Σε δεκαπέντε ημέρες θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή Safe.YOUth με την οποία ανήλικοι ηλικίας 12-18 ετών θα μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά βίας και κακοποίησης. Η πλατφόρμα απευθύνεται και σε γονείς, καθώς θα περιέχει και ενημερωτικό-συμβουλευτικό υλικό για τη βία ανηλίκων.
Πώς θα λειτουργεί
Η εφαρμογή θα διατίθεται δωρεάν προς κατόχους λογισμικού Android και iOS. Για την ενεργοποίηση της εφαρμογής θα απαιτείται η συμπλήρωση συγκεκριμένων στοιχείων όπως το όνομα, το επίθετο, η ηλικία, η ιδιότητα (γονέας, μαθητής), ενώ ο χρήστης θα πρέπει να κάνει αποδοχή στον γεωεντοπισμό της συσκευής του κατά τη χρήση της εφαρμογής.
Σε αντίθεση με την εφαρμογή Panic Button, το app Safe.YOUth δεν θα διαθέτει ένα και μοναδικό κουμπί –με το οποίο θα ειδοποιούνται οι Αρχές– αλλά και επιπρόσθετο υλικό.
Μιλώντας στην «Κ» η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, εξηγεί πως η εφαρμογή “Safe.YOUth” είναι εντελώς διαφορετική με αυτή του “Panic Button”.
«Στη νέα αυτή εφαρμογή μία ομάδα από ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους και νομικούς έχουν συνεργαστεί προκειμένου να δημιουργήσουν ενημερωτικό υλικό σχετικά με την κακοποίηση στην οικογένεια, το bullying, τα σημάδια που φανερώνουν πως ένα παιδί έχει υποστεί βία, ακόμη και πώς το διαδίκτυο μπορεί να είναι επιβλαβές για τους νέους και τι σημαίνει “υγιείς κοινωνικές σχέσεις” στην εφηβεία», σημειώνει.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εργαστεί εντατικά προκειμένου να επιτραπεί στους ανηλίκους να μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή, χωρίς να χρειάζεται η συγκατάθεση των γονέων τους, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορούν να εντοπιστούν και περιστατικά οικογενειακής κακοποίησης.
Γεωεντοπισμός
Σύμφωνα με την κ. Δημογλίδου, η εφαρμογή έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας όταν «ενεργοποιείται ένα περιστατικό». Το πρώτο είναι ο γεωεντοπισμός. Ειδικότερα όταν ένας ανήλικος ενεργοποιήσει το «κουμπί πανικού», τότε αμέσως ενημερώνεται η Αμεση Δράση πως το παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο. Εχοντας οι αρχές στη διάθεσή τους την ακριβή τοποθεσία μέσω του γεωεντοπισμού, αμέσως ενημερώνονται οι αστυνομικοί που βρίσκονται πιο κοντά στο σημείο, είτε ανήκουν στη ΔΙΑΣ είτε στην ΟΠΚΕ είτε στο τμήμα της γειτονιάς.
Οταν ένας ανήλικος ενεργοποιήσει το «κουμπί πανικού», τότε αμέσως ενημερώνεται η Αμεση Δράση πως το παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο.
Σημειώνεται πως ο ανήλικος που έχει ενεργοποιήσει το «κουμπί πανικού», μέχρι να σπεύσουν οι αρχές, θα έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις-κλειδιά που θα εμφανιστούν στην οθόνη του κινητού του σχετικά με το πόσο και από ποιον κινδυνεύει. Ετσι οι αρχές θα έχουν περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.
«Μπλόκο στους φαρσέρ»
«Στόχος μας είναι ειδικά η ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών να γνωρίζει πως ανά πάσα στιγμή που θα βρεθεί σε κίνδυνο μπορεί να ειδοποιήσει άμεσα τις αρχές», προσθέτει η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.
Το υπουργείο όσο και η ΕΛ.ΑΣ έχουν λάβει υπόψη την πιθανότητα χρήσης της εφαρμογής από φαρσέρ. «Σε περίπτωση που γίνεται επαναλαμβανόμενο κάλεσμα στις Αρχές από μία συσκευή χωρίς να υπάρχει συμβάν, τότε θα διακόπτεται η πρόσβαση στον χρήστη», σημειώνει η κ. Δημογλίδου.
Σε περίπτωση που γίνεται επαναλαμβανόμενο κάλεσμα στις Αρχές από μία συσκευή χωρίς να υπάρχει συμβάν, τότε θα διακόπτεται η πρόσβαση στον χρήστη, σημειώνει η κ. Δημογλίδου.
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε 15 ημέρες και τους πρώτους μήνες θα λειτουργήσει πιλοτικά με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις εφόσον χρειαστεί.
www.kathimerini.gr
Μου αρέσει αυτό:
Like Φόρτωση...