Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Κασσελάκης VS Αχτσιόγλου, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα και τι θα κάνουν οι άλλοι υποψήφιοι

Μετά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ η κατάρα με τα φαβορί στα κόμματα επαναλαμβάνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ

Το 2007 ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανιζόταν ως το φαβορί έναντι του Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Κέρδισε ο Γιώργος. Το 2009 φαβορί στη ΝΔ ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, κέρδισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Το 2016 πάλι στη ΝΔ φαβορί ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κέρδισε το αουτσάϊντερ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ φαβορί ήταν η Έφη Αχτσιόγλου, μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας επικρατέστερος να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης.

Προηγείται με 45,47% έναντι 36,21% της Έφης. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν, αθροιστικά, ούτε το 20% των 146.000 εκλεκτόρων που προσήλθαν στις κάλπες.

Λογικά η διαφορά δεν καλύπτεται. Και μόνον από την (βασίμως πιθανολογούμενη) αποχή η διαφορά θα μεγαλώσει και το ποσοστό του Κασελάκη θα ξεπεράσει το 50%. Θυμίζουμε ότι και στο ΠΑΣΟΚ, στην εκλογή του Ανδρουλάκη, και στη ΝΔ, στην εκλογή του Μητσοτάκη, στον δεύτερο γύρο υπήρχε σημαντική αποχή.

Στο ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 63.000 (περίπου 23%) λιγότεροι στο δεύτερο γύρο (από τους 270.000 του πρώτου γύρου έπεσαν στους 207.000) και στη ΝΔ από 404.000 στον πρώτο, στον δεύτερο ψήφισαν 330.000, δηλαδή 73.000 (-18%) λιγότεροι.

Αν η μειωμένη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου 20% τότε αναλογικά το ποσοστό του Κασσελάκη θα φτάσει το 56%. Βέβαια αυτά είναι υπολογισμοί και μαθηματικά και ουδείς μπορεί να αποκλείσει την ανατροπή.

Έχουν υπάρξει τέτοιες περιπτώσεις. Είχαμε υποψηφίους, κυρίως στην αυτοδιοίκηση, που ενώ στον πρώτο γύρο ήταν μπροστά και με διαφορά έχασαν από το δεύτερο. Μαθηματικά μπορεί, αλλά η πολιτική λογική λέει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Ο Κασσελάκης αν συγκρατήσει τους ψηφοφόρους του και πάρει τους μισούς από όσους ψήφισαν Παππά θα εκλεγεί ακόμη κι αν όλοι του Τσακαλώτου και του Τζουμάκα πάνε στην Αχτσιόγλου.

Βέβαια, κάνει λάθος όποιος υποψήφιος νομίζει ότι μπορεί να κατευθύνει τους ψηφοφόρους του αποκλειστικά στον Κασσελάκη ή στην Αχτσιόγλου. Οι περισσότεροι δεν θα υπακούσουν στη γραμμή. Το φαβορί τώρα είναι ο Κασσελάκης.

Και πολλοί ακόμη και από αυτούς που δεν τον ψήφισαν θα αναζητήσουν άκρες στο περιβάλλον του και θα προσκυνήσουν το νέο σερίφη που ήλθε στην πόλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα δούμε αν ο άνθρωπος που ήλθε από το πουθενά θα καταφέρει να αρπάξει το κόμμα μέσα από τα χέρια των ιδιοκτητών της Κουμουνδούρου.

Σε κάθε περίπτωση ο Παύλος Πολλάκης με βοηθούς την Θοδώρα Τζάκρη και τον Γιώργο Τσίπρα και «μπροστινό» τον Κασσελάκη κατάφερε να κερδίσει κατά κράτος τους μηχανισμούς της Αχτσιόγλου, του Παππά, του Τσακαλώτου.

