Connect with us

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη Μυτιληναίου-Νέζη

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη του προέδρου του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελου Μυτιληναίου και του άλλοτε ισχυρού άνδρα της ΔΕΗ Στέργιου Νέζη, οι οποίοι κάθονται στο εδώλιο κατηγορούμενοι για κακούργημα που αφορά την υπόθεση της ανάθεσης στη ΜΕΤΚΑ έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο, το 2003, το οποίο φέρεται να συνδέεται με «μίζα» 250.000 ευρώ.

Στις επόμενες δυο συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι οποίες έχουν οριστεί για τις 4 και τις 14 Ιουνίου, αναμένεται εκτός απροόπτου, οι δικαστές να αποφασίσουν για την τύχη των δυο κατηγορουμένων, ρίχνοντας φως στη διαδρομή των 250.000 ευρώ, μέσω εξωχώριας εταιρίας που… έφυγαν από την πλευρά του Ευάγγελου Μυτιληναίου για να καταλήξουν σε λογαριασμό του Στέργιου Νέζη.

Τη σκυτάλη στην πολύμηνη ακροαματική διαδικασία παίρνει ο εισαγγελέας της έδρας Νίκος Δεληδήμος, ο οποίος θα εισηγηθεί την ενοχή ή όχι των δυο κατηγορουμένων. Ο εισαγγελικός λειτουργός έχει ήδη ξεκαθαρίσει στο δικαστήριο πως η αγόρευσή του θα είναι σύντομη. Η πολύμηνη διαδικασία επέτρεψε στον κ. Δεληδήμο, σε πολλές περιπτώσεις, να προχωρήσει σε εύστοχες παρατηρήσεις και να καλέσει μάρτυρες αλλά και κατηγορούμενους να πουν την αλήθεια.

«Θέμα μας είναι η καταβολή, η οποία έγινε από εσάς. Όλα έγιναν τυπικά εκτός από την καταβολή. Γιατί δεν έγινε συνεννόηση με τον δικαιούχο; Τέτοια δέσμευση;» ήταν το σχόλιο του εισαγγελέα, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Ευάγγελου Μυτιληναίου ότι έδωσε τα χρήματα στον συγκατηγορούμενό του, μέσω off shore, για να τηρήσει τη συμφωνία που είχε κάνει ο πατέρας του. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η παρατήρησή του για «ακραία συναλλαγή», χωρίς παραστατικά, που μοιάζει σαν να δόθηκαν 250.000 ευρώ σε σακούλα στην Ομόνοια. «Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η έννοια της εξωχώριας εταιρίας είχε άλλη σημασία. Ήταν ασύνηθες αλλά όχι σακούλα στην Ομόνοια» υποχρεώθηκε να δικαιολογηθεί ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας. Στο στόχαστρο του εισαγγελέα μπήκαν και οι ισχυρισμοί μαρτύρων υπεράσπισης οι οποίοι επιχείρησαν να πείσουν για την αξιοπιστία και την τιμιότητα των δυο κατηγορουμένων που στις απολογίες τους αρνήθηκαν ότι διέπραξαν οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη. «Αυτό ήθελε να πει ο μάρτυρας. Το έμαθε απέξω και το είπε δεν υπάρχει plan b στην κατάθεση» ήταν το σχόλιο του εισαγγελέα που προκάλεσε αμηχανία στην πλευρά των κατηγορουμένων.

Ευάγγελος Μυτιληναίος και Στέργιος Νέζης, απολογούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου, επιχείρησαν να δώσουν μια απλοϊκή εξήγηση στους λόγους που οδήγησαν στην καταβολή των χρημάτων, μέσω εξωχώριας εταιρίας την ώρα που ο τελευταίος διατελούσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο διεθνής Διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΔΕΗ για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Λαύριο, στον οποίο τελικά ανακηρύχθηκε μειοδότης και ανέλαβε η ΜΕΤΚΑ Α.Ε., του Ομίλου Μυτιληναίου.

Είπαν πως οι 250.000 ευρώ αφορούσαν μελέτη για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία συμφωνήθηκε το 2009 και παραδόθηκε το 2003 και ενώ ο κ. Νέζης ήταν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έριξε ολόκληρη την ευθύνη της συμφωνίας στον πατέρα του ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή ενώ ο Στέργιος Νέζης ομολόγησε, χωρίς κανένα δισταγμό, πως έλαβε τα χρήματα με αυτό τον τρόπο για λόγους φοροαποφυγής. Ωστόσο, κανείς δεν κατάφερε να απαντήσει πειστικά για ποιο λόγο χρειάστηκαν τόσα χρόνια για την παράδοση της επίμαχης μελέτης αλλά και γιατί τελικά ο Στέργιος Νέζης ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να την εκπονήσει τη στιγμή, μάλιστα, που δήλωνε κώλυμα να εκδώσει φορολογικό παραστατικό.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Λιγότερες ανθρωποκτονίες, περισσότερες ληστείες το Α’ εξάμηνο του 2019 σε σχέση με το 2018

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στους δείκτες εγκληματικότητας αδικημάτων του κοινού εγκλήματος, κατά της οικονομίας, παράνομης διακίνησης μεταναστών, συγκεντρώσεων, εκδηλώσεων, καθώς και την αποτίμηση της συνολικής δραστηριότητας της Αστυνομίας, για το πρώτο εξάμηνο του 2019, έδωσε στην δημοσιότητα το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Τα στοιχεία παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς δίνουν την διακύμανση της εγκληματικότητας, σε σύγκριση και με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2018, καταγράφονται λιγότερες κλοπές τροχοφόρων και ανθρωποκτονίες, ενώ αύξηση παρουσιάζουν οι ληστείες και οι κλοπές – διαρρήξεις.

Σε γενικές γραμμές, το Α’ εξάμηνο του 2019, καταγράφονται διακυμάνσεις στη συχνότητα διάπραξης συγκεκριμένων αδικημάτων, που παρουσιάζουν επιμέρους αυξομειώσεις, με βάση τις τοπικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας.

Κλιμακούμενες μειώσεις, αλλά σημαντικές σε πολλές περιπτώσεις καταγράφονται όμως και στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, όπως οι υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας (67,1%), οι υποθέσεις εκβιάσεων (47%), οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης (35,1 %), οι υποθέσεις λαθρεμπορίου (29,5%), οι υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων (16,8%), οι υποθέσεις για όπλα (4,3 %), οι υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας (10%), οι υποθέσεις για ναρκωτικά (8,2 %) και οι υποθέσεις πλαστογραφίας (3,4).

Αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών ουσιών, με κατασχεθείσες ποσότητες πάνω από 5,5 τόνους κάνναβη, 147 κιλά ηρωίνη, 75 κιλά κοκαΐνη και 27.503 δενδρύλλια κάνναβης.

Αρνητικά είναι όμως και τα στοιχεία των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2018, παρατηρείται αύξηση και στα τροχαία και στα θύματα.

Συγκεκριμένα, Το Α’ εξάμηνο του 2019, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, σημειώθηκαν συνολικά 105 περισσότερα ατυχήματα (θανατηφόρα, σοβαρά, ελαφρά) σε όλη την επικράτεια, με 4 νεκρούς περισσότερους, 18 σοβαρά και 60 ελαφρά τραυματίες.

Σημαντική είναι και η ανταπόκριση των αστυνομικών υπηρεσιών το Α΄εξάμηνο του 2019.

Ως προς τον αριθμό των συλλήψεων, το Α’ εξάμηνο του 2019 συνελήφθησαν συνολικά 72.863 άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες, 33.155 ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κ.λπ.

Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν 23.756 σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Επίσης, το περασμένο εξάμηνο, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν υποθέσεις σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν για σοβαρά αδικήματα 201 άτομα, τα οποία καταζητούνταν με ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Αξιοσημείωτη είναι ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα, το Α’ εξάμηνο 2019, συνελήφθησαν 39.125 άτομα να εισέρχονται παράτυπα στα σύνορα της χώρας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 5.331 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Νεκρός 30χρονος μετά από τροχαίο στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένας 30χρονος μοτοσικλετιστής έχασε τη ζωή του ύστερα από τροχαίο που συνέβη χθες στις 17:45 το απόγευμα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας στο ύψος των Νέων Κερδυλίων.

H δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο άτυχος άνδρας συγκρούστηκε με αυτοκίνητο. Αρχικά, ο 30χρονος διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας, όπου και κατέληξε τις βραδινές ώρες.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν σοβαρά η 19χρονη συνεπιβάτιδα της δίκυκλης μηχανής και η 52χρονη οδηγός του οχήματος, οι οποίες διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών και στο νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Προανάκριση για τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ασπροβάλτας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Μαρτυρία από τη Νέα Πέραμο | “Χτύπησα τον διαρρήκτη για να προστατεύσω τα εγγόνια μου”

Δημοσιεύτηκε

στις

Συγκλονίζει η μαρτυρία κατοίκου της Νέας Περάμου Καβάλας για τις συνεχείς διαρρήξεις στην ευρύτερη περιοχή στην εκπομπή ΑΝΑΛΥΤΗΣ του ENA Channel 

Πιο συγκεκριμένα η κάτοικος μετέφερε ότι αναγκάστηκε να χτυπήσει τον άγνωστο που κατάφερε να εισέλθει στην οικία της για να προστατεύσει τα εγγόνια της τα οποία ήταν και αυτά εντός της οικίας!

Οι κάτοικοι κρούουν πλέον τον κώδωνα του κινδύνου για τα συνεχή περιστατικά διαρρήξεων στην περιοχή ενώ το θέμα της ελλιπής αστυνόμευσης στην περιοχή πρέπει να μεταφερθεί στους Αρμόδιους Φορείς πριν είναι πολύ αργά…

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Μαρτυρίες από την διάρρηξη με ξυλοδαρμό στη Νέα Πέραμο Καβάλας

Δημοσιεύτηκε

στις

Αναστάτωση έχει προκαλέσει το μπαράζ διαρρήξεων στις περιοχές Παληό – Νέα Ηρακλείτσα και Νέα Πέραμο Καβάλας στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών (διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Μεταξύ άλλων το ENA Channel και το enanews.gr βρέθηκε στην οικία όπου 3 άγνωστοι με μάσκες την διέρρηξαν και μάλιστα άσκησαν βία στους ιδιοκτήτες και συνομίλησε με τους γείτονες, οι οποίο μετέφεραν ότι δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που συνέβη το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα ο ένας κάτοικος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Καβάλας σε σταθερή κατάσταση.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