ΚΟΣΜΟΣ
«SOS», «Βοήθεια!»: Τα μηνύματα των τριών ομήρων που γράφτηκαν με υπολείμματα φαγητού | Οργή στο Ισραήλ για το λάθος του στρατού
Ο αδελφός του ενός από τους τρεις ομήρους, που σκότωσαν κατά λάθος μέλη του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγόρησε χθες, Κυριακή, στην κηδεία του αυτούς που τον «εγκατέλειψαν» ότι τον «δολοφόνησαν», παρότι τα έκανε όλα σωστά.
Ο Ιντό Σαμρίζ απευθυνόταν στον αδελφό του Αλόν, 26 ετών, κατά την τελετή της κηδείας στο Σεφαΐμ, κιμπούτς βόρεια του Τελ Αβίβ.
Ο Αλόν, που απήχθη την 7η Οκτωβρίου, έπεσε νεκρός μαζί με άλλους δυο ομήρους, καθώς φώναζαν για βοήθεια στα εβραϊκά, ανεμίζοντας λευκή σημαία, γυμνόστηθοι, για να μη νομίσει κανείς πως ήταν μαχητές της Χαμάς.
Ο Τσαχάλ έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή το βράδυ φωτογραφίες που είπε πως τραβήχτηκαν στον τόπο της τραγωδίας, στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ άλλων διακρίνονται μηνύματα γραμμένα στα εβραϊκά πάνω σε λευκό χαρτί: «SOS», «Βοήθεια», «Τρεις όμηροι».
«Τα μηνύματα είχαν γραφτεί με υπολείμματα φαγητού», ανέφερε ο στρατός. «Με βάση την έρευνά μας στο πεδίο φαίνεται πως οι τρεις όμηροι είχαν διαμείνει για κάποιο καιρό στο κτίριο όπου βρέθηκαν τα μηνύματα», πρόσθεσε.
Αφού έγινε γνωστό το περιστατικό και μπροστά στην οργή πολλών Ισραηλινών, ο στρατός δεν έχει σταματήσει να εκδίδει ανακοινώσεις, διαβεβαιώνοντας πως άντλησε «διδάγματα».
Η πίεση των οικογενειών των ομήρων, που ζητούν να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, συνεχίζεται.
Εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία το βράδυ του Σαββάτου μπροστά στο Τελ Αβίβ και κατασκήνωσαν μπροστά στο υπουργείο Άμυνας, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα για να επιστρέψουν οι δικοί τους.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε προχθές, Σάββατο, πως «ράγισε η καρδιά του», προσθέτοντας πως θέλει να «διατηρήσει τη στρατιωτική πίεση», την ώρα που η Χαμάς τονίζει πως για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για τους ομήρους προϋπόθεση είναι να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.
Ο στρατός εξέφρασε τη λύπη του για το «τραγικό συμβάν» σε τομέα της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι δυνάμεις του αντιμετωπίζουν «μεγάλη πίεση», εμπλέκονται σε «εντατικές μάχες» και πέφτουν σε «πολλές ενέδρες». Έκανε, ωστόσο, λόγο για «παραβίαση των κανόνων εμπλοκής» και διευκρίνισε πως διενεργείται έρευνα, όπως γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Επέζησες 70 ημέρες στην κόλαση», είπε η Ντικλά, η μητέρα του Αλόν, στην κηδεία. «Μια στιγμή ακόμα και θα ήσουν στην αγκαλιά μου».
Περίπου 250 όμηροι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επίθεση άνευ προηγουμένου, που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, όταν σκοτώθηκαν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατά τις ισραηλινές αρχές. Εκτιμάται πως 129 όμηροι παραμένουν κρατούμενοι των παλαιστίνιων μαχητών.
Σε αντίποινα, το Ισραήλ, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, σφυροκοπεί έκτοτε τον θύλακα, όπου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 18.800 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
ΚΟΣΜΟΣ
Συρία: Θρίλερ με το αεροσκάφος που φέρεται να μετέφερε τον Άσαντ και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ
Λίγες μέρες πριν από τα 59α του γενέθλια (στις 11 Δεκεμβρίου), ο Μπασάρ αλ Άσαντ αγνοείται. Μετά από σχεδόν 25 χρόνια στην εξουσία -και 54 για την οικογένεια Άσαντ- ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Συρίας, δεν βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο, στη Δαμασκό, που έχει καταληφθεί από τους αντάρτες. “Η τυραννία του τελείωσε”, λένε πανηγυρίζοντας οι αντάρτες, οι οποίοι ανακοινώνουν πως έχει διαφύγει. Όμως, πού βρίσκεται ο Άσαντ;
Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται από συριακές πηγές, ο Άσαντ φέρεται να επιβιβάστηκε σε ένα Ilyushin-76 της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας, το οποίο αναχώρησε εσπευσμένα από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, γύρισε προς τη Χομς, έχασε απότομα ύψος και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.
Επέβαινε σε αυτή την πτήση ο Άσαντ και, αν ναι, κατέπεσε το αεροσκάφος κάπου, καταρρίφθηκε, ή έκλεισε τους μεταδότες του; Είναι νεκρός, ή μήπως θα επανεμφανιστεί σχηματίζοντας μια εξόριστη κυβέρνηση;
Το FlightRadar24 επιβεβαίωσε ότι έγινε αυτή η πτήση, επισημαίνοντας ότι κάποια δεδομένα του μεταδότη του παλιού σε ηλικία αεροσκάφους μπορεί να μην είναι ακριβή, ή να λείπουν, αλλά “παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι τα δεδομένα γενικά δίνουν μια καλή ένδειξη του τι συνέβη με το αεροσκάφος. Δεν γνωρίζουμε κάποια αεροδρόμια στην περιοχή όπου χάθηκε το σήμα”.
Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, βάσει των δεδομένων από ραντάρ πτήσεων το αεροπλάνο φαίνεται πως είτε συνετρίβη, είτε πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση.
Όποια και αν ήταν η τύχη του Άσαντ (η σύζυγός του, Άσμα, με τα τρία τους παιδιά φέρεται να έφτασε στη Ρωσία χθες), μετά από μισό αιώνα διακυβέρνησης της Συρίας από την οικογένεια Άσαντ (οι τελευταίες εκλογές έγιναν το 2014, με το κόμμα Μπαάθ του Άσαντ να κερδίζει με 88,7%) και μετά από αιματηρές μάχες, ο πρόεδρος της χώρας που έμεινε “ζωντανός” μέσα από έναν άγριο πόλεμο, εγκαταλείφθηκε από όλους τους συμμάχους του. Οι αντάρτες πήραν τη Δαμασκό χωρίς ουσιαστική αντίσταση, αφού οι ρωσικές και ιρανικές δυνάμεις είχαν αποχωρήσει την προηγούμενη μέρα και ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) απέφυγε να συγκρουστεί μαζί τους.
Τη σφραγίδα στην πτώση του έβαλαν χθες οι κυριότεροι σύμμαχοί του, η Ρωσία και το Ιράν, μαζί με την Τουρκία. Στη Ντόχα του Κατάρ, οι επικεφαλής των διπλωματικών μηχανών των τριών χωρών, οι Σεργκέι Λαβρόφ, Αμπάς Αραγκσί και Χακάν Φιντάν, συναντήθηκαν με αντικείμενο τη Συρία. Εκεί, προφανώς, αποφάσισαν να προκρίνουν (ελλείψει δυνατότητας στήριξης από τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, το Ιράν και τη Ρωσία) την αποχώρηση του Άσαντ από την προεδρία, με τον σχηματισμό μιας “οικουμενικής” κυβέρνησης, με τη συμμετοχή μελών του κόμματος Μπαάθ, των ανταρτών και των Κούρδων.
ΚΟΣΜΟΣ
Τσούνης: Ο Μπάιντεν θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα
Οι σχέσεις Αθήνας – Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν να ενισχύονται και με τον νέο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης σε συνέντευξή του στο ERT News, ενώ αποκάλυψε πως ο Προέδρος Μπάιντεν θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα.
«Δεν μπορώ να απαντήσω ως προς τις επιδιώξεις του Προέδρου Τραμπ μα νομίζω πως το παρελθόν είναι αρκετά ακριβής οδηγός», αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει πως στην πρώτη θητεία του όσον αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα οι σχέσεις «είχαν ισχυροποιηθεί και βαθύνει».
Χαρακτηρίζει «εξαιρετική την επιλογή του Μαρκο Ρούμπιο ως υποψηφίου ΥΠΕΞ διότι κατανοεί πολύ καλά τα της περιοχής, όπως και τη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας καθώς και τον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή».
Ο κ. Τσούνης αναφέρει πως η θητεία του στην Αθήνα «ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου».
«Βλέπω την Ελλάδα να βγαίνει από μια μεγάλη κρίση, όχι μόνο με την οικονομία της σταθεροποιημένη αλλά και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη», σημειώνει ο Αμερικανός πρέσβης και προσθέτει πως αν πρέπει να ξεχωρίσει μία και μοναδική στιγμή της θητείας του, αυτή θα ήταν το άνοιγμα των ναυπηγείων της Ελευσίνας.
«Επενδύσαμε 125 εκατ. δολάρια στο άνοιγμα αυτών των ναυπηγείων. Οι αμερικανικές εταιρείες Onex και Cisco άνοιξαν τα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας. Υπήρχαν περίπου 200 υπάλληλοι με μερική κυρίως απασχόληση, που συντηρούσαν κάνα δυο πλοία ετησίως. Σήμερα, επισκευάζονται περί τα 200 πλοία ετησίως και έχουμε 1.900 εργαζόμενους, αριθμός ο οποίος θα ανέλθει στα 8.300 άτομα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει μόνο οικονομική ευημερία, δεν σημαίνει μόνο 2 δισ. δολάρια σε ΑΕΠ για την Ελλάδα, αλλά σημαίνει κυρίως πως οι άνθρωποι θα μπορούν να βγάλουν το ψωμί τους».
«Είδα από πρώτο χέρι τους καρπούς των προσπαθειών της πρεσβείας των ΗΠΑ, και της επένδυσής μας. Η δουλειά που κάναμε είχε απτά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Το βασικό όμως ήταν πως στηρίχθηκαν αρκετοί άνθρωποι».
«Ως πρέσβης των ΗΠΑ, καταλαβαίνω τι ρόλο έχω εδώ, να υπερασπίζομαι τις αρχές, τις αξίες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ήμουν πολύ τυχερός διότι θήτευσα εδώ σε μια εποχή που ο αντιαμερικανισμός έχει ατονήσει σε μεγάλο βαθμό και που οι αξίες, οι αρχές και τα συμφέροντα των ΗΠΑ συμβαδίζουν με τις αξίες, τις αρχές και τα συμφέροντα της Ελλάδας».
Σημείωσε, όμως, ότι έχοντας μεγαλώσει μέσα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και όντας πάρα πολύ δραστήριος στα πλαίσια αυτής της κοινότητας και έχοντας περάσει τα καλοκαίρια του στο χωριό, ήξερε τη χώρα, τον ελληνικό λαό και το ελληνικό ήθος.
«Είμαι ο γιος του Δημήτρη και της Ελένης Τσούνη… από τον Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας. Κι ήταν μεγάλη μου τιμή να υπηρετήσω ως πρέσβης των ΗΠΑ εδώ», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Πιστεύω πως θα ήταν υπέροχο αν η παράδοση συνεχιζόταν κι η Ελλάδα γινόταν σαν την Ιρλανδία ή την Ιταλία όπου οι πρέσβεις ως επί το πλείστον προέρχονται από τη Διασπορά. Κάτι τέτοιο αντανακλά τη σταθερότητα της Ελλάδας αλλά και τη δύναμη της σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας καθώς και την εγγύτητα των δύο χωρών».
«Έχω γνωρίσει πολλούς από τους πρέσβεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ως επί το πλείστον ήταν άνθρωποι καριέρας… και γνωρίζω πολλούς πρέσβεις είτε ανθρώπους καριέρας είτε πολιτικά τοποθετημένους οι οποίοι έχουν κάνει καλή δουλειά» προσέθεσε.
«Ανυπομονώ να δω ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης μου, να βοηθήσω στον βαθμό που μπορώ ή που με χρειάζονται. Περιμένω, όμως, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, όποιος κι αν είναι, να έρθει σε μία χώρα η οποία κατανοεί πως οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα τον πολυτιμότερο σύμμαχό τους στην περιοχή. Δηλαδή μια παρόμοια κατάσταση με αυτή που παρέλαβα εγώ από τον προκάτοχό μου, τον πρέσβη Πάιατ, που έκανε εξαιρετική δουλειά εδώ κατά την εξαετή θητεία του. Οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από ποτέ», τονίζει.
Σημειώνει πως κατά τη θητεία υπήρξε μεγάλη αύξηση του ποσοστού των Αμερικανών φοιτητών που σπουδάζουν στην Ελλάδα. «Είχαμε τρεις εκδηλώσεις ΦΑΡΟΣ και τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αμερικανικών πανεπιστημίων που έχουν έρθει στην Ελλάδα στην ιστορία της διεθνούς εκπαίδευσης, ενώ 30 πανεπιστήμια προχώρησαν σε συνεργασίες μέσω κοινών ή διπλών πτυχίων».
Αναφέρει πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι σημαντικά υψηλότερες, καθώς εταιρείες όπως οι Amazon Web Services, Microsoft, Google, Μeta, Pfizer, Chubb, προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ προσέθεσε πως η συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο είναι καλύτερη από ποτέ άλλοτε.
«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα είναι ουσιώδης συνεργάτης παντού και απαραίτητη στη διασφάλιση της νοτιοανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα περήφανος για τις συνεισφορές σε Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό του στρατού των ΗΠΑ στον ελληνικό στρατό και τη συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό».
Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ανέφερε πως έχει μια στενή προσωπική σχέση, «διότι ο πρωθυπουργός κατανοεί ότι οι σχέσεις που βασίζονται σε αξίες και αρχές είναι και αυτές που αντέχουν».
«Δεν έχω δει ποτέ την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δρα συναλλακτικά. Τους έχω δει να δρουν μόνο βάσει αξιών και αρχών. Και αυτό, ξέρετε, αναγνωρίζεται από εμένα και την κυβέρνησή μας».
«Οι δύο χώρες μας κατανοούν πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση, την ιερή υποχρέωση να διαφυλάσσουν τη δημοκρατία. Είμαι λοιπόν ευγνώμων που η τριετία μου εδώ είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων. Η συνεργασία σε όλα τα ζητήματα υπήρξε τέτοια που βοήθησε και τις δύο χώρες. Πέρα από τις κοινές αξίες έχουμε και κοινά συμφέροντα», συμπληρώνει.
Ενθαρρύνουμε Αθήνα και Άγκυρα να λύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά
Αναφερόμενος στις συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζει πως οι δύο χώρες «βρίσκουν κοινό έδαφος».
«Τουρκία και η Ελλάδα ζουν πλάι-πλάι εδώ και χιλιετίες. Θεωρώ επίσης πως καταλαβαίνουν η μία την άλλη καλύτερα από ό,τι εμείς. Προτρέπουμε και τις δύο συμμαχικές μας χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και ειρηνικά».
Σημειώνει δε πως δεν κατανοεί «γιατί ενοχλούνται κάποιοι με την απάντησή μου ότι ενθαρρύνουμε και τους δύο συμμάχους μας να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα. Ποια εναλλακτική υπάρχει; Αυτή είναι η προϋπόθεση κάθε σχέσης. Ο ακρογωνιαίος λίθος της διπλωματίας. Η Άγκυρα και η Αθήνα διαθέτουν εξαιρετικούς διπλωμάτες και τους ενθαρρύνουμε να εργαστούν προς διασφάλιση της ευημερίας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Αυτό είναι το συμφέρον και των δύο χωρών».
Αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επισημαίνει πως υπήρξε τεράστια αφύπνιση για την Ευρώπη.
«Πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν εξειδικευμένο στρατό. Η Ελλάδα έχει ολοκληρωμένο στρατό με πλήρεις ικανότητες. Έχουν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τους στη Διακήρυξη της Ουαλίας και ξοδεύουν περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ τους για τον στρατό», τονίζει.
«Θεωρώ πως χρειάζεται καλύτερος διαμοιρασμός του άχθους μεταξύ και των 32 Συμμαχικών Χωρών του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν 900 δισ. δολάρια ετησίως για τον στρατό τους. Κι έχουμε την προσδοκία, μια πολύ ρεαλιστική προσδοκία, να πράξουν και οι άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, καταβάλλοντας αυτό που τους αναλογεί βάσει των υποχρεώσεών τους στο ΝΑΤΟ».
Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και περιβάλλεται από τόξα αστάθειας
«Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και περιβάλλεται από τόξα αστάθειας», σημειώνει ο Αμερικανός πρέσβης. «Ως εταίροι της Ελλάδας εδώ, κατανοούμε ότι αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Πρέπει να τους βοηθήσουμε με την ακτοφυλακή τους. Περιβάλλονται από καταστάσεις αστάθειας. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη διαλειτουργικότητα του ΝΑTO, να είναι ο στρατός της Ελλάδας δυνατός και ικανός».
Σημειώνει πως η κοινή εκπαίδευση, όμως, και οι κοινές ασκήσεις που μοιραζόμαστε είναι πολύ υψηλού επιπέδου και επισημαίνει πως η Ελλάδα εκπροσωπεί τη νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO και θα είναι η χώρα που έχει τα F-35 στην περιοχή.
«Είναι ένας έμπιστος εταίρος στην περιοχή. Οι στρατοί μας θα συνεχίσουν να χτίζουν αυτή τη σχέση, γιατί η Αμερική θέλει να είναι η Ελλάδα ισχυρή».
Ακόμη αναφέρει πως η Ελλάδα είναι από τις δέκα κορυφαίες χώρες στον κόσμο στις ανανεώσιμες πηγές και πως «δεν είναι απλώς ικανή να φροντίσει τις ενεργειακές της ανάγκες, αλλά μπορεί να είναι καθαρός εξαγωγέας εφαρμόζοντας ενεργειακή διαφοροποίηση και μετάβαση κι απεξάρτηση από τον άνθρακα».