Τα απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα όσα δήλωναν οπαδοί του Τσίπρα και όχι του κόμματος έδωσαν ένα ηχηρό χαστούκι στα ανώτερα κομματικά στελέχη που θεωρούσαν ότι η μετά Τσίπρα εποχή θα καθοριστεί από τις μεταξύ τους ισορροπίες, συμφωνίες και συναλλαγές. Και φυσικά το μεγαλύτερο χαστούκι το έδωσαν στην Έφη, η οποία είδε τον υγιεινό περίπατο της για τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου να μετατρέπεται σε εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες.
Η ίδια και οι συνεργάτες της είχαν αρκεστεί στις δάφνες του φαβορί και δεν άλλαξαν σχεδόν τίποτε στην τακτική τους ακόμη και όταν είδαν ότι ο Κασσελάκης είχε γίνει talk of the town, το πρώτο όνομα στις συζητήσεις στα καφενεία καθ’ άπασαν την επικράτεια.
Προφανώς, νόμιζαν ότι η διαδοχή του Τσίπρα είναι υπόθεση των στελεχών και όποιος έχει στο πλευρό του τους περισσότερους βουλευτές, κεντρικοεπίτροπους, και γραμματείς οργανώσεων θα «καθαρίσει το ματσάκι». Αμ, δε.
DSC_4516-01
DSC_8089-_1_
Η Έφη Αχτσιόγλου των ώρα που ψηφίζει
DSC_8553-01
DSC_4319-01

Τώρα το σενάριο για την επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου θα πρέπει να ξαναγραφτεί. Η επόμενη πρόβα θα δοθεί την Κυριακή και η πρώτη παράσταση στο συνέδριο. Αν Κασσελάκης και Αχτσιόγλου καταφέρουν να συνεννοηθούν και θυσιάσουν για χάρη της ενότητας τα πρωτοπαλλίκαρά τους η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διατηρηθεί. Διαφορετικά κάποιοι θα κουνήσουν μαντήλι. Προσώρας, τα σενάρια διάσπασης δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν. Τις 150.000 που πήγαν να ψηφίσουν δεν μπορούν να μην τις λάβουν υπόψιν τους οι κομματικές ομάδες.

Με 150.000 κανείς δεν φεύγει. Και που να πάει; Στην ΛΑΕ του Λαφαζάνη; Στην Ζωή Κωνσταντοπούλου; Στον Βαρουφάκη; Να αρραβωνιαστούν τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Αστεία πράγματα. Οι βουλευτές και τα στελέχη της Ομπρέλας είναι αριστεροί, αλλά δεν είναι ανόητοι. Εκτός κι αν κάποιοι κουράστηκαν να είναι με την κυβερνώσα αριστερά και θέλουν να ξεκουραστούν ή να κάνουν ασκήσεις παλιμπαιδισμού. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να φύγουν κατά μόνας ή και ως μικρή ομάδα. Δεν νομίζω όμως ότι υπάρχει το σθένος του αποχωρισμού. Ουσιαστικά μπορεί να είναι δύο ή και τρία κόμματα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι αντικειμενικές συνθήκες για διάσπαση να υπάρχουν όμως το πιθανότερο είναι πως στην πορεία και τη ροή του χρόνου θα ανακαλύψουν ότι δεν υπάρχουν οι υποκειμενικές. Λίγοι είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να διαβούν τον Ρουβίκωνα.
DSC_8378_2
DSC_8132

Αν ψήφιζαν 30-40.000 και κέρδιζε ο Κασσελάκης τότε η διάσπαση θα ήταν εύκολη υπόθεση. Μικρό χωριό τα λίγα σπίτια, αλλά αφού είναι χωριό μπορεί να σπάσει και σε συνοικισμούς με λιγότερα σπίτια ο καθένας. Εύκολη υπόθεση. Το δύσκολο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει, ως φαίνεται, «μεγάλη πόλη» και είναι δύσκολο στο «δημοτικό του συμβούλιο» να μην σεβαστεί την απόφαση των 150.000 κατοίκων του. Δεν μπορεί οι υποψήφιοι αρχηγοί και τα επιτελεία τους να γυρίσουν την πλάτη στους εκλέκτορες. Δεν μπορούν να αγνοήσουν την ετυμηγορία τους.

Αν ήταν λίγοι (όσα τα μέλη των κομματικών ομάδων που γνωρίζονται μεταξύ τους) θα μπορούσαν να μουντζώσουν ο ένας τον άλλον και να πάνε να φτιάξουν τα δικά τους μικρά μαγαζιά, τα …είδη προικός τους. Δεν μπορεί να δηλώνουν δημοκράτες και να μην σέβονται την ετυμηγορία της πλειοψηφίας. Είναι λοιπόν καταδικασμένοι να συνυπάρξουν. Τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο ή με απώτερο όριο τις ευρωεκλογές. Μπορεί να υπάρχουν φωνές που να λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι τελειωμένες υποθέσεις και πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης της ευρύτερης Προοδευτικής Παράταξης όμως πριν τις ευρωεκλογές είναι δύσκολο να υπάρξουν ευήκοα όντα. Κάποια λίγα ίσως. Όχι όμως τόσα που να απειλήσουν τις ηγεσίες τους.

Εξάλλου, ο Κασσελάκη, εφόσον τελικά είναι αυτός ο εκλεκτός, δικαιούται τουλάχιστον μια ευκαιρία. Να πει τις θέσεις του και να δείξει αν και πως μπορεί να διοικήσει. Μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν μπορεί ή ότι οι θέσεις του δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να τον στείλουν από κει που ήλθε. Όχι όμως πριν γίνει σεβαστή η απόφαση των 150.000 εκλεκτόρων. Η εντολή των 150 είναι για ενότητα και όχι για διάσπαση. Όταν συμμετέχεις σε μια διαδικασία θα πρέπει να αποδέχεσαι και το αποτέλεσμα ακόμη κι αν σου είναι οδυνηρό και δυσάρεστο. Σε μια βδομάδα θα ξέρουμε αν το χθεσινό αποτέλεσμα οδηγήσει και σε στέψη του αυτοκράτορος Στεφάνου ή η βασίλισσα Έφη δεν έχει παίξει το τελευταίο της χαρτί. Σε κάθε περίπτωση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πλήξουμε…

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ηλεία: Απολογείται ο 37χρονος παιδοκτόνος | Έντονοι φόβοι για βεντέτα

Υπό τον φόβο αντεκδίκησης και βεντέτας απολογείται σήμερα (14/6) ο 37χρονος παιδοκτόνος στην Ηλεία. Το πιθανότερο, πάντως, είναι να μην γίνει η διαδικασία στον Πύργο, λόγω των πιθανών επεισοδίων.

Το πιο πιθανό είναι να μεταβούν οι δικαστικοί λειτουργοί στην αστυνομική διεύθυνση Πύργου ώστε να πάρουν εκεί την απολογία του και στη συνέχεια να αποφασίσουν εάν θα τον προφυλακίσουν ή όχι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Γιαπρακά για το OPEN. Μάλιστα, είναι πολλοί οι δικηγόροι που αρνήθηκαν να αναλάβουν τον κατηγορούμενο. Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως βρέθηκε ένας δικηγόρος που θα τον εκπροσωπήσει.

Τι έχει καταθέσει στις Αρχές

Σύμφωνα με το MEGA, στην κατάθεσή του ο δολοφόνος του κοριτσιού φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι προσπάθησε να συνευρεθεί με την 11χρονη και όταν εκείνη αρνήθηκε, εκείνος «θόλωσε» και τη σκότωσε. Επιχείρησε, μάλιστα, να πείσει τους αστυνομικούς πως είχε «ραντεβού» με το παιδί, το οποίο πήγε εκεί «με τη θέλησή του». «Το πρωί σταμάτησα στον φούρνο και είδα την ανιψιά μου. Δεν ξέρω πως μου ήρθε και της είπα να πάμε βόλτα. Το κανονίσαμε για τις 20:00 το βράδυ. Όταν έφυγα από το σπίτι της, ήρθε και με βρήκε κρυφά».

Στη συνέχεια, περιέγραψε στους αστυνομικούς την απόπειρα βιασμού, λέγοντας πως εκείνη όχι μόνο αντιστάθηκε αλλά του είπε και πως θα το πει στους γονείς της. Τότε ήταν που ο δράστης δηλώνει πως θόλωσε, την πέταξε κάτω και άρχισε να την χτυπά με το κατσαβίδι. «Την άρπαξα από τα μαλλιά και άρχισα να την σέρνω στο χωράφι» ανέφερε κυνικά.

Έπειτα ο 37χρονος έσυρε το άψυχο κορμί του παιδιού στο χωράφι και την πέταξε πίσω από κάποια καλάμια. Αμέσως μετά πήγε στο σπίτι της μάνας του, όπου δίχως ίχνος τύψεων αποκοιμήθηκε. Την επόμενη ημέρα, μάλιστα, συμμετείχε κανονικά και στις έρευνες της οικογένειας για τον εντοπισμό του παιδιού, παίζοντας θέατρο πως δεν γνωρίζει τι πραγματικά είχε συμβεί.

