ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ρήγας (EnEarth): Η αποθήκευση CO2 στον Πρίνο, καθοριστική για το μέλλον της βιομηχανίας στην Ελλάδα
Απαραίτητες, η συνεργασία όλης της αλυσίδας και η αποφυγή καθυστερήσεων
Την σημασία που το project της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο έχει για τη συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας στην Ελλάδα καθώς και την ανάγκη να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι προκειμένου αυτό να προχωρήσει απρόσκοπτα και χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις τόνισε ο κ. Νικόλας Ρήγας, Head of Carbon Storage στην EnEarth, θυγατρική του ομίλου Energean,στο πλαίσιο δύο σημαντικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ρήγας επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι η ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στη βάση του Net Zero Industry Act που έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αυξανόμενα κόστη δικαιωμάτων εκπομπών CO2 έχουν καταστήσει μονόδρομο την δέσμευση και την αποθήκευση CO2 για τη βιομηχανία που δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει χωρίς εκπομπές (hard-to-abate industry). Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μεσόγειο έχουν δρομολογηθεί ήδη δύο projects αποθήκευσης CO2, στον Πρίνο και στη Ραβέννα στην Ιταλία με συνολική δυναμικότητα, όμως, που καλύπτει λιγότερο από το 10% των εκπομπών από τις βιομηχανίες των δύο χωρών που φθάνουν τις 75 εκατ. τόνους συνολικά.
«Και μόνο αυτό το στοιχείο δείχνει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να προχωρήσουν τα projects, κάτι για το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο να συνεργαστούν μεθοδικά όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας: η πολιτεία, χαράσσοντας τις απαραίτητες πολιτικές για την επιτάχυνση και την υποστήριξη αυτών των επενδύσεων, οι ρυθμιστικοί και αδειοδοτικοί φορείς, η βιομηχανία, η οποία καλείται να προβεί σε σημαντικότατες επενδύσεις για την δέσμευση των εκπομπών, η ίδια η βιομηχανία ή αλλοι φορείς για την υγροποίηση τους, οι μεταφορείς και, βέβαια, οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων αποθήκευσης. Αν ένας από τους κρίκους αυτούς δεν είναι συντονισμένος, τα projects δεν θα υλοποιηθούν και η βιομηχανική δραστηριότητα θα βρεθεί κάποια στιγμή μπροστά σε τεράστια κόστη, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της κατάρρευσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει αποτελεσματική και με βάση τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα διαχείριση από την δημόσια διοίκηση, καθώς και συνεχής συνεργασία με τους διαχειριστές (Operators), με στόχο τα projects να μην κινδυνεύσουν από την γραφειοκρατία. «Η EnEarth κατέθεσε τον Ιούνιο στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) την αίτηση για την απόκτηση άδειας αποθήκευσης για το project του Πρίνου, ενώ στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου κατέθεσε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, και αναμένει τον έλεγχο της πληρότητας του σχετικού φακέλου» ανέφερε ο επικεφαλής του Τομέα Αποθήκευσης CO2 της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι οι επισημάνσεις αυτές διατυπώθηκαν από τον κ. Νικόλα Ρήγα στο πλαίσιο του συνεδρίου «14 th Annual Capital Link Operational Excellence in Shipping Forum» που διοργανώθηκε από το Capital Link Forum, καθώς και κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας «The Capacity Building Workshop» που συνδιοργανώθηκε από το Global CCS Institute, την ΕΔΕΥΕΠ και την EBN, την υπό κρατικό έλεγχο ενεργειακή εταιρεία της Ολλανδίας που επενδύει στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων, της ενεργειακής μετάβασης και της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέο ρεκόρ παραγωγής για την Energean τον Ιούνιο -Σημαντική ενίσχυση μεγεθών στο πρώτο εξάμηνο του έτους
Νέο ρεκόρ στην παραγωγή πέτυχε η Energean plc (LSE: ENOG TASE: אנאג) τον Ιούνιο, φθάνοντας τις 177 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα, εκ των οποίων το 84% ήταν σε φυσικό αέριο.
Όπως γνωστοποίησε η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, η εξέλιξη αντανακλά κυρίως τη σημαντική αύξηση της ζήτησης σε φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια του θέρους στο Ισραήλ.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι 140 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (86% σε φυσικό αέριο) προέρχονται από τα assets τα οποία θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της Energean και μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης συμφωνίας με την Carlyle.
Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο, η ημερήσια παραγωγή διαμορφώθηκε στις 146 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (82% σε φυσικό αέριο), αυξημένη κατά 38% σε ετήσια βάση. Στα assets που θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της Energean, η παραγωγή ήταν 106 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (84% σε φυσικό αέριο), αυξημένη κατά 47% σε ετήσια βάση.
Οι βασικότερες εξελίξεις
Στις βασικότερες εξελίξεις στην πορεία της Energean στο πρώτο εξάμηνο του έτους περιλαμβάνονται:
-Η στρατηγική συμφωνία πώλησης στην Carlyle των assets σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και η οποία θα διασφαλίσει στην εταιρεία επαρκή ρευστότητα για την αποπληρωμή Εταιρικού Ομολόγου ύψους 450 εκατ. ευρώ καθώς και τη διανομή έκτακτου μερίσματος στους μετόχους.
-Η έναρξη παραγωγης από τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου Karish North στο Ισραήλ και Cassiopea στην Ιταλία (Operator η ΕΝΙ), ενώ τον Αύγουστο ξεκίνησε και η παραγωγή φυσικού αερίου από το υπεράκτιο κοίτασμα Location B στην Αίγυπτο.
-Η επίτευξη εσόδων 867 εκατ. δολαρίων (+47% σε ετήσια βάση) εκ των οποίων τα 643 εκατ. προέρχονται από τα assets που θα διατηρηθούν στο χαρτοφυλάκιο της Energean. Επίσης, η επίτευξη προσαρμοσμένουν κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) 568 εκατ.δολαρίων (+65% σε ετήσια βάση) εκ των οποίων 436 εκατ. από τα assets που θα παραμείνουν στην εταιρεία. Επιπλέον, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 89 εκατ. δολάρια (+27% σε ετήσια βάση), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η καθαρή κερδοφορία από τα assets που θα παραμέινουν στην Energean ανήλθε στα 116 εκατ. δολάρια.
-Η διανομή μερίσματος 0,30 δολ. ανά μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.Συμπεριλαμβανομένης αυτής της διανομής, στους μετόχους της εταιρείας θα έχουν διανεμηθεί συνολικά 486 εκατ. δολάρια, με την Energean να διατηρεί τη δέσμευσή της για διανομή μερισμάτων συνολικής αξίας 1 δισεκ. δολαρίων ως το τέλος του 2025.
-Η περαιτέρω μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της εταιρείας, με τις εκπομπές (Scope 1 και Scope 2) να υποχωρούν κατά 20% σε ετήσια βάση, στα 8,5 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου (kgCO2e/boe). Στα assets που θα παραμείνουν στην εταιρεία, η μείωση των εκπομπών είναι ακόμη μεγαλύτερη, στα 6,2 kgCO2e/boe.
-Η λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για την ανάπτυξη του υπεράκτιου κοιτάσματος Katlan στο Ισραήλ, η έναρξη παραγωγής από το οποίο τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2027 και είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και για εξαγωγές.
-Η κατάθεση αίτησης για την άδεια αποθήκευσης για το project αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο, η λήψη της οποίας αναμένεται εντός των επομένων μηνών. Επίσης προχωρούν οι διαδικασίες μηχανολογικού σχεδιασμού και οι απαιτούμενες γεωλογικές και τεχνικές μελέτες που έχουν ως στόχο την αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του Πρίνου από τα 1 εκατ. τόνους CO2 στην πρώτη φάση, σε 3 εκατ. τόνους CO2 στην δεύτερη φάσου του έργου.
-Η έναρξη και συνέχιση της επιβεβαιωτικής γεώτρησης Anchois-3 στο Μαρόκο στον Ατλαντικό Ωκεανό, με τις πρώτες ενδείξεις να παραπέμπουν σε ποσότητες φυσικού αερίου χαμηλότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Μαθιός Ρήγας: Σημαντική πρόοδος σε όλες τις στρατηγικές μας προτεραιότητες
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ο κ. Μαθιός Ρήγας, Δ/νων Σύμβουλος του ομίλου Energean plc δήλωσε τα εξής:
«Είμαστε ευχαριστημένοι που γνωστοποιούμε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία της Energean, με διψήφια ποσοστιαία αύξηση στην παραγωγή, στα έσοδα και την κερδοφορία. Στο Ισραήλ επιτύχαμε ρεκόρ παραγωγής, λόγω της καλοκαιρινής ζήτησης και της εξαιρετικής απόδοσης του FPSO “Energean Power”. Η λειτουργία μας παρέμεινε ανθεκτική στις γεωπολιτικές εξελίξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ δεν επηρεάστηκε η παραγωγή μας.
Οι ισχυρές επιχειρησιακές και οικονομικές μας επιδόσεις υποστηρίζουν τη διανομή μερίσματος για το δεύτερο τρίμηνο, με συνέπεια στη γενικότερη μερισματική μας πολιτική. Όπως έχουμε ήδη γνωστοποιήσει, η μερισματική πολιτική θα επανακαθορισθεί μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Carlyle.
Πραγματοποιήσαμε, επίσης, σημαντική πρόοδο σε όλες τις στρατηγικές μας προτεραιότητες: προχώρησαν τα projects μας που εστιάζουν στο φυσικό αέριο, με τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για το κοίτασμα Katlan και την έναρξη παραγωγής στα κοιτάσματα Cassiopea και Location B, ενώ είναι σε εξέλιξη οι δραστηριότητές μας στον τομέα της απανθρακοποίησης με
επίκεντρο την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο της Καβάλας, για την οποία αναμένουμε να λάβουμε άδεια αποθήκευσης για 1 εκατ. τόνους ετησίως μέσα στους επόμενους μήνες. Όλα αυτά είναι μόνο η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της Energean.
O συνδυασμός της επιχειρησιακής αρτιότητας και της επίτευξης σημαντικών συμφωνιών είναι τα θεμέλια για να συνεχίσει η νέα Energean να πραγματοποιεί τις δεσμεύσεις προς τους μετόχους της. Συνεχίζουμε να είμαστε δεσμευμένοι στην επιστροφή αξίας προς εκείνους, στην κεφαλαιακή πειθαρχία και στην υπεύθυνη παραγωγής ενέργειας με τις εντυπωσιακές αξιολογήσεις που επιτυγχάνουμε με βάση τα κριτήρια για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση».
Οι εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους
Για το σύνολο του 2024, η Energean εκτιμά ότι η παραγωγή του ομίλου θα διαμορφωθεί μεταξύ των 155 και 165 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα, εκ των οποίων οι 115-125 χιλιάδες θα προέρχονται από τα assets που θα διατηρηθούν στο χαρτοφυλάκιο. Οι κεφαλαιακές δαπάνες στην ανάπτυξη και την παραγωγή εκτιμώνται σε 600 – 700 εκατ. δολάρια, αυξημένες κυρίως λόγω του project ανάπτυξης του κοιτάσματος Katlan στο Ισραήλ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Δρομολογούνται οι μελέτες για την αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο
Συνάντηση στελεχών της Energean, της EnEarth και της Halliburton στην Αθήνα
Η επιβεβαίωση της δυνατότητας να αποθηκεύσει ο Πρίνος μεγαλύτερες ποσότητες από το 1 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως που προβλέπονται στην πρώτη Φάση της ανάπτυξης του έργου ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση στελεχών της Energean, της θυγατρικής της EnEarth καθώς και της Halliburton, μιας από τις μεγαλύτερες τον κόσμο εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών και προϊόντων προς τις βιομηχανίες του ενεργειακού τομέα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και στη διάρκεια αυτής συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες μελέτες που θα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις για το ότι σε πλήρη ανάπτυξη το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει ποσότητες της τάξης των 3 εκατ. τόνων CO2 ετησίως. Έως τώρα, έχει επιβεβαιωθεί η αποθηκευτική δυναμικότητα του 1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως, με το ενδιαφέρον της εγχώριας βιομηχανίας καθώς και βιομηχανικών μονάδων από γειτονικές χώρες για την αποθήκευση να είναι έντονο. Ήδη, έχουν υπογραφεί 10 μη δεσμευτικές συμφωνίες (MoUs) με ενδιαφερόμενες βιομηχανίες (emitters).
Σημειώνεται ότι η Halliburton γνωρίζει άριστα τα κοιτάσματα του Πρίνου καθώς έχει δραστηριοποιηθεί σε αυτά από τα πρώτα χρόνια της παραγωγικής δραστηριότητας. Επιπλέον, η αμερικανική εταιρεία εκπόνησε την μελέτη αξιολόγησης του δυναμικού αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Λεκάνη του Πρίνου, η οποία απετέλεσε την πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση υπεδάφους για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα ανάμεσα σε διαχειριστή κοιτασμάτων και σε εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Ακόμη, η Halliburton υποστήριξε την EnEarth στην αίτηση αποθήκευσης διοξιδίου του άνθρακα έως 1 MTPA η οποία υποβλήθηκε στην ΕΔΕΥΕΠ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της EnEarth ως προς το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.
Το project της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ταμιευτήρας του Πρίνου θεωρείται ως ιδανικός για αυτήν την διαδικασία λόγω της δομής και του βάθους του, ενώ από τη λειτουργία του project θα προκύψουν μια σειρά από σημαντικά οφέλη, όπως:
-Η αποθήκευση, αντί για την εκπομπή CO2, από επιχειρήσεις της χώρας και της ΝΑ. Ευρώπης με προφανές περιβαλλοντικό όφελος αλλά και με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς η απουσία της δυνατότητας αποθήκευσης συνεπάγεται σημαντική αύξηση του κόστους συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών CO2, ιδίως από το 2027 και μετά.
-Η διασφάλιση της δραστηριότητας στον Κόλπο της Καβάλας για τα επόμενα 25 έτη.
-Η δημιουργία τεχνογνωσίας και θέσεων εργασίας με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης και την ελληνική οικονομία γενικότερα.
-Η ενίσχυση των προοπτικών απασχόλησης και σπουδών για την νεολαία της περιοχής στον τόπο της.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η Energean προχωρεί στην ανάπτυξη και του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan στο Ισραήλ
Δυναμικότητα 35 δισεκ. κυβικά μέτρα με προοπτική και για εξαγωγές – Αναγνωρίστηκε και η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Drakon
Στην ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan στην θάλασσα του Ισραήλ προχωρεί η Energean plc (LSE: ENOG, TASE: אנאג), η οποία γνωστοποίησε το πρωί της Τρίτης 23 Ιουλίου στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ ότι έλαβε την Τελική Επενδυτική Απόφαση (Final Investment Decision -FID) για το project.
Το κοίτασμα Katlan, που είχε ανακαλυφθεί από την Energean στην γεωτρητική καμπάνια του 2022 ως «Περιοχή Ολύμπου» σε βάθος νερού περί τα 1.800 μέτρα, πρόκειται να αναπτυχθεί σε φάσεις με υποθαλάσσια σύνδεση με το FPSO “Energean Power”, μέσω του οποίου ήδη παράγουν τα κοιτάσματα Karish (από τον Οκτώβριο του 2022) και Karish North (από τον Φεβρουάριο του 2024).
Η ανάπτυξη θα επεκτείνει την παραγωγή από το FPSO με ποσότητες φυσικού αερίου, οι οποίες δεν υπόκεινται σε εξαγωγικούς περιορισμούς ή στην καταβολή δικαιωμάτων. Με την παραγωγή από το Katlan θα υποστηριχθούν οι υφιστάμενες πωλήσεις φυσικού αερίου της εταιρείας και θα υπάρξει στόχευση για εξαγωγές σε διεθνείς αγορές, με την προϋπόθεση να χορηγηθούν όλες οι απαραίτητες άδειες από την ισραηλινή κυβέρνηση. H έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2027.
Ο κ. Μαθιός Ρήγας, CEO του ομίλου Energean, σχολίασε σχετικά:
«H απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Katlan σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο για την πορεία ανάπτυξης της Energean και δεν προξενεί έκπληξη σε όσους γνωρίζουν το επιτυχημένο ιστορικό μας και την δέσμευσή μας στην αποτελεσματική ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Αναπτύσσοντας το κοίτασμα Katlan, θα ξεκλειδώσουμε επιπλέον αξία στο ισραηλινό υπέδαφος, η οποία θα συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια και την βιώσιμη ανάπτυξη τόσο στο Ισραήλ όσο και στην ευρύτερη περιοχή».
Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Katlan θα υλοποιηθεί από την Technip FMC και προβλέπει τη δημιουργία συστήματος τεσσάρων γεωτρήσεων σε μία μεγάλη παραγωγική γραμμή με αγωγούς περίπου 30 χιλιομέτρων. Η επένδυση είναι της τάξης των 1,2 δισεκ. δολαρίων και σε αυτήν περιλαμβάνονται:
1) Η προαναφερθείσα υποθαλάσσια υποδομή.
2) Η απαιτούμενη αναβάθμιση των μηχανισμών του FPSO.
3) Η πραγματοποίηση των δύο πρώτων παραγωγικών γεωτρήσεων στις δομές «Αθηνά» και «Ζευς» που περιέχουν 170 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα, μεταξύ των οποίων 26 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η 1η Φάση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Katlan περιλαμβάνει και τις δομές «Ήρα» και «Απόλλων» (μαζί με «Αθηνά» και «Ζεύς» περιέχουν συνολικά 229 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα 2P αποθέματα, μεταξύ των οποίων και 35 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου) και εγκρίθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2023.
Η ευρύτερη περιοχή του κοιτάσματος Katlan περιέχει εππλέον 223 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (μεταξύ των οποίων και 34 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου), τους οποίους η Energean θεωρεί ως απομειωμένου ρίκου (de-risked).
H ανάπτυξή τους θα πραγματοποιηθεί σε επόμενες φάσεις και θα απαιτήσει την εγκατάσταση ενός μικρότερου αγωγού που θα συνδεθεί με τον αγωγό της 1ης φάσης, με περαιτέρω αξιοποίηση της αναβάθμισης του “Energean Power” και της επένδυσης της 1ης φάσης.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ χορήγησε στην Energean 30ετή άδεια για το κοίτασμα Katlan, με δυνατότητα παράτασης για 20 ακόμη έτη.
Επίσης, το Υπουργείο επιβεβαίωσε και την ανακάλυψη «Ερμής» στην οποία προχώρησε η Energean στη γεωτρητική καμπάνια του 2022, Πλέον, το δυναμικότητας 3 -5 δισεκ. κυβικών μέτρων κοίτασμα φέρει το όνομα “Drakon”, ευρισκόμενο στο Block 31 της θάλασσας του Ισραήλ.