 31 αγνοούμενοι στις πυρκαγιές που σημειώθηκαν τον Αύγουστο στη Χαβάη, 34 νεκροί στην Αλγερία, 28 στην Ελλάδα…

Η χρονιά ήταν η πιο φονική του 21ου αιώνα, σύμφωνα με την Emergency Events Database (EM-DAT) του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, με περισσότερους από 250 νεκρούς.

«Πρόκειται για μια υπερβολική θνησιμότητα που υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί τα ερχόμενα χρόνια», με πυρκαγιές «οι οποίες πλησιάζουν επικίνδυνα τις πόλεις», επισημαίνει η Πολίν Βιλέν-Καρλοτί. Τον Αύγουστο, η τουριστική πόλη Λαχάινα στο Μάουι της Χαβάης σχεδόν εξαφανίσθηκε από τη φωτιά.

Και φέτος, επιπλέον των ζωνών που είναι εν γένει εκτεθειμένες, όπως η μεσογειακή λεκάνη (Ελλάδα, Ιταλία, Τυνησία, Αλγερία…), η Βόρεια Αμερική ή η Αυστραλία, άλλες περιφέρειες, που είχαν μέχρι τώρα γλιτώσει, όπως η Χαβάη ή η Τενερίφη, υπέστησαν καταστροφές – αυξάνοντας τον αριθμό των απειλούμενων ανθρώπων και πλήττοντας τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

 

Έξι εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα

Όσο περισσότερο πολλαπλασιάζονται οι πυρκαγιές, τόσο η βλάστηση έχει λιγότερο χρόνο να μεγαλώσει και πάλι και τόσο περισσότερο τα δάση μπορεί να χάσουν την ικανότητά τους να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. «Σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες, οι πυρκαγιές μειώνουν την αποθήκευση του άνθρακα κατά περίπου 10%», εξηγεί η Σολέν Τιρκετί, ερευνήτρια στο LATMOS (Laboratoire Atmosphères, Milieux, Observations spatiales).

Επιπλέον, όταν καίγονται, τα δένδρα απελευθερώνουν μεμιάς στην ατμόσφαιρα όλο το διοξείδιο του άνθρακα -ένα αέριο που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου- το οποίο είχαν αποθηκεύσει.

Ο αντίκτυπος είναι πάντως σχετικός: από την αρχή της χρονιάς, οι δασικές πυρκαγιές απελευθέρωσαν περίπου 6,5 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το Global Wildfire Information System (GWIS), έναντι 36,8 δισεκατομμυρίων τόνων που προέρχονται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, αερίου, άνθρακα…) και του τσιμέντου.

Εν γένει, περίπου 80% του άνθρακα, που δημιουργείται από τις δασικές πυρκαγιές, επαναπορροφάται στη συνέχεια από τη βλάστηση που ξαναφυτρώνει την επόμενη σεζόν. Το υπόλοιπο 20% συμβάλλει αντιθέτως στην ενίσχυση της συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τροφοδοτώντας την άνοδο της θερμοκρασίας σε ένα είδος φαύλου κύκλου.

Άμεσος υγειονομικός αντίκτυπος

Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, οι δασικές πυρκαγιές και οι πυρκαγιές σε εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση εκλύουν μια ολόκληρη σειρά από παθογόνα σωματίδια, από μονοξείδιο του άνθρακα μέχρι μια ολόκληρη σειρά άλλων αερίων ή αερολυμάτων (στάχτες, αιθάλη…).

«Οι εκπομπές αυτές αλλάζουν πάρα πολύ την ποιότητα του αέρα, σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων στις πιο σφοδρές πυρκαγιές», λέει η Σολέν Τιρκετί επισημαίνοντας «έναν άμεσο υγειονομικό αντίκτυπο», ο οποίος προστίθεται «στην καταστροφή οικοσυστημάτων, αγαθών και υποδομών».

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο στην επιθεώρηση Nature, οι πληθυσμοί των πιο φτωχών χωρών, κατά πρώτο λόγο στην κεντρική Αφρική, είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από αυτές τις πυρκαγιές, απ’ ό,τι αυτοί των ανεπτυγμένων χωρών

Η ιδιαίτερη περίπτωση της Αφρικής

Η Αφρική είναι η ήπειρος στην οποία κάηκαν από την αρχή του χρόνου οι μεγαλύτερες εκτάσεις (σχεδόν 2,120 δισεκ. στρέμματα), όμως για την Πολίν Βιλέν-Καρλοτί δεν πρέπει «να δίνουμε υπερβολική βαρύτητα σ’ αυτές τις αφρικανικές πυρκαγιές», επειδή αυτός ο αριθμός δεν αντανακλά «μεγάλες δασικές πυρκαγιές».

