ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι αλλάζει σε Αirbnb, καταργείται ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο – Τα νέα μέτρα για επιχειρήσεις, τουρισμό και επενδύσεις
Σε εξειδίκευση των μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις , αγρότες και τουρισμό, τα οποία είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, προχώρησαν οι αρμόδιοι υπουργοί, στο πλαίσιο διυπουργικής συνέντευξης Τύπου σήμερα, Δευτέρα, το πρωί.
Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ανέφερε ότι υπάρχει αισιοδοξία για ταξιδιωτικές εισπράξεις ύψους 22 δισ. το 2024 (έναντι 20,6 δισ. το 2023). Είπε επίσης ότι παρατηρείται πίεση από τις τουριστικές ροές σε συγκεκριμένους προορισμούς και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζοντας θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του, ανέφερε ότι κεντρικός στόχος είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ταυτόχρονα η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων εντός της χώρας. Ανέφερε επίσης ότι το υπ. Ανάπτυξης προετοιμάζει εξειδικευμένες πρωτοβουλίες, εστιάζοντας σε τρεις στρατηγικές: Ενίσχυση βιομηχανίας, μείωση γραφειοκρατίας και κίνητρα για καινοτομία, συγχωνεύσεις, εξαγορές.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μίλησε για μέτρα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή σε 4 άξονες, ενώ μίλησε για μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κινητήρων για τη γεωργία. Είπε επίσης ότι η επιστροφή του ΕΦΚ είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη.
Αναπροσαρμόζεται το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση – Εισάγεται τέλος κρουαζιέρας
Η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση και εισάγει νέο τέλος κρουαζιέρας για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια. Η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη εξειδίκευσε τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι το τέλος κρουαζιέρας θα είναι αυξημένο για δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, με κλιμακώσεις ανάλογα με την χρονική περίοδο. Παράλληλα, βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα σχέδιο για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας στη χώρα.
Σημαντική είναι και η αναπροσαρμογή του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο θα αυξάνεται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο για τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το μειωμένο τέλος θα επεκτείνεται πλέον και για τον Μάρτιο, καλύπτοντας συνολικά πέντε μήνες, έναν περισσότερο από ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα. Τα έσοδα από τα τέλη αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών.
Τι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η κ. Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε ότι θα νομοθετηθεί πλαίσιο λειτουργικών και ασφαλιστικών προδιαγραφών. Επίσης, το τέλος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα αυξηθεί από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες σε 2 ευρώ, ενώ το καλοκαίρι θα αυξηθεί από 1,5 ευρώ σε 8 ευρώ.
Ιδιαίτερα για την Αθήνα, στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα, δεν θα επιτρέπεται η έκδοση νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης.
Θεοδωρικάκος: Στόχος η σύγκλιση εισοδημάτων των Ελλήνων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης για σύγκλιση εισοδημάτων των Ελλήνων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με απαραίτητο στόχο την υλοποίηση νέου μοντέλου. Επιγραμματικά οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες είναι η Εθνική Στρατηγική ενίσχυσης, οι μεταρρυθμίσεις για μείωση γραφειοκρατίας, η επέκταση κινήτρων με άμεση περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας.
Όπως είπε, σε εξέλιξη είναι τρεις δράσεις για άμεση χρηματοδότηση 170 εκατομμυρίων με αποφάσεις στο επόμενο δίμηνο, σχετικά με το πρόγραμμα ψηφιοποίησης προΥπολογισμού 75 εκατομμυρίων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 90 εκατομμυρίων για βιομηχανικά πάρκα. Στο προσκήνιο είναι ο στόχος για μείωση κατά 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους, με κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Σχετικά με την επέκταση κινήτρων για έρευνα – καινοτομία και εξαγορών – συγχωνεύσεων για πιο παραγωγικές επιχειρήσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε:
νέες περιπτώσεις χορήγησης έκπτωσης για δαπάνες έρευνας/ υπερέκππωση στο 250% όταν συνεργάζονται με start uρ ή πανεπιστήμια
στο 300% όταν οι δαπάνες είναι άνω του 20% του τζιρου,
στο 315% όταν οι σχετικές δαπάνες υπεβαίνουν τον μέσο όρο της προηγούμενης διετίας
Παράλληλα, διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για εμπορική εκμετάλλευση της ευρεσιτεχνίας με 10% του φόρου εισοδήματος για άλλα 7 χρόνια
διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για λεγόμενους επενδυτικούς αγγέλους,
μειώνεται το όριο σε 100.000 ευρώ σε σχέση με το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρείας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.
εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών νέας εταιρείας για συγχωνεύσεις
Σε ό,τι αφορά στο μέτρο Golden Visa από 1 Ιανουαρίου του 2025 συνδέεται με άδεια παραμονής με επένδυση 250.000 σε start up.
Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα
Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αφορούν τον πρωτογενή τομέα προχώρησε, κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνέντευξης Τύπου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Ειδικότερα, εξήγησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε το 2019 έναν αγροτικό τομέα με πολλά προβλήματα, τα οποία αποτυπώνονται σε ένα διευρυμένο έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι το 2023 είχαμε πλεόνασμα, «εφαρμόζοντας μια σειρά πολιτικών με κίνητρα, όπως φορολογικά, ΦΠΑ στα λιπάσματα, προαγωγή των συνεργατικών σχημάτων κλπ». Παράλληλα, επισήμανε ότι στις εξαγωγές λαχανικών που είναι ο κύριος όγκος των εξαγωγών παρουσιάστηκε τεράστια αύξηση, ενώ στα κρέατα που είναι ο κύριος όγκος των εισαγωγών υπήρξε μεν επίσης αύξηση, αλλά πιο συγκρατημένη.
«Στόχος μας είναι να πάμε ακόμα πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο Κώστας Τσιάρας και ταυτόχρονα εξήγησε ότι τα μέτρα αποσκοπούν στη «μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, στην απαλλαγή από τα βάρη του παρελθόντος, στη τόνωση της εξωστρέφειας εκεί που μπορούμε καλύτερα και στη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας».
Πιο αναλυτικά, προσέθεσε ότι το Υπουργείο στοχεύει:
Στην περαιτέρω υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα,
Στην ενίσχυση εξαγωγών σε προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα,
Στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής,
Στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα
Στην αναδιάρθρωση της παραγωγής με αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας και
Στο «rebranding» των ελληνικών προϊόντων».
Εξειδικεύοντας περαιτέρω τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ο Κώστας Τσιάρας τόνισε:
1. Ήδη ψηφίσαμε τον μηδενισμό του ΕΦΚ και από κοινού με την ΑΑΔΕ και το ΥΠΟΙΚ και με δευτερογενή νομοθεσία θα επιστρέψουμε μόνιμα τον ΕΦΚ.
2. Από κοινού με την ΕΘΕΑΣ προχωράμε στην καταγραφή των ενεργών συνεταιρισμών και δημιουργούμε τον μηχανισμό για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας τους, με δυνατότητες αναχρηματοδότησης των δανείων.
3. Υλοποιείται πρόγραμμα ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ύψους 600 εκ. ευρώ
4. Αξιοποιούνται οι αδρανείς γαίες μέσω εκσυγχρονισμού και επικαιροποίησης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.
Νωρίτερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε και την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, το 2019 το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων έφτανε τα 731.216.078 ευρώ, ενώ το 2023 επετεύχθη πλεόνασμα 452.610.528 ευρώ. Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2019 έφταναν στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές κρεάτων, από 1,2 δισ.ευρώ το 2019 έφτασαν το 1,6 δισ.ευρώ το 2023.
Σε ότι αφορά την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι το 2020 στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία, δασοκομία, αλιεία) απασχολούνταν 412.000 άνθρωποι, ενώ το 2023 ανέρχονται πλέον σε 480.900 άτομα.
