Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις | Ποιοι θα δουν αυξήσεις από 10 έως 15%, χαμένοι οι παλαιοί συνταξιούχοι

Δημοσιεύτηκε

στις

Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση να βρίσκεται προ των πυλών, θα υπάρξουν αλλαγές σε πάνω από 1,3 εκατ. συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Κερδισμένοι οι νέοι συνταξιούχοι και όσοι έχουν πολλά έτη ασφάλισης και λαμβάνουν υψηλές αποδοχές.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες αναλογιστικές μελέτες.

Η πρώτη μελέτη αφορά τη συνταξιοδοτική δαπάνη και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μέχρι το 2070 είναι εντός των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ενώ μετά το 2030, μειώνεται σημαντικά, με την Ελλάδα να καταφέρνει να μπει στο κλαμπ των χωρών του στενού ευρωπαϊκού πυρήνα.

Το κρίσιμο διάστημα για το νέο ασφαλιστικό είναι η πρώτη δεκαετία, στην οποία θα αποδειχθεί εάν και σε ποιο βαθμό θα λειτουργήσει το νέο σύστημα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και εάν αυξηθούν τα έσοδα από τη μη μισθωτή εργασία. Και βεβαίως αυτό που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα στο ασφαλιστικό είναι η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά ύψους έως και 26 δισ. ευρώ, από την πιλοτική δίκη που ξεκίνησε στο ανώτατο δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι διαφοροποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ, θα επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα 1,3 εκατ. συντάξεις. Και φυσικά όλους τους νέους συνταξιούχους που θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης από τη ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Επειδή όμως η «νόμος Βρούτση» θα έχει αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019, που εκδόθηκε η δικαστική απόφαση, οι αλλαγές θα αφορούν και όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις από εκείνο το χρονικό διάστημα και έπειτα.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο «ΒΗΜΑ», αναφορικά με τις κύριες συντάξεις, οι αυξήσεις στους συντελεστές αναπλήρωσης από τα 30 ή 33 έτη ασφάλισης αφορούν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι η αναπροσαρμογή των συντελεστών να ξεκινά από τα 30 ή τα 33 έτη ασφάλισης και να αυξάνεται σταδιακά στο 50,3% με 50,5%. Σε αυτό το ποσοστό αναμένεται να τεθεί και το πλαφόν, καθώς ακόμη και μετά τα 40 ή έστω τα 42 έτη ασφάλισης, δεν θα υπάρχει επιπλέον αύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης.

Με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης, το «ταβάνι» στις κύριες συντάξεις, με την προσθήκη και της Εθνικής Σύνταξης, υπολογίζεται στα 887 ευρώ για συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 1.000 ευρώ έως και 3.650 ευρώ για το ανώτατο πλαφόν συντάξιμων αποδοχών των 6.500 ευρώ.

;Όσοι συνταξιούχοι αποχώρησαν πριν ή μετά τον Μάιο του 2016 θα είναι μεταξύ των ωφελημένων αρκεί να έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με περισσότερα από 30-33 έτη. Αυξήσεις δεν θα δει το μεγαλύτερο ποσοστό παλαιών συνταξιούχων, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα δει αυξήσεις από το 2023 όταν και θα ξεκινήσει ο συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με τις γενικές ετήσιες αυξήσεις.

Κερδισμένοι από τις αλλαγές θα είναι όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποχωρήσει με πάνω από 30-33 έτη ασφάλισης. Η συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις, τις οποίες θα εισπράξουν αναδρομικά στις αρχές του 2020, καθώς οι αλλαγές θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2019.

Περίπου 100.000 με 150.000 άτομα, που συνταξιοδοτήθηκαν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου θα δουν αυξήσεις περίπου 10% έως 1.500 ευρώ και 15% για υψηλότερες αποδοχές εφόσον είχαν πολλά έτη ασφάλισης και λάμβαναν μεγάλη σύνταξη.

Έτσι, για παράδειγμα, ασφαλισμένος με συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ και 35 έτη ασφάλισης ενώ σήμερα λαμβάνει σύνταξη της τάξης των 722 ευρώ, με τους νέους συντελεστές, η σύνταξή του θα αυξηθεί κατά 62 ευρώ και θα ανέλθει σε 784 ευρώ τον μήνα. Με τις ίδιες αποδοχές αλλά 40 έτη ασφάλισης, ένας αντίστοιχος ασφαλισμένος λαμβάνει σήμερα, με τους συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου, σύνταξη της τάξης των 812 ευρώ τον μήνα. Μετά την ψήφιση των αλλαγών η σύνταξή του θα ανέρχεται στα 886 ευρώ, αυξημένη κατά 74 ευρώ.

