Θρήνος και χάος στη Βαλένθια μετά τις ιστορικές πλημμύρες

Ιστορικές πλημμύρες στην Ισπανία μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια, κατέστρεψαν σπίτια, διέκοψαν συγκοινωνίες και σκότωσαν τουλάχιστον 95 ανθρώπους στη χειρότερη φυσική καταστροφή που έπληξε τη χώρα στην πρόσφατη ιστορία.

Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα Πέμπτη (31/10), ενώ ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε οτι θα «διαθέσουμε όλους τους πόρους του κράτους και, εάν χρειαστεί, της Ευρωπαϊκής Ένωσης» για την ανακούφιση των πληγέντων.«Θα σταθούμε στο πλευρό εκείνων που υποφέρουν από την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων» τόνισε
Spain Floods

Πολλοί άνθρωποι πέρασαν ώρες ζητώντας βοήθεια μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, παγιδευμένοι στα αυτοκίνητά τους, στους δρόμους, στα σπίτια και στους χώρους εργασίας τους, κατά τη διάρκεια μιας εφιαλτικής νύχτας. Η Βαλένθια δοκιμάστηκε σκληρά, καταγράφοντας τουλάχιστον 92 θανάτους. Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στις πόλεις Κουένκα και Αλμπαθέτε, όπου αγνοούνται άλλες πέντε, και ένας άνδρας στη Μάλαγα.

Η αστυνομία και οι υπηρεσίες διάσωσης χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα σπίτια τους και λαστιχένιες βάρκες για να φτάσουν στους οδηγούς που είχαν εγκλωβιστεί πάνω από αυτοκίνητα.
APTOPIX Spain Floods

«Ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής μου», δήλωσε ο Ρικάρντο Γαλμπαντόν, δήμαρχος του Ουτιέλ, μιας πόλης στη Βαλένθια, στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTVE. Είπε ότι έξι κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι αγνοούνται. «Ήμασταν παγιδευμένοι σαν αρουραίοι. Αυτοκίνητα και κάδοι σκουπιδιών κυλούσαν στους δρόμους. Το νερό ανέβαινε στα 3 μέτρα», είπε.

Υπάρχουν φόβοι οτι ο αριθμός των νεκρών να ανέβει τις επόμενες ώρες, καθώς τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πολίτες, ενώ δεν υπάρχει ρεύμα και τηλέφωνο.

Ισπανία: Έπεσε βροχή ενός έτους σε λίγες ώρες

Το Παρατηρητήριο του Δικτύου Avamet Toris κατέγραψε 630 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο βροχόπτωσης αυτή την Τρίτη, σύμφωνα με την El Pais.

Αν και δεν είναι επίσημο, καθώς δεν προέρχεται από τα παρατηρητήρια του δικτύου της Κρατικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αυτό είναι αναμφίβολα τα πιο άγρια ​​δεδομένα για την ποσότητα του νερού που έχει πέσει στη Βαλένθια μέχρι στιγμής: το Παρατηρητήριο Δικτύου Avamet Toris – Canyapar (la Ribera Alta) κατέγραψε χθες 630,6 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο βροχόπτωσης.

Το νέο ρεκόρ που καταγράφηκε ξεπέρασε τα δεδομένα της μεγαλύτερης βροχόπτωσης που έχει καταγραφεί σε 24 ώρες στην περιοχή που ήταν την 11η Σεπτεμβρίου του 1996, όταν συσσωρεύτηκαν 520 λίτρα στο Tavernes de la Vall.

«Ήμασταν παγιδευμένοι σαν αρουραίοι»: Καταστροφή και απόγνωση -Τι περιγράφουν κάτοικοι της Βαλένθια

«Τα νερά που ανέβαιναν έφεραν μαζί τους λάσπη και πέτρες και ήταν τόσο δυνατά που έσπασαν την επιφάνεια του δρόμου. Το τούνελ που οδηγεί στην πόλη ήταν μισογεμάτο από λάσπη, δέντρα είχαν πέσει και υπήρχαν αυτοκίνητα και κοντέινερ με σκουπίδια που κυλούσαν στους δρόμους. Είναι μια καταστροφή», ανέφερε ο κύριος Δημήτρης Βαμβακάς στο Newsbomb.gr.

