Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τi ισχύει για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και τi αλλάζει σε σχέση με εκείνες της 21ης Μαΐου

Το υπουργείο Εσωτερικών απαντά σε ορισμένα ερωτήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με τις διαφοροποιήσεις της διαδικασίας των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023 συγκριτικά με εκείνη της 21ης Μαΐου 2023.

Το υπουργείο Εσωτερικών απαντά σε ορισμένα ερωτήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με τις διαφοροποιήσεις της διαδικασίας των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023 συγκριτικά με εκείνη της 21ης Μαΐου 2023.

Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 είναι ο δεύτερος γύρος των  εκλογών που διεξήχθησαν στις 21 Μαΐου 2023;

Όχι. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 είναι μια ξεχωριστή, νέα εκλογική διαδικασία, ανεξάρτητη από εκείνη της 21ης Μαΐου 2023. Ως εκ τούτου, χαρακτηρισμοί όπως «δεύτερος γύρος» ή «επαναληπτικές εκλογές» δεν είναι ορθοί.

Το εκλογικό σύστημα παραμένει το ίδιο;

Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εν αντιθέσει με εκείνες της 21ης Μαΐου που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Πώς ψηφίζω βουλευτές;

Οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Ως εκ τούτου, ΔΕΝ βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Εξάλλου, στα παραβάν των εκλογικών τμημάτων που θα δημιουργηθούν δεν θα υπάρχει στιλό.

Τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 παραμένουν σε ισχύ;

Όχι. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα διεξαχθούν με νέα ψηφοδέλτια, τα οποία θα τυπωθούν βάσει όσων ορίζει ο ισχύων νόμος. Ως εκ τούτου, ψηφοδέλτια που αφορούσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 και για οποιοδήποτε λόγο παρέμειναν στην κυριότητα των ψηφοφόρων καθίστανται άκυρα και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν.

Είμαι ετεροδημότης. Μπορώ να ψηφίσω στον τόπο διαμονής μου;

Ναι, εφόσον η αίτησή σας έχει υποβληθεί στον αρμόδιο Δήμο και έχει διεκπεραιωθεί από αυτόν το αργότερο έως και την 30ή Απριλίου 2023, μπορείτε να ψηφίσετε στον Δήμο διαμονής σας. Αίτηση που δεν διεκπεραιώθηκε έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δε λαμβάνεται υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

Είμαι Έλληνας που διαμένει στο εξωτερικό και δεν πρόλαβα την προθεσμία για να ψηφίσω στις προηγούμενες εκλογές. Τι θα ισχύσει τώρα;

Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://apodimoi.gov.gr) έως και την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023. Διευκρινίζεται πως για την έγκριση της αίτησης εφαρμόζονται τα κριτήρια όπως ορίζονται από τον ισχύοντα νόμο.

Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισα στο εξωτερικό, αλλά την 25η Ιουνίου 2023 θα βρίσκομαι στην Ελλάδα. Θα μπορέσω να ψηφίσω;

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για αναστολή της εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ήταν η Παρασκευή 26 Μαΐου 2023. Οποιαδήποτε αίτηση υπεβλήθη μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα ληφθεί υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

Ψηφίζω στο ίδιο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισα στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023;

Είναι το πιθανότερο, ωστόσο επειδή μπορεί να υπάρξουν ορισμένες μεταβολές στα εκλογικά τμήματα, συνιστάται ισχυρά σε όλους τους ψηφοφόρους να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης για απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Απαράδεκτη η πολιτική βία

Την καταδίκη του για την επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και τη συμπάθειά του για τα θύματα του τραγικού περιστατικού στην Πενσιλβάνια εκφράζει με ανάρτησή του στα αγγλικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Συγκεκριμένα, έγραψε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ότι ο ίδιος αισθάνεται «αποτροπιασμό από την επίθεση στον πρώην πρόεδρο Τραμπ».Οπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός, «η πολιτική βία είναι απαράδεκτη στις δημοκρατικές κοινωνίες μας. Του ευχόμαστε πλήρη και γρήγορη ανάρρωση».

Προσθέτει ακόμη ότι «εκφράζουμε τα εγκάρδιά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των παρισταμένων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στην επίθεση». Αντίστοιχη καταδίκη εξέφρασε σύσσωμη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και πολλοί ακόμη ξένοι ηγέτες.

kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίθεση κατά Τραμπ: Ποιος ήταν ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας

ο FBI κατονόμασε τα ξημερώματα της Κυριακής, τοπική ώρα, τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χθες Σάββατο στην Πενσιλβάνια.

Επίθεση κατά Τραμπ: Ποιος ήταν ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας-1

Ο δράστης της επίθεσης είναι νεκρός, σύμφωνα με τη Μυστική Υπηρεσία (Secret Service), η οποία πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της ότι ένας παριστάμενος σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο Κρουκς φέρεται να ήταν εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με την εφημερίδα Washinghton Post η οποία επικαλείται τον εκλογικό κατάλογο της πολιτείας.

Μπάιντεν για την επίθεση κατά Τραμπ: Να τερματιστεί η πολιτική βία

Το περιστατικό ερευνάται ως απόπειρα δολοφονίας, ανακοίνωσε το FBI στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Το Γραφείο Ομοσπονδιακών Ερευνών των ΗΠΑ έχει αναλάβει την έρευνα για το περιστατικό, εξήγησε στέλεχός του, ενώ πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα κίνητρα του δράστη, που κατάγεται από την Πενσιλβάνια.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Τέξας Ρόνι Τζάκσον δήλωσε στο Fox News ότι ο ανιψιός του τραυματίστηκε στην επίθεση στο Μπάτλερ.

