ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το 17ο Δημοτικό Καβάλας ταξίδεψε στο Διάστημα με το eTwinning

Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν φέτος οι μαθητές του 17ου Νηπιαγωγείου και οι μικροί μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, μέσα από τη συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο “Let’s step from planet Earth to space”.
Το πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2024-2025, στόχευε στην καλλιέργεια επιστημονικού τρόπου σκέψης και στη συνειδητοποίηση της σύνδεσης του ανθρώπου με τη Γη και το σύμπαν.
Στο έργο συμμετείχαν μαθητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Κροατία, Πολωνία, Ελλάδα, Τουρκία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Λιθουανία, Ιταλία και Ισπανία, οι οποίοι αντάλλαξαν ιδέες και δραστηριότητες μέσα από δημιουργική συνεργασία και κοινή αγάπη για την εξερεύνηση του διαστήματος.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μικροί μαθητές δημιούργησαν στην τάξη μια «γωνιά του διαστήματος» με έργα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, εμπνευσμένα από πλανήτες, αστέρια και διαστημόπλοια. Μέσα από βιωματικές δράσεις γνώρισαν βασικές έννοιες της αστρονομίας και της περιβαλλοντικής προστασίας, με αποκορύφωμα τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης και της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος.
Το φανταστικό τους ταξίδι στο διάστημα βοήθησε τα παιδιά να αναγνωρίσουν τη μοναδικότητα του πλανήτη μας, αλλά και τη σημασία της προστασίας του για το μέλλον. Η δράση έκλεισε με μια διακρατική διαδικτυακή συνάντηση, κατά την οποία οι μαθητές συμμετείχαν σε παιχνίδια γνώσεων και χόρεψαν το κοινό τραγούδι τους, μοιραζόμενοι στιγμές χαράς και συνεργασίας με παιδιά από όλη την Ευρώπη.
Το πρόγραμμα άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στους μικρούς συμμετέχοντες, καλλιεργώντας σεβασμό προς το περιβάλλον και ενισχύοντας την αγάπη τους για την επιστήμη, την ανακάλυψη και τη φαντασία.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τραμπ: «Θα βομβαρδίσω τη Μόσχα αν εισβάλεις»
Ραγδαίες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, με το CNN να δημοσιεύει ηχητικά ντοκουμέντα που φέρεται να απεικονίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, «θα βομβαρδίσει τη Μόσχα».
Η αποκάλυψη αυτή περιλαμβάνεται στο νέο βιβλίο «2024» των Τζος Ντόσεϊ, Τάιλερ Πέιτζερ και Άιζακ Άρνσντορφ και βασίζεται σε απομαγνητοφωνήσεις από ιδιωτικές συγκεντρώσεις και δείπνα του Τραμπ με δωρητές κατά την προεκλογική του εκστρατεία για τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας.
«Αν μπεις στην Ουκρανία, θα βομβαρδίσω τη Μόσχα»
Σύμφωνα με τα ηχητικά αρχεία που φέρεται να έχει στην κατοχή του το CNN, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ περιγράφει σε συνομιλίες του ότι είχε ξεκαθαρίσει στον Πούτιν την αμερικανική στάση πριν από την εισβολή. «Αν μπεις στην Ουκρανία, θα βομβαρδίσω τη Μόσχα. Δεν έχω άλλη επιλογή», φέρεται να του είπε, με τον Ρώσο ηγέτη να απαντά ότι δεν πίστευε πως η απειλή ήταν αληθινή.
Ο Τραμπ, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, είχε υιοθετήσει παρόμοια στάση και απέναντι στην Κίνα, προειδοποιώντας τον Σι Τζινπίνγκ για ενδεχόμενη εισβολή στην Ταϊβάν.
Κυνισμός και πιέσεις σε υποστηρικτές
Στα ηχητικά ντοκουμέντα, ο Τραμπ εμφανίζεται με σκληρή και επιθετική ρητορική. Μεταξύ άλλων, πρότεινε την απέλαση φοιτητών που συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα τους πετάω έξω από τη χώρα».
Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα ψηφίζουν σταθερά τους Δημοκρατικούς, γεγονός που -κατά τον ίδιο- δίνει εκλογικό πλεονέκτημα στους πολιτικούς του αντιπάλους.
Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση προς τους Εβραίους ψηφοφόρους να «αρχίσουν να ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους», ενώ σε ιδιωτικό δείπνο πίεσε οικονομικό υποστηρικτή να αυξήσει τη δωρεά του από 1 εκατομμύριο σε 25 εκατομμύρια δολάρια.
Προεκλογική στρατηγική με άρωμα… γεωπολιτικής απειλής
Η στρατηγική Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 φαίνεται να περιλαμβάνει ένα μείγμα σκληρής εξωτερικής πολιτικής, κυνικών εσωτερικών τοποθετήσεων και έντονων πιέσεων στους υποστηρικτές του. Οι αποκαλύψεις προκαλούν αντιδράσεις και νέα ερωτήματα σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ επί διακυβέρνησής του και τη στάση του απέναντι σε κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα.
Το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ δείχνει να πολώνεται εκ νέου, ενώ το αφήγημα του Τραμπ βασίζεται πλέον περισσότερο από ποτέ στη σκληρή δύναμη και τη ρητορική υψηλής έντασης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημερίδα της Ζυθοποιίας Μακεδονίας–Θράκης στην Κομοτηνή: Στο επίκεντρο η αγροδιατροφή και η ΚΑΠ 2025–2030

Η Κομοτηνή φιλοξενεί σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025, την ημερίδα της Ζυθοποιίας Μακεδονίας–Θράκης (Βεργίνα) με θέμα «Κοινή Αγροτική Πολιτική – Ατζέντα 2025–2030», υπό τον τίτλο «Ανθεκτικό, καινοτόμο και περιβαλλοντικά βιώσιμο αγροδιατροφικό μοντέλο για την ΑΜ‑Θ».
Κύριες δηλώσεις
Δρ. Κώστας Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της ΚΑΠ στην περιοχή, με έμφαση στην ενδυνάμωση της βιωσιμότητας και της αγροτικής ανθεκτικότητας στην Ανατολική Μακεδονία–Θράκη .
Χριστόδουλος Τοψίδης, Περιφερειάρχης ΑΜ‑Θ, υπογράμμισε τη σημασία της στενής διασύνδεσης μεταξύ παραγωγής και μεταποίησης. Όπως εξήγησε, απαιτείται στενή συνεργασία του αγρότη με μεταποιητικές επιχειρήσεις – όπως η Βεργίνα – ώστε το πρωτογενές προϊόν να αποκτά προστιθέμενη αξία τοπικά μέσω ποιοτικής και εξωστρεφούς μεταποίησης .
Νίκος Μπήλιος, διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της Βεργίνας, επισήμανε ότι η εταιρεία επενδύει ήδη σε υποδομές, τοπική γεωργία συμβολαιακού τύπου και καινοτόμα προϊόντα όπως το τσάι Tuvunu. Στόχος η ενίσχυση ενός ισχυρού οικοσυστήματος γνώσης, έρευνας και τεχνογνωσίας, με βαθιές ρίζες στη Θράκη και πανελλήνια διάσταση .
Η πρωτοβουλία αυτή της Βεργίνας επαληθεύει τη δέσμευση της για τοπική παραγωγή προστιθέμενης αξίας, ενώ οι δηλώσεις των κ. Μπαγινέτα και Τοψίδη ανέδειξαν τις δυνατότητες και τα εργαλεία για μια ισχυρή Συμβολή της Θράκης στην εθνική αγροδιατροφική ατζέντα.
Αναμένουμε τώρα τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των προτάσεων και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που συζητήθηκαν – παραμένοντας σε επαγρύπνηση για τις εξελίξεις της συνεργασίας μεταξύ παραγωγικού και μεταποιητικού τομέα στην περιοχή.
Press Pilot
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣΓ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣΠΕΡ/ΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙ.Π.Υ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ Τηλ: 2321440052 Email:dpy.serron@psnet.gr Σέρρες, 07 Ιουλίου 2025
Θέμα: «Πρόληψη πυρκαγιών»
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr),για την Τρίτη 8 Ιουλίου 2025, προβλέπεται ΥΨΗΛΟΣ κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) στην Π.Ε. Σερρών.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Ιουλίου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την πρόκληση πυρκαγιών. Ιδιαίτερα την Τετάρτη, προβλέπονται ενισχυμένοι άνεμοι, οι οποίοι ενδέχεται να δυσχεράνουν τις επιχειρήσεις καταστολής σε περίπτωση πυρκαγιάς και να συμβάλουν στην ταχεία εξάπλωσή της. Για την αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων, καλούνται οι πολίτες να δείξουν αυξημένη υπευθυνότητα και να απέχουν από κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να προκαλέσει πυρκαγιά. Τονίζεται ότι απαγορεύονται ρητά οι παρακάτω ενέργειες:
Η χρήση φλόγας στην ύπαιθρο (άναμμα φωτιάς, ψησταριές κ.λ.π.) .
Η καύση ξερών χόρτων, κλαδιών ή απορριμμάτων .
Οι εργασίες με εργαλεία που προκαλούν σπινθήρες (τροχοί, οξυγονοκολλήσεις κ.ά.) να αναβάλλονται για ασφαλέστερες ημέρες.
Η εγκατάλειψη σκουπιδιών και εύφλεκτων υλικών σε δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Η είσοδος σε απαγορευμένες περιοχές , ειδικά με οχήματα, καθώς δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις .
Σε περίπτωση που αντιληφτείτε καπνό ή εστία πυρκαγιάς, παρακαλούμαι να
ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στο 112, δίνοντας όσο το δυνατόν πιο σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και την έκταση του συμβάντος.
Η πρόληψη δασικών πυρκαγιών είναι υπόθεση όλων μας. Με σύνεση και έγκαιρη αντίδραση μπορούμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον και τις ζωές μας.
Ο Διοικητής
Παναγιώτης Γ. Πατσιαλής
Πύραρχος