Οι πλημμυρισμένες περιοχές αυτή τη στιγμή

Clipboard_10-31-2024_01.jpg

Εικόνες σοκ από τη Βαλένθια

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», αναφέρει ο Υπουργός Μεταφορών

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», επεσήμανε ο Υπουργός Μεταφορών και Βιώσιμης Κινητικότητας της ΙσπανίαςΌσκαρ Πουέντε, μιλώντας απόψε (30/10) για τις συνέπειες του φονικού περάσματος της κακοκαιρίας Dana. Ακόμη, κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία και προσοχή, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι αύριο το πρωί (31/10) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Πάνω από 1.200 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στους αυτοκινητοδρόμους

Περίπου 5.000 οχήματα παραμένουν αποκλεισμένα και πάνω 1.200 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι μεταξύ των αυτοκινητοδρόμων A–3 και A–7 της ισπανικής επικράτειας.

Οι εργαζόμενοι της Πολιτικής Φρουράς έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.500 διασώσεις. Αυτήν τη στιγμή, επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές 750 άνθρωποι από διάφορες ειδικότητες και όλα τα μέρη της Ισπανίας, με περίπου 300 οχήματα και πολλά πλωτά σκάφη. Μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, επιχείρησαν και έξι ελικόπτερα.

Βαλένθια: Μέσα σε οκτώ ώρες, έβρεξε περισσότερο από ό,τι τους τελευταίους είκοσι μήνες

«Στη Βαλένθια, έπεσε περισσότερη βροχή μέσα σε οκτώ ώρες από ό,τι τους τελευταίους είκοσι μήνες», σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας.

Aναμένονται καταιγίδες αύριο (31/10) κατά μήκος των ισπανικών ακτών

Πρωινές καταιγίδες αναμένονται αύριο (31/10) σε πολλά σημεία κατά μήκος των ακτών της Ισπανίας, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Καταλονίας. Θα σημειωθούν και ισχυροί ανατολικοί άνεμοι.

Νωρίτερα, ο Κυβερνήτης της Βαλένθια, Κάρλος Μασόν, προέτρεψε τους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους. Ούτως ή άλλως, οι μετακινήσεις κάθε είδους είναι ήδη δύσκολες, λόγω της υψηλής στάθμης νερού που καταγράφεται σε πολλούς δρόμους της πόλης.

Οι “καταστροφικές” σκηνές που άφησαν πίσω τους οι σφοδρές πλημμύρες στη Βαλένθια και σε άλλες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ισπανίας, με σχεδόν εκατό νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενους, προκάλεσαν μεγάλο σοκ στις Βρυξέλλες, όπου οι επικεφαλής των κυριότερων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων δεσμεύτηκαν την Τετάρτη να “βοηθήσουν” με όποιον τρόπο χρειαστεί ώστε οι πληγείσες περιοχές να ανακάμψουν το συντομότερο δυνατό και ενθάρρυναν τις εθνικές αρχές να ζητήσουν όλες τις ενισχύσεις που χρειάζονται.

95 οι νεκροί στην Ισπανία

Τουλάχιστον 95 οι νεκροί από την φονική πλημμύρα που έπληξε την Ισπανία.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης 92 είναι οι νεκροί στην Βαλένθια, δύο στην Καστίλη και ένας στην Μάλαγα.

Ισπανία: 71χρονος Βρετανός νεκρός

Στο νοσοκομείο κατέληξε ένας 71χρονος Βρετανός που διασώθηκε από το σπίτι του στη Μάλαγα εν μέσω των ξαφνικών πλημμυρών.

Η πρόεδρος της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, Χουάνμα Μορένα, δήλωσε ότι ο άνδρας διασώθηκε στα περίχωρα της Αλαουρίν ντε λα Τόρε.

Έπασχε από υποθερμία και πέθανε μετά από αρκετές καρδιακές ανακοπές

Φόβοι για δεκάδες νεκρούς σε πόλη που αποκόπηκε από “αποκαλυπτικές” πλημμύρες στην Ισπανία

Ο δήμαρχος μιας ισπανικής πόλης που αποκόπηκε εντελώς από τις πλημμύρες προειδοποίησε ότι ο «κατακλυσμός» θα μπορούσε να έχει προκαλέσει “δεκάδες θανάτους”.

Η Maribel Albalat δήλωσε ότι στην Paiporta, 10 χλμ. νοτιοδυτικά της Βαλένθια, “τίποτα δεν λειτουργεί” και ότι η πόλη “δεν έχει καν νερό”.

Η δήμαρχος δήλωσε ότι φοβάται “δεκάδες” θανάτους, καθώς οι διασώστες αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των “αποκαλυπτικών” πλημμυρών που κατέκλυσαν την πόλη του και άλλες κατά μήκος της ορεινής ακτογραμμής της ανατολικής Ισπανίας.

Η κ. Albalat δήλωσε ότι ήταν “χειρότερη από την πλημμύρα του 1957”, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 81 ανθρώπους στην περιοχή της Βαλένθια. Καθώς οι διασώστες κοσκινίζουν τις ζημιές από τις πλημμύρες, οι οποίες βύθισαν χωριά και έκοψαν δρόμους, υπάρχουν φόβοι ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί σημαντικά.

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε η Μ. Βρετανία

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε προειδοποίηση προς τους ταξιδιώτες.

Σε μια επικαιροποίηση των ταξιδιωτικών συμβουλών του σήμερα, ανέφερε: “Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι πλημμύρες επηρεάζουν πολλές περιοχές της νότιας και δυτικής Ισπανίας, ιδίως την περιοχή της Βαλένθια και την Καστίλλη Λα Μάντσα. Τα ταξίδια ενδέχεται να επηρεαστούν.”

Προέτρεψε τους ταξιδιώτες να ελέγχουν τις τελευταίες προειδοποιήσεις για τις καιρικές συνθήκες από την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία πριν πραγματοποιήσουν οποιοδήποτε ταξίδι και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

Κατεβαίνει ο στρατός στις πληγείσες περιοχές

Εκατοντάδες στρατιώτες επιστρατεύονται στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές

Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες από τις μονάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Ισπανίας έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές για να βοηθήσουν στις προσπάθειες.

Οι υπηρεσίες διάσωσης σπεύδουν επίσης προς τα ανατολικά από άλλα μέρη της Ισπανίας.

Τουλάχιστον 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των πλημμυρών, αλλά ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί, καθώς άλλες περιοχές δεν έχουν ακόμη αναφέρει θύματα και οι προσπάθειες έρευνας συνεχίζονται σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση.

Νέος συναγερμός για την κακοκαιρία στην Ισπανία

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τη δυτική Ανδαλουσία, προειδοποιώντας για «έντονιες βροχές» στην περιοχή.

Προηγουμένως είχε εκδώσει έξτρα προειδοποίηση για την περιοχή γύρω από το Jerez, μια πόλη στα νότια της Ισπανίας.

Το απόγευμα της Τετάρτης, το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας δήλωσε ότι η περιοχή βρίσκεται τώρα υπό κόκκινο συναγερμό. «Αυτό είναι το μέγιστο επίπεδο», σημειώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιγράφοντας τον κίνδυνο του κινδύνου ως «ακραία».

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ανθρώπους να αγωνίζονται να περάσουν τους δρόμους της πόλης, καθώς έτρεφαν σε έναν καταστροφικό να ορμήσει, σε χρώμα νερού.

newsbomb.gr