Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στο νέο ασφαλιστικό για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Πώς διαμορφώνονται τα ποσά έπειτα από πρόταση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων…

Σε επτά επίπεδα που ξεκινούν από τα 130 ευρώ τον μήνα για την πρώτη πενταετία των ασφαλισμένων και κλιμακώνονται ως τα 522 ευρώ τον μήνα αναμένεται να διαμορφωθούν οι εισφορές 1.440.000 ελεύθερων επαγγελματιών στο νέο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, έπειτα από πρόταση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα ποσά διαμορφώθηκαν ως εξής:

1. Εισφορά 130 ευρώ τον μήνα για την πρώτη 5ετία των νέων ασφαλισμένων, που επιμερίζεται σε 96 ευρώ για σύνταξη και 34 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.

2. Εισφορά 1ου επιπέδου 220 ευρώ τον μήνα (κατώτατο ποσό μετά την 5ετία) που επιμερίζεται σε 163 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 57 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.

3. Εισφορά 2ου επιπέδου στα 252 ευρώ τον μήνα που επιμερίζεται σε 186 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 66 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.

4. Εισφορά 3ου επιπέδου στα 302 ευρώ τον μήνα,που επιμερίζεται σε 223 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 79 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.

5. Εισφορά 4ου επιπέδου στα 362 ευρώ τον μήνα, που επιμερίζεται σε 268 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 94 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.

6. Εισφορά 5ου επιπέδου στα 435 ευρώ τον μήνα που επιμερίζεται σε 321 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 114 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.

7. Εισφορά 6ου επιπέδου στα 522 ευρώ τον μήνα που επιμερίζεται σε 386 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης και 136 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονομώ – Επιχειρώ | Έρχεται help desk για το πρόγραμμα – Σε λειτουργία η πλατφόρμα

Σε λειτουργία βρίσκεται η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», προϋπολογισμού 176,75 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μάλιστα, αναμένεται η λειτουργία help desk για:

γενικές πληροφορίες για το πρόγραμμα,

  • επιλεξιμότητα δαπανών του προγράμματος,
  • διευκρινίσεις επί των απαιτούμενων δικαιολογητικών ανά στάδιο,
  • εξέλιξη της διαδικασίας ένταξης στο πρόγραμμα,
  • χρήση web εφαρμογής,
  • δυνατότητες υποβολής τροποποιήσεων – Εκθέσεων Πιστοποίησης ενδιάμεσων πληρωμών,
  • δυνατότητα για ανακατανομή των ποσών στις παρεμβάσεις.

Στόχος προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων σε υφιστάμενες επιχειρήσεις:

  • πολύ μικρές,
  • μικρές,
  • μεσαίες,
  • μεγάλες,
  • πολύ μεγάλες.

Επιλέξιμοι ΚΑΔ

  • Εμπόριο.
  • Υπηρεσίες εστίασης.
  • Παραγωγή αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων.
  • Τουρισμός.

Προϋποθέσεις

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Τουριστικές επιχειρήσεις

Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες, σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση, έχουν δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες.

Μέγιστη χρηματοδότηση

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός – δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ ΦΠΑ – κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500 χιλ. ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και αντιστοίχως δεν μπορεί να ξεπερνά τις 250 χιλ. ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Τι περιλαμβάνει

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε:

  • ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης),
  • εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας) αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών),
  • αερισμού χώρων,
  • ζεστού νερού χρήσης,
  • αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά.

Ποσοστό ενίσχυσης

Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει έως και το 65%. Εξαρτάται από το είδος αυτών, καθώς και από το μέγεθος της επιχείρησης.

Πλατφόρμα

Αιτήσεις με σκοπό τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα» υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr έως τις 31/3/2024. Στο πρόγραμμα εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Πηγή: newsbeast.gr

 

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ | Αύξηση 11,9% στον τζίρο καταλυμάτων – εστίασης τον Ιανουάριο

Αύξηση 11,9% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων της χώρας που παρέχουν καταλύματα, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, τον Ιανουάριο εφέτος και ανήλθε σε 94.097.348 ευρώ, έναντι των 84.061.799 ευρώ τον Ιανουάριο 2023.

Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιανουάριο 2024 ανήλθε σε 176.829.556 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023, όπου είχε ανέλθει σε 160.125.978 ευρώ.

Αθροιστικά για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιανουάριο 2024 ανήλθε σε 270.926.904 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023, όπου είχε ανέλθει σε 244.187.777 ευρώ.

Για τις Περιφερειακές Ενότητες με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών το 2023 μεγαλύτερη από 1%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών, τον Ιανουάριο 2024 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2023, παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (66,4%) και η μικρότερη αύξηση (6,5%) καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής.

Πηγή: imerisia.gr

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΥΠΑΑΤ | Πρόγραμμα 135 εκατ. ευρώ για στήριξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

Την ανάρτηση της προδημοσίευσης της 1ης πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση «Π3-73-2.3 – Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023-2027, ύψους 135 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κι ο αρμόδιος υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Στόχος της παρέμβασης «Π3-73-2.3 – Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, καθοριστική σημασία για τη στήριξη των επενδύσεων έχει τόσο η διατήρηση, όσο και η δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην κοινωνική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό χορηγείται στήριξη σε επιχειρήσεις μεταποίησης γεωργικών προϊόντων όταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας τους είναι επίσης γεωργικό, σε επιχειρήσεις τυποποίησης γεωργικών προϊόντων με σήμανση (Εθνικά και Ενωσιακά Πρότυπα) καθώς και σε επιχειρήσεις που μετέχουν σε σχήματα συμβολαιακής γεωργίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε σχετικά: «Μέλημά μας είναι η προσαρμογή των προϊόντων αγροδιατροφής στις νέες συνθήκες παραγωγής ώστε να αξιοποιείται κάθε τεχνολογική δυνατότητα, προσαρμοσμένη, όμως, στις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Δίνουμε προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα κατά τρόπο ώστε να είναι πιο ελκυστικά στις διεθνείς αγορές και στην προσπάθεια αυτή μας ενισχύει η μοναδική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα, δημιουργούμε θέσεις εργασίας που  δίνουν  ζωή στην ελληνική περιφέρεια. Και για την υλοποίηση αυτού του στόχου αξιοποιούμε κάθε εθνική και ευρωπαϊκό πόρο».

Η παρέμβαση αφορά αιτήσεις στήριξης με αιτούμενο προϋπολογισμό από 400.001,00 ευρώ μέχρι 5.000.000,00 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Π.Δ.Ε.) και εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα. Το συνολικό ποσό που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση της Παρέμβασης ανέρχεται σε 135.000.000,00 ευρώ,

Η προδημοσίευση περιλαμβάνει πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τη δημοσιοποίηση της Παρέμβασης, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής, τις επιλέξιμες και μη επιλέξιμες δαπάνες, την ένταση στήριξης καθώς και τη διαδικασία ένταξης των πράξεων στην Παρέμβαση.

Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

  • Να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις.
  • Να δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση / τυποποίηση γεωργικών προϊόντων.
  • Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Πηγή: naftemporiki.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en