Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Σαμοθράκη | Ανοιχτό πλέον για το κοινό το Κάστρο της Χώρας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου με ανακοίνωση της ενημερώνει ότι το Κάστρο Χώρας Σαμοθράκης είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό κατά τις μέρες Πέμπτη έως και Κυριακή από τις 08.30 έως τις 16.00.

Λίγα λόγια για το Κάστρο

Το Κάστρο της Χώρας δεσπόζει πάνω στην κορυφή ενός απόκρημνου, βραχώδους λόφου στα βορειοανατολικά του ομώνυμου, σύγχρονου οικισμού και αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο υστεροβυζαντινής φρουριακής αρχιτεκτονικής. Η ίδρυση του τοποθετείται στα 1431-1433 και αποδίδεται στον γενουάτη άρχοντα Παλαμήδη Γατελούζο, που απέκτησε την κυριότητα της Σαμοθράκης από τον Ιωάννη Ε τον Παλαιολόγο, επειδή τον βοήθησε στη διαμάχη του με τον Ιωάννη Καντακουζηνό για την κατοχή του θρόνου του Βυζαντίου.

Τo Κάστρο καταλαμβάνει συνολική έκταση 1880 τ.μ. και αποτελείται από την εσωτερική και την εξωτερική οχύρωση. Η κύρια είσοδος του ανοίγεται στο ανατολικό μέτωπο του μεταπυργίου ανάμεσα στον ορθογώνιο και τον κυκλικό πύργο της εξωτερικής οχύρωσης.Ο ορθογώνιος πύργος που χτίστηκε στα 1433 είναι ένα τριώροφο κτίσμα, ύψους 11,30μ. με τοξοθυρίδες στα εσωτερικά μέτωπα των τοίχων του. Η πρόσβαση στο εσωτερικό του, πιθανότατα, πραγματοποιούνταν από είσοδο που βρίσκονταν στο επίπεδο του δεύτερου ορόφου.

Στον πρώτο όροφο είχε κατασκευαστεί μεγάλη κινστέρνα επιχρισμένη με καλής ποιότητας υδραυλικό κονίαμα και καμαροσκεπή στέγη, η οποία υποστηρίζονταν από αρχαίο, μαρμάρινο κίονα σε δεύτερη χρήση. Η κρήνη που βρίσκεται στο νότιο τοίχο του πύργου θα πρέπει να επικοινωνούσε με αυτή την κινστέρνα. Ο κυκλικός πύργος, ύψους 12μ. κατασκευάστηκε κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο, όταν είχε πλέον ολοκληρωθεί η εξωτερική οχύρωση, καθώς εφάπτεται στο νοτιοανατολικό άκρο του τείχους της. Δε διαθέτει είσοδο, διότι το εσωτερικό του επιχώνονταν συγχρόνως με την κατασκευή του πύργου, ώστε να δημιουργηθεί στην κορυφή του ένα ισοπεδωμένο δάπεδο από χώμα.

Στο νότιο τμήμα της εξωτερικής οχύρωσης, πολύ κοντά στο οχυρωματικό τείχος αποκαλύφθηκαν μια μεγάλη,πλακόστρωτη κινστέρνα, μια εργαστηριακή κατασκευή και τρία μονόχωρα δωμάτια, που υποδεικνύουν κάποιου είδους βιοτεχνική και αποθηκευτική λειτουργία. Στο βόρειο τμήματης εξωτερικής οχύρωσης είχε κατασκευαστεί τοξωτή πύλη, η οποία έπαψε να χρησιμοποιείται κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο. Την περιοχή στα νότια και νοτιοανατολικά της κατέλαβαν τρεις χώροι οικιστικής χρήσεως.

Στην εσωτερική οχύρωση οδηγούσε λίθινη κλίμακα, η οποία κατέληγε σε τοξωτή πύλη, πάνω από την οποία διατηρούνται τα φουρούσια μιας καταχύστρας. Ο ορθογώνιος πύργος που αναπτύσσεται στα νοτιοανατολικά της εισόδου κατασκευάστηκε το 1431. Σώζεται σε ύψος περίπου 13μ., και πρέπει να διέθετε τυφλό ισόγειο και τρεις ορόφους με ξύλινα πατώματα. Στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε αρκετό αρχαίο υλικό. Στο χώρο της εσωτερικής οχύρωσης τα πιο καλά διατηρημένα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα είναι δυο κινστέρνες επιχρισμένες με υδραυλικό κονίαμα, οι οποίες βρίσκονται βόρεια και νότια του ορθογώνιου πύργου.