Πρόκειται μάλλον για μικρές «αγροτικές φωτιές», «μια παραδοσιακή πρακτική η οποία δεν βλάπτει ιδιαίτερα τα δάση επειδή οι φωτιές είναι ελεγχόμενες» και εφαρμόζεται με κυκλικό τρόπο, λέει η ειδικός.

Έχουν αντίκτυπο στην τοπική χλωρίδα και την τοπική πανίδα, όμως μεσοπρόθεσμα «τα δένδρα θα ξαναφυτρώσουν επιτρέποντας εν γένει μια ανανέωση» της βλάστησης, μια αύξηση της φυτικής διαφορετικότητας, προσθέτει.

Η δυνατότητα αναγέννησης των καμένων επιφανειών εξαρτάται πράγματι από τη συχνότητα των πυρκαγιών στο ίδιο κομμάτι γης και από την ένταση των πυρκαγιών.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

“Πεκίνο: Οι διαφορές με τις ΗΠΑ λύνονται με διάλογο”

Η Κίνα επανέλαβε σήμερα ότι μπορεί να λύσει τις εμπορικές της διαφωνίες με τις ΗΠΑ μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα προτιμούσε να μην επιβάλει δασμούς στο Πεκίνο.

«Η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελής», δήλωσε η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους και τους πολέμους δασμών, οι οποίοι δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς, ούτε του κόσμου», πρόσθεσε η Μάο.

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό έλλειμμα, κεντρικό ζήτημα στη διαμάχη Κίνας και ΗΠΑ, η Μάο επεσήμανε ότι το Πεκίνο ποτέ δεν επεδίωξε σκοπίμως να έχει εμπορικό πλεόνασμα και πρόσθεσε ότι υπάρχει «τεράστιος χώρος» για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, το δεύτερο μέρος της οποίας μεταδόθηκε χθες, Πέμπτη, ο Τραμπ δήλωσε: «Έχουμε μια μεγάλη δύναμη επί της Κίνας και αυτή είναι οι δασμοί και δεν τους θέλουν». Ωστόσο πρόσθεσε: «Θα προτιμούσα να μη χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσω, αλλά είναι μια φοβερή δύναμη επί της Κίνας».

protothema.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

«Τραμπ: Προτιμώ λύση χωρίς δασμούς στην Κίνα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα προτιμούσε να μην χρειαστεί να επιβάλει δασμούς στην Κίνα, διατήρησε όμως την απειλή προς τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Έχουμε μια πολύ μεγάλη δύναμη έναντι της Κίνας, και αυτή είναι οι δασμοί, και δεν τους θέλουν», δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης στον παρουσιαστή του Fox News Σον Χάνιτι. «Θα προτιμούσα να μην χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσω, αλλά είναι μια τεράστια δύναμη έναντι της Κίνας».

Ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει συχνά τους δασμούς ως απειλή εναντίον φίλων και αντιπάλων. Μέχρι στιγμής, πάντως, έχει αποφύγει να υλοποιήσει τις σχετικές προεκλογικές του εξαγγελίες και οι πρόσφατες απειλές του ήταν ηπιότερες από εκείνες που είχαν εκτοξεύσει πέρυσι.

Ήδη τη δεύτερη ημέρα της θητείας του ο Αμερικανός ηγέτης απείλησε να επιβάλει δασμούς10% στην Κίνα από την 1η Φεβρουαρίου. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε κάνει λόγο για δασμούς έως και 60%.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι, ο Ρεπουμπλικάνος χαρακτήρισε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν «καλή» και «φιλική». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο ηγέτες είχαν «πολύ καλή σχέση» πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19.

«Είναι μια πολύ φιλόδοξη χώρα, είναι ένας φιλόδοξος άνδρας (…) Ήταν σαν φίλος μου, είχαμε πολύ καλή σχέση», εξήγησε ο Τραμπ.