Συνταξιούχος με αποδοχές 1.500 ευρώ και 35 έτη ασφάλισης με το «νόμο Κατρούγκαλου» λαμβάνει σύνταξη 891 ευρώ τον μήνα. Μετά την καθιέρωση των νέων συντελεστών η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 984 ευρώ τον μήνα, με τη αύξηση να φτάνει τα 93 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές, τυχεροί θα είναι όσοι το καλοκαίρι του 2016 είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται, λόγω του «κόφτη» των 1.300 ευρώ στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων. Οι αυξήσεις στις επικουρικές θα κυμαίνονται μεταξύ 5 και 196 ευρώ, ενώ μεσοσταθμικά η αύξηση ανέρχεται στα 99,57 ευρώ.

Μεταξύ αυτών που θα λάβουν τις αυξήσεις είναι μισθωτοί του πρ. ΙΚΑ, δημόσιοι υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, δημοτικοί υπάλληλοι, δικηγόροι – συμβολαιογράφοι, ναυτικοί, τραπεζοϋπάλληλοι ΕΤΒΑ και Εμπορική, μηχανικοί κ.α.

Το βασικό σχέδιo για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης έχει ως εξής:

145

Οι συντάξεις με τη νέα αναπλήρωση

112

Παραδείγματα σύνταξης ελευθέρων επαγγελματιών με νέα ποσοστά αναπλήρωσης

78

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στην οδό Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Λίγο πριν τις 10.30 σημειώθηκε τροχαίο ατυχήμα στην οδό Δημοκρατίας στις Καμάρες. Ένα αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μηχανάκι. Ο οδηγός της μηχανής είναι ελαφρά τραυματισμένος.

 

 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένας νεκρός,τρείς τραυματίες σε τροχαίο με μετανάστες στη Καβάλα

Δημοσιεύτηκε

στις

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το cosmopolis θα γίνει φέτος, για τις άλλες δράσεις της “Δημωφέλεια” θα δούμε!

Δημοσιεύτηκε

στις

«Τα εν οίκω μη εν δήμω», είπε ο νέος πρόεδρος της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Καβάλας, Παναγιώτης (Τάκης) Αγγελίδης, σε συνέντευξη που έδωσε σε τοπικό Μέσο Ενημέρωσης. «Δεν έχει νόημα να βγαίνουμε στα ραδιόφωνα να μιλάμε για νούμερα. Δεν αφορά κανένα. Έχουμε το διοικητικό συμβούλιο, μέσα στο οποίο η κυρία Ιωσηφίδου μπορεί να προσφέρει έργο», είπε.
Η «Δημωφέλεια» είναι μία δημοτική κοινωφελής επιχείρηση και όχι Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.), που λειτουργεί με άλλη φιλοσοφία. Επομένως, η διοίκηση της «Δημωφέλεια» οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια και να ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο και τους δημότες, ακόμα και για την οικονομική κατάσταση. Κάποια πράγματα, λοιπόν, που συζητούνται στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο δεν είναι ένα «κλειστό κλαμπ», πρέπει να γίνονται γνωστά προς την τοπική κοινωνία. Για να υπάρχει ο δημόσιος έλεγχος.
Δεν πρέπει οι δημότες να μάθουν, πως θα διαχειριστεί η διοίκηση της κοινωφελούς επιχείρησης την οικονομική επιχορήγηση που θα λάβει, για το έτος 2020, από τον Δήμο Καβάλας; Δεν πρέπει, επίσης, η διοίκηση της «Δημωφέλεια», να ανακοινώσει στην κοινωνία ποιες δράσεις θα γίνουν, ποιες δράσεις θα γίνουν με μειωμένη χρηματοδότηση και ποιες θα αναβληθούν, ή θα καταργηθούν; «Το φεστιβάλ cosmopolis θα γίνει και φέτος με τον ίδιο προϋπολογισμό όπως πέρυσι. Θα είναι διαφορετικό και φαντάζομαι πολύ καλύτερο», ανέφερε ο πρόεδρος της «Δημωφέλεια». Θα το δούμε στην πράξη.
Στο σχέδιο των δράσεων που υποβλήθηκε στον Δήμο Καβάλας, πρόσθεσε ο πρόεδρος, κάποιες δράσεις που ενδεχομένως δεν περιλαμβάνονται, ή δεν προϋπολογίστηκαν, μπορούν να γίνουν με αναμορφώσεις του προϋπολογισμού. Από τι θα εξαρτηθεί η υλοποίηση των δράσεων αυτών; Από τυχόν αντίδραση των δημοτών, που δεν εντάχθηκαν στον αρχικό σχεδιασμό; Και ποιες είναι οι δράσεις που, ενδεχομένως, δεν προϋπολογίστηκαν;
Εάν η «Δημωφέλεια» είναι αναπτυξιακό εργαλείο για τον Δήμο Καβάλας, φίλτατε πρόεδρε, είναι πρωτάκουστο η δημοτική Αρχή, να περικόπτει κατά εξήντα τοις εκατό (60%) την επιχορήγηση προς αυτή, από τους πρώτους κιόλας μήνες που ασκεί τη διοίκηση! Η απόφαση αυτή, δεν δείχνει ότι η δημοτική Αρχή αντιλαμβάνεται και εκτιμά τον σημαντικό ρόλο της κοινωφελούς επιχείρησης για τον τόπο.
Από απόψεως ψυχολογίας του προσωπικού, να εξετάσουμε την περικοπή του 60% στη χρηματοδότηση, με πιο κίνητρο θα συνεχίσουν οι εργαζόμενοι, να παράγουν το ίδιο και καλύτερο έργο σε μία επιχείρηση που είναι υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτείται; Δεν θα έχει αυτό αντίκτυπο στην ποιότητα των δράσεων που θα γίνουν;
Ακόμα κι αν η δημοτική Αρχή θεωρεί υπερβολικό το ποσό της επιχορήγησης που έδινε η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Καβάλας προς τη «Δημωφέλεια», δεν εξήγησε ποιες δράσεις χρηματοδοτήθηκαν με μεγαλύτερα ποσά απ’ ότι έπρεπε, ή ποιες δράσεις δεν έπρεπε να χρηματοδοτηθούν καθόλου. Για να καταλάβουν και οι δημότες, γιατί περικόπηκαν 700.000 και όχι 200.000, ή 800.000 ευρώ. Η «σπατάλη», δηλαδή, αφορούσε το συγκεκριμένο ποσοστό της οικονομικής επιχορήγησης;

