ΘΑΣΟΣ
Θάσος: Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Θάσου, καθώς η πληρωμή της στρεμματικής ενίσχυσης για τα μικρά νησιά του Αιγαίου παραμένει σε εκκρεμότητα, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις για άμεση καταβολή.
Σύμφωνα με τον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Θάσου, οι παραγωγοί ανέμεναν την πληρωμή πριν το Πάσχα, ωστόσο δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Οι ελπίδες μετατέθηκαν για τον Μάιο και πλέον ο Ιούνιος φαίνεται ότι θα περάσει επίσης χωρίς καταβολές. Η κατάσταση έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση στον αγροτικό κόσμο του νησιού, ο οποίος βλέπει για ακόμη μια φορά τις ανάγκες του να αγνοούνται πλήρως.
«Η αγροτική πολιτική σας έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού. Μετά από δύο χρόνια καταστροφής, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει αποζημίωση για το χαμένο εισόδημά τους», σημειώνει η ανακοίνωση του συλλόγου, καταγγέλλοντας πως την ίδια στιγμή ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει προτεραιότητα σε πολεμικές δαπάνες.
Ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου απαιτεί:
-
Άμεση εξόφληση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ της θεματικής στρεμματικής ενίσχυσης
-
Δίκαιη αποζημίωση για τις χαμένες σοδειές των προηγούμενων ετών
-
Σοβαρό και συνεκτικό σχεδιασμό αγροτικής πολιτικής για τα μικρά νησιά
Όπως τονίζουν οι παραγωγοί, η κατάσταση που επικρατεί οδηγεί στη μαζική εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας στο νησί, ενώ η οικονομική ασφυξία επηρεάζει συνολικά την τοπική κοινωνία.
Η Πολιτεία καλείται να δώσει άμεσα λύσεις, πριν το πρόβλημα πάρει μη αναστρέψιμες διαστάσεις.
ΘΑΣΟΣ
Φωτιά σε θερμοκήπιο στη Θάσο

Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας 9 Ιουνίου σε θερμοκήπιο στη Σκάλα Ραχωνίου, στη Θάσο, προκαλώντας κινητοποίηση των αρχών.
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα, καταφέρνοντας να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά πριν επεκταθεί σε παρακείμενες εγκαταστάσεις ή καλλιέργειες.
Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε μεγαλύτερες ζημιές, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διενεργεί προανάκριση για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.
ΘΑΣΟΣ
Σύσκεψη για τον Τουρισμό στην Π.Ε. Καβάλας

Μία σημαντική σύσκεψη για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των Δήμων Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου, καθώς και εκπροσώπων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ). Στο επίκεντρο βρέθηκαν τόσο ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας όσο και οι δυνατότητες τουριστικής προβολής της Θάσου.
Παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού
Η σύσκεψη διεξήχθη με πρωτοβουλία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Παναγιώτη Αρχοντή, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρου Μαρκόπουλου, και είχε ως στόχο την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ο σχεδιασμός αυτός είχε ήδη παρουσιαστεί στην πρόσφατη ημερίδα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή από τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη.
Συζήτηση για Θάσο και Νέα Εργαλεία Προβολής
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανάλυση προτάσεων για την τουριστική ανάπτυξη της Καβάλας και της Θάσου, ενώ τέθηκαν επί τάπητος και νέα “εργαλεία” υποστήριξης, όπως:
-
Η πλατφόρμα διαβούλευσης για την ενίσχυση της συμμετοχής τοπικών φορέων στην τουριστική στρατηγική.
-
Ο Οργανισμός Προώθησης Προορισμών, που στοχεύει στον επαγγελματικό σχεδιασμό καμπανιών και δράσεων τουριστικής προβολής.
Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού
Ο κ. Παναγιώτης Αρχοντής δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη για τις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, η οποία εντάσσεται στον δεύτερο κύκλο επαφών της Περιφέρειας με Δήμους και Επιμελητήρια. Σκοπός ήταν να παρουσιαστεί ο σχεδιασμός της Περιφέρειας και να αναπτυχθούν συνέργειες με τους δήμους, ώστε να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν του τόπου μας. Η συμμετοχή ήταν καθολική και η συζήτηση εποικοδομητική.»
Κοινή Δέσμευση για Συνεργασία
Η σύσκεψη ανέδειξε τη βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων, με στόχο την ανάδειξη των τουριστικών δυνατοτήτων της ευρύτερης περιοχής και τη δημιουργία ολοκληρωμένων πακέτων τουριστικής εμπειρίας για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Η τουριστική πολιτική της Περιφέρειας ΑΜΘ φαίνεται να εισέρχεται σε πιο στοχευμένη και συντονισμένη φάση, αξιοποιώντας τόσο τις τοπικές δυνάμεις, όσο και σύγχρονα μέσα προβολής και στρατηγικής ανάπτυξης.