Quantcast
Connect with us

AUTOMOTO

Ρεκόρ πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων – Ποιες μάρκες επέλεξαν οι Έλληνες;

Άνοδο ρεκόρ κατέγραψαν οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον δεύτερο μήνα του έτους ενώ κάποιοι τυχεροί παρέλαβαν τις καινούργιες Porsche, Bentley, Lamborghini και Maserati που είχαν παραγγείλει

Ανατροπή της κακής εικόνας που σημείωσε η ελληνική αγορά αυτοκινήτου τον Ιανουάριο διαπιστώθηκε τον δεύτερο μήνα του 2022 κατά τον οποίο οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Ειδικότερα τον Φεβρουάριο του 2022 παρά τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στις παραδόσεις των καινούριων αυτοκινήτων σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr οι πωλήσεις νέων ΙΧ ανήλθαν σε 8.570 μονάδες έναντι 6.689 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2021 με αποτέλεσμα η αγορά να καταγράφει άνοδο 27,9%.

Σε σύνολο 8.570 αυτοκινήτων ποσοστό 50,5% αφορούσε σε εταιρικές πωλήσεις και το υπόλοιπο 49,5% σε πωλήσεις λιανικής. Δηλαδή τον Φεβρουάριο οι εταιρικές πωλήσεις  αποτέλεσαν την «ατμομηχανή» της αγοράς εξαιτίας βέβαια και της έλευσης της άνοιξης όπου οι εταιρείες ενοικιάσεων ετοιμάζονται να λειτουργήσουν και έχουν ήδη πραγματοποιήσει χιλιάδες παραγγελίες νέων ΙΧ.

Πάντως εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως τον Φεβρουάριο πουλήθηκαν 18 καινούριες Porsche1 Bentley, 1 Lamborghini και 1 Maserati.

Σε επίπεδο έτους οι πωλήσεις καταγράφουν πτώση 2,15% καθώς στο πρώτο δίμηνο του 2022 διατέθηκαν 14.143 νέα ΙΧ έναντι 14.455 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Πάντως η άνοδος που σημείωσαν οι πωλήσεις των καινούριων αυτοκινήτων τον Φεβρουάριο για πολλά στελέχη της αγοράς οφείλεται στην παράδοση αρκετών παραγγελιών που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από πολλούς μήνες οπότε και η ξεκάθαρη εικόνα της αγοράς αναμένεται τους προσεχείς μήνες όπου θα έχει ομαλοποιηθεί και το θέμα της έλλειψης των ημιαγωγών στα εργοστάσια παραγωγής.

Τώρα ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για όλα τα στελέχη της αγοράς ωστόσο δεν κρύβουν τον τρόμο τους για περαιτέρω εκτόξευση των τιμών ενέργειας και καυσίμων που θα τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών και κατ΄ επέκταση θα πλήξει και την ελληνική αγορά αυτοκινήτου.

Πρωτιά για την Toyota

Στην πρώτη θέση του πίνακα των πωλήσεων τον Φεβρουάριο βρέθηκε η Toyota με 1.323 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 41,95% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Παράλληλα η Toyota αποτέλεσε τη μοναδική μάρκα η οποία έσπασε το φράγμα των 1.300 οχημάτων τον Φεβρουάριο.

Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Hyundai με 802 μονάδες σημειώνοντας άνοδο-ρεκόρ 134%.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Opel με 639 αυτοκίνητα καταγράφοντας άνοδο 15,4%.

Στη συνέχεια ακολουθούν η VW με 567 αυτοκίνητα και ποσοστό ανόδου 15,4%, η Peugeot με 546 (-35%), η Ford με 452 (55,8%), η BMW με 441 (47,9%), η Citroen με 427 (29,7%), η Kia με 415 (83,6%) και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Suzuki με 304 αυτοκίνητα και ποσοστό ανόδου 1%.

Σε επίπεδο έτους η Toyota βρίσκεται στην πρώτη θέση με 2.314 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 5,1% και ακολουθούν η Hyundai με 1.346 (51,5%), η Opel με 1.176 (13,5%), η Peugeot 874 (-49%), η VW με 849 (-8,1%), η Citroen 698 (-7,3%), η BMW 656 (0,56%), η Kia με 563 (8,47%), η Dacia με 546 (143%) και η Ford με 515 (-14,5%).

newsauto.gr

 

Click to comment

Απάντηση

AUTOMOTO

ΥΠΟΙΚ: Ερχονται 5 νομοσχέδια με ανατροπές | Ηλεκτρονικός κλοιός για ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα μπαράζ νομοσχεδίων που θα φέρουν σημαντικές ανατροπές σε διάφορους τομείς, όπως τα αυτοκίνητα, τα τέλη κυκλοφορίας, τις ΔΕΚΟ, και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων. Αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα επιφέρουν αλλαγές με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα.