Η σχετικά ομαλή περιοχή ανάμεσα τους καταλαμβάνεται από λασπόκτιστα κτίρια. Στο νότιο άκρο της οχύρωσης κατασκευάστηκε στα μεταβυζαντινά χρόνια ένα μονόχωρο, χριστιανικό ναΰδριο

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Δημόσια ΙΕΚ | Πότε ξεκινούν αιτήσεις | Οι ειδικότητες (έγγραφο)

Δημοσιεύτηκε

στις

Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ανακοίνωση για την έναρξη νέων ειδικοτήτων και ειδικότερα για το εξάμηνο 2019 Β στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δημόσια ΙΕΚ).

Οι ειδικότητες που θα μπορούν να καταρτιστούν οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ καθορίστηκαν μετά και από τις προτάσεις των Διευθύνσεων των Δημοσίων ΙΕΚ της χώρας.

Η πλατφόρμα στην οποία θα κατατεθούν οι αιτήσεις για εγγραφή δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία ωστόσο, αναμένεται να ανοίξει την Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 και να κλείσει τη Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019.

Δείτε εδώ όλες τις  ειδικότητες

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΒΡΟΣ

Άδωνις Γεωργιάδης για Σαμοθράκη | Ειδική ομάδα εργασίας για τα προγράμματα ΕΣΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Με το νέο δήμαρχο Σαμοθράκης Νικόλαο Γαλατούμο συναντήθηκε εχθές ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού στο Twitter ήταν, μια πρώτη συζήτηση, για το πώς μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ θα ωφεληθεί το νησί. «Ξεκινάμε ομάδα εργασίας ειδική για αυτό τον σκοπό» όπως γνωστοποιεί ο υπουργός.

 

 

 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, πέραν της ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο της Σαμοθράκης, Νίκο Γαλατούμο, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει ο υπουργός σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, «συζητήσαμε τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού. Έρχεται η ώρα να βοηθήσουμε με πράξεις, όχι με λόγια το πανέμορφο νησί μας».

 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΒΡΟΣ

«Να εφαρμοστούν τα σχέδια και οι μελέτες του σχεδίου για το λιμάνι της Σαμοθράκης»

Δημοσιεύτηκε

στις

Την ανάγκη έγκρισης, χρηματοδότησης και υλοποίησης των μελετών και των έργων, που προβλέπονται στο σχέδιο για το λιμάνι της Σαμοθράκης, υπογράμμισε ο δήμαρχος του νησιού, Αθανάσιος Βίτσας,

Με αφορμή τον πρόσφατο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, είπε ότι τα μέτρα μακροχρόνιας δράσης και ανακούφισης, που συζητήθηκαν κατά τις χθεσινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι αναμφισβήτητα θετικά και ευπρόσδεκτα, αλλά προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα -όπως ο πρόσφατος ακτοπλοϊκός αποκλεισμός, που ο ίδιος εκτιμά ότι προκάλεσε μη αναστρέψιμη ζημία στις επιχειρήσεις του νησιού για φέτος, χρειάζεται να προχωρήσουν οι αναγκαίες επενδύσεις στο λιμάνι.

«Αίτημά μου, το οποίο διατυπώθηκε και χθες, είναι η επένδυση στο λιμάνι, δηλαδή να εφαρμοστούν τα σχέδια και οι μελέτες που έχουν γίνει στο πλαίσιο του master plan, ένα σύνολο πολλών μελετών που αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα του λιμανιού, τα οποία είναι πάρα πολλά. Αυτό το έργο πρέπει να χρηματοδοτηθεί», υπογράμμισε σχετικά.

Και συμπλήρωσε: «Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί στη διάρκεια της θητείας μας κι έχουν κατατεθεί προς έγκριση σε δύο κυρίως υπηρεσίες: στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος οι περιβαλλοντικές και στην ΕΣΑΛ, την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων, όλες οι υπόλοιπες. Η έγκριση αυτή συνεπάγεται και ωριμότητα για την υλοποίηση των έργων. Αυτό είναι το μεγάλο έργο που έχει ανάγκη η Σαμοθράκη για να προχωρήσει στο μέλλον με αισιοδοξία».

