Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τι αποφάσισαν οι 27 της ΕΕ για το μεταναστευτικό και την άμυνα

Επιτάχυνση των εργασιών ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά η αμυντική ετοιμότητα της Ευρώπης εντός των επόμενων πέντε ετών αλλά και ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε συνδυασμό με επιτάχυνση των ρυθμών επιστροφής των παράνομων μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο και βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, περιλαμβάνονται στο κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.

Σημειώνεται ότι σήμερα οκτώ στους δέκα παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στην Ευρώπη δεν επιστρέφουν και μένουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, αφενός δήλωσε δικαιωμένος για τη συμπερίληψη στη Λευκή Βίβλο μιας πάγιας θέσης της ελληνικής κυβέρνησης περί ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής εκφράζοντας την ελπίδα αυτή «να ενεργοποιηθεί το συντομότερο και να αφορά ενδεχομένως και το έτος 2025». «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά μία τετραετή περίοδο και νομίζω ότι αυτό είναι λογικό, καθώς χρειαζόμαστε χρόνο και προβλεψιμότητα προκειμένου να αυξήσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όσον αφορά, δε, το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης αφού υπενθύμισε ότι η Ελλάδα από το 2020 υιοθετεί «μία σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική, η οποία προτάσσει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», τόνισε πως «τώρα αποτελεί ουσιαστικά κοινό τόπο ότι δεν μπορούμε να έχουμε μία συνεκτική μεταναστευτική πολιτική χωρίς αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και χωρίς να περιορίζουμε τις ροές όσων εισέρχονται παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα, επανέλαβε αυτό που είχε πει και κατά την άφιξη του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ότι «η πολιτική της κυβέρνησης σε αυτό είναι πολύ σαφής: όποιος δικαιούται άσυλο στη χώρα μας είναι ευπρόσδεκτος να παραμείνει στην Ελλάδα. Όποιος δεν δικαιούται, όμως, άσυλο, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τον γυρίσουμε στη χώρα από την οποία ξεκίνησε τη διαδρομή του».

Το κείμενο συμπερασμάτων για την ευρωπαϊκή άμυνα

Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούν το Συμβούλιο και τους συννομοθέτες να προχωρήσουν γρήγορα τις εργασίες σχετικά με τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής και να συνεχιστούν οι εργασίες για τις σχετικές επιλογές χρηματοδότησης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει, για τα κράτη που είναι μέλη του, το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι όλα τα ανωτέρω δεν θίγουν τον ειδικό χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών και λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας όλων των κρατών μελών, σύμφωνα με τις Συνθήκες. Τέλος, οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούν την Επιτροπή και την Ύπατο Εκπρόσωπο να υποβάλλουν τακτικά έκθεση σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή των εργασιών για την άμυνα.

 

Το κείμενο συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθαρρύνει περαιτέρω εργασίες, ιδίως όσον αφορά:

  • – την εξωτερική διάσταση, ιδίως μέσω ολοκληρωμένων εταιρικών σχέσεων
  • – την εφαρμογή της εκδοθείσας νομοθεσίας της ΕΕ και την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας
  • – την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, μεταξύ άλλων με νέους τρόπους σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο
  • – τις προσπάθειες για τη διευκόλυνση, αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών, χρησιμοποιώντας όλες τις σχετικές πολιτικές, μέσα και εργαλεία της ΕΕ
  • – τις έννοιες των ασφαλών τρίτων χωρών και των ασφαλών χωρών καταγωγής
  • – την καταπολέμηση της εργαλειοποίησης, της εμπορίας ανθρώπων και της λαθραίας διακίνησης
  • – την ευθυγράμμιση της πολιτικής θεωρήσεων από τις γειτονικές χώρες
  • – καθώς και τις ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές σύμφωνα με τις εθνικές αρμοδιότητες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να ενισχύσει την ασφάλεια στα εξωτερικά της σύνορα και να διασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχό τους, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους συννομοθέτες να σημειώσουν πρόοδο, κατά προτεραιότητα, στους φακέλους με μεταναστευτική διάσταση. Ειδικότερα, καλεί τους συννομοθέτες να εξετάσουν ταχέως την πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τις επιστροφές.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την ευρωπαϊκή οικονομία

Οι ηγέτες της ΕΕ στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής συζήτησαν παρουσία και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκαρντ, για την ανταγωνιστικότητα, τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρώπης, αλλά και το ψηφιακό ευρώ.

