ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέμπη: Σκληρά Ερωτήματα Καρυστιανού προς τον Πραγματογνώμονα Δέδε

Νέες εντάσεις προκαλεί η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, με την πρόεδρο του συλλόγου συγγενών των θυμάτων, Μαρία Καρυστιανού, να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πραγματογνώμονα Αναστάσιο Δέδε, με αφορμή το πόρισμά του σχετικά με τη δημιουργία της πύρινης σφαίρας που σημειώθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.
Ο κ. Δέδες υποστήριξε πως η πυρόσφαιρα προκλήθηκε από την καύση ελαίων σιλικόνης, μια εκδοχή που σύμφωνα με την κα Καρυστιανού έχει καταρριφθεί πλήρως από μεταγενέστερες επιστημονικές μελέτες και πειράματα. Με επιστολή-παρέμβασή της, τον κατηγορεί ότι «διασπείρει ανακριβείς και ελλιπείς πληροφορίες», ζητώντας του να σταματήσει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
Στο κείμενό της, η κα Καρυστιανού εγείρει επτά συγκεκριμένα ερωτήματα, αμφισβητώντας τόσο τα επιστημονικά του πορίσματα όσο και την ειδικότητά του για να εκφέρει άποψη επί χημικών θεμάτων.
Τα 7 ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ο κ. Δέδες:
-
Υπό ποιά ακριβώς ιδιότητα τοποθετήστε επί ζητημάτων, τα οποία υπάγονται στο γνωστικό αντικείμενο του Χημικού Μηχανικού και όχι Μηχανολόγου Μηχανικού, όπως είστε εσείς;
-
Πώς υιοθετείτε τις παρωχημένες και αναληθείς, όπως αποδείχθηκε εμπεριστατωμένα, απόψεις του Φεβρουαρίου 2024, περί πρόκλησης της πυρόσφαιρας από έλαια σιλικόνης, όταν το “Πείραμα Καρώνη” – υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Δημήτρη Καρώνη (ΕΜΠ) – απέδειξε πως κάτι τέτοιο είναι επιστημονικά αδύνατο;
-
Για ποιον λόγο αποσιωπάτε εν γνώσει σας αυτά τα ξεκάθαρα συμπεράσματα του πειράματος, τα οποία έδωσαν τέλος στο αφήγημα περί ελαίων σιλικόνης, το οποίο εσείς παρά ταύτα επαναφέρετε;
-
Για ποιον λόγο αποσιωπάτε τα πορίσματα της ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που αναφέρουν ξεκάθαρα ότι το σχήμα της ανάφλεξης και το “μανιτάρι” της πυρόσφαιρας δείχνουν τη χρήση πτητικών υγρών καυσίμων και όχι λαδιών σιλικόνης ή υγραερίου;
-
Για ποιον λόγο επίσης, αποσιωπάτε τις κρίσιμες διαπιστώσεις των τεχνικών συμβούλων Μ. Χρυσού και Β. Κοκοτσάκη, αλλά και την Τεχνική Έκθεση του καθηγητή Faisal Khan του Texas A&M University, που επιβεβαιώνουν την παρουσία και καύση πτητικών αρωματικών υδρογονανθράκων όπως το βενζόλιο, τολουόλιο και ξυλόλιο;
-
Κατ’ εξακολούθηση στις δημόσιες εμφανίσεις σας διαδίδετε μόνο παρωχημένα συμπεράσματα, τα οποία έχουν ήδη από καιρό διαψευστεί. Γιατί, λοιπόν, αποφεύγετε να ενημερώσετε το κοινό για τις παραπάνω εξελίξεις και ανακαλύψεις;
-
Βάσει των παραπάνω στοιχείων – τα οποία γνωρίζετε, αν και είστε αναρμόδιος για θέματα Χημικής Μηχανικής – γιατί δεν έχετε αναθεωρήσει τις απόψεις σας; Πώς επιμένετε σε αποδεδειγμένα εσφαλμένα πορίσματα, όταν αυτά έχουν διαψευστεί με επίσημα πειράματα και αναλύσεις;
«Δεν θα αφήσουμε να διαστρεβλωθεί η αλήθεια»
Η κα Καρυστιανού καλεί τον κ. Δέδε να απαντήσει δημόσια στα ερωτήματα αυτά και να σταματήσει να παρουσιάζεται ως «απόλυτος γνώστης θεμάτων Χημείας που δεν κατέχει». Καταγγέλλει ότι με τις τοποθετήσεις του προκαλεί σύγχυση, μειώνει το κύρος της έρευνας και δεν σέβεται τον πόνο των οικογενειών που ακόμα πενθούν και ζητούν δικαίωση.
«Εξηγήστε στην κοινωνία που βγήκε στους δρόμους, γιατί επιμένετε σε μια αφήγηση που η επιστήμη έχει απορρίψει. Γιατί δεν σέβεστε την αλήθεια και τον πόνο μας;», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο προσκήνιο ξανά η ανάγκη για διαφάνεια
Η επιστολή της προέδρου του συλλόγου θυμάτων αναδεικνύει εκ νέου το τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης στην επίσημη διαδικασία απόδοσης ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι συγγενείς ζητούν δικαιοσύνη, πλήρη διαλεύκανση και επιστημονική ακρίβεια, μακριά από σκιές, σκοπιμότητες ή εσφαλμένα συμπεράσματα.
Η κοινωνία παραμένει ενωμένη στην απαίτηση για απαντήσεις και αλήθεια. Και όσο δεν δίνονται πειστικές εξηγήσεις, τόσο η πίεση θα αυξάνεται.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Περιφορά Επιταφίων και Συνάντηση στην Πλατεία Ελευθερίας στη Δράμα

