Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

SOS εκπέμπει η Περιφερειακή Τηλεόραση

Τη μεγαλύτερη κρίση στην 20ετή της ιστορία αντιμετωπίζει σήμερα η Περιφερειακή Ενημερωτική Τηλεόραση, αφού η μοναδική πηγή εσόδων της, η μικρομεσαία τοπική και Περιφερειακή διαφήμιση, έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Η σημαντική αυτή απώλεια δεν έχει αντισταθμιστεί από κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης, όπως έγινε στις άλλες κατηγορίες ΜΜΕ και ιδιαίτερα στην τηλεόραση εθνικής εμβέλειας, η οποία μάλιστα δεν έχει υποστεί την ίδια οικονομική επιβάρυνση.

Η Περιφερειακή Τηλεόραση διαδραματίζει σημαντικό εθνικό ρόλο με την πολύτιμη συμβολή της στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, την καλλιέργεια της περιφερειακής συνείδησης στους πολίτες και με την αναντικατάστατη προσφορά της σε όλους τους τομείς της ζωής στην ελληνική Περιφέρεια (π.χ. ενημέρωση, ψυχαγωγία, τοπική οικονομία, κοινωνική ζωή, πολιτισμός, παράδοση κλπ). Η απρόσκοπτη λειτουργία των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών πάνω από όλα όμως είναι θέμα Δημοκρατίας.

Ειδικά, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ) η ίδια η καθημερινότητα των πολιτών είναι συνυφασμένη με τη λειτουργία της Περιφερειακής Τηλεόρασης. Αυτή τους ενημερώνει, τους πληροφορεί, τους ψυχαγωγεί. Αυτή μεταφέρει τη δική τους φωνή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην κεντρική διοίκηση. Παράλληλα, καταλυτικός είναι ο ρόλος των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών για την άμεση ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έκτακτων μέτρων που αυτή επιβάλλει.

Επίσης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών και της τοπικής Αυτοδιοίκησης στο άμεσο μέλλον, αυτό ισοδυναμεί με την παράλληλη ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.  

Η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (Ε.Ε.Τ.ΕΠ.) εκπέμπει SOS θέτοντας τέσσερις όρους, απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίλυση των επειγόντων και οξυμένων προβλημάτων προκειμένου οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Περιφέρειας να επιβιώσουν, επιτελώντας την ιστορική και εθνική τους αποστολή. Συγκεκριμένα:

  • Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας: θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η ιδιαιτερότητα των ΜΜΕ και ιδιαίτερα των περιφερειακών. Οι διάφορες μορφές ελαστικής απασχόλησης ή η επιδότηση της μειωμένης, εκ περιτροπής εργασίας δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. Βασικό αίτημα είναι η επιδότηση του μισθολογικού κόστους σε ποσοστό τουλάχιστον 70% – 80% και για όσο διάστημα επικρατούν οι έκτακτες συνθήκες που έχει επιβάλλει η πανδημία
  • Μείωση της υπερφορολόγησης: σήμερα η περιφερειακή τηλεόραση επιβαρύνεται με σειρά φόρων, τελών, εισφορών κλπ. Όλα έχουν ειδικό χαρακτήρα και επιβάλλονται μόνο στην παροχή τηλεοπτικών υπηρεσιών, ενώ βρίσκονται εκτός των συνήθων και βασικών φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που έχουν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας. Ορισμένες από αυτές επιβάλλονται επί των διαφημίσεων και άλλες επί του πολύ μειωμένου τζίρου τους. Είναι αντιφατικό όμως η Κυβέρνηση από τη μια να επιδοτεί τη διαφημιστική δαπάνη και από την άλλη να επιβαρύνει τη διαφήμιση με άδικους και παράλογους φόρους. Η Ε.Ε.Τ.Ε.Π. ζητά την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης 5% επί των προβαλλόμενων διαφημίσεων που ενώ έχει ασήμαντη δημοσιονομική επίπτωση, επιβαρύνει υπέρμετρα τη διαφημιστική δαπάνη της μικρής τοπικής επιχείρησης. Επίσης, ζητά την κατάργηση των τριών υπέρ τρίτων φόρων που επιβλήθηκαν πριν από 10 και 20 χρόνια σε εντελώς διαφορετικές οικονομικές συνθήκες. Οι φόροι αυτοί είναι ο φόρος 1,5% επί των ετήσιων διαφημιστικών εσόδων για την ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής, ο φόρος 0,3% επί των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων υπέρ του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και το Ειδικό Τέλος 0,02% επί των διαφημίσεων υπέρ της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αστική Εταιρεία Δεοντολογίας & Επικοινωνίας»
  • Παράταση της έκπτωσης ενοικίου στη Digea: είναι αναγκαία η παράταση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους της δυνατότητας καταβολής μειωμένου κατά 50% ενοικίου στη Digea, ενός ενοικίου που είναι ήδη εξαιρετικά και αδικαιολόγητα υψηλό. Υπενθυμίζεται ότι για τους μήνες Μάρτιο μέχρι και Ιούλιο ήταν σε ισχύ το θετικό μέτρο της μείωσης του ενοικίου. Το ευεργέτημα όμως αυτό δεν υπάρχει πλέον, ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση στην αγορά έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια. 
  • Συμμετοχή της Περιφερειακής Τηλεόρασης στις διαφημιστικές εκστρατείες του δημοσίου: η Περιφερειακή Τηλεόραση αγνοήθηκε πλήρως από τη νέα καμπάνια ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία συμπεριέλαβε μόνο τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη καμπάνια των 20 εκατομμυρίων Ευρώ η συμμετοχή της Περιφερειακής Τηλεόρασης δεν ξεπέρασε το 2%, παρά το γεγονός ότι τα περιφερειακά κανάλια αποτέλεσαν τον μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών της μισής και πλέον χώρας. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την αθροιστική τηλεθέαση η οποία φτάνει το 25% σύμφωνα με τις σχετικές μετρήσεις. Την ίδια στιγμή παραβιάζεται ευθέως η νομοθεσία που επιβάλλει τη συμμετοχή των περιφερειακών ΜΜΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 30% της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης του δημοσίου. 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα των Περιφερειακών Ενημερωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν  και να μην κλείσουν;
  2. Στα τέλη Ιουλίου του 2019 κατά τις προγραμματικές δηλώσεις σας ως αρμόδιος Υφυπουργός και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχατε εξαγγείλει την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου (και) για τα Περιφερειακά ΜΜΕ. Δεκαπέντε μήνες μετά σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το Υπουργείο σας στην κατεύθυνση αυτή; 
  3. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσετε για την ενίσχυση του ρόλου ειδικά των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ώστε να μην απωλέσουν τον σπουδαίο εθνικό και ιστορικό τους ρόλο; 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία | Το Κίεβο ζητά από την Τουρκία να σταματήσει ένα ρωσικό πλοίο που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει το υπό ρωσική σημαία φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy, το οποίο μεταφέρει σιτηρά που παρέλαβε από το κατεχόμενο από τους Ρώσους λιμάνι του Μπερντιάνσκ, σύμφωνα με έναν Ουκρανό αξιωματούχο και ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Ο αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, επικαλούμενος πληροφορίες που έλαβε από τις υπηρεσίες εμπορικής ναυτιλίας της χώρας, ανέφερε ότι το Zhibek Zholy φόρτωσε περίπου 4.500 τόνους σιτηρών από το Μπερντιάνσκ, μια πόλη που ανήκει στην Ουκρανία.

Σε επιστολή της που φέρει ημερομηνία την 30ή Ιουνίου και απευθύνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας υποστηρίζει εξάλλου ότι το Zhibek Zholy εμπλέκεται σε «παράνομη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών» από το Μπερντιάνσκ και κατευθύνεται στο Καρασού της Τουρκίας.

Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι το φορτίο φτάνει τους 7.000 τόνους φορτίου, ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνην που ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα με το οποίο του ζητήθηκε να σχολιάσει την άφιξη του Zhibek Zholy στη χώρα.

Η εταιρεία KTZ Express που εδρεύει στο Καζακστάν επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το Zhibek Zholy της ανήκει αλλά ότι ναυλώθηκε από τη ρωσική εταιρεία Green Line, η οποία δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Η KTZ Express πρόσθεσε ότι διαβουλεύεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα συμμορφωθεί με όλες τις κυρώσεις και τους τυχόν περιορισμούς.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά από τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του διαψεύδει ότι οι Ρώσοι κλέβουν ουκρανικά σιτηρά.
Πηγή: kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Α. Ιωσηφίδου | Θα είμαι υποψήφια για δήμαρχος Καβάλας

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Α. Ιωσηφίδου για Δήμαρχος στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές

Τους τελευταίους μήνες, μια ομάδα ανθρώπων που αντιλαμβάνονται την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Καβάλας εξαιτίας των
συνεχών αδιεξόδων που δημιουργεί η σημερινή διοίκηση, εργάστηκε πάνω στην δημιουργία μιας νέας δημοτικής παράταξης ικανής να ανταποκριθεί στα
κελεύσματα της εποχής και στις ανάγκες του δήμου μας.

Σήμερα η προετοιμασία αυτή ολοκληρώθηκε και με ιδιαίτερη τιμή σας προσκαλούμε όλους στην επίσημη παρουσίαση της δημοτικής μας παράταξης
η οποία θα γίνει την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 και ώρα 19:30 στον χώρο του πρώην εντευκτηρίου του ΝΟΚ (νυν FRIENDS).

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεπέρασαν τις 20.000 τα ημερήσια κρούσματα

Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα και στους θανάτους, καταγράφεται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Κατακόρυφη άνοδος των λοιμώξεων καταγράφει η έκθεση του ΕΟΔΥ. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 20.084.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.644.889 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.664 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 165.417 (4.3% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.206 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Στο Διάγραμμα 3 παρουσιάζεται η ημερήσια κατανομή των θανάτων και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος του αριθμού των θανάτων.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (60.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 41 (43.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (56.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.726 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 231 (ημερήσια μεταβολή +10%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η κατανομή
12.606 στην Αττική.
1.640 στη Θεσσαλονίκη.
Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων:

1.410 από την Ανατολική Αττική.
2.273 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας.
398 από τη Δυτική Αττική.
1.506 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας.
3.669 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας.
1.698 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας.
1.500 από τον Πειραιά.
152 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού.
Χθες, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, μας επανανέφερε στη δραματική πραγματικότητα εκτιμώντας πωςσήμερα θα δούμε πάνω από 20.000 κρούσματα κοροοϊού στην έκθεση του ΕΟΔΥ.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: