Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέδριο εναλλακτικού τουρισμού στην Ξάνθη Γαστρονομικές αναζητήσεις στην βιώσιμη ανάπτυξη (video)

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Ξάνθη-Εναλλακτικές Προοπτικές: από τις γαστρονομικές αναζητήσεις στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη», που διοργανώθηκε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στο ξενοδοχείο Elisso της Ξάνθης, παραβρέθηκε και άνοιξε τις εργασίες ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης.

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός συνεχάρη τους συντελεστές για τη διοργάνωση και αναφέρθηκε στη σύνδεση της τοπικής παραγωγής και του αγροδιατροφικού τομέα με το τουριστικό branding και τον εναλλακτικό τουρισμό, ως μέρος μιας στρατηγικής βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Όπως σημείωσε, βασικός όρος για την επιτυχία ενός τέτοιου παραγωγικού υποδείγματος, είναι η ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και ένα πλαίσιο οργάνωσης που κατευθύνει την υπεραξία στα εμπλεκόμενα μέρη. ​

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η κυβέρνηση έχουν χαράξει για πρώτη φορά μια Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, έχουν διαθέσει μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση αυτών των δραστηριοτήτων, και τις έχουν διευκολύνει με θεσμικές και φορολογικές παρεμβάσεις.

Αναλυτικά η ομιλία του Υφυπουργού:

«Ξεκινώντας, δεν έχω παρά να συγχαρώ την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης. 
Ακούγεται πολύ κοινότυπο αλλά πραγματικά πρόκειται για μια εκδήλωση και μια ατζέντα που εντοπίζει ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όχι σε θεωρητικά σχήματα –από τα οποία έχουμε χορτάσει- αλλά σε πρακτική και ρεαλιστική βάση.  Από την πλευρά μου δεν θα ήθελα να επαναλάβω πράγματα γνωστά σε όλους αλλά μέσα από την εμπειρία μου στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης  να συνεισφέρω στο διάλογο βάζοντας ερωτήματα και πηγές προβληματισμού. 
Ως Υφυπουργός είμαι υπερήφανος για το έργο μας στο Υπουργείο όσο και για την παρακαταθήκη που θα αφήσουμε. Για πρώτη φορά αυτή η χώρα έχει Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική. Στόχος της Στρατηγικής είναι η μετάβαση σε ένα νέο δίκαιο, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς αναπτυξιακό υπόδειγμα, με όρους κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής. Με στόχο την τόνωση των επενδύσεων, την υποστήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, καθώς και την αναβάθμιση του Κράτους Πρόνοιας, που νοείται ως συντελεστής και δείκτης της ανάπτυξης. 
Βασικός μας στόχος στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου ήταν το πως θα δημιουργήσουμε παραγωγικές διεξόδους, πότε θα μιλήσουμε επιτέλους για μια παραγωγική Ελλάδα. Στο υπουργείο μας -βάση μελετών που έγιναν- ως μείζον πρόβλημα οι παραγωγικοί φορείς ανέδειξαν την γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος. Και πάνω σε αυτά δουλέψαμε και κάναμε σημαντικά βήματα, όπως με την ηλεκτρονική ίδρυση επιχείρησης σε λίγα λεπτά. 
Αν κάποιος θέλει να μπει το επιχειρείν θα πρέπει να του εξασφαλίσουμε πρώτον να μην έχει μεγάλο διοικητικό κόστος, να μην έχει εμπόδια στην ίδρυση μιας επιχείρησης, δεύτερον να έχει χαμηλό λειτουργικό κόστος, τρίτον να του παρέχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμούς υποστήριξης.
Ένα άλλο ζήτημα ειναι οι στοχευμένες πολιτικές. Οι οριζόντιες παρεμβάσεις αποδεικνύεται πως δεν επαρκούν πάντα γιατί κάθε κλάδος έχει την ιδιαιτερότητα του. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Οικονομίας δεν υπήρχε βιομηχανική πολιτική και μάλιστα σε μια εποχή που αλλάζει και ζούμε την έναρξη της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Ένας τέτοιος κλάδος με τις δικές του ιδιαιτερότητες φυσικά είναι ο αγροτικός. Και εδώ σήμερα καλούμαστε να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο μιλώντας για την σύνδεση του αγρό-διατροφικού τομέα με την τοπική γαστρονομία και  το τουριστικό branding.
Ένα θέμα πολύ κομβικό και πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι τους όρους και τις προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. Τι εννοούμε ,λοιπόν, όταν μιλάμε για τη σύνδεση του παραγωγικού μοντέλου με την τουριστική ανάπτυξη;
Για παράδειγμα:  δεν μπορούμε να συζητήσουμε για τοπική γαστρονομία αν οι πρώτες ύλες ενός προϊόντος είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία εισαγόμενες, αν δεν υπάρχει επαρκής σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση, αν αυτή η διαδικασία δεν είναι οργανωμένη. Δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε φυσικά, ονομαστά προϊόντα αλλά μάλλον πρέπει να προσπαθήσουμε και να καλύπτουμε, με τις δικές μας δυνάμεις, τη ζήτηση σε πρώτες ύλες. Άρα θεωρούμε ότι η αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας, των παραγωγικών μονάδων και του ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα τοπικά χαρακτηριστικά και στο τουριστικό προϊόν.  
Το ερώτημα είναι αν αυτοί που επενδύουν  σε αυτό τον τομέα, υποστηρίζονται αρκετά:  Είναι γνωστό ότι υπάρχουν μορφές παραγωγής που φθίνουν και απαιτούν οργάνωση από την αρχή σε συνεταιρισμούς με σύγχρονη και όχι παρωχημένη αντίληψη.
Εμείς φροντίσαμε στα πρόσφατα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή (το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε στο Ζάππειο) να εξισωθεί η φορολογία των κερδών από τους συνεταιρισμούς με τα αγροτικά εισοδήματα, μειώνοντας δραστικά τη φορολογία και, ουσιαστικά, διευκολύνοντας αυτή τη μορφή οργάνωσης. Έχουμε διαθέσει μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία και έχουμε ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο. Άρα θέλουμε μια σύγχρονη συζήτηση και δεν επιχειρούμε με παρωχημένα μοντέλα και μίζερες επαναλήψεις να οργανώσουμε και να συνδέσουμε την τοπική παραγωγή και ανάπτυξη.
Στο τέλος της ημέρας, η ανάπτυξη για να είναι βιώσιμη, πρέπει να είναι και δίκαιη. Και για να το κάνω πιο σαφές: Εμείς, δείχνουμε την κατεύθυνση για τη μορφή της οργάνωσης που πρέπει να αλλάξει, για να προωθήσουμε μια έξυπνη και ευφυή Γεωργία, που να συνδεθεί με την παραγωγή και να καταλήξει σε τοπικά προϊόντα ποιότητας με ονομασία προέλευσης.  
Την υπεραξία ,όμως, αυτής της σχέσης πρέπει να την καρπώνονται όλοι με βιώσιμο τρόπο, η αλυσίδα αυτή πρέπει να ικανοποιεί δίκαια όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, χωρίς ενδιάμεσους που εκτινάσσουν το κόστος. 
Καλές πρακτικές και παραδείγματα υπάρχουν πολλά σε διάφορους τομείς με πολύπλευρες εφαρμογές. Όπως, λόγου χάρη, το ζαχαροκάλαμο στη περιοχή της Ξάνθης, όπως οι τοπικές ποικιλίες της κάνναβης και η προσπάθεια για κατοχύρωση των ποικιλιών αυτών, τομέας για τον οποίο θα μπορούσαμε να συζητάμε επί ώρες. Όμως αυτό που θέλω να μείνει ως κεντρική ανάγκη είναι ότι πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στο συντονισμό, στο πλαίσιο της οργάνωσης σε τομείς και προϊόντα με προοπτική και, τέλος, τη  σύνδεση με την τοπική τουριστική ανάπτυξη. 
 Είναι εμφανής η ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις αγορές, ούτε γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, αλλά μόνο μέσα από εξειδικευμένες δημόσιες πολιτικές τόνωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και διευκόλυνσης του επιχειρηματικού πεδίου. 
Αυτό που εμείς ονομάζουμε βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξη το βάζουμε σε διάσταση οικολογική, κοινωνική και οικονομική όπως είπα και στην αρχή. Δεν αρκεί απλά να έχεις μεγέθυνση. Και στο παρελθόν είχαμε. Δεν υπάρχει νόημα να έχεις ανάπτυξη αν οι ανισότητες διευρύνονται. Χρειαζόμαστε μια ανάπτυξη που δεν ανταγωνίζεται μαζικά μοντέλα και δεν αντιγράφει λανθασμένα παραδείγματα αλλά εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και έχει τοπικό και μοναδικό περιεχόμενο. Είναι μια ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη.
Φτάνοντας στο τέλος θα ήθελα να επισημάνω κάτι πολύ κρίσιμο. Η αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει μπει η χώρα πρέπει να διασφαλιστεί και να μείνει σταθερή. Είναι γεγονός πως με τις θυσίες όλων, βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια αλλά το πολύ σημαντικό είναι πώς σήμερα έχουμε -αυτό που ονομάζουμε εμείς οι οικονομολόγοι- μακροοικονομική ασφάλεια. 
Έχουμε πετύχει τους βραχυπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, έχουμε βγει στις αγορές με χαμηλότοκο δανεισμό, έχουμε εξασφαλίσει ρύθμιση του χρέους, έχουμε στην διάθεση μας το μαξιλάρι ρευστότητας και τώρα μπορούμε να υλοποιήσουμε και μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για να ανακουφίσουμε όσους έβαλαν πλάτη σε αυτά τα χρόνια της εθνικής περιπέτειας. 
Και το σημαντικό οι φορολογικές ελαφρύνσεις που ξεκίνησαν και θα εφαρμοστούν στην πλατιά κοινωνική και επιχειρηματική μάζα δεν προέρχονται από την ανάπτυξη και το πλεόνασμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική και αναπτυξιακή τροχιά της Ελλάδας που με τόσο κόπο πετύχαμε.
Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας πω πως είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες».