Σύμφωνα με τον κείμενο των συμπερασμάτων για το ευρώ, οι εταίροι αποφάσισαν να αυξήσουν την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα, πολιτικές που ενισχύουν την παραγωγικότητα και να αυξήσουν τις επενδύσεις. Οι ηγέτες υπογράμμισαν την αίσθηση του επείγοντος για «ταχεία πρόοδο για μια Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην Ένωση Κεφαλαιαγορών για την κινητοποίηση των αποταμιεύσεων και την απελευθέρωση της χρηματοδότησης των αναγκαίων επενδύσεων κυρίως για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ». Παράλληλα, αποφάσισαν την επιτάχυνση της προόδου του ψηφιακού ευρώ γεγονός «καθοριστικής σημασίας για τη στήριξη ενός ανταγωνιστικού και ανθεκτικού ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών, τη συμβολή στην οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης και την ενίσχυση ενός διεθνή ρόλου του ευρώ», όπως αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ εξέφρασαν τη λύπη τους για την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα, την άρνηση της Χαμάς να παραδώσει τους εναπομείναντες ομήρους, ενώ υπενθύμισαν τη σημασία της απρόσκοπτης πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Γάζα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους Άραβες εταίρους της, καθώς και με άλλους διεθνείς εταίρους, αναφορικά με το Αραβικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου στις 4 Μαρτίου 2025.

Στο ζήτημα της Συρίας, οι ηγέτες καταδίκασαν «την πρόσφατη εκτεταμένη βία κατά αμάχων στην παράκτια περιοχή της Συρίας» και κάλεσαν τις μεταβατικές αρχές να εξασφαλίσουν την προστασία όλων των αμάχων και να λογοδοτήσουν οι δράστες της βίας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα. Στο κείμενο των συμπερασμάτων, τόνισαν τη «σημασία μιας ειρηνικής και χωρίς αποκλεισμούς μετάβασης στη Συρία, απαλλαγμένης από επιζήμιες ξένες παρεμβάσεις, και της προστασίας των δικαιωμάτων των Σύρων από όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές καταβολές χωρίς διακρίσεις». Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την πρόσφατη αναστολή των κυρώσεων από την ΕΕ στο πλαίσιο μιας σταδιακής, αναστρέψιμης προσέγγισης, ενώ αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εξετάζει πιθανές περαιτέρω αναστολές των περιοριστικών μέτρων βάσει στενής παρακολούθησης της κατάστασης στη Συρία».

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τον τερματισμό του πολιτικού αδιεξόδου στον Λίβανο και «εκφράζει την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεργαστεί με τις νέες αρχές για τη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης και της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα».

 

Πηγή:protothema.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Υπόδειγμα η Ελλάδα – Ύμνοι Γκεοργκίεβα για την πορεία της οικονομίας

Στην αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με έμφαση στη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θετικά λόγια η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Υπουργό Οικονομίας Κυριάκο Πιερρακάκη στην έδρα του οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

«Η Ελλάδα είναι υπόδειγμα ανθεκτικής οικονομίας»

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Είναι μία από τις οικονομίες με την καλύτερη απόδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι αυτό που θα θέλαμε να δούμε παντού», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γκεοργκίεβα, σκιαγραφώντας μια εικόνα θετικών προοπτικών για την ελληνική οικονομία.

Όπως ανέφερε, η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι πλέον υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν μετατραπεί σε πλεονάσματα. Εξίσου σημαντικό, σημείωσε, είναι το γεγονός ότι η χώρα εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανθεκτικότητά της σε διεθνείς κραδασμούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, τονίζοντας πως «η χώρα αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία για την παροχή ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών με διαφάνεια και χαμηλό κόστος, εξαλείφοντας το περιθώριο διαφθοράς».

Πιερρακάκης: «Από την κρίση στην υπερηφάνεια»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για την πορεία υπέρβασης της κρίσης που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία, υπογραμμίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, στην εξωστρέφεια και στη διεθνή αξιοπιστία.

«Βρισκόμαστε στην Ουάσιγκτον, δεκαπέντε χρόνια μετά την αρχή μιας πρωτοφανούς περιπέτειας για τους Έλληνες. Σήμερα εκπροσωπώ μια υπερήφανη χώρα που κατάφερε, με σκληρή δουλειά και μεταρρυθμίσεις, να αναγεννήσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών», δήλωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως η πρόοδος δεν σημαίνει το τέλος των προκλήσεων. «Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Υπάρχουν πολίτες που πρέπει να στηριχθούν, ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν, και δομές που πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Όμως πλέον έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.

Συνεχίζονται οι επαφές στην Ουάσιγκτον

Οι επαφές του κ. Πιερρακάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα συνεχίζονται και σήμερα, με συμμετοχή σε ομιλίες, πάνελ και ειδικές εκδηλώσεις για την οικονομία, τις επενδύσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας και καλλιέργεια εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομική στρατηγική.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Φλερτ κυβέρνησης με τη μεσαία τάξη ενόψει ΔΕΘ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατηγική επαναπροσέγγισης της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Το Μαξίμου σχεδιάζει να παρουσιάσει τότε ένα νέο πακέτο παρεμβάσεων, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, που θα στοχεύουν σε φοροελαφρύνσεις και σε στήριξη των οικογενειακών εισοδημάτων, ενόψει και των εκλογικών προκλήσεων του επόμενου διαστήματος.