Τα ντοκουμέντα από τη μοιραία νύχτα

Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Κυριακής, κάμερα ασφάλειας καταγράφει το μαύρο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 37χρονος σε κεντρικό δρόμο στο χωριό Μυρτιά της Ηλείας. Δευτερόλεπτα μετά φαίνεται η 11χρονη Βασιλική, να τρέχει προς την κατεύθυνση του οχήματος φορώντας ένα λευκό φουστανάκι.

Σε άλλο βίντεο από διαφορετική κάμερα ασφαλείας το ίδιο όχημα με οδηγό τον 37χρονο θείο της 11χρονης περνά μπροστά από την ανήλικη με μειωμένη ταχύτητα, με τις Αρχές να θεωρούν πως της μίλησε με σκοπό να την κάνει να μπει μέσα στο αμάξι, κάτι που τελικά κατάφερε λίγα δευτερόλεπτα μετά

Από αυτή τη στιγμή, τα ίχνη της 11χρονης χάνονται. Δηλώνεται η εξαφάνισή της και ο 37χρονος που ομολόγησε ότι προσπάθησε να την βιάσει και την σκότωσε, έκανε αρχικά πως αγωνιούσε για την τύχη του παιδιού.

«Της είπα να την πάω στο σπίτι του παππού της και αυτή δέχθηκε. Όταν όμως απομακρυνθήκαμε, άρχισε να ανησυχεί και με ρωτούσε πού πάμε. Μου έλεγε “έχουμε περάσει το σπίτι του παππού, είναι μακριά, πού πάμε;”. Εγώ τότε σταμάτησα το αυτοκίνητο και της είπα ότι θέλω να συνευρεθούμε ερωτικά γιατί μου αρέσει πολύ», ανέφερε ο 37χρονος.

Η 11χρονη αντιστέκεται και τότε ο θείος της, αποφασίζει να τη σκοτώσει. Ομολογεί το έγκλημα στους αστυνομικούς και τους οδηγεί στο χωράφι που είχε αφήσει το άψυχο σώμα της ανιψιάς του.

Στην κυνική του ομολογία, ο 37χρονος ανέφερε πως θόλωσε όταν η μικρή του είπε πως θα ενημερώσει τους γονείς της. Με ένα κατσαβίδι άρχισε να την χτυπά και το παιδί έπεσε νεκρό μπροστά του. «Η 11χρονη αντέδρασε και μου είπε ότι αν δεν την αφήσω να φύγει, θα το πει στον μπαμπά της και την μαμά της. Εγώ τότε θόλωσα και φοβήθηκα. Πήρα ένα κατσαβίδι που είχα στην πόρτα του αυτοκινήτου και άρχισα να την χτυπάω στον λαιμό. Έβγαλα το πτώμα της έξω και το πέταξα σε χωράφια ενώ το κατσαβίδι το πέταξα σε έναν βάλτο. Δεν την βίασα», είπε ο 37χρονος.

Μέσα σε μια ακτίνα λίγων χιλιομέτρων από το σπίτι που έμενε η 11χρονη με τους γονείς της, στη διασταύρωση που είδε το αυτοκίνητου του θείου της και στη συνέχεια στο σημείο, που οι αστυνομικοί εντόπισαν τη σορό της. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως το κορίτσι δέχθηκε χτυπήματα στην καρδιά και την σπλήνα. Από τα μέχρι τώρα ευρήματα, δεν φαίνεται να προκύπτει σεξουαλική κακοποίηση πριν τη δολοφονία.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μετακίνηση ΑμεΑ | Καθημερινά επεισόδια οδηγών λεωφορείων με ΑμεΑ

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας για τα πρόσφατα περιστατικά που ανέφεραν  τοπικά ΜΜΕ της Καβάλας ότι συνέβησαν σε αστικά λεωφορεία της πόλης, τα οποία δυστυχώς δεν συμβαίνουν μόνο στην Καβάλα αλλά και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας ΑΜΘ όπως έχουμε ενημερωθεί από τους φορείς μέλη μας.

Ειδικότερα, οι οδηγοί των αστικών με αυθαίρετη εντολή της Ομοσπονδίας τους αποδοκιμάζουν τα άτομα με αναπηρία που είναι δικαιούχοι Δελτίων Μετακίνησης επειδή δεν τα έχουν ακόμη
ανανεώσει για το έτος 2024 και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τους αναγκάζουν να πληρώσουν το αντίτιμο του εισιτηρίου αλλιώς τους απειλούν ότι θα τους κατεβάσουν από το λεωφορείο. Σύμφωνα με τις δικές τους αυθαίρετες οδηγίες η θεώρηση των καρτών έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31/05/2024. Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε τα εξής:

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 21258/15.3.2024 (ΦΕΚ Β΄ 1806) και την επακόλουθη Εγκύκλιο με αριθμό πρωτοκόλλου 24376/28.3.2024 Εγκύκλιο που υπογράφει η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η προθεσμία για την ανανέωση των Δελτίων Μετακίνησης αρχίζει στις 4.4.2024 και λήγει στις 31.10.2024.

Συνεπώς μέχρι τις 31.10.2024 ισχύουν τα Δελτία που ήταν θεωρημένα για το 2023. Η 31.5.2024 που αναφέρεται στο από 29.3.2024 έγγραφο της ΠΟΑΣ ως ημερομηνία λήξης για τις ανανεώσεις δεν προβλέπεται από καμιά διάταξη. Αυτό ακριβώς δέχεται και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών, η οποία με το υπ’ αριθ. 8132/28.12.2023 έγγραφο (επισυνάπτεται παρακάτω), ανακοίνωσε πως τα Δελτία έτους 2023 θα γίνονται δεκτά για όσο χρόνο απαιτείται να χορηγηθούν για το έτος 2024.

Κατόπιν αυτών, και στο πλαίσιο των καλών σχέσεων συνεργασίας που όλοι επιθυμούμε να υπάρχουν, ζητούμε να εφαρμόσουν τα Αστικά ΚΤΕΛ όλης της περιφέρειας ΑΜΘ και της χώρας κατ΄επέκταση τα ανωτέρω, δεδομένου ότι η πλειονότητα των δικαιούχων έχει ήδη ανανεώσει τα Δελτία και όσοι, ελάχιστοι, δεν το έχουν ακόμη πράξει προφανώς αδυνατούσαν για δικούς τους προσωπικούς λόγους. Ευελπιστούμε επίσης ότι θα πάρετε και εσείς θέση στα παραπάνω.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ακρίβεια: Ανθίζει το ταπεράκι και το ψυγειάκι στην παραλία

Ανάσες δροσιάς στις παραλίες βρίσκουν οι Αθηναίοι έχοντας τα απαραίτητα… όπως πετσέτεςξαπλώστρες ομπρέλες και …ταπεράκια.

Η νέα τάση στην παραλία λέει οικονομία καθώς λόγω ακρίβειας το φαγητό και ο καφές έξω είναι στα «ύψη».

Το «χαράτσι» της παραλίας

Σύμφωνα με το MEGA, τα έξοδα της παραλίας δεν είναι διόλου μικρά ειδικά αν κάποιος πηγαίνει συχνά για μπάνιο σε κάποια παραλία κοντά στην πόλη. Η εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να φτάσει για 10 μπάνια στην πόλη τα 410€ – 740€ από χρήματα που θα πληρώνονταν για να αγοραστούν τα πάντα επιτόπου.

Ενδεικτικά ένα μέσο κόστος για όσους παίρνουν από έξω:
  • 2 καφέδες και 2 χυμοί: 12€ – 18€
  • 1 κλαμπ σάντουιτς: 7€ – 12€
  • 4 παγωτά: 8€ – 24€
  • 4 νεράκια: 2€
  • 1 πίτσα και μία σαλάτα: 12€ – 18€
  • Σύνολο: 41€ – 74€

Σωτήρια τα φορητά ψυγεία – Πόσο κοστίζουν

Για τους πιο οργανωμένους και όσους μένουν όλη μέρα στην παραλία τα φορητά ψυγειάκια αποδεικνύονται σωτήρια και πολύ αποτελεσματικά στη μάχη κατά της ακρίβειας.

Το κόστος για φορητά ψυγειάκια κυμαίνεται:

  • Χωρητικότητα 25lt: 30€,
  • Χωρητικότητα 24lt ηλεκτρικό: 75€

Η νέα τάση όμως δεν έχει μόνο οικονομία αλλά συχνά φέρνει πιο κοντά και την οικογένεια που προετοιμάζει όλη μαζί τα απαραίτητα για την εξόρμηση ανάλογα με τα γούστα του καθενός.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en