Τονίζει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν τη συνεργασία με την Ελλάδα για την αύξηση αποθηκευτικής ικανότητας, τη διασυνδεσιμότητα των νησιών στο ηλεκτρικό δίκτυο, τη στήριξη του Ευρασιατικού διασυνδετήριου Αγωγού και την κατασκευή ενός κάθετου διαδρόμου που θα παρέχει στην Ευρώπη μια εναλλακτική για την Gazprom, κάτι προς όφελος όλων.
«Οι καλύτερες μέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας, το πιστεύω πραγματικά, επειδή όχι μόνο έχει ανακάμψει η οικονομία που αναπτύσσεται διαρκώς, ίσως και με τριπλάσιο ρυθμό από αυτόν της ευρωζώνης», αναφέρει και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι έχει αποδεσμευτεί ένα οικοσύστημα επιχειρηματικότητας, που, αν συνεχιστεί, θα παράσχει απτά οφέλη στη δημιουργία μιας σύγχρονης, ζωντανής οικονομίας του 21ου αιώνα».
Τέλος, ερωτηθείς για τη σχέση του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, σημειώνει: «Δεν ξέρω κανέναν με περισσότερη προσωπική ενσυναίσθηση από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ήταν τιμή μου που με επέλεξε εκείνος για πρέσβη».
«Είναι φίλος εδώ και 20 χρόνια. Είναι ένα άτομο που έφτασα να το εκτιμώ και να το νοιάζομαι. Και θεωρώ ότι υπήρξε εξαιρετικός Πρόεδρος. Τον είδα την περασμένη Παρασκευή σε δείπνο στον Λευκό Οίκο και μετά τη θητεία του ως Πρόεδρος, ανυπομονεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να περάσει λίγο χρόνο εδώ», καταλήγει.
protothema.gr
ΚΟΣΜΟΣ
“Ανησυχία στην Ουάσινγκτον για ρωσική παρέμβαση στις ρουμανικές εκλογές”
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ανησυχία για τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία μετά τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που δείχνουν ότι αυτή η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ ήταν στόχος «σφοδρών υβριδικών ρωσικών επιθέσεων» στη διάρκεια μιας περιόδου τριών διαδοχικών ψηφοφοριών.
Ενώ κυμαινόταν προηγουμένως σε μονοψήφια ποσοστά, ο φιλορώσος υπερεθνικιστής Καλίν Γκεοργκέσκου ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Νοεμβρίου, κάτι που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε μια χώρα που βρίσκεται στο ανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έγγραφα, που αποχαρακτηρίσθηκαν χθες, Τετάρτη, από το κορυφαίο συμβούλιο ασφαλείας της Ρουμανίας, δείχνουν ότι ο Γκεοργκέσκου προωθείται μαζικά στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok μέσω συντονισμένων λογαριασμών, αλγορίθμων σύστασης και πληρωμένων καταχωρίσεων.
Το αμερικανικόΣτέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την αναφορά του ρουμανικου συμβουλίου ασφαλείας «περί ρωσικής ανάμιξης σε κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο η οποία είναι σχεδιασμένη για να επηρεάσει την ακεραιότητα της ρουμανικής εκλογικής διαδικασίας».
«Η σκληρά κερδισμένη πρόοδος της Ρουμανίας για να ενταχθεί στη διατλαντική κοινότητα δεν μπορεί να αντιστραφεί από ξένους παράγοντες που επιδιώκουν να στρέψουν την εξωτερική πολιτική της Ρουμανίας μακριά από τις δυτικές συμμαχίες της», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο σε δήλωση που εξέδωσε.
«Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην αμερικανική συνεργασία ασφαλείας με τη Ρουμανία, ενώ ενδεχόμενη απόφαση για τον περιορισμό ξένων επενδύσεων θα αποθάρρυνε εταιρείες των ΗΠΑ να συνεχίσουν να επενδύουν στη Ρουμανία».
Ο 62χρονος Γκεοργκέσκου είναι ένα ακροδεξιό αουτσάιντερ που λέει ότι θα βάλει τέλος στη ρουμανική βοήθεια προς την Ουκρανία εναντίον της ρωσικής εισβολής και πως θεωρεί τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αληθινό ηγέτη και πατριώτη.
Οι Ρουμάνοι θα ψηφίσουν την Κυριακή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και ο Γκεοργκέσκου ενδέχεται να κερδίσει την κεντρώα φιλοευρωπαία Έλενα Λασκόνι, σύμφωνα με αναλυτές και διπλωμάτες.
protothema.gr