Η μεσαία τάξη στο επίκεντρο του κυβερνητικού αφηγήματος

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο δυσκολιών για την κυβέρνηση – με αποκορύφωμα την τραγωδία των Τεμπών – η οικονομία έχει επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο. Η μεσαία τάξη, που αποτελεί και το βασικό εκλογικό κοινό της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο της πολιτικής ρητορικής αλλά και των μέτρων που ετοιμάζονται.

Η επανασυσπείρωση του συγκεκριμένου ακροατηρίου θεωρείται κρίσιμη, καθώς μεγάλο μέρος του εμφανίζεται αποστασιοποιημένο και αναποφάσιστο. Γι’ αυτό και η στρατηγική του Μαξίμου περιλαμβάνει σταδιακές εξαγγελίες μέτρων και παρεμβάσεων, ώστε να χτιστεί θετικό κλίμα εντός του έτους.

Οικονομικό πακέτο και φοροελαφρύνσεις στον ορίζοντα

Όπως άφησε να εννοηθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του, το πακέτο της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, στο μέτρο του δυνατού και χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Το εύρος των μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία των δημόσιων οικονομικών, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει το προφίλ της «οικονομικής υπευθυνότητας».

Παράλληλα, από τη Νέα Δημοκρατία κατηγορούν την αντιπολίτευση πως υπόσχεται μέτρα χωρίς κοστολόγηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μάλιστα, αναφέρθηκε εμμέσως στο 2015 και στις περιπέτειες της χώρας, τονίζοντας πως «εμείς δεν θέλουμε να επαναλάβουμε αυτά τα λάθη».

Πυκνό πρόγραμμα και “ατζέντα καθημερινότητας”

Πέρα από τις οικονομικές παρεμβάσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να απευθυνθεί στους πολίτες και μέσα από την καθημερινότητά τους. Παιδεία, υγεία, στέγη, δημόσιος τομέας και Πολιτική Προστασία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Υπουργείο Παιδείας, όπου ανακοινώθηκαν 10.000 νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων. Επίσης, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα αξιολόγησης του δημοσίου από τους ίδιους τους πολίτες, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης.

Σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για το στεγαστικό, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η ρύθμιση για την αυτόματη αναγνώριση ιατρικής εξειδίκευσης για γιατρούς από τις ΗΠΑ.

Στόχος: Ανατροπή του δημοσκοπικού κλίματος

Το τελευταίο διάστημα, οι μετρήσεις έδειξαν κάμψη της κυβερνητικής απήχησης, γεγονός που κινητοποίησε το επιτελείο του Πρωθυπουργού. Θεωρείται ότι υπάρχει ακόμα πολιτικός χρόνος για ανατροπή του σκηνικού, με κεντρικό όχημα μια θετική και ρεαλιστική αφήγηση στην οικονομία και τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Η ΔΕΘ, επομένως, θα αποτελέσει την κορύφωση αυτής της προσπάθειας. Ένα πολιτικό «ραντεβού» που ενδέχεται να δώσει κατεύθυνση στις πολιτικές εξελίξεις μέχρι το 2026.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

27 Χρόνια Χωρίς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Συμπληρώνονται σήμερα 27 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή – του πολιτικού ηγέτη που, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, «με τις επιλογές του άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας, καθιστώντας την αναπόσπαστο κομμάτι και ισότιμο συνομιλητή του δυτικού κόσμου και οδηγώντας την σταθερά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, γνωστός και ως Εθνάρχης, άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον πολιτικό χάρτη της χώρας, συνδέοντας το όνομά του με κρίσιμες εθνικές καμπές, όπως η μεταπολίτευση και η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Στην ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει τη σταθερή αποστροφή του προς τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, επισημαίνοντας ότι αποτέλεσε «πρότυπο ορθού πολιτικού λόγου». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η προσωπικότητα και το έργο του ταυτίστηκαν με την αλήθεια, την τόλμη, τον κοινωνικό προσανατολισμό και την προσήλωση στο καθήκον για μια Πατρίδα ασφαλή και υπερήφανη».

Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή παραμένει διαχρονικός φάρος πολιτικής καθοδήγησης:
«Για όλους εμάς στη Νέα Δημοκρατία, η παρακαταθήκη του θα αποτελεί τη σταθερή μας πυξίδα για το παρόν και το μέλλον».

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en