Τέλος, σημαντική είναι η αύξηση των νέων ανδρών (20-29) που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα μιας και το 2020 ήταν 21.700 και το 2023 35.300. Το ίδιο ισχύει και στις γυναίκες όπου από 159.600 το 2020 έφτασαν τις 176.000 το 2023.
Χατζηδάκης: Εκτός από φορολογικά εργαλεία δίνονται και χρηματοδοτικά
Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναμένει θετική ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επέκταση κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ του προγράμματος «Ηρακλής», κάτι που θα επιτρέψει τη μείωση των κόκκινων δανείων στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε τη σημασία ενός ανταγωνιστικού, αλλά κυρίως υγιούς τραπεζικού συστήματος και υπενθύμισε ότι, πέρα από τα φορολογικά εργαλεία, παρέχονται και χρηματοδοτικά μέσα για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας.
Αναφορικά με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε μια νέα δράση του ΕΣΠΑ, που προβλέπει τη χρηματοδότηση του 50-60% του κόστους επενδύσεων, καθώς και σε ένα νέο ταμείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση της διαδικασίας απόκτησης διεθνούς πατέντας.
Παπαθανάσης: Έχουμε αύξηση 10 – 17% των πόρων για δημόσιες επενδύσεις
Αύξηση 7,4% του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων επεσήμανε ο Νίκος Παπαθανάσης. «Δεν χάσαμε ούτε ένα ευρώ, απορροφήσαμε το 100% των ευρωπαϊκών πόρων. Κάναμε αγώνα ταχύτητας για να κλείσει το κενό καθώς το 2019 παραλάβαμε πολύ χαμηλή απορρόφηση. Θα παραμείνουμε στις πρώτες χώρες της Ευρώπης, καθώς υπάρχουν έργα σε όλη την Ελλάδα, τόνισε αναφερόμενος σε 29 ορόσημα.
Ο υφυπουργός εξήγγειλε ποσοστό επιχορήγησης 70% σε πρόγραμμα για μικρά νησιά μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Στα 13,1 δισ. ευρώ θα αυξηθεί εφέτος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), μετά την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και θα ανέλθει περαιτέρω σε 14,4 δισ. ευρώ το 2025 και σε 15,9 δισ. ευρώ το 2026. Η ετήσια αύξηση των πόρων ανέρχεται σε 10- 17%, με αύξηση 29% στο εθνικό σκέλος.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην ΕΕ ως προς την απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2021- 2027 και στην 6η θέση ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης. Τον Νοέμβριο θα υποβληθεί ένα νέο αίτημα.
Στο δανειακό σκέλος υπάρχουν συμβάσεις για 339 δάνεια, ενώ ενισχύονται 347.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με πάνω από 1 δισ. ευρώ. Από τα 844 σχέδια που έχουν υποβληθεί, τα 515 αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ ενισχύονται 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Για το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που αφορά στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις 976 αιτήσεις, ενώ θα δημιουργηθεί και το Νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων.
Μιχάλης Αργυρού: Το γενικό πλαίσιο απόδοσης της ελληνικής οικονομίας
Ο Μιχάλης Αργυρού από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), αναλύοντας το γενικό πλαίσιο απόδοσης της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι η ανθεκτικότητα είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, με τον ρυθμό ανάπτυξης να είναι δυναμικός για πέντε συνεχόμενα έτη, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αύξηση του εισοδήματος. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υπερδιπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Παράλληλα, μειώνεται ο οικονομικά ανενεργός πληθυσμός, ενώ οι εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων είναι θετικές, με το επενδυτικό κενό να καλύπτεται γρήγορα. Η Ελλάδα εμφανίζει την πρώτη θέση στην αύξηση επενδύσεων, με τον όγκο επενδύσεων να φτάνει το 41%.