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αντιδράσεις για κτίριο στην οδό Μεσολογγίου στην Καβάλα

Δημοσιεύτηκε

στις

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από κατοίκους της οδού Μεσολογγίου στην Καβάλα για κτίριο το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Για το θέμα την δική της τοποθέτηση έκανε μέσω της εκπομπής ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ με τον Άγγελο Τζέλιο η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Καβάλας Ευαγγελία Δρακονάκη.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Διαμαρτυρία επιβάτη φέρι μποτ για τα pos που δεν λειτουργούσαν

Δημοσιεύτηκε

στις

Λάβαμε την ακόλουθη διαμαρτυρία επιβάτη που την Πέμπτη ταξίδεψε από Λιμένα στην Κεραμωτή.

Τα στοιχεία του είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιου.

Η διαμαρτυρία αναφέρει:  «Χτες το βράδυ στο εκδοτήριο του Λιμένα για Κεραμωτή και συγκεκριμένα το δρομολόγιο Άγιος Ραφαήλ (Κοινοπραξια Ε/Γ-Ο/Γ Πλοιων 9:15 στις 15.8.2019) θέλαμε 2 άτομα να πληρώσουμε με pos.

Η υπάλληλος προσπάθησε άλλα είπε ότι το ένα pos δεν δουλεύει και το άλλο δεν πιάνει. Μας είπε επίσης να κάνουμε τα παράπονά μας στη Vodafone. Μας ειρωνεύτηκε διότι απ’ ότι γνωρίζω οι τράπεζες δίνουν το pos..

Ο καιρός μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε κανένα πρόβλημα για να μην πιάνει σήμα. Η υπάλληλος μας είπε ότι αν δεν έχουμε λεφτά δεν θα μπούμε στο καράβι.

