Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

SOS από τα αρτοποιεία – «Λουκέτα» και στη Θεσσαλονίκη

Οι φούρνοι έχουν δει μείωση στον τζίρο τους της τάξης του 20% – «Αγκάθι» η τιμή του ρεύματος


Σε πολύ δύσκολη κατάσταση έχουν περιέλθει τα αρτοποιεία της χώρας, εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια αλλά και στις τιμές πρώτων υλών, με αποτέλεσμα να εκπέμπουν «sos» για την επιβίωσή τους, ζητώντας στήριξη από την κυβέρνηση μέσω της διατήρησης της επιδότησης για το ρεύμα. Μάλιστα, ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε όλη τη χώρα -και στη Θεσσαλονίκη- τα πρώτα λουκέτα σε αρτοποιεία, γεγονός που χαρακτηρίζεται πρωτοφανές, αφού μέχρι τώρα φούρνοι έκλειναν μόνο για λόγους συνταξιοδότησης.

Τα αρτοποιεία έχουν δει μείωση στον τζίρο τους που φτάνει το 20% καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν πλέον μικρότερες ποσότητες.

 

Διαφορά έως και 2.000 ευρώ στο ρεύμα μέσα σε ένα μήνα

«Από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι και σήμερα έχει διπλασιαστεί το κόστος λειτουργίας των αρτοποιείων», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «TyposThes» ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος.

Ειδικότερα εξηγεί: Σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι πληρώναμε 7 λεπτά την κιλιβατώρα, σήμερα, με τις νέες τιμές που ανακοίνωσε για τον Οκτώβριο ο υπουργός Ενέργειας, την κιλιβατώρα θα την πληρώνουμε 35 λεπτά, δηλαδή επτά φορές επάνω μέσα σε ένα χρόνο.

Τον Σεπτέμβριο όπως λέει πλήρωναν την κιλιβατώρα 19 λεπτά επειδή ήταν αυξημένη η κρατική επιδότηση ωστόσο πλέον η επιδότηση αυτή περιορίζεται σημαντικά, αυξάνοντας ραγδαία τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι φούρνοι για ρεύμα.

Για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2022 για μια μέση κατανάλωση σε ένα αρτοποιείο 14.000 κιλιβατώρες (η κατανάλωση κυμαίνεται από 8.000 – 20.000 κιλιβατώρες) η αξία μόνο του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 2.562 ευρώ. Αν προσθέσουμε τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δημοτικά τέλη κλπ είναι επιπλέον 1000 ευρώ και πάμε στα 3.562 ευρώ. Τον Οκτώβριο για τις ίδιες κιλοβατώρες (14.000) με τις τιμές που ανακοινώθηκαν και με την επιδότηση που ανακοινώθηκε, η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι 4.584 συν 1000 ευρώ τα υπόλοιπα 5.584. Μιλάμε για μια διαφορά 2.000 ευρώ μέσα σε ένα μήνα, όπως λέει ο κ. Μούσιος. Εξάλλου αυξήσεις σημειώθηκαν και στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

 

Διπλασιάστηκαν οι τιμές στα άλευρα – Λουκέτα σε φούρνους

Δεν είναι όμως μόνο η ενέργεια που αυξήθηκε, αλλά και οι τιμές των πρώτων υλών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Μούσιος, οι τιμές των αλεύρων από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα έχουν διπλασιαστεί. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. «Λάδια, βούτυρα, υλικά συσκευασίας, αλλά και πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τα πληρώνουμε όλα σε διπλάσιες τιμές», αναφέρει, κάνοντας λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

«Αρχίζουν αρτοποιεία και βάζουν λουκέτα. Ο αριθμός είναι ακόμη μικρός και εύχομαι να σταματήσει εκεί. Έχουμε λουκέτα σε κάθε πόλη, περισσότερα στις μεγαλύτερες. Στη Θεσσαλονίκη 10, στην Αθήνα πάνω από 20-30, σε άλλες πόλεις 2-3… Μέχρι τώρα δεν είχαμε αυτό το φαινόμενο. Τα αρτοποιεία έκλειναν μόνο αν κάποιος έβγαινε σε σύνταξη και δεν είχε διάδοχη κατάσταση. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που αντιμετωπίζουμε και μέχρι τέλος του χρόνου δεν ξέρουμε που θα οδηγηθεί αυτή η κατάσταση», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

 

«Απελπιστική η κατάσταση»

Ο κλάδος εκφράζει απορία για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να μειώσει την επιδότηση του ρεύματος στα αρτοποιεία, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Με την ίδια κατανάλωση ρεύματος, από Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο θα πληρώσουμε 2.500 ευρώ επάνω. Από πού θα βγουν αυτά;» διερωτώνται. «Να αυξήσουμε τα προϊόντα; Ποιος θα τα αγοράσει», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος.

«Ένας φούρνος που έχει μια μέση κατανάλωση 200-250 κομμάτια ψωμί την ημέρα πόσο να τα αυξήσει; Σαράντα και 50 λεπτά το τεμάχιο; Ποιος θα το αγοράσει όταν και οι καταναλωτές και όλη η κοινωνία αντιμετωπίζει αυτές τις δυσκολίες. Η κατάσταση είναι απελπιστική», τονίζει.

 

Μειωμένος ο τζίρος – Αγοράζουν λιγότερα οι καταναλωτές

Σημειώνεται ότι η αύξηση στην τιμή του ψωμιού είναι 16% από πέρυσι. Παράλληλα, ο τζίρος των καταστημάτων έχει μειωθεί 20% κατά μέσο όρο. «Με μείωση του τζίρου μπορείς να σκέφτεσαι αύξηση της τιμής», διερωτάται ο κ. Μούσιος, απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχουν σκέψεις για νέα αύξηση στο ψωμί. «Ακόμα και αν αυξηθεί 10 λεπτά η τιμής της φραντζόλας δεν σώζεται η κατάσταση. Στα 220 ψωμιά την ημέρα είναι 20 ευρώ, στις 30 ημέρες είναι 600… Τι να μαζέψεις; Τα υπόλοιπα 2500 από πού; Και τι να αυξήσεις», όπως λέει.

Επισημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν ψωνίζουν όπως το προηγούμενο διάστημα, αλλά έχουν περιορίσει τις ποσότητες που αγοράζουν. Αυτό οδήγησε και τους αρτοποιούς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, μειώνοντας την παραγωγή τους, σε μια προσπάθεια να μη μένουν αδιάθετα προϊόντα, με δεδομένο το υψηλός κόστος παραγωγής.

Ο κλάδος τονίζει ότι αν δεν ρυθμιστεί το ζήτημα που αφορά το ρεύμα, με συνέχιση της ειδικής επιδότησης, «ό,τι και να γίνει και μηδενικός να είναι ο ΦΠΑ δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε». Σημειώνεται ότι από την αρχή της κρίσης, ο κλάδος έχει κάνει αίτημα για μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα προϊόντα άρτου.

Πάντως ζήτημα επάρκειας στην αγορά δεν υπάρχει. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Έχουμε και σιτηρά και άλευρα. Αν εξαιρέσουμε τις πρώτες 15 ημέρες από την έναρξη του πολέμου που υπήρχε μια αναταραχή και κάποιες μικρές ελλείψεις, τώρα η αγορά έχει ομαλοποιηθεί ακόμη και για το ηλιέλαιο και για όλα τα άλλα εμπορεύματα. Απλώς είναι πολύ υψηλές οι τιμές. Μιλάμε για διπλασιασμό των τιμών», καταλήγει η δήλωση του κ. Μούσιου.

 

 Η τιμή του ψωμιού στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 18%

Το ψωμί, τα λαχανικά, το κρέας και γενικά τα τρόφιμα έχουν γίνει πιο ακριβά. Οι τιμές για τα μαγειρικά έλαια και τα λίπη έχουν αυξηθεί ραγδαία, αλλά σημαντικά βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί έχουν επίσης γίνει σημαντικά πιο ακριβά. Αυτό οφείλεται ιδιαίτερα στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει διαταράξει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές αφού η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, καλαμποκιού, ελαιούχων σπόρων (ιδίως ηλίανθων) και λιπασμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τον Αύγουστο του 2022, η τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 18% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2021. Πρόκειται για τεράστια αύξηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021, όταν η τιμή του ψωμιού ήταν κατά μέσο όρο 3% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2020. Τα μηνιαία στοιχεία δείχνουν επίσης σημαντική αύξηση του μετρικού πληθωρισμού, αν και όχι τόσο μεγάλη (από +3% σε +10%).
Ορισμένες χώρες επηρεάστηκαν πολύ περισσότερο από άλλες. Ο υψηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στην Ουγγαρία (+66% τον Αύγουστο του 2022), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (+33%), την Εσθονία και τη Σλοβακία (και οι δύο +32%).

Εν τω μεταξύ, ο χαμηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στη Γαλλία (+8% τον Αύγουστο του 2022), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (και οι δύο +10%). Δείτε στον πίνακα την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πληθωρισμού για το ψωμί στην ΕΕ (η γραμμή με το κίτρινο χρώμα).

 

Πηγή: Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ “ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”  

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αγγελική Δεληκάρη: “Τα χαστούκια δεν με τρομάζουν με κάνουν πιο δυνατή”

Μόλις λίγα 24ωρα μετά το χαστούκι που δέχθηκε εντός ιερού ναού, η βουλευτής της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκαθαρίζοντας ότι δεν την τρομάζουν τα χαστούκια, αντιθέτως την κάνουν πιο δυνατή και υπογράμμισε ότι παρά τη βία που υπέστη θα συνεχίσει να πηγαίνει στην εκκλησία.

Επιτιθέμενη στη ΝΙΚΗ αλλά και προσωπικά στον Δημήτρη Νατσιό, είπε: «Όχι κ. Νατσιέ δεν θα επιτρέψουμε εσείς ή κανένας άλλος να μας απαγορεύσει την είσοδο στην εκκλησία- αυτή που θέλετε ως δεξαμενή ψήφων δεν μπορείτε να την στερήσετε από κανέναν». Και συνέχισε τονίζοντας ότι «τα χαστούκια σας δεν με τρομάζουν αλλά με κάνουν πιο δυνατή! Συνεχίστε να εκθειάζετε τη βία. Η βία από γυναίκα σε γυναίκα κ. Νατσιέ! Δεν έχετε σχέση με χριστιανισμό».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν συμμετέχει στην απεργία των δικαστικών υπαλλήλων ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας

Απεργούν πανελλαδικά οι δικαστικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο του νέου «δικαστικού χάρτη». Στην Καβάλα η απεργία έχει επιπλέον αίτημα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για το δικαστήριο της Θάσου.

Η εβδομαδιαία αποχή των δικηγόρων που πρότεινε η Ολομέλεια των Προέδρων για το νέο «δικαστικό χάρτη», αποφασίστηκε να μην υλοποιηθεί στο Ν. Καβάλας. Την απόφαση έλαβε η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

Μεγάλο είναι το διάστημα που οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας έχουν ξεκινήσει διαμαρτυρίες για τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ωστόσο τα προβλήματα δεν βρίσκουν μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τους ιατρούς του νοσοκομείου οι οποίοι εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι σε μεγάλη έλλειψη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en