Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

To πείραμα της τετραήμερης εργασίας πέτυχε και γίνεται μόνιμο

Μετά από 6 μήνες δοκιμών, εργοδότες και εργαζόμενοι μετρούν μόνο κέρδη και συνεχίζουν να δουλεύουν μία ημέρα λιγότερο.

Μετά από 6 μήνες δοκιμών, εργοδότες και εργαζόμενοι μετρούν μόνο κέρδη και συνεχίζουν να δουλεύουν μία ημέρα λιγότερο.

Όλοι θυμόμαστε το περίφημο πείραμα που ξεκίνησε πριν από 6 μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα πείραμα που ξεκίνησε στην Ισλανδία και φαίνεται να αποκτά χαρακτηριστικά ντόμινο. Αυτό γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων η τετραήμερη εργασία δημιούργησε μια εξαιρετικά παραγωγική κατάσταση που βόλεψε και τις δύο πλευρές, εργαζόμενους και εργοδότες.

Στο βρετανικό πείραμα συμμετείχαν 3.000 εργαζόμενοι και 60 επιχειρήσεις και μάλιστα επιλέχθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στη δραστηριότητά τους και να ερμηνευτεί το πόσο διαφορετικά επιδρά η συμπύκνωση του εργασιακού χρόνου μέσα στη βδομάδα. Τόσο εταιρείες με δουλειές γραφείου, όσο και πιο χειρωνακτικές, αλλά και η εστίαση, συμμετείχαν στο πιο ενδιαφέρον εργασιακό πείραμα μετά τη λήξη της υποχρεωτικής τηλεργασίας.

Η τετραήμερη εργασία δεν εφαρμόστηκε με τη μορφή του κλασικού τριημέρου που έχουμε μάθει να λατρεύουμε στην Ελλάδα, αλλά με «σπάσιμο» της εβδομάδας με ρεπό την Τετάρτη. Έτσι ήταν πιο εύκολο να μετρηθεί ποιοτικά και ποσοτικά η απόδοση των εργαζομένων, τόσο τη Δευτέρα, όσο και την Πέμπτη.

Το πείραμα κράτησε από τον Ιούνιο, μέχρι τον Δεκέμβριο και εκτός από το ρεπό της Τετάρτης, δεν υπήρχε καμία άλλη αλλαγή στα εργασιακά, ακόμα και ο μισθός έμεινε ο ίδιος. Αυτό που άλλαξε όμως, ήταν η διάθεση των εργαζομένων την Πέμπτη. Αυτό το διάλειμμα της Τετάρτης εξαφάνισε με μαγικό τρόπο την κάμψη στην απόδοση που παρουσίαζουν οι εργαζόμενοι τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας και μάλιστα αναπληρώθηκαν και οι όποιες απώλειες της Τετάρτης, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η εξέλιξη του πειράματος στο Ηνωμένο Βασίλειο:

Στα αποτέλεσμα του πειράματος, 91% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι σίγουρα θα συνεχίσουν την τετραήμερη εργασία και ακόμα ένα 4% μάλλον θα τη συνεχίσει και μόνο το 4% ότι θα επιστρέψει στην πενθήμερη εργασία. Η συνολική εμπειρία αποτιμήθηκε θετικά με μέσο όρο αξιολόγησης το 8,5/10, ενώ η παραγωγικότητα αξιολογήθηκε με 7,5/10.

Το πώς ακριβώς η θετική αποτίμηση στην παραγωγικότητα θα μεταφραστεί και σε οικονομικό όφελος για τις εταιρείες, είναι κάτι που θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο εφαρμογής του μέτρου για να υπάρξουν συγκριτικά στοιχεία, ωστόσο υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη θετική εξέλιξη, παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε πριν από δεκαετίες όταν και καθιερώθηκε το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: ratpack.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Με μια λίμα δολοφόνησαν οι ανήλικες την 12χρονη στο δάσος | Μαχαίρωσαν τη συμμαθήτριά τους 32 φορές!

