Η εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε σκληρή πολιτική διαδικασία, με πολλούς ενδιαφερόμενους να κρατούν επιφυλακτική στάση, εκτός από τον Παύλο Πολάκη. Η Όλγα Γεραβασίλη δήλωσε πως δεν θα είναι υποψήφια, ενώ οι εσωκομματικές ζυμώσεις συνεχίζονται ενόψει των εκλογών.
Η άνετη επικράτηση του χρονοδιαγράμματος που προτάθηκε από την Πολιτική Γραμματεία και υποστηρίχθηκε από την ομάδα των «87» προβλέπει δύο γύρους εκλογής, στις 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου αντίστοιχα κι ενώ το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τότε «μοιάζει με αιώνα», όπως συνομολογούν αρκετά κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφενός γιατί με κομμένη την ανάσα αναμένουν στην Κουμουνδούρου τα επίπεδα προσέλευσης στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και αφετέρου γιατί η περιρρέουσα… τοξικότητα δεν αποκλείεται να αδυνατίσει κι άλλο το δημοσκοπικό αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το επόμενο χρονικό διάστημα.
Επέτειος Κασσελάκη
Κυρίως, όμως, να ανοίξει πρώτος τα χαρτιά του αναμένουν τα περισσότερα στελέχη από τον έκπτωτο Πρόεδρο,Στέφανο Κασσελάκη αναφορικά με την κατάθεση υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προκειμένου να λάβουν την σκυτάλη στην συνέχεια και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι, μετά και την αποσαφήνιση των όρων της προεδρικής εκλογής. Στον αντίποδα, ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να έχει μεταβάλλει άρδην την πολιτική τακτική του, απέχοντας εκκωφαντικά από τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ ακόμη και η επανεμφάνισή του το περασμένο Σάββατο στην Άρτα, δεν συνοδεύτηκε από κάποιο πολιτικό μήνυμά του για την προεκλογική κούρσα που μόλις ξεκινάει, πέρα από τον συμβολισμό της προσωπικής αντιπαράθεσης με την Όλγα Γεροβασίλη. Παρά την έντονη φημολογία για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του τις προηγούμενες ημέρες, ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δε φαίνεται να βιάζεται να τοποθετηθεί δημόσια για τις μελλοντικές κινήσεις του πριν αποκρυσταλλωθεί πλήρως ο διάδρομος προς τις κάλπες, ακόμη και αν αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάδειξή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, γεγονός που έφερε πιο κοντά την πιθανότητα να τοποθετηθεί για τα… μελλούμενα, με αφορμή την συγκεκριμένη επέτειο.
Το βέβαιο είναι ότι όλοι οι εσωκομματικοί λογαριασμοί θα εκβάλλουν στο προσεχές Συνέδριο, όπου θα εγκριθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος, εφόσον αυτές συνοδεύονται από 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής και δηλώσεις Πόθεν Έσχες. Το τελευταίο στάθηκε ικανό να προκαλέσει νέο γύρο έντασης στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προχθές, καθώς οργισμένες αντιδράσεις καταγράφηκαν εκ μέρους των «Κασσελίστας», ακόμη και αν ο Στέφανος Κασσελάκης έχει καταθέσει εδώ και μήνες το Πόθεν Έσχες του, στις αρμόδιες Αρχές. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το Συνέδριο ως το ανώτατο όργανο, είναι αυτό που θα ανάψει το «πράσινο φως» για τους φιναλίστ της προεδρικής κούρσας, με τις όποιες αποφάσεις συμμετοχής να λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο.
«Επιδίωξη» Κασσελάκη η μομφή
Μέχρι τότε μεσολαβεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και από άλλα στελέχη, αλλά και η χάραξη στρατηγικής για όλους τους υποψήφιους, δεδομένης της πρόβλεψης για δύο γύρους εκλογικής αναμέτρησης. Στο στρατόπεδο της «φρουράς Τσίπρα», ως κυρίαρχη αντίληψη διαμορφώνεται η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Σωκράτη Φάμελλου, η οποία φημολογείται έντονα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, χωρίς ο ίδιος να έχει κάνει μέχρι στιγμής την οποιαδήποτε νύξη περί αυτού. Μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Φάμελλος ανέφερε με ενωτική διάθεση πως «είμαστε και θα είμαστε όλοι και όλες εδώ», ενώ άσκησε κριτική στον έκπτωτο Προέδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «η μομφή όμως επιλέχθηκε και επιδιώχθηκε από τον πρώην πρόεδρο. Υποτιμώντας ότι αυτό θα είναι στίγμα για το κόμμα, υποτιμώντας τη δυνατότητα να φτάσουμε σε εκλογές από τη βάση, που τόσο συχνά ανέφερε αλλά δεν ήθελε να ακούσει τη γνώμη της». «Και αυτό κάνει ακόμα πιο υποκριτική την αντίδραση μετά το αποτέλεσμα της μομφής. Δεν μπορείς να ζητάς την υποβολή και ψήφιση μομφής και αν χάσεις να τη θεωρείς αντιδημοκρατική» συνέχισε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι «είναι και απαράδεκτοι και καταδικαστέοι οι χαρακτηρισμοί των «κουκουλοφόρων» και της «εκτροπής», δείγματα μίας άλλης κουλτούρας και νοοτροπίας εκ μέρους του».
Δύο «φωνές» στους «87»
Η παραπάνω αποστροφή του Σωκράτη Φάμελλου ήχησε μάλλον ανακουφιστικά στα αυτιά αρκετών από την ομάδα των «87», με δεδομένο ότι στους κόλπους τους επικρατούν δύο «φωνές» αναφορικά με το πρόσωπο που θα υποστηρίξουν στην εσωκομματική αναμέτρηση. Από τη μια, στελέχη της «φρουράς Τσίπρα» εκτιμούν πως ο κ. Φάμελλος μπορεί να εκφράσει την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και την ανάγκη για μετριοπαθείς τόνους και από την άλλη ορισμένα στελέχη δεν μπορούν να παραβλέψουν την πολιτική ταύτισή του με τον Στέφανο Κασσελάκη τους περασμένους μήνες, αλλά και την απουσία αναφορών από μέρους του στην αναγκαιότητα ανασύνθεσης όλου του προοδευτικού χώρου. Πολλά θα εξαρτηθούν για τους «87», πάντως, από τις τελικές αποφάσεις της Αντιπροέδρου της Βουλής, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία αναμένεται σήμερα να τοποθετηθεί ανοιχτά αναφορικά με τις επόμενες πολιτικές κινήσεις της, μετά την κόντρα της με τον κ. Κασσελάκη στο Συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου.
Περιοδείες και πρόγραμμα από τον Πολάκη
Μεγαλύτερη ετοιμότητα έναντι όλων εμφανίζει η υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη, καθώς έχει καταρτιστεί το πλάνο περιοδειών του υποψήφιου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ ο ίδιος έχει επιλέξει να τοποθετείται στα κοινωνικά δίκτυα, αναδεικνύοντας θεματικά τις προτάσεις του. Στο πλαίσιο αυτό, ως επιβεβλημένη παρουσίαση χθες την «αλλαγή στη δομή του κράτους», κάνοντας λόγο για ένα «ενα αποκεντρωμενο δημοκρατικο ελεγχομενο απο το λαο κρατος που στην κεντρικη του οργανωση θα κανει μονο 4 δουλειες: Θα παραγει το σχεδιο, θα μοιραζει τους πορους, θα θετει τους κανονες, θα εκτελει ετησιο,τελικο,κατασταλτικο ελεγχο στις αποκεντρωμενες του δομες και στην αυτοδιοικηση Α και Β βαθμου που θα μεταβιβαστουν όλες οι υπόλοιπες αρμοδιότητες (και ΑΔΕΙΟΔΟΤΙΚΕΣ)και λειτουργιες!».
protothema.gr
Μου αρέσει αυτό:
Like Φόρτωση...