Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ροδόπη | 50.000 στρεμμάτων έχουν ήδη ψεκαστεί από αέρος για την καταπολέμηση του Ιόυ Δυτικού Νείλου

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υλοποιεί ένα ενιαίο έργο καταπολέμησης κουνουπιών και στις πέντε περιφερειακές ενότητες και αυτό το καλοκαίρι. Το έργο βασίζεται στην μέθοδο της προνυμφοκτονίας και περιλαμβάνει δειγματοληψίες και ψεκασμούς (από γη και αέρα) εκεί όπου πρέπει.

«Επιθέσεις» από γη και αέρα

«Επιθέσεις» από γη και αέρα γίνονται αυτό το διάστημα στην Π.Ε. Ροδόπης κατά των κουνουπιών. Το πρόγραμμα υπαίθριας και εναέριας καταπολέμησης των κουνουπιών είναι σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές Μαΐου. Μέχρι στιγμής, ο καιρός φέτος είναι καλύτερος από τον αντίστοιχο πέρσι, αλλά οι πρόσφατες βροχοπτώσεις αναμένεται να «διευκολύνουν» την εμφάνιση κουνουπιών.

Κάθε εβδομάδα ανακοινώνεται το πρόγραμμα επιγείων παρεμβάσεων, σε πόλη και οικισμούς. Στα μέρη που επιλέγονται επεμβαίνουν τα συνεργεία.

Όσον αφορά στους αεροψεκασμούς και αυτοί ξεκίνησαν από αρχές Μαΐου. Συγκεκριμένα, στην Π.Ε. Ροδόπης έχουν γίνει ένας αεροψεκασμός στις 1/5 (14.000 στρέμματα), ένας στις 17/5 (16.000 στρέμματα), ένας στις 31/5 (10.000 στρέμματα) κι ένας στις 7/6 (10.000 στρέμματα). Αναμένονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα επαναλαμβανόμενοι αεροψεκασμοί. Σημεία «κλειδιά» θεωρούνται οι λίμνες Βιστωνίδα, Ισμαρίδα, οι παράκτιες περιοχές Φαναρίου, Ιμέρου, καθώς και πολλές άλλες περιοχές.

Κουνούπια, κουνούπια τίγρης και ιός Δυτικού Νείλου

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει ότι η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι νόσημα που μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιών. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα των κοινών κουνουπιών που συναντώνται σε πόλεις και χωριά και αναπαράγονται σε ανθρωπογενείς εστίες (βόθροι, φρεάτια όμβριων υδάτων, αποχετευτικό σύστημα). Είναι τα κουνούπια που μας επιτίθενται μέσα στα σπίτια μας, καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.

Θυμίζουμε ότι πέρσι ο ιός του Δυτικού Νείλου «κρυβόταν» πίσω από πολλούς θανάτους ανά την Ελλάδα και, μάλιστα, ένας θάνατος ηλικιωμένης στον οικισμό Κοσμίου Δήμου Κομοτηνής αποδόθηκε στον ιό.

Όσον αφορά στο κουνούπι τίγρης, το ασιατικό κουνούπι τίγρης είναι ξενικό είδος, το οποίο από το 2004 και μετά εγκαθίσταται προοδευτικά σε όλη την Ελλάδα (κυρίως σε αστικό περιβάλλον). Είναι είδος υψηλής υγειονομικής σημασίας, δεδομένου ότι είναι εν δυνάμει φορέας πολλών αρμποϊών, επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία. Αναπαράγεται σε μικρές υδατοσυλλογές που δύσκολα εντοπίζονται. Δραστηριοποιείται και κατά την διάρκεια της ημέρας. Είναι εξαιρετικά ανθρωπόφιλο, προκαλώντας σημαντική όχληση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» κουνούπια τίγρης έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες και στο νομό Ροδόπης.

Εχθρός ή σύμμαχος ο κάτοικος στο κουνούπι

Το πρόγραμμα της ΠΑΜ-Θ καθ’ αυτό δεν μπορεί να πατάξει πλήρως το φαινόμενο, καθώς υπάρχει πίσω του και ο ανθρωπογενής παράγοντας. Γι’ αυτό και οι υπηρεσίες χρειάζονται τον κόσμο σύμμαχο στην προσπάθεια.

