ΚΑΒΑΛΑ
Στη 2η θέση πανελλαδικά η Καβάλα για τις αυξήσεις τιμών ακινήτων

Η Καβάλα βιώνει μια εντυπωσιακή άνοδο στις τιμές ακινήτων, με την πόλη να κατατάσσεται δεύτερη πανελλαδικά για το 2024, με αύξηση της τάξεως του 20,9%. Αυτή η αύξηση μεταφράζεται σε μια μέση τιμή ακινήτου που φτάνει τα 1.630 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με τη μέση αξία του ακινήτου να ανέρχεται στις 195.600 ευρώ.
Αιτία για αυτή την έκρηξη ζήτησης είναι η «χρυσή βίζα», η οποία συνεχίζει να προσελκύει ξένους επενδυτές που αναζητούν φθηνότερες επιλογές στην περιφέρεια, μακριά από τις ακριβές αγορές των Αθηνών. Η Καβάλα, με τις συγκριτικά χαμηλότερες τιμές, έχει καταστεί ελκυστικός προορισμός για όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων.
Αυτή η τάση αποδεικνύει την αλλαγή προτίμησης των ξένων αγοραστών, οι οποίοι πλέον στρέφονται σε περιοχές εκτός της πρωτεύουσας για να βρουν πιο οικονομικές ευκαιρίες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται μια έντονη ζήτηση που ωθεί τις τιμές ακόμα ψηλότερα.
ΚΑΒΑΛΑ
Ο Δήμος Καβάλας και η Incommon σε διεθνή συνάντηση για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Ο Δήμος Καβάλας συμμετείχε από τις 8 έως τις 10 Απριλίου 2025 στην Κωνσταντινούπολη σε τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου FoodWISE, το οποίο έχει ως στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και τον περιορισμό των περιβαλλοντικών και κοινωνικών της επιπτώσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Καβάλα και άλλους τρεις δήμους της Ελλάδας, καθώς και φορείς από τη Γεωργία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Η εκπαίδευση ξεκίνησε με τη θεματική «Κατανοώντας τα απόβλητα τροφίμων», παρέχοντας ενημέρωση για τις αιτίες, τις επιπτώσεις και τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισής τους. Ακολούθησε η θεματική «Πρόληψη της σπατάλης τροφίμων», με πρακτικά παραδείγματα από νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Δήμους. Η τρίτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στη δημιουργία εκστρατειών ευαισθητοποίησης, με τους συμμετέχοντες να εργάζονται σε ομάδες, σχεδιάζοντας προσαρμοσμένες στρατηγικές καμπάνιες για φανταστικούς δήμους, αξιολογώντας εργαλεία, στόχους και αποτελέσματα.
Σημαντική στιγμή αποτέλεσε η διαδραστική δράση «Ζωντανεύοντας τον χάρτη», κατά την οποία καταγράφηκαν τοπικές πηγές απορριμμάτων τροφίμων και προτάθηκαν στρατηγικές περιορισμού τους με τη συμμετοχή της κοινότητας. Η δράση κορυφώθηκε με τη δημιουργία μοντέλου κοινοτικού εργαστηρίου, που θα συνδέει τοπικούς φορείς και θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση για τη σπατάλη τροφίμων.
Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με την απονομή πιστοποιητικών και τη δέσμευση των συμμετεχόντων για αναπαραγωγή των καλών πρακτικών στις κοινότητές τους. Όπως σημείωσε ο Βαγγέλης Βραγιοτέρης, ερευνητής και βοηθός διαχειριστή του έργου στην περιβαλλοντική οργάνωση Incommon, «ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο πώς οι ίδιοι οι Δήμοι μπορούν να ενημερώνουν και να ευαισθητοποιούν αποτελεσματικά τους επισκέπτες τους κατά τους θερινούς μήνες, οπότε η τουριστική πίεση είναι αυξημένη».
Η συνάντηση αποτέλεσε ένα ακόμη σημαντικό βήμα συνεργασίας για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην ευρύτερη περιοχή της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας, ενδυναμώνοντας Δήμους και φορείς σε ένα κοινό αγώνα για έναν πιο βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο ζωής.
ΚΑΒΑΛΑ
Ο Δήμος Καβάλας στο ευρωπαϊκό έργο INT-ACT: Ψηφιακή ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παναγίας

Ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει ενεργά στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο INT-ACT, που έχει στόχο να γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της πολιτιστικής ταυτότητας, μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Η δράση στην Καβάλα επικεντρώνεται στην ιστορική συνοικία Παναγία, μία περιοχή με βαθιά πολιτισμική διαστρωμάτωση, πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και ισχυρό πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.
Κατά την περίοδο 9–12 Απριλίου 2025, πραγματοποιήθηκαν εργασίες και διαβουλεύσεις για τον σχεδιασμό των επόμενων φάσεων του έργου με τη συμμετοχή του Μανώλη Πρατσινάκη, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας και επιστημονικά υπεύθυνου για την τοπική υλοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, για τη διερεύνηση συνεργειών με υφιστάμενα ή παλαιότερα έργα σχετικά με την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Η Καβάλα αποτέλεσε σημείο συνάντησης μεταξύ εταίρων και εμπλεκόμενων φορέων, με συμμετοχή των εξής τμημάτων του Δήμου:
-
Τμήμα Προγραμματισμού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού
-
Διεύθυνση Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών
-
Τμήμα Ψηφιακών Υπηρεσιών & Διαφάνειας
-
Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές και διαβουλευτικές συναντήσεις με:
-
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας
-
Μουσείο Καπνού
-
Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας “Μνήμη Μικράς Ασίας”
-
ΜΚΟ Northern Lights Aid
-
Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας “Το Κάστρο”
Το έργο INT-ACT επιδιώκει να συνδέσει την υλική πολιτιστική κληρονομιά (μνημεία, ιστορικά κτίρια) με την άυλη διάσταση του πολιτισμού — τα έθιμα, τις ιστορίες και τις αφηγήσεις των ανθρώπων. Υλοποιείται σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια AALTO (Φινλανδία), Εδιμβούργου (Ηνωμένο Βασίλειο), Εβόρα (Πορτογαλία), καθώς και τις εταιρείες ITML (Ελλάδα) και URBASOFIA (Ρουμανία).
Στόχος είναι η ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την ανάδειξη της πολιτιστικής συνέχειας των τόπων και την αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων. Το έργο στην Καβάλα εστιάζει στην χερσόνησο της Παναγίας, προβάλλοντάς την ως ένα ζωντανό παράδειγμα της σύνδεσης παρελθόντος και μέλλοντος μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.
ΚΑΒΑΛΑ
Αμετακίνητη η 19η Μαΐου ως ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Το μήνυμα των Ποντιακών Σωματείων Καβάλας

Τα Ποντιακά Σωματεία του Δήμου Καβάλας στέλνουν σαφές μήνυμα για τη διατήρηση της 19ης Μαΐου ως αμετακίνητης και σταθερής ημέρας Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή τις πρόσφατες δημόσιες συζητήσεις που αφορούν την ενδεχόμενη αλλαγή της ημερομηνίας των εκδηλώσεων όταν αυτές συμπίπτουν με καθημερινές.
Σε κοινή τους ανακοίνωση υπογραμμίζουν την ανάγκη η ημέρα μνήμης να τιμάται πάντοτε ανήμερα της 19ης Μαΐου, χωρίς εξαιρέσεις ή μετακινήσεις, ενώ καλούν την Πολιτεία να τροποποιήσει το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα 90/1194, ώστε να διασφαλιστεί νομικά αυτή η δέσμευση.
Η ανακοίνωση χαρακτηρίζεται από έντονο και ξεκάθαρο τόνο:
«Η 19η ΜΑΪΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ», αναφέρουν, τονίζοντας πως οι εκδηλώσεις μνήμης πρέπει να πραγματοποιούνται με ευθύνη της Πολιτείας και των ΟΤΑ, με ισότιμη συμμετοχή όλων των ποντιακών φορέων.
Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν οι:
-
Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου “Ο Ακρίτας”
-
Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού “Ο Υψηλάντης”
-
Σύλλογος Ποντίων Λυδίας “Η Τραπεζούντα”
-
Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας
-
Κέντρο Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου Ελλάδος
-
Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας
-
Σύλλογος Ποντίων Ν. Καρβάλης Λεύκης
-
Σύλλογος Ποντίων Κρηνίδων “Το Βυζάντιο”
Τα σωματεία καλούν την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στην ιστορική μνήμη, διατηρώντας την αξιοπρέπεια και το κύρος των εκδηλώσεων τιμής για τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας.