ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σέρρες: Ευρεία Σύσκεψη για το Ζήτημα του Ουρανίου στο Πόσιμο Νερό

Με ευρεία συμμετοχή φορέων και σε κλίμα εγρήγορσης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 24 Μαΐου 2025 στο Δημαρχείο Σερρών, σύσκεψη με αντικείμενο την ανίχνευση ουρανίου σε συγκεκριμένες περιοχές υδροδότησης του Δήμου.
Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία της Δημάρχου Σερρών και Προέδρου της ΔΕΥΑ Σερρών, Βαρβάρας Μητλιάγκα, παρουσία εκπροσώπων υγειονομικών αρχών, τεχνικών συμβούλων, θεσμικών παραγόντων και περιφερειακών αρχών.
Αφορμή η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία
Σύμφωνα με τη Δήμαρχο, αφετηρία για τη διενέργεια των ελέγχων αποτέλεσε εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας (9 Απριλίου 2025), που καλεί όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας να ξεκινήσουν συστηματικούς ελέγχους για νέες χημικές παραμέτρους – ανάμεσά τους και το ουράνιο – ώστε να επιτευχθεί πλήρης εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία έως τον Ιανουάριο 2026.
Η κα Μητλιάγκα χαρακτήρισε το θέμα «ιδιαίτερα σοβαρό» καθώς αγγίζει άμεσα τη δημόσια υγεία και απαιτεί συντονισμένη, υπεύθυνη και διαφανή αντιμετώπιση.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – Ελέγχθηκε όλο το δίκτυο
Η ΔΕΥΑ Σερρών, όπως τόνισε η Δήμαρχος, έχει ήδη διενεργήσει ελέγχους σε όλο το υδρευτικό δίκτυο – τόσο στον αστικό ιστό όσο και στους οικισμούς – και τα αποτελέσματα δεν δείχνουν λόγους ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν αποκρύφθηκε κανένα στοιχείο από τους πολίτες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Συγκεκριμένα μέτρα για τις επηρεαζόμενες περιοχές
Από τις 22 Μαΐου 2025, έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση χρήσης του νερού (πόση και μαγείρεμα) για τις περιοχές:
-
Μελενικιώτικα (άνω της οδού Δελφών)
-
Ευθαλίας Αδάμ (άνω της Παπάζογλου)
-
Επαρχιακή Οδός Σερρών – Χρυσοπηγής
-
Οικισμοί Χρυσοπηγής & Μετοχίου
-
Δ.Κ. Λευκώνα
-
Δ.Κ. Χριστός
Περίπου 2.000 υδροδοτούμενες παροχές επηρεάζονται. Η ΔΕΥΑ Σερρών έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:
-
Μηδενική χρέωση κατανάλωσης για το διάστημα που διαρκεί η απαγόρευση.
-
Εφοδιασμός με καθαρό πόσιμο νερό μέσω υδροφόρων δεξαμενών.
-
Διανομή εμφιαλωμένου νερού σε σχολεία και ευάλωτες ομάδες (μέσω «Βοήθεια στο Σπίτι» και κοινωνικών δομών του Δήμου).
Τεχνικές λύσεις και προοπτική αποκατάστασης
Η Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Σερρών, Δέσποινα Χατζηγαβριήλ, μίλησε για τη δυνατότητα χρήσης αντίστροφης ώσμωσης, μια μέθοδο ευρέως διαδεδομένη για την αφαίρεση βαρέων μετάλλων, όπως το ουράνιο.
«Η ΔΕΥΑ Σερρών θα επανέλθει σύντομα με νέα ανακοίνωση για την άρση της απαγόρευσης, ανάλογα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ευρεία συμμετοχή και διακομματική κινητοποίηση
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, των βουλευτών Σερρών, επαγγελματικών φορέων και της Δημόσιας Υγείας. Η κινητοποίηση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να συντονιστεί το σύνολο των ενεργειών και να διεκδικηθούν άμεσες χρηματοδοτήσεις για μόνιμες λύσεις.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Πολλά τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας

Το φαινόμενο του παράνομου παρκαρίσματος αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας, και η Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας δεν αποτελεί εξαίρεση.
Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, αρκετά είναι τα οχήματα που έχουν σταθμεύσει αυθαίρετα στην αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας, σε χώρο που είναι ιδιωτικός, και χωρίς να υπάρχει σχετική σήμανση που να επιτρέπει τη χρήση του ως δημόσιο χώρο στάθμευσης.
Μάλιστα για να φτάσουν εκεί περνάνε από το πεζοδρόμιο (!) κάνοντας και αλλη παρανομία.
Η συγκεκριμένη πρακτική παραβιάζει τα δικαιώματα του ενοικιαστή του χώρου (που τον νοικιάζει από τον Δήμο Παγγαίου).
Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να μεριμνήσουν για την προστασία της περιοχής, την τήρηση της νομιμότητας και την ενημέρωση των επισκεπτών για τις προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης. Από την πλευρά τους, οι οδηγοί οφείλουν να δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στον χώρο και στους κατοίκους της περιοχής, αποφεύγοντας ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα ή παρανομίες.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Τέλος τα φοιτητικά πάρτι στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), κ. Μάρης, ανακοίνωσε ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα επιτρέπει πλέον τη διοργάνωση φοιτητικών πάρτι στους χώρους του. Το θέμα αυτό συζητήθηκε πρόσφατα σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου δόθηκε έμφαση στην ασφάλεια των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό ασφαλείας.
Ο κ. Μάρης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο δεν χορηγεί άδειες για τις μεγάλες εκδηλώσεις στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, καθώς οι χώροι δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας και το ίδρυμα δεν διαθέτει τα μέσα για να ελέγξει τέτοιες εκδηλώσεις.
Επιπλέον, προειδοποίησε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που προμηθεύουν ποτά ή εξοπλισμό σε παράνομα πάρτι ότι το Πανεπιστήμιο θα ασκήσει νομικές ενέργειες κατά όσων δραστηριοποιηθούν χωρίς άδεια.
ΚΑΒΑΛΑ
Εντυπωσίασαν Στέφανος Κορκολής και Σοφία Μανουσάκη στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων

Γέμισε από κόσμο το βράδυ του Σαββάτου το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων για την συναυλία του Στέφανου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη
Δείτε βίντεο :
Κεντρική φωτό : Λάσκαρης Τσούτσας