Κατά τον κ.Βίτσα, το θέμα της εκβάθυνσης του λιμανιού, που ετέθη στις συσκέψεις, είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες για τη βελτίωση της λειτουργίας του, αλλά όχι ο κύριος, για να ανοίξει ο ορίζοντας στη Σαμοθράκη προς το μέλλον αναπτυξιακά.

«Ο κύριος παράγοντας είναι η μεγέθυνση, η επέκταση του λιμανιού μας, για να μπορούν να ελλιμενιστούν μεγαλύτερα πλοία. Να αναφέρω ένα παράδειγμα: Θα μπορούσαμε να έχουμε μια από τις γραμμές του Βορείου Αιγαίου, που εκτελούνται από Πειραιά είτε Λαύριο, κυρίως Λαύριο. Όμως, τα πλοία που εκτελούν αυτές τις γραμμές έχουν τέτοιο μήκος, που δεν χωράνε στο λιμάνι μας, δηλαδή ο βασικός παράγοντας είναι το μέγεθος των πλοίων που μπορούν να ελλιμενιστούν, για αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να ζητούμε συνέχεια πλοία ορισμένου μήκους, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται συνθήκες ελεύθερης αγοράς για να υπάρχει ανταγωνισμός» σημείωσε στη συνέχεια.

«Η ζημία στο νησί δεν είναι αναστρέψιμη φέτος»

Αναφερόμενος ειδικά στον πρόσφατο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού, ο κ. Βίτσας «έδειξε» ως βασική υπαίτιο «τη ναυτική εταιρία που εξυπηρετεί το νησί κατ’ αποκλειστικότητα, με δεκαετή σύμβαση τώρα». Όπως υποστήριξε, «η εταιρεία έχει βαρύτατες και αποκλειστικές ευθύνες για το πρόσφατο συμβάν».

Ερωτηθείς για τη ζημία που υπέστησαν οι επιχειρήσεις της Σαμοθράκης-τουριστικές και άλλες- από τον δεκαήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού, ο Αθανάσιος Βίτσας επισήμανε ότι η μικρή νησιωτική οικονομία βρίσκεται στην αιχμή της κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, οπότε η ζημία που έχουν υποστεί όλοι είναι πολύ μεγάλη.

«Θεωρώ πως (η ζημία) δεν είναι αναστρέψιμη φέτος. Φοβάμαι ότι αν δεν προσεχθεί αυτή η κατάσταση, μπορεί να έχει προέκταση στο μέλλον, αυτό πρέπει να το δούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει αυτή η εικόνα του νησιού να ανασυγκροτηθεί και να δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας και αξιοπιστίας στον υποψήφιο επισκέπτη ότι σε αυτό το νησί θα πάει και θα φύγει όποτε ο ίδιος προγραμματίζει», τόνισε καταληκτικά ο δήμαρχος Σαμοθράκης.

Υπενθυμίζεται ότι το νησί παρέμεινε αποκλεισμένο επί δέκα μέρες, όταν τα δύο επιβατικά-οχηματαγωγά πλοία που εξυπηρετούσαν τη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη παρουσίασαν βλάβη, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν σε αυτό φορτηγά πλοία μεταφοράς εμπορευμάτων, κάτοικοι και τουρίστες, με κάποιους από τους τελευταίους να έχουν αποδεσμεύσει τα δωμάτια τους στα ξενοδοχεία του νησιού, αφού επρόκειτο να αναχωρήσουν.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Θάσο – Καβάλα | Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 24χρονου για απάτη σε βάρος ηλικιωμένης

Δημοσιεύτηκε

στις

Από το Αστυνομικό Τμήμα Θάσου σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 24χρονου Έλληνα για απάτη σε βάρος ηλικιωμένης.

Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 24χρονου Έλληνα για απάτη σε βάρος 72χρονης Ελληνίδας , που διαπράχθηκε την 5-8-2019, στη Θάσο. 

Αναλυτικότερα όπως προέκυψε ο 24χρονος προσποιούμενος τον υπάλληλο τράπεζας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την 72χρονη και προφασιζόμενος την καταβολή αναδρομικών συντάξεων κατάφερε να την πείσει να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό καθώς και να αποστείλει μέσω υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων, συνολικά το χρηματικό ποσό των 6.500 ευρώ. 

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Θάσου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
aigaion
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