Ο «Χ» σάς παρουσιάζει τις πιο βασικές συμβουλές, που καλούμαστε όλοι να τηρήσουμε.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι; Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), με χρήση κουνουπιέρας, εντομοκτόνων στον αέρα, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος, κούρεμα γρασιδιού, πότισμα κατά τις πρωινές ώρες, απομάκρυνση του στάσιμου νερού Ατομικά μέτρα προστασίας: Εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα, κατάλληλα ενδύματα κλπ.

Μήπως εκτρέφεις κουνούπια στην αυλή σου; Φύλαξε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιείς, ανανέωση και καθάριζε τακτικά το νερό στις ποτίστρες ζώων, απομάκρυνε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες, κάλυψε ή απομάκρυνε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό, καθάρισε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής, κάλυψε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων, επιδιόρθωσε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.

xronos.gr

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα | Απομακρύνθηκε η στάση στα Ποταμούδια, παραμένει το πρόβλημα στη Σερδάρογλου

Δημοσιεύτηκε

στις

Η γκρεμισμένη στάση λεωφορείου στα Ποταμούδια στην πόλη της Καβάλας, στο ύψος των ΚΑΠΗ  τελικά απομακρύνθηκε, όμως στην ουσία αποτελεί την αιχμή ενός μεγαλύτερου προβλήματος, το οποίο απασχολεί τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους της περιοχής εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Ο λόγος για την οδό Σερδάρογλου, η οποία έχει στενέψει στο σημείο από το 11ο Δημοτικό Σχολείο μέχρι και τα ΚΑΠΗ, λόγω της ειδικής σήμανσης η οποία τοποθετήθηκε για να κρατάει μακριά τους πεζούς -και δη τα παιδιά- από το τοιχίο ενός διατηρητέου κτιρίου, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες, όμως της περιοχής υποστηρίζουν η σήμανση προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα δυνητικά λύνει, καθώς δεν προστατεύει τους πεζούς από μια πιθανή πτώση του τοιχίου, ενώ στενεύει έναν πολυσύχναστο δρόμο από τον οποίο περνάνε καθημερινά εκατοντάδες αυτοκίνητα, βαριά οχήματα και λεωφορεία.

Παραλίγο σοβαρό ατύχημα με λεωφορείο με μικρά παιδιά

Σύμφωνα με περιοίκους, η στάση του λεωφορείου δεν έπεσε από… μόνη της. Τουριστικό λεωφορείο το οποίο μετέφερε μικρά παιδιά και ανέβαινε την οδό Τσολάκη έστριψε στη Σερδάρογλου, με τον οδηγό να στρίβει απότομα δεξιά για να αποφύγει ένα αυτοκίνητο το οποίο έρχονταν από την αντίθετη κατεύθυνση και βγήκε στο άλλο ρεύμα, λόγω του στενέματος του δρόμου στο σημείο της σήμανσης. Το αποτέλεσμα ήταν το λεωφορείο να πέσει πάνω στη στάση, η σκεπή της οποίας έσπασε τα τζάμια του οχήματος, χωρίς -ευτυχώς- να τραυματιστεί κάποιο παιδί, ωστόσο τόσο ο οδηγός όσο και τα παιδιά τρόμαξαν από το περιστατικό.

Κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ατύχημα στον εν λόγω δρόμο, ενώ τα κυκλοφοριακά «εμφράγματα» είναι ακόμη πιο συχνά και ζητούν να δοθεί άμεση λύση με τη σήμανση στο συγκεκριμένο σημείο, ήτοι την απομάκρυνσή της και την τοποθέτηση μεγάλων λαμαρινών, μια πρακτική η οποία -όπως λένε- εφαρμόζεται κατά κόρον σε τέτοιες περιπτώσεις ετοιμόρροπων τοιχίων πάνω σε δρόμους.

πηγη:kavalapost

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το δελτίο τύπου της Εταιρίας για το εργατικό δυστύχημα στην Καβάλα

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε δελτίο τύπου προχώρησε η εταιρία που συνέβη το εργατικό δυστύχημα στα Αμισιανά Καβάλας.

Η εταιρία ΒΙΚΡΕ Α.Ε. δηλώνει την βαθιά της λύπη για την απώλεια ζωής εργαζόμενου σε εργολαβική εταιρία, η οποία είχε αναλάβει βιομηχανικές εργασίες στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στα Αμισιανά Καβάλας.

Το ατύχημα συνέβη σήμερα, Τρίτη 10/12/19 περί ώρα 10:00 π.μ.. Το προσωπικό της εταιρίας ΒΙΚΡΕ που εργαζόταν εκείνη την στιγμή έδρασε τάχιστα, καλώντας ασθενοφόρο και ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον υπεύθυνο της εργολαβικής εταιρίας.

Η Διοίκηση και το προσωπικό της εταιρίας εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του αποθανόντος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΙΚΡΕ Α.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΕΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νεκρός 50χρονος εργαζόμενος στα Αμισιανά Καβάλας

Δημοσιεύτηκε

στις

Νεκρός μετά από πτώση γερανού στα Αμισιανά Καβάλας εκεί όπου εργαζόταν εντοπίστηκε ένας εργαζόμενος σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΑΒ ο θανατος του εργαζόμενου από την πτώση ηταν ακαριαιος.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ήταν γύρω στα 50 ετων.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στις εκπομπές και στα δελτία ειδήσεων του ENA Channel.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η απονομή του βραβείου σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ για την υπέροχη ενέργειά τους με τις Μυρτώ και Τόνια

Δημοσιεύτηκε

στις

Στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ κατέληξε από κοινού το βραβείο «ευ αγωνίζεσθαι» στα ετήσια βραβεία του ΠΣΑΤ για τους κορυφαίους αθλητές της χρονιάς.

Οι δύο ομάδες βραβεύτηκαν για την υπέροχη ενέργεια τους να προσκαλέσουν στο μεταξύ τους ντέρμπι (8η αγωνιστική) στο «Γ. Καραϊσκάκης» τη φίλαθλο των «ερυθρολεύκων», Τόνια και τη φίλη της «Ένωσης», Μυρτώ, οι οποίες μάλιστα βρέθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, όπου πραγματοποιήθηκε η Γιορτή των Κορυφαίων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου.

Το βραβείο παρέλαβαν μαζί οι διευθυντές επικοινωνίας των δύο ΠΑΕ, Νίκος Γαβαλάς και Ανδρέας Δημάτος.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ανδρέας Δημάτος μετά τη σχετική βράβευση ανέφερε: «Δεν ανήκει στην ΠΑΕ Ολυμπιακός ούτε στην ΠΑΕ ΑΕΚ. Ανήκει σ’ αυτές τις κοπέλες και στον αγώνα που δίνουν, γιατί αποτελούν έμπνευση. Οφείλω ένα ευχαριστώ στο Νίκο Γαβαλά γιατί δική του ήταν η ιδέα.

Βραβευόμαστε για το αυτονόητο. Ζούμε σε ένα χώρο και εκπροσωπούμε ένα χώρο ιδιαίτερα πολεμικό και υψηλού ανταγωνισμού. Όσοι κάνουμε αυτή τη δουλειά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ήμασταν και παραμένουμε δημοσιογράφοι».

Από την μεριά του ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Γαβαλάς επισήμανε: «Είμαι μεγάλη η τιμή για εμάς. Θέλω να ευχαριστήσω τον Ανδρέα Δημάτο, διότι χωρίς το δικό του ενδιαφέρον δεν θα ολοκληρωνόταν αυτή η ενέργεια. Όταν έσβησαν τα φώτα στο γήπεδο, είδα την Μυρτώ η οποία ήταν γεμάτη συναισθήματα χαράς.

Επίσης, η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν συναισθηματικά φορτισμένη. Το γεγονός πως η Τόνια και η Μυρτώ είδαν δίπλα-δίπλα το ντέρμπι είναι ένα μήνυμα προς όλους. Πρέπει να αναδείξουμε όλα όσα μας ενώνουν».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

REVOIL

teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