Μαρτυρίες

Ο Ρον Μους, υποστηρικτής του Τραμπ που βρισκόταν στην προεκλογική συγκέντρωση, δήλωσε ότι άκουσε τέσσερις πυροβολισμούς. «Είδα το πλήθος να πέφτει κάτω και μετά τον Τραμπ επίσης να σκύβει πολύ γρήγορα», εξήγησε.

«Μετά η Μυστική Υπηρεσία έτρεξε και τον προστάτευσε όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο τον προστάτευσαν», πρόσθεσε.

Ο κ. Μους σημείωσε ότι στη συνέχεια είδε έναν άνδρα να τρέχει και να τον κυνηγούν πράκτορες με στρατιωτικές στολές. Ακουσε κι άλλους πυροβολισμούς, αλλά δεν είναι σίγουρος ποιος πυροβόλησε. Επεσήμανε ότι μέχρι τότε ελεύθεροι σκοπευτές είχαν πάρει θέσεις στη στέγη αποθήκης που βρίσκεται πίσω από την σκηνή.

Το BBC πήρε συνέντευξη από έναν άνδρα, που δήλωσε ότι είναι αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης και ο οποίος είπε ότι είδε έναν άνδρα οπλισμένο με τουφέκι να ανεβαίνει σε στέγη κτιρίου κοντά στο σημείο όπου γινόταν η προεκλογική συγκέντρωση. Ο αυτόπτης μάρτυρας πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι άνθρωποι με τους οποίους ήταν μαζί άρχισαν να δείχνουν τον άνδρα, προσπαθώντας να ενημερώσουν τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι πυροβολισμοί φαίνεται να προήλθαν έξω από την περίμετρο ασφαλείας που είχε δημιουργήσει η Μυστική Υπηρεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσάπαλος: Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις παραλίες

Σε συνέντευξη στο enanews.gr, ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, μιλάει για τις τρέχουσες εξελίξεις και τα νέα νομοσχέδια που επηρεάζουν τους πολίτες.

Η συζήτηση επικεντρώνεται στις καταγγελίες για τις παραλίες λόγω του νέου νομοσχεδίου, τον νέο νόμο για τα ανασφάλιστα οχήματα, καθώς και τις αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Ακολουθεί η συνέντευξη:

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα σας κ. Τσάπαλε, ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σήμερα. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, τις καταγγελίες για τις παραλίες λόγω του νέου νομοσχεδίου. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Οικονομικών;

Όμηρος Τσάπαλος: Καλησπέρα σας. Το νέο νομοσχέδιο στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης των παραλιών μας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την ανάγκη για οργανωμένες παραλίες που εξυπηρετούν τους πολίτες και τους τουρίστες. Κατανοούμε τις ανησυχίες των πολιτών και είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για να εξασφαλίσουμε ότι οι αλλαγές θα είναι προς όφελος όλων.

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι κύριες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο;

Όμηρος Τσάπαλος: Οι κύριες αλλαγές αφορούν τη ρύθμιση της εκμετάλλευσης των παραλιών, τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης για όλους, και την αυστηροποίηση των κανόνων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές. Θέλουμε να πετύχουμε μία ισορροπία μεταξύ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της ανάγκης για τουριστική ανάπτυξη. Ήδη έχουν γίνει πάνω από 9.000 καταγγελίες πολιτών.

Δημοσιογράφος: Ας περάσουμε τώρα στο θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων. Τι αλλάζει με το νέο νόμο;

Όμηρος Τσάπαλος: Ο νέος νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα έχει ως στόχο να μειώσει τον αριθμό των οχημάτων που κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση, κάτι που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν αυστηρότερους ελέγχους και μεγαλύτερα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν το νόμο.

Δημοσιογράφος: Πώς θα επιτυγχάνεται ο έλεγχος των ανασφάλιστων οχημάτων;

Όμηρος Τσάπαλος: Η αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, όπως η χρήση συστημάτων αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων. Επίσης, θα υπάρχει τακτικός έλεγχος μέσω των στοιχείων που τηρούνται στα κεντρικά μητρώα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Δημοσιογράφος: Τι γίνεται με τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα; Θα υπάρξουν αυξήσεις;

Όμηρος Τσάπαλος: Ναι, τα πρόστιμα θα αυξηθούν για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να τηρούν τις υποχρεώσεις τους και να διασφαλίζουμε την προστασία όλων όσων κυκλοφορούν στους δρόμους.

Δημοσιογράφος: Τέλος, ας μιλήσουμε για τις φορολογικές δηλώσεις. Ποιες είναι οι φετινές αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες;

Όμηρος Τσάπαλος: Οι φετινές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις αφορούν κυρίως στη διαδικασία υποβολής και στις διευκολύνσεις που παρέχονται στους φορολογούμενους. Έχουμε βελτιώσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να είναι πιο φιλική προς τον χρήστη και να επιτρέπει την υποβολή της δήλωσης με ευκολία και ασφάλεια.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν νέες προθεσμίες ή ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλές;

Όμηρος Τσάπαλος: Ναι, έχουμε επεκτείνει τις προθεσμίες υποβολής για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στους πολίτες να προετοιμάσουν τις δηλώσεις τους. Επιπλέον, έχουν θεσπιστεί ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση οφειλών σε δόσεις, ώστε να μειωθεί το οικονομικό βάρος για τους φορολογούμενους. Επίσης αν οι λογιστές συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, δεν νομίζω ότι χρειάζεται καμία παράταση

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en