Τι οδήγησε δύο μαθήτριες να δολοφονήσουν βάναυσα ένα 12χρονο κορίτσι στο δάσος λίγο έξω από μια πόλη στη Γερμανία, αναζητούν οι αρχές.

Η ανατριχιαστική υπόθεση του 12χρονου κοριτσιού που μαχαιρώθηκε 30 φορές από δύο ανήλικες μαθήτριες έχει συγκλονίσει τη Γερμανία.

Οι γονείς της δολοφονηθείσας Λουίζ απέτισαν έναν εγκάρδιο φόρο τιμής στην κόρη τους, το «αστέρι» τους, αφού μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σε ένα φρικτό έγκλημα.

Η Luise, 12 ετών, βρέθηκε νεκρή αφού εξαφανίστηκε μετά από ένα ραντεβού για παιχνίδι με μία από τις δολοφόνους της- την Luisa, 13 ετών καθώς και την Anna-Marie, 12 ετών, στο Φρόιντενμπεργκ κοντά στην Κολωνία, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Δεν υπάρχουν λέξεις για να συλλάβουμε το αδιανόητο. Για εμάς ο κόσμος παραμένει ακίνητος», είπαν σε τοπική εφημερίδα οι γονείς του άτυχου κοριτσιού.

«Δεν μπορείς να δεις τη θλίψη, δεν μπορείς να την ακούσεις, μπορείς μόνο να την αισθανθείς», συμπλήρωσαν με σπαραγμό.

Μια νέα φωτογραφία της Luise δίνεται επίσης στη δημοσιότητα με την ημερομηνία γέννησής της, 29 Αυγούστου 2010, και του θανάτου της στις 12 Μαρτίου 2023 .

Έξω από το σπίτι της, οι γονείς της, άφησαν ένα αναμμένο κερί με τις λέξεις: «Είσαι τώρα ένα αστέρι στον ουρανό».

H 12χρονη μαθήτρια που δολοφονήθηκε στη Γερμανία

Μάλλον της επιτέθηκαν με λίμα νυχιών
Αστυνομικές πηγές δήλωσαν ότι προέκυψαν νέες λεπτομέρειες για το έγκλημα , μεταξύ άλλων πως η Luise μαχαιρώθηκε 32 φορές με μια λίμα νυχιών πριν την σπρώξουν σε ένα απότομο χαντάκι στο κοντινό δάσος.

Οι διεστραμμένοι δολοφόνοι της έβαλαν επίσης μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι της Luise πριν η μία καλέσει ανατριχιαστικά την άλλη «να τη χτυπήσει με μια πέτρα αλλιώς θα καταλήξει ξαπλωμένη δίπλα της».

Η αστυνομία φοβάται ότι η Luise μπορεί να ήταν ζωντανή προτού την πετάξουν στο χαντάκι και πεθάνει από τα τραύματά της και τις παγωμένες θερμοκρασίες που έπληξαν την περιοχή το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Μια πηγή που διεξάγει την έρευνα δήλωσε στην Daily Mail: «Η ίδια η πράξη ήταν τρομερή. Οι έμπειροι αστυνομικοί που έχουν εμπλακεί σε πολλές υποθέσεις ανθρωποκτονιών έχουν μείνει σοκαρισμένοι από τη δολοφονία».

«Όχι μόνο λόγω της ηλικίας του θύματος, αλλά περισσότερο από την ηλικία των υπόπτων» και συνέχισε: «Το φονικό όπλο δεν έχει βρεθεί ακόμη και παρόλο που αρχικά πιστεύαμε ότι μπορεί να ήταν μαχαίρι, τώρα υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να ήταν λίμα νυχιών», είπε η πηγή.

Η Luisa και η Anna-Maria πιστεύεται ότι οδήγησαν τη Luise στο θάνατό της μέσα από ένα εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό τούνελ που οδηγεί στο δάσος.

Ένας ντόπιος είπε: «Είναι συγκλονιστικό το πόσο σε επηρεάζει. Νομίζω ότι είναι λόγω της ηλικίας των εμπλεκομένων που είναι απλά παιδιά. Δεν περίμενα να με επηρεάσει όλο αυτό, αλλά πραγματικά με έχει προβληματίσει».

«Περνάω συνέχεια με το ποδήλατο από αυτά τα δάση και έχει περάσει μια εβδομάδα, αλλά ακόμα δεν μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου. Η ηλικία του θύματος και των δραστών, τι συμβαίνει με τον κόσμο;», είπε σταστισμένος ο κάτοικος.

Λόγω της ηλικίας τους κανένας από τους δολοφόνους δεν μπορεί να δικαστεί σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο και οι αρχές έχουν απομακρύνει τους ίδιους και τις οικογένειές τους από την περιοχή για τη δική τους ασφάλεια.

Κεράκια στον τόπο του εγκλήματος για την 12χρονη Λουίς

Αναζητώντας τα κίνητρα της στιγνής δολοφονίας στη Γερμανία
Δεν είναι σαφές ποιο ήταν το κίνητρο της δολοφονίας. Ορισμένες αναφορές έκαναν λόγο για αντιπαλότητα γύρω από ένα αγόρι. Άλλες αναφορές σημειώνουν ότι εκφόβιζαν τη Luise και ότι στοχοποιήθηκε επειδή τις «κάρφωσε» σε κάποιο περιστατικό.

Το σοκ όμως, δεν σταματάει εδώ: Και τα δύο κορίτσια που φέρονται να είναι πίσω από το έγκλημα ανέβασαν επίσης βίντεο στα προφίλ τους στο TikTok χορεύοντας λίγες ώρες μετά τη δολοφονία, γεγονός που έχει επίσης αφήσει σοκαρισμένη την αστυνομία και την τοπική κοινωνία.

Τα σοκαριστικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια έρευνας ενός Γερμανού δημοσιογράφου της WELT, ο οποίος αποκάλυψε ότι ένα από τα βίντεο χορού αναρτήθηκε την Κυριακή, την ημέρα που βρέθηκε το θύμα.

Τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση των κοριτσιών στο TikTok δείχνουν ότι μπορεί το έγκλημα να σχετίζεται με ένα αγόρι. Η αστυνομία έχει πλέον κλείσει τους λογαριασμούς και των τριών κοριτσιών.

Και τα τρία κορίτσια φοιτούσαν στο γενικό σχολείο Esther-Bejarano και γνωρίζονταν μεταξύ τους εδώ και χρόνια, και μάλιστα περιγράφηκαν ως «κολλητές φίλες».

Οι σημαίες στο σχολείο ήταν μεσίστιες όλη την εβδομάδα και στους μαθητές προσφέρθηκε συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση για τη 12χρονη σε τοπική εκκλησία.

Εκεί έχει ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων για εκείνη και η τελετή θα μεταδοθεί στο σχολείο για τους φίλους και τους συμμαθητές της, ενώ η παρουσία στην εκκλησία προορίζεται μόνο για τα μέλη της οικογένειας.

iefimerida.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα | Ξύπνησε από το κώμα η 25χρονη που νοσηλεύεται στο «Παπανικολάου»

Θετικές είναι οι εξελίξεις για την υγεία της 25χρονης η οποία νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, μετά τη σύγκρουση των τρένων στη Λάρισα στις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του grtimes, η 25χρονη πολυτραυματίας η οποία βρισκόταν στο επιβατικό τρένο, ξύπνησε από την καταστολή και ουσιαστικά έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία της με το περιβάλλον.
Παράλληλα, η κατάσταση της υγείας της παρουσιάζει σταθερή βελτίωση και ταυτόχρονα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας αναπνέει μόνη της, δίχως την υποστήριξη μηχανικού αερισμού.

Να σημειωθεί, πάντως, πως η 25χρονη η οποία τραυματίστηκε στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Α’ ΜΕΘ του Γ.Ν. Παπανικολάου.

protothema.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη | Η πορεία της περιβόητης «σύμβασης 717»

Η τραγωδία στα Τέμπη και ο θάνατος 57 ανθρώπων από τη σύγκρουση τρένων «στοιχειώνει» την Ελλάδα από την πρώτη ημέρα του Μαρτίου. Είναι κοινή πεποίθηση, πλέον, πως αν υπήρχε τηλεδιοίκηση το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί.

Η σύμβαση 717, για το συγκεκριμένο έργο, είναι αυτή που αν είχε εκτελεστεί σωστά θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία. Απλούστατα γιατί θα υπήρχε σωστή σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση που να λειτουργεί.

Προφανώς και αυτό δεν συμβαίνει, με την εφημερίδα «Καθημερινή» σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει να αποκαλύπτει πως όχι μόνο δεν εκτελέστηκε η σύμβαση αλλά υπήρξαν και παρεμβάσεις στους ελέγχους που διενεργήθηκαν στη συνέχεια για το γιατί δεν έχουν υλοποιηθεί όσα προέβλεπε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιθεωρήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) που είχε αρχικά αναλάβει την έρευνα για τη «στοιχειωμένη» σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, με αντικείμενο την αποκατάσταση της λειτουργίας των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης αντικαταστάθηκε λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση και υποβολή του πορίσματος. Ο φάκελος της υπόθεσης της αφαιρέθηκε, με την ίδια να υποβάλλει την παραίτησή της και να αποχωρεί μέσα σε αρνητικό κλίμα από την ανεξάρτητη αρχή.

Αυτό συνέβη την άνοιξη του 2021. Το τελικό πόρισμα της ΕΑΔ κατατέθηκε τέσσερις μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2021. Από αυτό όμως απουσιάζει η υπογραφή της επιθεωρήτριας. Πρώτος υπογράφων του πορίσματος εμφανίζεται ο ελεγκτής της ΕΑΔ που έως τότε εμφανιζόταν να συνεπικουρεί την επιθεωρήτρια στους ελέγχους και ένας ακόμη ελεγκτής της ανεξάρτητης αρχής.

Στο τελικό πόρισμα γίνονται συστάσεις για την υλοποίηση του έργου, με τη φιλοσοφία τόσο του πορίσματος όσο και του υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να είναι η υλοποίηση του έργου και όχι η μεταφορά του σε μια δικαστική έρευνα. Η εφημερίδα αναφέρει πως επικοίνωσε με την εν λόγω επιθεωρήτρια, η οποία αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις λόγω δέσμευσης από το απόρρητο. Η ΕΑΔ από την πλευρά της, απάντησε πως μεταξύ των προτάσεων ήταν και η άσκηση πειθαρχικών διώξεων σε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ. Το πόρισμα έφτασε στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος έβαλε την υπόθεση στον αρχείο. Από τον Μάιο του 2022, ωστόσο, την υπόθεση ερευνούν και Ευρωπαίοι Εισαγγελείς μετά από καταγγελία για τη σύμβαση 717.

Παράλληλα, ο τηλεοπτικός σταθμός Open παρουσίασε όλη την πορεία της «αμαρτωλής» σύμβασης 717, από την προκήρυξη του διαγωνισμού το 2013 μέχρι και σήμερα.

Το 2013 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός ανάταξης σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης.

  • Το 2014 έγινε η υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία ALSTOM & ΤΟΜΗ.
  • Την περίοδο 2015-2016 υπήρξε σύγκρουση ανάμεσα στην Alstom και την ΤΟΜΗ, θυγατρική εταιρεία του Άκτωρα.
  • Την περίοδο 2017-2018 ενεπλάκη η Κομισιόν και η ΕΔΕΛ για τις καθυστερήσεις.
  • Το 2021 διασπάστηκε η κοινοπραξία και παραχωρήθηκε το έργο της ΤΟΜΗ στην Alstom.
  • Την περίοδο 2022-2023 γίνεται έρευνα από την ελληνική και την ευρωπαϊκή εισαγγελία έπειτα από καταγγελίες.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της σύμβασης 717, το 2014, ήταν 41 εκατ. ευρώ για να παραδοθεί το έργο μέσα σε δύο χρόνια. Το 2021 εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 13 εκατ. ευρώ.

«Ατυχής η δήλωση του πρωθυπουργού για θυσία»

Για την κατάσταση στον ΟΣΕ και το δυστύχημα στα Τέμπη, μίλησε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο Κώστας Γενηδούνιας. Ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ ανέφερε, σχετικά με την τηλεδιοίκηση, πως: «Το μόνο κομμάτι που λειτουργούσε ήταν το Τιθωρέα – Δομοκός. Από την Αθήνα μέχρι την Τιθωρέα δεν υπήρχε τίποτα, από τον Δομοκό μέχρι το Πλατύ υπήρχαν ελάχιστα κομμάτια. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υφίσταται ο όρος τοπική τηλεδιοίκηση. Ο πίνακας αυτός είναι για να διευθετεί ο σταθμάρχης τις αλλαγές εντός του σταθμού».

Σχετικά με το πόρισμα της ΡΑΣ, ανέφερε: «Από την εμπειρία μου θα πω ότι δεν είναι δυνατόν ο εκπαιδευτής να είναι και εξεταστής. Συνήθως χρησιμοποιούνται και άνθρωποι από άλλες εταιρείες. Υπάρχει μια διαδικασία ιδιαίτερα αυστηρή. Εγώ ως μηχανοδηγός έκανα εκπαίδευση περίπου δύο χρόνια. Στους μηχανοδηγούς την εποπτεία την έχει η ΡΑΣ. Για τους σταθμάρχες είναι ξεχωριστή η διαδικασία. Δεν νομίζω ότι είχε εξεταστές της ΡΑΣ».

Σε ερώτηση για πιθανά οικονομικά σκάνδαλα, απάντησε: «Εμείς ως εργαζόμενοι δεν μπορούμε να ξέρουμε που πάνε αυτά τα κονδύλια. Από το 2004 ακούγαμε για έργα, τα οποία δεν γίνονταν και επιπλέον βλέπαμε μέρος των έργων να αποψιλώνεται. Από το 2009 ως το 2014 υπήρξε λεηλασία στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Μετά το 2019 που ολοκληρώθηκε η ηλεκτροκίνηση Αθήνα – Θεσσαλονίκη, αυξήθηκε η ζήτηση των επιβατών. Σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις στη συντήρηση του δικτύου, βλέπαμε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται. Κάναμε διαμαρτυρίες, αισθανόμασταν ότι κάτι δυσάρεστο θα γίνει. Σε εμάς είχε παρέμβει στην εκπαίδευση η ΡΑΣ, καθώς είχαμε κάνει καταγγελία σαν σωματείο, και διορθώθηκαν πράγματα πέρσι τον Μάρτιο».

Αναφορικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού, περί θυσίας, ο κ. Γενηδούνιας επεσήμανε: «Θεωρώ πολύ ατυχής τη δήλωση του πρωθυπουργού, για εμένα αδιανόητη. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για θυσία. Εμείς χάσαμε 11 συναδέλφους, και άλλους 46 ανθρώπους. Θυσιάστηκαν για ποιον; Ποια θυσία; Δεν το πίστευα όταν το μου το είπαν και έκατσα και το είδα».

Τέλος, υπογράμμισε ότι: «Υπάρχει το ανθρώπινο λάθος, όμως, θα έπρεπε να υπάρχουν και όλα αυτά τα συστήματα που προλαμβάνουν και διορθώνουν αυτά τα λάθη. Αν λειτουργούσαν αυτά, δεν θα γινόταν αυτό το δυστύχημα. Ο σταθμάρχης θα μπορούσε μόνο να ενημερώσει, να επικοινωνήσει με τους μηχανοδηγούς και των δύο τρένων και να τους σταματήσει»

newsbomb.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: