Quantcast
Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ροδόπη | Μεγάλη αύξηση την τελευταία δεκαετία στις διανυκτερεύσεις τουριστών

Η μείωση των Ελλήνων τουριστών λόγω κρίσης όμως κρατάει χαμηλές τις πληρότητες ξενοδοχείων

Τη μεγαλύτερη αύξηση στον τουρισμό είχε η Περιφέρεια ΑΜΘ το διάστημα 2016-2018, ωστόσο ο τζίρος αυξήθηκε μόλις 12%: ποιες εθνικότητες μας επισκέπτονται και πόσα καταναλώνουν

Μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) φέρνει στο «φως» ο «Χ». Η έρευνα έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία πανελλαδικά, για την Περιφέρεια ΑΜΘ και συγκεκριμένα για το νομό Ροδόπης, που δείχνουν μεγάλη αύξηση του τουρισμού την περασμένη δεκαετία.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται κάτωθι αποτελούν συλλογή στοιχείων από την ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής στον τομέα του τουρισμού των 13 Περιφερειών της χώρας, αλλά και συγκεκριμένα των εκθέσεων που αφορούν στην Περιφέρεια ΑΜΘ με διαλογή στοιχείων ειδικά για το νομό Ροδόπης.

Αυξήθηκε ο τουρισμός πανελλαδικά
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκθέσεων, οι επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας την περίοδο 2016 – 2018 αυξήθηκαν κατά 23% (από 28,38 εκ. σε 34,83 εκ.). Αντίστοιχα, οι τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 23% (από 12,75 δις ευρώ το 2016 σε 15,65 δις ευρώ το 2018). Επίσης, η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στην Ελλάδα το 2018 διατηρήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2016, στα 449 ευρώ. Επιμέρους, η μέση δαπάνη κατέγραψε θετική μεταβολή σε 7 Περιφέρειες, ενώ  παρουσίασε μείωση σε 6 Περιφέρειες [δείτε αναλυτικά τους οικείους πίνακες].

Μπορεί να «ακουστεί» παράξενο, αλλά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η «πρωταθλήτρια» στην ποσοστιαία αύξηση τουριστών, σε σχέση με όλες τις ελληνικές Περιφέρειες, καθώς το διάστημα 2016-2018 οι επισκέψεις αυξήθηκαν κατά +42% (από 1,4 εκ. σε 1,9 εκ.). Οι τουριστικές ροές μπορεί να αυξήθηκε εκθετικά, ωστόσο η αύξηση του τζίρου το ίδιο διάστημα ήταν μικρή (+12%, από 288 εκατ. ευρώ σε 322 εκατ. ευρώ) κάτι που αποδίδεται στη μείωση της μέσης δαπάνης (-21% από 212 ευρώ σε 167 ευρώ).

ΑΜΘ: Πόσοι και από πού μας έρχονται οι τουρίστες;
Το 2018 το οποίο είναι το τελευταίο έτος αναφοράς της έρευνας, που αξιοποίησε και στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Περιφέρεια ΑΜΘ έγιναν 1.929.900 επισκέψεις τουριστών (5,5% των πανελλαδικών επισκέψεων). Συνολικά καταγράφηκαν 6.466.600 διανυκτερεύσεις (2,8% των πανελλαδικών διανυκτερεύσεων) και υπήρξαν 321.600.000 ευρώ εισπράξεις (2,1% των πανελλαδικών εισπράξεων).

Όπως μπορείτε να διαβάσετε στον οικείο πίνακα που εξασφάλισε ο «Χ», οι Βούλγαροι κατέφτασαν με αριθμό ρεκόρ το 2018 (σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2017), ενώ οι Τούρκοι αν και οι μισοί των Βουλγάρων άφησαν 30εκ ευρώ περισσότερα. Αναλυτικά, οι Βούλγαροι το 2018 ήταν 875.100, ακολούθησαν Τούρκοι (429.500), Ρουμάνοι (127.300), Γερμανοί (118.500). Ωστόσο οι Βούλγαροι –αν και περισσότεροι αριθμητικά- είναι αυτοί που ξοδεύουν τα λιγότερα χρήματα ανά επίσκεψη (66,4 ευρώ) και ανά διανυκτέρευση (30,6 ευρώ), ενώ κάνουν και τις πιο σύντομες εκδρομές λόγω γεωγραφικής εγγύτητας. Την πρωτιά στα συνολικά χρήματα που ξόδεψαν το 2018 έχουν οι Τούρκοι, οι καλύτεροι καλοπληρωτές ανά επίσκεψη είναι οι Γερμανοί (365,6 ευρώ), ενώ οι καλύτεροι καλοπληρωτές ανά διανυκτέρευση οι Τούρκοι (85,0 ευρώ). Άλλωστε οι Γερμανοί κάνουν κατά μέσο όρο τις μεγαλύτερες χρονικά διακοπές (6,6 ημέρες).

Ροδόπη: Μεγάλη αύξηση στις διανυκτερεύσεις αυτή τη δεκαετία – μικρή αύξηση πληρότητας στα ξενοδοχεία
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία από το 2010 έως το 2018, που αποτυπώνουν τις αφίξεις αλλοδαπών και τις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών στην Περιφέρεια ΑΜΘ και κάθε νομό ξεχωριστά [δείτε αναλυτικά τον οικείο πίνακα]. Συνολικά στην ΑΜΘ το 2010 είχαν διανυκτέρευση 573.530 αλλοδαποί και 907.266 ημεδαποί. Σχεδόν κάθε χρόνο έκτοτε ο αριθμός των αλλοδαπών τουριστών αυξήθηκε, ενώ ο αριθμός των ημεδαπών τουριστών μειώθηκε, για να φτάσουμε στο 2018 όπου 1.204.256 ξένοι τουρίστες διανυκτέρευσαν και 749.575 Έλληνες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό, που δείχνει αφενός τις «ψαλιδισμένες» διακοπές των Ελλήνων ελέω κρίσης, αλλά και την αύξηση των τουριστικών ροών. Συνολικά πάντως, η πληρότητα των ξενοδοχείων ανέβηκε από το 34,1% μόλις 36,2%, με την καμπύλη να έχει αυξητική πορεία μετά τη «βύθιση» του 2013.

Εξαιρετικής σημασίας είναι τα επιμέρους στοιχεία που αφορούν το νομό Ροδόπης, ο οποίος το 2010 είχε μόλις περί του 2% (!) των διανυκτερεύσεων αλλοδαπών. Το 2010 μόλις 10.398 διανυκτερεύσεις αλλοδαπών καταγράφηκαν και 136.189 διανυκτερεύσεις ημεδαπών, για να φτάσουμε στο 2018 όπου ναι μεν η Ροδόπη συνεχίζει να δέχεται τη μερίδα των διανυκτερεύσεων από Έλληνες (118.050) αλλά με μεγάλη αύξηση στις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών (56.189). Αντίστοιχα με το σύνολο της ΠΑΜΘ πάντως, η πληρότητα στα ξενοδοχεία παραμένει πεσμένη, από το 31% του 2010 στο 37,1% του 2018.

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω παρατίθενται με τον γνωστό αστερίσκο στην κατακλείδα: Η πόλη της Κομοτηνής έχει κερδίσει από τις τουριστικές ροές, ή απλώς οι διανυκτερεύσεις και οι καταναλώσεις γίνονται κυρίως σε άλλους νομούς και μόνο στο παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης; Σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής ο τζίρος που κάνουν να καταστήματα της Κομοτηνής από τους τουρίστες είναι σχεδόν αμελητέος, ενώ υπάρχουν καταστήματα που δεν έκαναν ούτε μία πώληση σε τουρίστα.

Πάντως, η δυναμική αύξηση του τουρισμού στην Περιφέρεια ΑΜΘ τη δεκαετία της κρίσης, δείχνει ότι – χωρίς να γίνουν μάλιστα πολλές οργανωμένες ενέργειες, αλλά κυρίως σπασμωδικές- το ατού της διασυνοριακότητας «σώζει» τον τουρισμό της ΠΑΜΘ κι έχει πολλές ακόμη δυνατότητες αυξητικής τάσης, εάν αναδειχθεί συλλογικά κι οργανωμένα.

xronos

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρισμός για Όλους 2024 | Πότε η κλήρωση και τα SMS σε δικαιούχους

Με υψηλό ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 8 Απριλίου, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του vouchers.gov.gr, όπως ανακοινώθηκε.

Το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανασίου Πετραλιά, από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Στόχος είναι η άμεση τόνωση του εσωτερικού τουρισμού και η ενίσχυση μεταξύ άλλων, των ορεινών περιοχών της χώρας, στην κατεύθυνση ισόρροπης διάχυσης των επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε σε 972.893. Από αυτές το 78,2% αφορά δικαιούχους που θα συμμετέχουν στην κλήρωση για επιδότηση 200 ευρώ, το 3% αφορούν περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία από 67% και άνω που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση για να λάβουν διπλάσιο ποσό δηλαδή 400€ ώστε να καλυφθεί η ανάγκη συνοδού ατόμου, και το 18,8% αφορά ευάλωτες ομάδες: έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία προστατευόμενα τέκνα και άνω, συνταξιούχους όλων των Ταμείων με οριστική απόφαση απονομής σύνταξης και πολίτες άγαμους ή σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση για να λάβουν άυλη ψηφιακή κάρτα αξίας 300€.

Δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος είναι ενήλικα φυσικά πρόσωπα που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και έχουν υποβάλει οριστική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το έτος 2022.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ

Όσοι δικαιούχοι επιλεγούν μετά από κλήρωση, θα μπορούν να εκδώσουν άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία. Η ημερομηνία διεξαγωγής της κλήρωσης και οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων αναμένονται εντός του β΄ δεκαπενθήμερου του Απριλίου και πριν από το Πάσχα. Επομένως, όσοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσαν κατά την αίτηση.

Η Υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην διεύρυνση του εσωτερικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με αναμενόμενο ευκρινές αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Επιπρόσθετα επεσήμανε το ισχυρό κοινωνικό πρόσημο του νέου προγράμματος με τη σημαντική στήριξη των δικαιούχων, την αύξηση του κριτηρίου για το εισόδημα, την ένταξη νέων κατηγοριών ειδικών κοινωνικών ομάδων.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αξιοποιούμε όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, για να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών πιο απλή και φιλική σε όλους τους τομείς. Με το Υπουργείο Τουρισμού έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία για την ομάλη υλοποίηση του προγράμματος “Τουρισμός για όλους”, ώστε οι πολίτες να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες εύκολα και άκοπα, χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υouth Pass 2024 | Ανοιξε σήμερα η πλατφόρμα – Εως τις 15 Μαΐου οι αιτήσεις

Ανοιξε σήμερα, Δευτέρα 1 Απριλίου, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το Youth Pass με στόχο την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ σε νέους οι οποίο έχουν συμπληρώσει  είτε το 18ο έτος,  είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους από 1.1.2023 έως και 31.12.2023, σύμφωνα με Κοινή Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 
Αρμόδιοι για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Youth Pass είναι οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 5420/14.09.2023).  

Η πίστωση της ενίσχυσης γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου. Σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση 1-2 εργάσιμων ημερών έως να λάβουν την ενίσχυση οι δικαιούχοι. Στη συνέχεια θα μπορούν να την αξιοποιήσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. 

Κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος, έως το τέλος του 2023, περίπου 140.000 νέοι έλαβαν ενισχύσεις που ανήλθαν συνολικά σχεδόν στο ποσό των 21 εκατομμύριών ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το Youth Pass αποτελεί ένα μόνιμο μέτρο ενίσχυσης των νέων. Στο πλαίσιο αυτό, η ειδική εφαρμογή θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων από την 1η Απριλίου έως και την 15η Μαΐου κάθε έτους. Η ενίσχυση για όλους τους δικαιούχους θα καταβάλλεται μια φορά ετησίως μέχρι την 31η  Μαΐου κάθε έτους. 

Δικαιούχοι του Youth Pass είναι:
•    φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος,
•    που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και
•    υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Τονίζεται πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.
Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου. Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

Διαδικασία πίστωσης
Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.
Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα), του πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, για την αγορά βιβλίων κ.ά.) και των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).

Η δράση του Youth Pass υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.) στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 µε τη χρηµατοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Η ανάπτυξη της πλατφόρμας πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη  Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Επισυνάπτεται το ΦΕΚ της ΚΥΑ, όπου περιλαμβάνονται οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων στις οποίες οι δικαιούχοι μπορούν να αξιοποιήσουν την οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν.

Για υποβολή της αίτησης και περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία: https://vouchers.gov.gr/youthpass

Πηγή: imerisia.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακός Νόμος | Προς δημοσίευση οι οριστικοί πίνακες για την Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων

Στη διαδικασία της εξέτασης των ενστάσεων βρίσκονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης όσον αφορά τον δεύτερο κύκλο του καθεστώτος «Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων» του νέου αναπτυξιακού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα θα δημοσιευτούν οι οριστικοί πίνακες.

Budget

Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για το έτος 2023 ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 75 εκατ. ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός

Το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε:

  • 1 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις
  • 500 χιλ. ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις
  • 250 χιλ. ευρώ για μικρές επιχειρήσεις
  • 100 χιλ. ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις
  • 50 χιλ. ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ)

Τα ποσοστά ενίσχυσης μπορούν να φτάσουν έως και το 75% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης.

Υπαγόμενα σχέδια:

  • ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων τουλάχιστον αστέρων,
  • εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών τουλάχιστον αστέρων, αφού παρέλθει πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας,
  • επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, για δύο τουλάχιστον έτη πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, με την προϋπόθεση ότι μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής αναβαθμίζονται σε κατηγορία 4 τουλάχιστον αστέρων,
  • ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping), που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών τουλάχιστον αστέρων,
  • ίδρυση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών τουλάχιστον αστέρων,
  • ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α΄ 155), που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων τουλάχιστον αστέρων,
  • ίδρυση ή εκσυγχρονισμό μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον σωρευτικά: Φέρουν διακριτικό τίτλο «ξενώνας φιλοξενίας».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en