Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στάθης Γιαννακίδης | Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για το ΚΙΕΦ

Δημοσιεύτηκε

στις

Μετά από κάθε εκλογική κάθοδο του ανεξάρτητου μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), στις Ευρωεκλογές, εμφανίζονται στη δημόσια σφαίρα φωνές, είτε με γνώση των θεμάτων της Θράκης, είτε διάφοροι «θρακολόγοι» του κέντρου, που επιχειρούν να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα, είτε εκφοβίζοντας την κοινή γνώμη επιμένοντας ότι «η Θράκη κινδυνεύει», είτε δαιμονοποιόντας τη μειονοτική ψήφο.

Είναι οι ίδιες φωνές που φροντίζουν να θεωρούν «κίνδυνο» την ψήφο Ελλήνων πολιτών όταν αυτή κατευθύνεται στο ΚΙΕΦ ή και την Αριστερά αλλά επιχαίρουν ή συγκαλύπτουν το γεγονός ότι η ίδια αυτή ψήφος κατευθύνεται συνήθως προς τα Δεξιά. Άλλωστε τόσο το 2014 όσο και στις πρόσφατες εκλογές, τα ίδια εκλογικά τμήματα και οι ίδιοι ψηφοφόροι που επιλέγουν το ΚΙΕΦ, επιλέγουν και τους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς της ΝΔ, δίνοντας την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για την εκλογή τους.  Αν λοιπόν το ΚΙΕΦ κατέρχεται στις ευρωεκλογές προκειμένου να κάνει καταμέτρηση δυνάμεων για να διαπραγματευτεί με τα κόμματα -σύμφωνα με σενάριο που διακινείται- τότε σε αυτή τη χειραγώγηση συμμετέχει  και η ΝΔ.

Είναι χρήσιμο άλλωστε να θυμηθούμε ότι ο ιδρυτής του κόμματος, Αχμέτ Σαδίκ, είχε επικρατήσει να αποκαλείται ως ο «ακραίος εθνικιστής» και «εγκάθετος της Άγκυρας» αλλά ήταν ο ίδιος ως ανεξάρτητος βουλευτής που στήριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990 – 1993 σε κρίσιμα νομοθετήματα και της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Προηγουμένως, παρόλο που το πολιτικό κατεστημένο απέρριπτε όλα τα αιτήματα της μειονότητας, αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της έκρυθμης κατάστασης, και καθιέρωσε την πολιτική της ισονομίας-ισοπολιτείας. Όμως 30 χρόνια μετά, η αυτονόητη κατάργηση των διοικητικών διακρίσεων, δεν μπορεί να αποτελεί κατάκτηση και αιτία εφησυχασμού. Άλλωστε δεν πρόκειται απλά για ένα δικαιωματικό θέμα αλλά για ένα ζήτημα οικονομικό- αναπτυξιακό με την ευρεία του διάσταση.

Η Αριστερά ακόμη και στις εποχές της σκληρής πόλωσης, μέσω του ΣΥΝ συγκρότησε το μόνο ρεαλιστικό προγραμματικό πλαίσιο για τα μειονοτικά ζητήματα της Θράκης, που παραμένει μέχρι σήμερα η πολιτική μας παρακαταθήκη. Πάνω σε αυτή την προγραμματική βάση, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επιχείρησε για πρώτη φορά, με τους υπάρχοντες συσχετισμούς, να αντιμετωπίσει τα βασικά ζητήματα της μειονότητας (μουφτειακά, βακουφικά, εκπαιδευτικά) και έκανε σημαντικά βήματα, πέτυχε διακομματικές συγκλίσεις, πλην όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη. Άλλωστε, έπρεπε πρώτα να αντιστρέψουμε την οπισθοδρόμηση που συντελέστηκε την περίοδο Σαμαρά με σκληρή και φοβική αντιμετώπιση των μειονοτικών ζητημάτων καθώς και τις δυνάμεις του βαθέως κράτους που επιμένουν στην όξυνση των σχέσεων.

 Η κάθοδος του ΚΙΕΦ τόσο το 2014 όσο και 2019, ενώ ο εκλογικός νόμος και το πλαφόν του 3% στερεί κάθε δυνατότητα εκπροσώπησης -είτε είναι ομολογία αδιεξόδου είτε επίδειξη δύναμης- αποδεικνύει ότι υπάρχει και άλλο δρόμος να διανυθεί και πολλές μεταρρυθμίσεις που ασφυκτιούν. Το γεγονός ότι ψηφίζεται συντριπτικά από τη μειονότητα, δείχνει ότι υπάρχει μια αντίδραση των ανθρώπων, στην οποία οφείλει να ενσκήψει το πολιτικό σύστημα. Η εύκολη και αφοριστική λογική ότι οι ψηφοφόροι του ΚΙΕΦ είναι “ακραίοι εθνικιστές” προφανώς και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως απολύτως διχαστική για την κοινωνία της Θράκης. Ειδικά από ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι μειονοτικοί εκπρόσωποι του οποίου έχουν αποδείξει ότι προσδιορίζονται πολιτικά και δεν περιχαρακώνονται σε αυτές τις ομαδοποιήσεις.

Η ανάλυση για την κάθοδο του ΚΙΕΦ δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μια πολιτική αντιπαράθεση ή δαιμονοποίηση της μειονότητας. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με μετριοπάθεια τα άλυτα ζητήματα  που υπάρχουν, κόντρα στην ωραιοποιημένη εικόνα που καλλιεργείται από κάποιους. Παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις, τα ζητήματα αυτά θα έρχονται διαρκώς στην επιφάνεια και θα πιέζουν την πολιτική εξουσία. Όσο θα αντιμετωπίζονται με σοβαρές μεταρρυθμίσεις, θα επιλύονται προβλήματα, όσο θα αντιμετωπίζονται με αφορισμούς και φαινομενικές αλλαγές που, στην ουσία, οδηγούν σε αναβίωση του φοβικού παρελθόντος, θα τροφοδοτούν φαινόμενα όπως το ΚΙΕΦ.

Αυτό που καταφέραμε να αποδείξουμε στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να γίνει κτήμα του πολιτικού συστήματος είναι πως τα μειονοτικά ζητήματα στη Θράκη, αποτελούν μέριμνα κάθε ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και όχι διμερές πεδίο αντιπαράθεσης.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Γκιόλα | Η Φυσική “πισίνα” της Θάσου

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Γκιόλα βρίσκεται περίπου 4 χλμ έξω από τις Αστρίς. Σχηματίστηκε μέσα στα βράχια δίπλα από την ακροθαλασσιά και το μέγεθός της είναι 20 επί 15 μέτρα, ενώ το βάθος της είναι περίπου 3 μέτρα. Ίσως ποιο γνωστή θα την συναντήσετε με το όνομα «Δάκρυ της Αφροδίτης»

Σύμφωνα με έναν θρύλο η βραχώδης πισίνα της Θάσου δημιουργήθηκε από τον Δία για να κολυμπά η Αφροδίτη, ενώ ένας άλλος θρύλος λέει ότι ήταν το μάτι του Δία, με το οποίο παρακολουθούσε την ερωμένη του. Απέναντί της βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, ακατοίκητο και άγονο, που το λένε Αστιριώτικο, αλλά και Παναγία. Ο μύθος λέει ότι πρόκειται για το νησάκι των Σειρήνων, που μάγευαν με τη φωνή τους τους ταξιδιώτες κατά τον Όμηρο. Για την πρόσβαση θέλει προσοχή, αλλά αν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε θα απολαύσετε μια υπέροχη διαδρομή, πάνω σε σχιστόλιθους, μικρές παραλίες και απίστευτη θέα. Φτάνοντας στην Γκιόλα μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία στα πλατιά βράχια ή να τα χρησιμοποιήσετε ως “σκαλοπάτια” για να κάνετε τις βουτιές στα σμαραγδένια νερά….

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πρόσκληση της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου στην συναυλία του «Άξιον Εστί»

Δημοσιεύτηκε

στις

Το επόμενο διάστημα θα συμπληρωθούν δύο χρόνια από την εγκατάσταση στην Καβάλα του Μητροπολίτη Στεφάνου, στη θέση του μακαριστού Προκοπίου. Με αφορμή τις εκδηλώσεις των ημερών – την Εβδομάδα Νεολαίας- εκδηλώσεις που κορυφώνονται από αύριο, ο Μητροπολίτης Στέφανος έδωσε χθες στην πρώτη του συνέντευξη τύπου. ‘Ηταν χαρούμενος που με αυτόν τον τρόπο επικοινώνησε με τα μέσα ενημέρωσης της πόλης και δια μέσου αυτών με την τοπική κοινωνία.

Η συνέντευξη τύπου είχε ως θέμα και αφορμή τις εκδηλώσεις της εβδομάδας νεολαίας. Επεκτάθηκε και σε άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα ο Μητροπολίτης Στέφανος επανέλαβε την πρότασή του η Καβάλα να αποκτήσει μία μεγάλη συνεδριακή αίθουσα, κάτι σαν Μέγαρο Μουσικής. Τον στόχο κάλεσε να επιτύχουν εργαζόμενοι προς την ίδια κατεύθυνση όλοι μαζί, οι τοπικοί φορείς. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Μητρόπολη δημιούργησε χορωδία νέων ευρωπαϊκής μουσικής ενώ Θα φτιάξει και μία μεγάλη ορχήστρα.

Ο Μητροπολίτης είναι ικανοποιημένος για τη θετική ανταπόκριση των πολιτών προς το πρόσωπο του καθώς ακόμη και σήμερα είναι ένας νέος Μητροπολίτης.

«Περπατώντας στους δρόμους στην πόλη και στα χωριά συνάντησα ευγενία, είχα την καλύτερη αντιμετώπιση από πλευράς των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά.

Για την εβδομάδα νεολαίας μίλησε για μία καινούργια προσπάθεια η οποία απευθύνεται στα νιάτα της περιοχής. Ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι του 2020 θα πραγματοποιηθεί στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στη Θάσο το Φεστιβάλ Νεολαίας, με καλεσμένα παιδιά και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Παραδέχτηκε ότι οι πρώτες εκδηλώσεις της εβδομάδας νεολαίας δεν είχαν μεγάλη επιτυχία. Ίσως -είπε – υπήρξε ένας δισταγμός αρχικά που ίσως ήταν ισχυρότερος, τόνισε επειδή η εβδομάδα νεολαίας είναι κάτι καινούργιο. Παρά ταύτα είναι πολύ αισιόδοξος για την επιτυχία των εκδηλώσεων ειδικά αυτών του Σαββατοκύριακου. Ευχαρίστησε όσους συνεργάζονται για την πραγματοποίηση των γεγονότων της εβδομάδας. Σημείωσε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση αυτή η μεγάλη διοργάνωση. Μιλώντας για την εβδομάδα νεολαίας του χρόνου τόνισε ότι θα περιλαμβάνει αθλητικά γεγονότα , αγώνα ποίησης και αγώνες σκάκι.

Ο Μητροπολίτης Στέφανος αναφέρθηκε στη συναυλία του «Άξιον Εστί» το βράδυ του Σαββάτου στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων όπου η είσοδος είναι δωρεάν. Χαρακτήρισε την εκδήλωση ως την αποκορύφωση των γεγονότων της εβδομάδας νεολαίας, Μίλησε επίσης για την εκδήλωση την Κυριακή το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο Απόστολος Παύλος στην Αγία Λυδία, μία θεατρική παράσταση μαζί με δημοτικούς χορούς.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Οικοδομική άδεια για το Kavala Port Center στο κεντρικό λιμάνι

Δημοσιεύτηκε

στις

Εντός της ημέρας η Πολεοδομία Καβάλας θα εκδώσει την πολεοδομική άδεια για την κατασκευή του χώρου υποδοχής- εμπορικό κέντρο στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος».

Η επένδυση του Σωτήρη Γεωργούλια -με την ονομασία Kavala Port Center- γνωστοποιήθηκε πρώτη φορά το 2013 όταν έγινε γνωστή η σχετική μακέτα (φωτογραφία). Θα υλοποιηθεί στη θέση των αποθηκών, οι οποίες κατεδαφίστηκαν τον Νοέμβρη του 2014.

Στο ισόγειο κτίριο που προβλέπεται θα υπάρχουν καταστήματα αλλά και υποδομές υποδοχής του τουρισμού κρουαζιέρας. Μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας το έργο είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει σχετικά σύντομα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κούκλατζης-Μητρετώδης | Στο αρχείο η κατηγορία για κατασκοπεία

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο αρχείο μπαίνει η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που είχαν συλληφθεί πέρυσι και κρατήθηκαν για μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η κατηγορία περί κατασκοπίας που τους βάραινε μπαίνει στο αρχείο και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα δικαστούν μόνο για παράνομη είσοδο στη γειτονική χώρα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