ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ρόδος | Προβληματισμός για τις τροπικές μέδουσες σε παραλίες με διάμετρο που φτάνει το ένα μέτρο

Η τροπική μέδουσα Rhopilema nomadica που εμφανίστηκε στη Ρόδο στα μέσα Μαρτίου, έχει πλέον παρατηρηθεί σε αρκετές παραλίες του νησιού, όπως τονίζει σε σημερινή του ανάρτηση ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου. Η Rhopilema nomadica, γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές – γαλαζωπό χρώμα και διάμετρο συνήθως 30-40 εκατοστά αν και μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο.
«Στην κάτω επιφάνεια του σώματός της, υπάρχουν 8 πλοκάμια με νηματοκύστεις, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής. Γι΄ αυτό, ακόμη και αν βρούμε μια μέδουσα στη παραλία, αποφεύγουμε την επαφή με γυμνά χέρια!», τονίζει η ίδια ανάρτηση και συνεχίζει:
«Όπως όλες οι μέδουσες έτσι και η Rhopilema nomadica είναι πλαγκτονικός οργανισμός δηλαδή παρασύρεται από τα θαλάσσια ρεύματα, οπότε η εμφάνισή της είναι παροδικό φαινόμενο και συνδέεται άμεσα με τις υδροδυναμικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά. Από τη δεκαετία του 1980, καταγράφονται περιοδικές εξάρσεις του πληθυσμού στις ελληνικές θάλασσες. Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη άρα και της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιων εξάρσεων στους πληθυσμούς των μεδουσών. Επιπλέον, η μείωση των θαλάσσιων χελωνών, των οποίων οι μέδουσες αποτελούν βασική τροφή, αλλά και της υπεραλίευσης μεγάλων πελαγικών ψαριών, συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών.
Το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου/ΕΛΚΕΘΕ παρακολουθεί και καταγράφει καθημερινά το φαινόμενο και την εξέλιξή του.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους πολίτες που μας στέλνουν καθημερινά καταγραφές για το συγκεκριμένο είδος!
Είστε τα “μάτια” μας στη θάλασσα!».
Τέλος, υπενθυμίζει τις βασικές οδηγίες σε περίπτωση μιας δυσάρεστης «συνάντησης» με μία μέδουσα Rhopilema nomadica:
- Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!
- Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, χωρίς όμως να τρίβουμε τη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό!
- Δεν καλύπτουμε τη περιοχή με επιδέσμους.
- Δεν χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή διότι τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο.
- Εάν ο πόνος και το οίδημα παραμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.
- Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.
Και μια φιλική συμβουλή: στην περίοδο έξαρσης του φαινομένου αποφεύγετε να κολυμπάτε σε μεγάλες αποστάσεις από την ακτή ώστε σε περίπτωση τσιμπήματος να μπορείτε να επιστρέψετε γρήγορα και με ασφάλεια, ώστε να εφαρμόσετε τα παραπάνω.
Πηγή: newsbeast.gr
ΔΡΑΜΑ
«Το Περιβάλλον μας – η ζωή μας» επιστρέφει στη Δράμα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Δράμας, διοργανώνει και φέτος την καθιερωμένη πλέον δράση ευαισθητοποίησης με τίτλο «Το Περιβάλλον μας – η ζωή μας».
Οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιούνιο στην Π.Ε. Δράμας, έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους μαθητές – τους αυριανούς ενεργούς πολίτες – σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας. Η δράση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών Δημοτικού, ώστε να καλλιεργηθεί από νωρίς η περιβαλλοντική συνείδηση.
Στο επίκεντρο της φετινής δράσης θα βρεθούν οι προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 που βρίσκονται εντός της Π.Ε. Δράμας, με παράλληλη αναφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Καινοτόμες τεχνολογίες και βιωματική μάθηση
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν, μέσα από εικονική πραγματικότητα, σε προστατευόμενα οικοσυστήματα όπως οι Τυρφώνες, η περιοχή Λεπίδα και το Φαλακρό Όρος. Παράλληλα, θα προβληθούν βίντεο και φωτογραφίες που αναδεικνύουν τη φυσική ομορφιά και τη σημασία αυτών των περιοχών.
Μέσα από το πρόγραμμα Google Earth VR και τη χρήση σύγχρονων εργαλείων, μικροί και μεγάλοι θα βιώσουν μια μοναδική εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανή επίδειξη μετεωρολογικού σταθμού, γνωρίζοντας την τεχνολογία πίσω από τη μέτρηση παραμέτρων του κλίματος.
Εκθέσεις, μουσική και δημιουργικές δράσεις
Στο πλαίσιο της δράσης θα λειτουργήσει διαρκής φωτογραφική έκθεση με εικόνες από προστατευόμενες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, που έχουν επιλεγεί από τον ετήσιο διαγωνισμό του προγράμματος LIFE IP 4 NATURA, στο οποίο συμμετέχει η ΠΑΜΘ.
Η μουσική με θεματολογία εμπνευσμένη από το περιβάλλον θα ντύνει τις εκδηλώσεις, ενώ θα πραγματοποιηθούν και μουσικά παιχνίδια με θέμα τη φύση, ενισχύοντας την εκπαιδευτική αλλά και ψυχαγωγική διάσταση της δράσης.
Οι δράσεις θα λάβουν χώρα:
-
στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και στον περιβάλλοντα χώρο,
-
στο Κέντρο Ενημέρωσης Οροσειράς Ροδόπης στη Δράμα,
-
καθώς και σε σχολικές μονάδες της περιοχής.
Κάθε συμμετέχων θα λάβει αναμνηστικό μπλουζάκι με το σύνθημα «Εδώ ζούμε – Natura2000», που υπογραμμίζει τη σημασία της συμβίωσης με το φυσικό περιβάλλον.
Οι ακριβείς ημερομηνίες των εκδηλώσεων αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη υπόγεια θερμική λίμνη στον κόσμο στα σύνορα Αλβανίας – Ελλάδας

Στις αρχές του 2025, μια ομάδα Τσέχων επιστημόνων ανακάλυψε τη μεγαλύτερη υπόγεια θερμική λίμνη στον κόσμο, κοντά στην πόλη Λεσκοβίκι της νότιας Αλβανίας, στα σύνορα με την Ελλάδα. Η λίμνη, που ονομάστηκε «Neuron» προς τιμήν του οργανισμού Neuron Foundation που χρηματοδότησε την αποστολή, βρίσκεται σε βάθος 127 μέτρων και έχει μήκος 138 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα, με χωρητικότητα περίπου 8.335 κυβικά μέτρα νερού .
Η αρχική ανακάλυψη έγινε το 2021, αλλά λόγω έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού, δεν ήταν δυνατή η πλήρης εξερεύνηση. Το 2024, οι επιστήμονες επέστρεψαν με προηγμένους 3D σαρωτές και επιβεβαίωσαν το μέγεθος της λίμνης .
Η λίμνη Neuron σχηματίστηκε μέσω γεωθερμικών διεργασιών. Το νερό της είναι πλούσιο σε υδρόθειο, ο οποίος, όταν εκτίθεται στον αέρα, οξειδώνεται σε θειικό οξύ. Αυτό το οξύ διαλύει τον ασβεστόλιθο, δημιουργώντας μαλακό γύψο και διαμορφώνοντας νέους υπόγειους χώρους .
Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των υπόγειων οικοσυστημάτων και των γεωλογικών διεργασιών που τα διαμορφώνουν. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες για να εξερευνήσουν τη βιολογία και τη γεωλογία της περιοχής.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι 10 πιο μολυσμένες περιοχές της Ελλάδας – Ποιες είναι οι πιο καθαρές

Η έκθεση της IQAir, μιας ελβετικής εταιρείας που παρακολουθεί την παγκόσμια ποιότητα του αέρα, εξέτασε συγκεκριμένα τα λεπτά σωματίδια, ή PM2.5, έναν από τους μικρότερους αλλά πιο επικίνδυνους ρύπους.
Τα PM2,5 προέρχονται από πηγές όπως είναι η καύση ορυκτών καυσίμων, οι καταιγίδες σκόνης και οι πυρκαγιές. Είναι τόσο μικροσκοπικό σωματίδιο- το 1/20 του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας- που μπορεί να ταξιδέψει πέρα από τις συνήθεις άμυνες του σώματός σας στους πνεύμονες ή στην κυκλοφορία του αίματος.
Τα σωματίδια προκαλούν ερεθισμό και φλεγμονή και έχουν συνδεθεί με αναπνευστικά προβλήματα και χρόνια νεφρική νόσο. Η έκθεση στα σωματίδια αυτά μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο και έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.
Οι 10 πιο μολυσμένες περιοχές στην Ελλάδα, για το 2024, είναι:
- Ιωάννινα (πόλη της Ηπείρου)
- Πλαγιάρι (κωμόπολη του Δήμου Θέρμης)
- Ελλήσποντος (δήμος του νομού Κοζάνης)
- Αλίαρτος (κωμόπολη του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων)
- Ελευσίνα (πόλη της Αττικής)
- Βασιλικά (κωμόπολη στον νομό Θεσσαλονίκης)
- Τρίλοφος (κωμόπολη της Κεντρικής Μακεδονίας)
- Ορεστιάδα (πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Έβρου)
- Θεσσαλονίκη (μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Μακεδονίας)
- Λυκόβρυση (δήμος στον Βόρειο Τομέα Αττικής)
Όσο για το ποιες είναι οι πιο καθαρές, από πλευράς αέρα, περιοχές στην Ελλάδα, ακολουθεί η λίστα:
- Νέα Ραιδεστός (κωμόπολη του δήμου Θέρμης)
- Δύο Χωριά (χωριό στην Τήνο)
- Βουλιαγμένη (προάστιο στα νότια της Αθήνας)
- Ρίο (παραθαλάσσιος οικισμός του δήμου Πατρέων)
- Άγιος Νικόλαος (Κρήτη)
- Σητεία (παραλιακή πόλη της ανατολικής Κρήτης)
- Άγιος Παύλος (περιοχή του δήμου Νεάπολης – Συκεών)
- Ηλιούπολη (νότιο προάστιο της Αθήνας)
- Χαϊδάρι (κοντά στο όρος Αιγάλεω, βόρεια του Πειραιά)
- Hράκλειο (Κρήτη)
Σχετικά με την Αττική, οι 10 περιοχές που είναι πιο μολυσμένες είναι:
- Ελευσίνα
- Λυκόβρυση
- Αχαρνές
- Χαλάνδρι
- Πετρούπολη
- Πεύκη
- Θρακομακεδόνες
- Αθήνα
- Άνω Λιόσια
- Πειραιάς
Από την άλλη, οι 10 πιο καθαρές περιοχές στην Αττική είναι:
- Βουλιαγμένη
- Ηλιούπολη
- Χαϊδάρι
- Παπάγου
- Βύρωνας
- Βριλήσσια
- Νίκαια
- Γλυφάδα
- Χολαργός
- Κερατσίνι
Πηγή:lifo.gr