Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συμφωνία – Σταθμός για την Energean | Εξαγορά της Edison και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Η Energean προχώρησε στην εξαγορά της μονάδας πετρελαίου και φυσικού αερίου της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Edison. Η εξαγορά θα διευρύνει σημαντικά τις δραστηριότητες της Energean στο αναπτυσσόμενο κόμβο φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, με σημαντική παρουσία στην υπεράκτια λεκάνη της Αιγύπτου. Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου η Energean

Με τη συμφωνία, η Energean:
– Αποκτά ημερήσια παραγωγή 69 χιλ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου και φθάνει τις 73 χιλ.
βαρέλια σε έξι συνολικά χώρες
-Αποκτά 292 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα, φθάνει τα 639 εκατ. βαρέλια βεβαιωμένα (2P) αποθέματα και καθίσταται μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες έρευνας και παραγωγής στην Ευρώπη
-Ενισχύεται με κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων 434 εκατ. δολάρια και με λειτουργικές ταμειακές ροές 302 εκατ. δολάρια
-Αποκτά παρουσία συνολικά σε έντεκα χώρες
-Περίπου το 80% της παραγωγής και των αποθεμάτων του ομίλου είναι, πλέον, σε φυσικό αέριο

Συγκεκριμένα, η Energean (LSE: ENOG, TA: אנאג), στην επίσημη ανακοίνωσή της προς τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ αναφέρει ότι ήρθε σε συμφωνία με τον όμιλο της Edison για την απόκτηση της Edison- Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων (Edison) έναντι 750 εκατ. δολαρίων με δυνητικό επιπλέον τίμημα της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων, καταβλητό μετά την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το θαλάσσιο κοίτασμα «Cassiopeia» στην Ιταλία, η οποία αναμένεται το 2022.

Το χαρτοφυλάκιο της Edison E&P περιλαμβάνει παραγωγή στην Αίγυπτο, την Ιταλία, την Αλγερία, το Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Θάλασσα) και την Κροατία, κοιτάσματα σε ανάπτυξη στην Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Νορβηγία καθώς και ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο έρευνας στην Ευρώπη. Η απόκτηση της Edison E&P προσθέτει στον όμιλο της Energean βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 292 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου καθώς και ημερήσια παραγωγή 69 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου με βάση τα στοιχεία του 2018.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας
 Η Energean θα έχει βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 639 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου και θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.
 Η Energean αναμένεται να έχει ημερήσια παραγωγή πάνω από 140 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, μετά την έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Καρίς τον Μάρτιο του 2019 με προοπτική τις 200 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, όταν το FPSO “Energean Power” φτάσει να λειτουργία με πλήρη δυναμικότητα.

 Στην πλειοψηφία του χαρτοφυλακίου της η Energean έχει υψηλό ποσοστό ιδιοκτησίας (Working Interest) και είναι Operator σε μία σειρά ιδιαίτερα σημαντικών κοιτασμάτων που βρίσκονται στην παραγωγή ή σε φάση ανάπτυξης.
 H πλειοψηφία των συμβολαίων φυσικού αερίου τόσο της Energean όσο και της εξαγοραζόμενης Edison E&P έχει συνταχθεί με βάση σταθερές τιμές αερίου, γεγονός που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα των ταμειακών ροών καθώς και την άμβλυνση της επίδρασης των διακυμάνσεων που χαρακτηρίζουν τις διεθνείς τιμές.
 Το 76% των βεβαιωμένων (2P) αποθεμάτων της Edison E&P καθώς και το 80% της παραγωγής του 2018, είναι σε φυσικό αέριο.
 Με βάση τα οικονομικά μεγέθη του 2018, η Edison E&P προσθέτει 434 εκατ. δολάρια στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων καθώς και λειτουργικές ταμειακές ροές 302 εκατ. δολάρια.

Ενίσχυση των προοπτικών περαιτέρω ανάπτυξης του ομίλου Energean

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ως κλάδος υποχωρούν από την δραστηριότητα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων εδώ και αρκετά χρόνια. Η Energean
θεωρεί ότι με την λειτουργία της έμπειρης και υψηλά καταρτισμένης ομάδας της Edison σε συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη με την εστιασμένη στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων δική της ομάδα, είναι δυνατό να δημιουργηθεί περαιτέρω σημαντική αξία συνολικά στο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο. Επιπλέον, η εξαγορά της Edison E&P ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης της Energean στην επόμενη δεκαετία μέσα από αναπτυξιακά project –κλειδιά με ελκυστικές αποδόσεις, αυξάνει την εμβέλεια της Energean στην περιοχή και μεγιστοποιεί την ικανότητά της να προσελκύει νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Η χρηματοδότηση της εξαγοράς

Το ύψος της εξαγοράς έχει προσδιορισθεί στα 750 εκατ. δολάρια, προσαρμοστέο στα κεφάλαια κίνησης, με επιπλέον δυνητικό τίμημα 100 εκατ. δολαρίων καταβλητό με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε σχέση με την πορεία ανάπτυξης του κοιτάσματος «Cassiopeia» στην Ιταλία. Η Edison θα λάβει επίσης και δικαίωμα (royalty) 8% από τα κέρδη της παραγωγής που θα προκύψουν σε νέες ανακαλύψεις στο πλαίσιο των επικείμενων ερευνητικών γεωτρήσεων στο North Thekah Offshore και στο North East Hap’y Blocks, στην θάλασσα της Αιγύπτου. H εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί με δανεισμό (“Committed Bridge Loan Facility”) ύψους 600 εκατ. δολαρίων, ενώ ποσό έως 265 εκατ. δολάρια θα αντληθεί από την τοποθέτηση (placement) νέων μετοχών. Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean δήλωσε σχετικά: «Η εξαγορά της Edison – Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων αναδεικνύει την Energean ως την ηγέτιδα εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Η Energean πλέον διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο χαμηλού κόστους, προσανατολισμένο στο φυσικό αέριο, στο οποίο η Energean είναι κυρίως Operator , έχοντας την ικανότητα, την στόχευση και την κατάλληλη ομάδα για να αναπτυχθεί περαιτέρω στην ταχέως εξελισσόμενη αγορά μας. Η εξαγορά εξελίσσει πλέον, την Energean σε μία πολυεθνική, καθετοποιημένη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων με διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, με μέγεθος, με σημαντικές ταμειακές ροές, με ισχυρή ανάπτυξη και έτοιμη να εκμεταλλευθεί νέες ευκαιρίες. Η Edison E&P προσθέτει στην Energean μία εξαιρετική ομάδα, που ενισχύει σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό μας και είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε όλοι μαζί καθώς οικοδομούμε πάνω στις πολλαπλές ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπροστά μας» «Έχουμε μαζί ως βασικό στόχο να μεγιστοποιήσουμε την οικονομική αξία του διευρυμένου χαρτοφυλακίου, διατηρώντας ως πρώτη προτεραιότητα την έναρξη παραγωγής από τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Από το 2007, η Energean έχει επιτύχει σημαντική ανάπτυξη και έχει δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τους μετόχους και τους επενδυτές της. Η εξαγορά της Edison  είναι το επόμενο σημαντικό βήμα σε αυτήν την πορεία με κριτήριο τη βιώσιμη ανάπτυξη». Σημειώνεται ότι η εξαγορά υπόκειται στις απαιτούμενες εγκρίσεις στη βάση της κείμενης νομοθεσίας και της αντιμονοπωλιακής λειτουργίας.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σοκ με νεκρό άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε από φωτοβολίδα την Καθαρά Δευτέρα

Στο πένθος έχει βυθιστεί η πόλη του Αγίου Νικολάου Κρήτης ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας από τον θάνατο του 33χρονου Μανώλη ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας .

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αδικοχαμένος νεαρός μαζί με φίλους του παρακολουθούσαν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

Μόλις ολοκληρώθηκε η γιορτή ,οι φίλοι πήγαν για διασκέδαση στον κεντρικό πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου όταν μια ναυτική φωτοβολίδα που έφερε κάποιος από την ευρύτερη παρέα εξερράγη και καρφώθηκε στο σώμα του Μανώλη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Το θύμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου όπου λίγη ώρα υπέκυψε στα σοβαρά τραύματα που έφερε στην κοιλιακή χώρα . Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για κακή χρήση μιας φωτοβολίδας – λάμψης η οποία εξερράγη με αποτέλεσμα να προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία στον 33χρονο.

Η μητέρα του 33χρονου έσπευσε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου όπου οι γιατροί την ενημέρωσαν πως δεν τα κατάφεραν να κρατήσουν τον γιο της στη ζωή.

Γιάννης Γ.

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 25-03-2024

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καταγγελίες για περιστατικά βίας από γονείς σε εκπαιδευτικούς!

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές καταγγελίες από εκπαιδευτικούς για περιστατικά βίας από γονείς (!) επειδή διαφωνούν με τις βαθμολογίες των παιδιών τους.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας Ελένη Σακαλή στην proini

Τα περιστατικά βίας τα οποία αντιμετωπίζουμε, τα περιγράφουμε στην ανακοίνωση μας. Δεν μπορούμε να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι. Είναι περιστατικά τα οποία γίνονται συνήθως στο διάλειμμα. Οι μαθητές μαλώνουν μεταξύ τους, τσακώνονται και χτυπιούνται μεταξύ τους. Υπάρχουν φραστικές επιθέσεις αλλά υπάρχουν και φραστικές επιθέσεις των γονέων απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Οι αιτίες είναι πολλές. Κυρίως οι γονείς νομίζουνε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν επιτελούν το έργο τους όπως πρέπει. Αυτό αφορά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο βαθμολογούν. Νομίζουν ότι τα παιδιά τους αξίζουν περισσότερο και επιτίθενται φραστικά τους εκπαιδευτικούς.

Για το θέμα μίλησε και το μέλος του Δ.Σ της ΟΛΜΕ Νεκτάριος Κορδής στο enanews.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en