k-tipos

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νωρίτερα στην σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση – Μειώνονται τα απαιτούμενα ένσημα κατά 500

Δημοσιεύτηκε

στις

Μειώνονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για το νέο Ασφαλιστικό που θα τεθεί σε διαβούλευση πιθανότατα αύριο.

Σύμφωνα με διάταξη του σχεδίου νόμου αλλάζουν οι όροι συνταξιοδότησης για όσους έχουν ένσημα από δύο φορείς και πάνω. Ειδικότερα μειώνονται κατά 500 ένσημα οι ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να δοθεί αύριο σε δημόσια διαβούλευση και με τη νέα διάταξη που θα περιλαμβάνεται σε αυτό για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του θα απαιτούνται 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, έναντι 1.500 που ισχύει σήμερα και 300 ημέρες ασφάλισης την τελευταία πενταετία έναντι 500 που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με την διάταξη θα απαιτούνται πλέον 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, έναντι 1.500 που ισχύει σήμερα, και 300 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία, έναντι 500 που ισχύει σήμερα.

Αντίστοιχα, για συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου θα απαιτούνται 600 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε. Για τη συμπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων μπορεί να συνυπολογιστεί και ο χρόνος αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές.

Στην περίπτωση που δεν πληρούνται ούτε αυτά τα κριτήρια, τότε προβλέπεται η δυνατότητα να εξεταστεί το αίτημά του ασφαλισμένου με τις προϋποθέσεις του Ταμείου όπου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες ασφάλισης, εφόσον έχει συμπληρωθεί το όριο ηλικίας που προϋποθέτει ο τελευταίος φορέας.

Επίσης, προβλέπεται ότι στα πρόσωπα που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στο 67ο έτος της ηλικίας, με συνυπολογισμό διαδοχικού χρόνου ασφάλισης, χορηγείται σύνταξη από τον ΕΦΚΑ χωρίς να εξετάζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις (1.000 ένσημα / 300 την τελευταία 5ετία).

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία διότι υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει συνολικά 15 έτη ασφάλισης και έχουν κλείσει τα 67, αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τον ΕΦΚΑ κάνοντας χρήση των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης του νόμου Κατρούγκαλου. Οπως προβλέπεται, «οι αιτήσεις οι οποίες έχουν απορριφθεί επανεξετάζονται κατόπιν όχλησης του ασφαλισμένου, με έναρξη των οικονομικών αποτελεσμάτων από την έναρξη ισχύος του νόμου».

Αντίθετα, οι αιτήσεις που εκκρεμούν κρίνονται με το νέο καθεστώς και «τα οικονομικά αποτελέσματα ανατρέχουν στην ημερομηνία της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης»

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

geotech_banner

Social

Facebook
TwitterΔρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