Ωστόσο δικαιολόγησε την επιθυμία του να επιβάλει δασμούς στο Πεκίνο λέγοντας ότι «η Κίνα παίρνει πολλά από τα χρήματά της από την Αμερική και χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να ενισχύουν τον στρατό τους».

protothema.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – «Ο ΠΟΥ μας έκλεβε»

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες, Δευτέρα, διάταγμα με το οποίο απέσυρε τη χώρα του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον οποίο έχει επικρίνει έντονα στο παρελθόν για τη διαχείριση της πανδημίας covid-19.

«Ο ΠΟΥ μας έκλεβε», κατήγγειλε ο Ρεπουμπλικάνος υπογράφοντας το διάταγμα αυτό λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, καταγγέλλοντας ότι η αμερικανική οικονομική συμβολή στον οργανισμό ήταν μεγαλύτερη από αυτή της Κίνας.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας έκλεβε, όλοι κλέβουν τις ΗΠΑ. Δεν θα συμβαίνει πια», τόνισε ο Τραμπ υπογράφοντας το διάταγμα.

Από την πλευρά του το Πεκίνο απάντησε σήμερα ότι «ο ρόλος του ΠΟΥ θα πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αποδυναμωθεί».

«Η Κίνα, όπως έκανε πάντα, θα συνεχίσει να στηρίζει τον ΠΟΥ ώστε να μπορεί να εκπληρώνει την αποστολή του», ώστε να προωθεί «την υγεία στην ανθρωπότητα», υπογράμμισε ο Γκουό Ζιακούν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο διάταγμά του ο Τραμπ ζητεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες «να αναστείλουν οποιαδήποτε μεταφορά χρημάτων, στήριξη ή πόρους της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον ΠΟΥ» και τις καλεί να «βρουν αξιόπιστους αμερικανούς και διεθνείς εταίρους» ικανούς «να αναλάβουν τις δραστηριότητες» του οργανισμού.

Οι ΗΠΑ είναι βασικός δωρητής και εταίρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με έδρα τη Γενεύη. Η αποχώρησή τους από τον ΠΟΥ θα μπορούσε να ωθήσει τον οργανισμό σε μεγάλη αναδιάρθρωση και ενδέχεται να πλήξει τις παγκόσμιες προσπάθειες στον τομέα της δημόσιας υγείας, κυρίως σε ό,τι αφορά την εποπτεία και την αντιμετώπιση των επιδημιών.

Ο ΠΟΥ έχει κεντρικό ρόλο στον συντονισμό καταστάσεων παγκόσμιας υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.

Στη διάρκεια της πρώτης του θητείας στην προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ είχε προσπαθήσει να αποσύρει τη χώρα από τον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον ότι «ελέγχεται από την Κίνα».

Ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν, όμως, ακύρωσε την αποχώρηση προτού αυτή τεθεί σε ισχύ, καθώς ο ΟΗΕ προβλέπει ότι πρέπει να περάσει ένας χρόνος από τη στιγμή που μια χώρα ανακοινώνει την αποχώρησή της από τον ΠΟΥ μέχρι αυτή να ισχύσει.

«Η απόφαση να αποχωρήσει από τον ΠΟΥ αποδυναμώνει την επιρροή της Αμερικής, αυξάνει τον κίνδυνο μιας φονικής πανδημίας και μας καθιστά πιο ευάλωτους», κατήγγειλε στο Χ ο Τομ Φρίντεν, πρώην αξιωματούχος υπεύθυνος για την υγεία επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ σημαίνει ότι θα χάσουν την προνομιακή πρόσβασή τους σε σημαντικά δεδομένα εποπτείας των επιδημιών, έχουν προειδοποιήσει πολλοί ειδικοί, γεγονός που ενδέχεται να βλάψει τις ικανότητές της εποπτείας και πρόληψης υγειονομικών απειλών από το εξωτερικό.

Παράλληλα οι αμερικανικές υπηρεσίες υγείας και οι φαρμακευτικές εταιρείες εξαρτώνται από τον ΠΟΥ «για να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα δεδομένα για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών», τόνισε ο Λόρενς Γκόστιν καθηγητής δικαίου δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

«Αντί να είμαστε οι πρώτοι που θα λαμβάνουμε εμβόλια, θα είμαστε τελευταίοι στην ουρά. Η απόσυρση από τον ΠΟΥ βλάπτει βαθιά την ασφάλεια των ΗΠΑ και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στην καινοτομία», πρόσθεσε.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

.
×
×

espa logo

espa_logo_en