protothema.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συντάξεις | Αυτές είναι οι κατηγορίες των συνταξιούχων που δεν θα λάβουν την ετήσια αύξηση του 2,4 % το 2024
Δεν θα λάβουν την ετήσια αύξηση της τάξεως του 2,4 % στις συντάξεις Ιανουαρίου του 2025 ορισμένοι συνταξιούχοι. Οι συντάξεις αυτές προκαταβάλλονται τον Δεκέμβριο και η αύξηση αυτή δεν αφορά:
- Τους συνταξιούχους που πριν τις 12 Μαΐου του 2016 έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά. Αυτό γίνεται επειδή αυτή θα υπερκαλύψει την αύξηση του χρόνου.
- Τους συνταξιούχους που θα λάβουν το 2025 για πρώτη φορά τη σύνταξη τους. Οι συνταξιούχοι αυτοί δεν πάρουν την παραπάνω αύξηση, ωστόσο θα λάβουν αύξηση στο ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξής τους, αντίστοιχη με τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Δηλαδή οι συντάξιμες αποδοχές τους θα αναπροσαρμοστούν με βάση το 2,8% που θα κλείσει ο πληθωρισμός. Ωστόσο οι συνταξιούχοι αυτοί θα πάρουν τις ετήσιες αυξήσεις τον Δεκέμβριο του 2025.
Ποιοι θα δουν πραγματική αύξηση του 2,4% στις συντάξεις Ιανουαρίου του 2025
Ωστόσο πραγματική αύξηση του 2,4% θα δοθεί:
- Στους συνταξιούχους μετά την 12/5/2016.
- Στους συνταξιούχους πριν την 12/5/2016 που δεν έχουν προσωπική διαφορά.
- Στους συνταξιούχους πριν την 12/5/2016 που έχουν μικρή προσωπική διαφορά. Αυτό γίνεται επειδή αυτή θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση.
Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα με αυξήσεις του 2,4% στις συντάξεις:
- Μηνιαία αύξηση έως και 15 ευρώ θα πάρουν όσοι έχουν σύνταξη μεταξύ 500 ευρώ με 600 ευρώ.
- Μηνιαία αύξηση 30 ευρώ θα πάρουν κατά μέσο όρο όσοι έχουν σύνταξη μεταξύ 1.000 ευρώ με 1.500 ευρώ.
- Μηνιαία αύξηση από 50 ευρώ έως 75 ευρώ θα λάβουν όσοι έχουν σύνταξη μεταξύ 2.000 ευρώ με 3.000 ευρώ.
Επίσης από την 1η Ιανουαρίου του 2025 θα αυξηθεί και η εθνική σύνταξη η οποία θα πάει στα 436,39 ευρώ.
Λόγω της αύξησης αυτής θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω και τα ποσό της κατώτατης σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου / συνταξιούχου, που δικαιούνται ο/η επιζών σύζυγος και τα τέκνα.
Συνεπώς, η κατώτατη σύνταξη για τις περιπτώσεις θανάτου αντιστοιχεί στα 436,39 ευρώ.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ήρθαν χρήματα για αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους | Ικανοποίηση Τοψίδη
Συνολικά πάνω από 5,5 εκατομμύρια ευρώ πίστωσε σε Περιφέρειες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους των οποίων ζώα θανατώθηκαν λόγω0 ευλογιάς και πανώλης.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης πιστώθηκαν ως πρώτη δόση 1.640.000 ευρώ (886.000 για τον νότιο Έβρο και 762.000 για το βόρειο τμήμα του νομού), ενώ αναμένονται και άλλα χρήματα για όλες τις περιοχές που επλήγησαν.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του:
“Η αποζημίωση των κτηνοτρόφων των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου λόγω της ευλογιάς, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, αποτελεί μία δικαίωση της προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτό το διάστημα ως διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομική στήριξη των πληττόμενων κτηνοτρόφων.
Η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στα μέτρα στήριξης που έλαβε η Κυβέρνηση έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές και αποτελεί μία ανακούφιση για τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ζημιές που προκάλεσε η ευλογιά, να αποτραπεί η εγκατάλειψη του κτηνοτροφικού επαγγέλματος και οι κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστικές συνέπειες στην ύπαιθρο.
Μέσα από μια διαρκή διαδικασία διαλόγου με τους φορείς των κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια ΑΜΘ διαμορφώσαμε και θέσαμε έγκαιρα στη διάθεση του ΥΠΑΑΤ ένα πλαίσιο προτάσεων ουσιαστικής στήριξης των πληττόμενων κτηνοτρόφων, για την υλοποίηση των οποίων καθοριστική είναι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να καταβάλλει σε όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους τις αποζημιώσεις για την ευλογιά.”
Πηγή: e-evros
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενοίκια | Τι αλλάζει με το «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής»
«Τέλος εποχής» για το… τέλος χαρτοσήμου στις επαγγελματικές μισθώσεις, το οποίο αντικαταστάθηκε από την 1η Δεκεμβρίου 2024 από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής (ΨΤΣ). Πρόκειται για το φόρο ήδη επιβάλλεται σε εκμισθώσεις επαγγελματικών ακινητων και τώρα γινεται «ψηφιακός» . Συνήθως, το κόστος καλύπτεται από τον μισθωτή, ενώ η ευθύνη για τη δήλωση και την απόδοση του τέλους ανήκει στον εκμισθωτή. Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για μισθώσεις με το Δημόσιο, φορείς γενικής κυβέρνησης ή σε περιπτώσεις όπου ο εκμισθωτής δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση.
Το νέο τέλος, με συντελεστή 3,6%, υπολογίζεται επί του συμφωνηθέντος μισθώματος και επιβάλλεται τόσο στα επαγγελματικά μισθώματα όσο και στις υπομισθώσεις. Ωστόσο, εξαιρούνται τα μισθώματα κατοικιών και οι μισθώσεις που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ. Παράλληλα, δεν επιβάλλεται σε τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση ή ιδιόχρηση.
Σύμφωνα με οδηγό που εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ ευθύνη για την επιβάρυνση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής καθορίζεται από τη συμφωνία μεταξύ των συμβαλλομένων, όπως ίσχυε με το τέλος χαρτοσήμου. Συνήθως, ο μισθωτής είναι αυτός που επωμίζεται την καταβολή του τέλους, είτε ολόκληρου είτε μερικώς, ενώ ο εκμισθωτής είναι υπεύθυνος για τη δήλωση και την απόδοσή του.
Ειδικές διατάξεις προβλέπουν ότι σε περιπτώσεις όπου ο εκμισθωτής δεν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, όπως συμβαίνει για τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, η υποχρέωση καταβολής του τέλους μεταφέρεται στον μισθωτή.
Η διαδικασία απόδοσης του ΨΤΣ εξαρτάται από την ταυτότητα του υπόχρεου. Όταν ο εκμισθωτής έχει την ευθύνη, το τέλος καταβάλλεται ετησίως μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Αντίθετα, όταν υπόχρεος είναι ο μισθωτής, το τέλος πρέπει να αποδίδεται μηνιαία, έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα της συναλλαγής. Σε περιπτώσεις όπου ο εκμισθωτής απαλλάσσεται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, το ΨΤΣ καταβάλλεται εφάπαξ για το σύνολο των μισθωμάτων, μέχρι το τέλος του μήνα που έπεται της συναλλαγής.
Για τις συναλλαγές που αφορούν το Δημόσιο ή φορείς γενικής κυβέρνησης, η εφαρμογή του τέλους έχει συγκεκριμένες προβλέψεις. Όταν ο εκμισθωτής είναι ο αντισυμβαλλόμενος του Δημοσίου, το τέλος αποδίδεται ετησίως μέσω της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Αντίθετα, όταν αντισυμβαλλόμενος είναι ο μισθωτής, τότε το ΨΤΣ καταβάλλεται μηνιαία.