ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σέρρες | Γεώργιος Κράιας: «Η αναβίωση του αρχαίου ελληνικού δράματος»

- ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
- 21ή Διδακτική περίοδος 2023-2024
- Μάθημα 9ο, 6 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 7 μ.μ.
- Αμφιθέατρο Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης
- Νικ. Νικολάου 20
Θέμα: “ Η αναβίωση του αρχαίου ελληνικού δράματος “
Ομιλητής: Γεώργιος Κράιας
Καθηγητής Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.
Κατόπιν συστάσεως του κ. Μητλιάγκα σας κοινοποιώ τον τίτλο για την διάλεξής μου την προσεχή Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας.
Στην συγκεκριμένη διάλεξη θα διερευνήσουμε όλες τις (μεγάλες ή μικρές) απόπειρες αναβίωσης του αρχαίου ελληνικού δράματος στην Ελλάδα από συστάσεως του ελληνικού κράτους έως σήμερα.
Φιλικά,
Γεώργιος Κράιας
Καθηγητής Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.
Ο Δρ Γεώργιος Κράιας, απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Albert – Ludwigs –Universitat Freiburg , Διδάσκων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20
Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες:
-Μαθήματα Κλασσικής παιδείας
https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw
-Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών:
https://www.facebook.com/zisis.mitliagas/
-Ανδρονίδης Θεολόγος:
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA
Τα μαθήματα θα μεταδίδονται τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά.
Χορηγοί:
-η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)
-η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ,
-ο ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Α
-και η Συνεταιριστική Τράπεζα
Υ.Γ. Καλό είναι για την υγειονομική σας προστασία να φοράτε μάσκα
Ζήσης Μητλιάγκας
Φιλόλογος
Συντονιστής των φορέων υλοποίησης
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Πλήθος πιστών στην συνάντηση των τεσσάρων επιταφίων στον Δημοτικό Κήπο της Καβάλας

Μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και συγκίνησης, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε στον Δημοτικό Κήπο της Καβάλας η καθιερωμένη συνάντηση των τεσσάρων Επιταφίων των κεντρικών ενοριών της πόλης: του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Παύλου, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου.
Οι πιστοί, κρατώντας κεριά και ακολουθώντας τους Επιταφίους με ευλάβεια, κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα βαθιάς πνευματικότητας. Η πορεία κάθε ενορίας κατέληξε στον Δημοτικό Κήπο, όπου οι τέσσερις Επιτάφιοι συναντήθηκαν σε ένα συγκινητικό αντάμωμα πίστης και ενότητας.
Η συνάντηση των Επιταφίων στον Δημοτικό Κήπο αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του Πάσχα στην Καβάλα και πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπολέως και Θάσου, Στεφάνου.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Περιφορά του Επιταφίου στα Δημοτικά Κοιμητήρια Καβάλας

Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου στα Δημοτικά Κοιμητήρια Καβάλας το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Η Ευρωπαϊκή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας συμμετέχει στα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου

Με σεβασμό στην παράδοση και το πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας, το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, στο πλαίσιο της παιδαγωγικής και κοινωνικής του αποστολής, θα δώσει φέτος δυναμικό «παρών» στις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Παρασκευής, 18 Απριλίου 2025.
Η Ευρωπαϊκή Χορωδία του Σχολείου, υπό τη διεύθυνση της μουσικού Κωνσταντίας Κύπρου, θα πλαισιώσει τους Ιερούς Χορούς των Ψαλτών στην ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου Καβάλας, στις 19:00.
Η συμμετοχή των μαθητών δεν θα περιοριστεί μόνο εντός του ναού. Μετά το πέρας της ακολουθίας, η Ευρωπαϊκή Χορωδία θα συνοδεύσει την πομπή του Επιταφίου στη λιτανεία προς τον Δημοτικό Κήπο Καβάλας, όπου παραδοσιακά συναντώνται οι Επιτάφιοι των ενοριών της πόλης.
Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με την υπαίθρια υμνολογία των εγκωμίων στον Δημοτικό Κήπο, όπου οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου θα προσφέρουν μια μοναδική μουσική εμπειρία με κατάνυξη, σεβασμό και καλλιτεχνική αρτιότητα.
Η συμμετοχή αυτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής και πνευματικής καλλιέργειας των μαθητών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τον δεσμό του Σχολείου με την τοπική κοινωνία, αναδεικνύοντας το σημαντικό του ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Καβάλας.