Σε κλίμα κατάνυξης και με μεγάλη συμμετοχή πιστών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η περιφορά των Επιταφίων στους Ιερούς Ναούς της Δράμας. Η κορύφωση του Θείου Δράματος συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, που παρακολούθησε με ευλάβεια την τελετή, τηρώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις της Ορθόδοξης Πίστης.
Αποκορύφωμα της βραδιάς αποτέλεσε η καθιερωμένη συνάντηση των Επιταφίων στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου συναντήθηκαν οι Επιτάφιοι από κεντρικές ενορίες της πόλης. Οι ψαλμοί, τα φαναράκια και οι ήχοι των φιλαρμονικών δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και πνευματικής ανάτασης.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ η Δημοτική Αρχή και οι τοπικές αρχές έδωσαν το παρών, τηρώντας το έθιμο και συμμετέχοντας στην κοινή προσευχή.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Η περιφορά των επιταφίων στις πόλεις της ΑΜΘ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, θρησκευτική ευλάβεια και την παρουσία χιλιάδων πολιτών, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η περιφορά των Επιταφίων σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στην Αλεξανδρούπολη, πλήθος πιστών κατέκλυσε τους δρόμους της πόλης, συμμετέχοντας στην περιφορά των Επιταφίων από τις ενορίες του κέντρου, με αποκορύφωμα τη συνάντησή τους στην κεντρική πλατεία, όπου κυριάρχησαν οι ψαλμοί, τα κεριά και η κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Αντίστοιχα, στην Κομοτηνή, η περιφορά των Επιταφίων συγκέντρωσε μαζικά τους κατοίκους, που ακολούθησαν τη θρησκευτική πομπή με σεβασμό και πίστη. Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη συγκινησιακά, ενώ οι φιλαρμονικές πλαισίωσαν μουσικά τη λιτανεία, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στη βραδιά.
Ιδιαίτερη ήταν και η ατμόσφαιρα στην Ορεστιάδα, όπου στην περιφορά των Επιταφίων έδωσαν το παρών ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, καθώς και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τιμώντας με την παρουσία τους τη Μεγάλη Παρασκευή και δηλώνοντας τη στήριξή τους στην τοπική κοινωνία.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις κύλησαν ομαλά, με τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας και την ενεργή συμμετοχή φορέων και πολιτών, σε μια από τις πιο κατανυκτικές στιγμές της Ορθόδοξης παράδοσης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες ταυτότητες και Προσωπικός Αριθμός: Τι φέρνει ο Μάιος για ένστολους και πολίτες

Μέσα στον Μάιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο Προσωπικός Αριθμός, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».
Νέες ταυτότητες και ένστολοι
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ψήφιση του άρθρου 74 του νέου νομοσχεδίου, που αφορά τους ένστολους. Μέχρι σήμερα, τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως Πυροσβέστες, Λιμενικοί, Αστυνομικοί και Στρατιωτικοί, δεν διέθεταν πολιτικές ταυτότητες, γεγονός που δημιουργούσε προβλήματα στην ψηφιακή τους ταυτοποίηση στο Gov.gr.
Όπως τόνισε ο υπουργός:
«Αυτή η ανορθογραφία διορθώνεται. Όλοι οι ένστολοι αποκτούν και πολιτικές ταυτότητες και αυτό έχει και ένα νόημα».
Ο Προσωπικός Αριθμός στις νέες ταυτότητες
Ο Προσωπικός Αριθμός θα ενσωματωθεί στις νέες αστυνομικές ταυτότητες, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα οριστικοποιεί τη διαδικασία.
Έλεγχος ηλικίας στα social media
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε επίσης σε ένα νέο εργαλείο επιβεβαίωσης ηλικίας, το οποίο συνδέεται με την προστασία των ανηλίκων στις ψηφιακές πλατφόρμες.
Όπως εξήγησε:
«Το μεγάλο μυστικό είναι ποια είναι η ηλικία του ανθρώπου που παρακολουθεί μια πλατφόρμα».
Μέσω του Kids Wallet, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ταυτότητα του παιδιού, θα είναι δυνατή η επιβεβαίωση της ηλικίας με αξιοπιστία, ώστε οι πλατφόρμες όπως Facebook, Instagram και TikTok να μπορούν να περιορίσουν περιεχόμενο μη κατάλληλο για ανήλικους.
Ο στόχος είναι η τεχνολογία να λειτουργεί προστατευτικά και όχι επικίνδυνα για τις μικρές ηλικίες.