Έτσι αναγκαστήκαμε και πληρώσαμε μετρητοίς. Μας είπε επίσης ότι ακόμη κι αν δεν είχαμε μετρητά, να πάμε στην τράπεζα να βγάλουμε! Αναγκάστηκα και το πλήρωσα με χρήματα.Είχα χρήματα απλά για πιο λόγω να μην πληρώνουμε με κάρτες;

Μας άκουσε και ένας κύριος και μας είπε ότι έχουμε δίκιο αλλά «… δεν τους ελέγχει κανείς». Κι αυτός ταξίδευε με το ίδιο καράβι.

Συμπέρασμα μου είναι ότι επειδή δεν τους ελέγχει κανείς, κάνουν ότι θέλουν. Που είναι οι αρμόδιοι να ελέγξουν;».

proininews

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκλειστικά στο ENA Channel o Δήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μαρινάκης μετά την ορκωμοσία του (video)

Δημοσιεύτηκε

στις

O Δήμαρχος Λήμνου, κύριος Δημήτρης Μαρινάκης αποκλειστικά στο ENA Channel και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Μαρία Παπάζογλου μεταφέρει όλο το κλίμα από την σημερινή ορκωμοσία.Ταυτόχρονα τονίζει πόσο σημαντικές ήταν οι αλλαγές απο την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον Κλεισθένη και πόσο σημαντικές ήταν για την άσκηση εξουσίας από την διοίκηση αλλά και από τον Δήμαρχο.Επίσης τονίζει την ανάγκη για βασικές αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν για την νησιωτική Ελλάδα αλλά και η στήριξη της κυβέρνησης στα ελληνικά νησιά με μείωση της φορολογίας αλλά και κινήτρων για επενδύσεις στα νησιά της χώρας. Η επόμενη μέρα για την Λήμνο έχει πολλά θέματα που πρέπει να συνεχίσουν για την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού.Μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο θετικό πρόσημο στον τομέα του τουρισμού για το όμορφο νησί της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκλονιστικό βίντεο από την φωτιά στην Σαμοθράκη (video)

Δημοσιεύτηκε

στις

Η πυρκαγιά στη Σαμοθράκη είχε ξεσπάσει το βράδυ της Δευτέρας σε ξηρά χόρτα αγροτικής έκτασης στην περιοχή Καμαριώτισσα, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Στο σημείο επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, και συγκεκριμένα πέντε οχήματα μαζί με δέκα πυροσβέστες και υδροφόρα ΟΤΑ.

Η πυρκαγιά δεν απείλησε κατοικίες, ωστόσο ανησυχία προκάλεσε το γεγονός ότι στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που βοηθούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Οι αρμόδιοι φορείς του νησιού ζήτησαν ενισχύσεις και από την Αλεξανδρούπολη, ωστόσο από το Λιμενικό Σώμα τους ενημέρωσαν ότι λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν είναι δυνατή η μεταφορά τους.Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει και το γεγονός πως το νησί έχει μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση, με πηγές της Πυροσβεστικής να επισημαίνουν πως είναι αδύνατον να σπεύσουν στο νησί δυνάμεις από άλλες περιοχές.

Εκκληση από τον δήμαρχο

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού, Θανάσης Βίτσας, σημείωνε ότι «σε κάθε έκτακτη περίπτωση καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε μόνοι μας το όποιο πρόβλημα προκύψει, μέχρι να έρθει βοήθεια. Το θέμα είναι ότι τώρα, λόγω της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα αποστολής βοήθειας».

Την ίδια ώρα, απηύθυνε έκκληση σε ιδιώτες να συνδράμουν με μηχανήματα και τρακτέρ στο έργο της κατάσβεσης. «Παρακαλούμε ιδιώτες με μηχανήματα και τρακτέρ να συνδράμουν άμεσα την Πυροσβεστική και το Δήμο για το σβήσιμο των πυρκαγιών» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

 

 

 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
aigaion
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