Νέο πλαίσιο για τα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα

Η αρχή θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο ψηφιακών ελέγχων και προστίμων για τα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα. Επίσης, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κλιμακωτά πρόστιμα για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα ξεκινούν από 250 ευρώ για δίκυκλα, αυξάνονται στα 500 ευρώ για επιβατηγά και φτάνουν τα 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης. Για την εκπρόθεσμη εξόφληση των τελών κυκλοφορίας προβλέπονται πρόστιμα 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου, 50% αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο, και 100% από τον Μάρτιο.

Αλλαγές στις ΔΕΚΟ

Το επόμενο νομοσχέδιο αφορά τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) που εποπτεύονται από το Υπερταμείο. Οι αλλαγές θα ακολουθήσουν το μοντέλο της ΔΕΗ, με διορισμό διοικήσεων από την αγορά, βάσει τυπικών και επαγγελματικών προσόντων, χωρίς τις μακρόχρονες διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Επίσης, θα δημιουργηθεί νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για την ενίσχυση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σε νέες τεχνολογίες και πράσινες επενδύσεις.

Μεταρρύθμιση του τέλους χαρτοσήμου

Στο τέλος του τρέχοντος μήνα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του τέλους χαρτοσήμου, που επιβαρύνει εκατοντάδες συναλλαγές και συμβάσεις. Το τέλος χαρτοσήμου θα ψηφιοποιηθεί, εκσυγχρονιστεί και σε ορισμένες συναλλαγές θα καταργηθεί. Η μεταρρύθμιση, που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη.

Επιτάχυνση δημοσίων επενδύσεων

Επίσης, έως τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων, την ταχύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και τον καλύτερο προγραμματισμό των έργων. Οι νέες διατάξεις περιλαμβάνουν τη σύσταση μηχανισμού για τη διασφάλιση της συντήρησης των έργων και έναν ξεχωριστό λογαριασμό χρηματοδότησης έργων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές

Τέλος, τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο με φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την ισχύ των επιχειρήσεων. Οι νέες παρεμβάσεις θα συμπληρώσουν το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, με υψηλότερα φορολογικά κίνητρα για την απορρόφηση μικρών εταιρειών από μεγαλύτερα σχήματα, καθώς το ισχύον καθεστώς μείωσης φορολογίας κατά 30%-50% για 9 έτη αποδείχθηκε περιορισμένης αποδοτικότητας.

Η κυβέρνηση σκοπεύει με αυτές τις πρωτοβουλίες να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να προωθήσει την καινοτομία, εστιάζοντας σε τομείς που θα συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ και οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες, σε συνδυασμό με τα κίνητρα για συγχωνεύσεις, αναμένεται να δημιουργήσουν ένα πιο ευέλικτο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.

Continue Reading

AUTOMOTO

Ανατροπή στα όρια ταχύτητας των αυτοκινήτων | Πού αυξάνονται και γιατί

Σε ισχύ θα τεθούν σύντομα τα νέα και υψηλότερα όρια ταχύτητας ευρωπαϊκής χώρας που δεν είναι τα αποτελέσματα που επιθυμούσε από τη μείωσή τους τα προηγούμενα χρόνια.

Εκτός από τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στις περισσότερες των περιπτώσεων, η μείωση του ορίου ταχύτητας σε έναν δρόμο συμβάλλει και στην μικρότερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας αφού, σε γενικές γραμμές, η ταχύτητα κίνησης συνδέεται άμεσα με τους ρύπους που εκπέμπει ένα αυτοκίνητο.

Με αυτό το σκεπτικό η Ολλανδία μείωσε πριν από πέντε περίπου χρόνια, το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομούς της από τα 130 στα 100 χλμ./ώρα.

Το μέτρο, που δεν καλωσορίστηκε από τη μεγαλύτερη μερίδα του κοινού, τέθηκε σε ισχύ ώστε οι γενικότεροι ρύποι που παράγει σαν χώρα η Ολλανδία (συγκεκριμένα οι εκπομπές αζώτου) να εναρμονιστούν με τα όρια που έχει θέσει η ΕΕ και να επιτραπεί έτσι στον κλάδο των κατασκευών, ο οποίος εκπέμπει επίσης ρύπους, να συνεχίζει να χτίζει κτίρια.

Το μειωμένο μέγιστο όριο ταχύτητας ίσχυε καθημερινά από τις έξι το πρωί έως και τις επτά το απόγευμα, δηλαδή τις ώρες όπου υπάρχει και ο μεγαλύτερος όγκος οχημάτων στους δρόμους της χώρας. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας επανερχόταν στο μέγιστο των 130 χλμ./ώρα.

Τώρα, τα κόμματα που πρόκειται να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Ολλανδίας φαίνεται ότι έφτασαν σε συμφωνία για την ανατροπή και ακύρωση του χαμηλότερου ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας.

Σύμφωνα και με μελέτες και έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ολλανδία όλο αυτό το διάστημα έδειξαν ότι επί της ουσίας το κέρδος στη μείωση των εκπομπών αζώτου είναι τόσο οριακό που δεν δικαιολογείται η εφαρμογή του.

Τα οξείδια του αζώτου εκπέμπονται από πολλούς κλάδους της βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων είναι φυσικά και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα μπορούν να οδηγήσουν στην παρουσίαση προβλημάτων στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος για άτομα με παθήσεις όπως είναι το άσθμα.

Continue Reading

AUTOMOTO

Τέλος το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης | Πότε θα εξαφανιστεί, τι πρέπει να γνωρίζουμε

Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας θα περάσει το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης, στο οποίο απομένουν μόνο λίγα χρόνια ζωής.

Για να κάτσει κάποιος πίσω από το τιμόνι οφείλει να είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης, δηλαδή του εγγράφου που πιστοποιεί ότι πληρούνται τα απαραίτητα κτριτήρια για να συνυπάρξει κανείς με τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, δίχως να διαταράσσει την οδική ασφάλεια.

Στη χώρα μας, σήμερα, οι κάτοχοι αδειών οδήγησης διαθέτουν είτε το παλιό ροζ τρίπτυχο έγγραφο, είτε το νέου τύπου κάρτας, το οποίο έχει σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που το προφυλάσσουν από πλαστογραφία.

Επίσης, με δεδομένο ότι τα στοιχεία του κατόχου αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες, το νέο δίπλωμα ευνοεί τη χρήση του στο εξωτερικό, την ίδια ώρα που δεν φθείρεται όπως το παλιό.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα του διπλώματος υπό τη μορφή πλαστικοποιημένης κάρτας έναντι του χάρτινου, δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τους νομοθέτες οι οποίοι έχουν θέσει τις βάσεις για την πλήρη κατάργηση του τελευταίου, ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία ισχύος του τις 19 Ιανουαρίου 2033.

Μέχρι το 2033, βέβαια, τα εναπομείναντα παλιά διπλώματα θα είναι ελάχιστα, δεδομένου ότι η νομοθεσία ορίζει ότι όποιος οδηγός συμπληρώνει το 65ο έτος της ηλικίας του και επομένως πρέπει να το ανανεώσει, αυτομάτως προμηθεύεται το νέο δίπλωμα τύπου πλαστικοποιημένης κάρτας.

Ακόμα και αυτή, όμως, η άδεια οδήγησης -και παρά τo διαφαινόμενο «μονοπώλιό» της- δεν πρόκειται να μακροημερεύσει, εν μέσω μιας πρωτοφανούς διαδικασίας ψηφιοποίησης των πάντων, που συν τω χρόνω αναμένεται να αυξάνει ρυθμούς.

Ήδη από τις 27 Ιουλίου του 2022, οι οδηγοί της χώρας μας μπορούν να «περάσουν» το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό τους τηλέφωνο (στο gov.gr wallet), στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να διευκολυνθούν οι πολίτες, αλλά αλλά προκειμένου να διενεργείται ευκολότερα και με πιο αποτελεσματικό τρόπο η εξακρίβωση στοιχείων από τις αστυνομικές και ελεγκτικές αρχές.

Το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης (όπως και η ψηφιακή ταυτότητα), άλλωστε, ισοδυναμεί με τα φυσικά, παραδοσιακά διπλώματα (πλαστικοποιημένη κάρτα, τρίπτυχο έγγραφο) και επομένως οι πολίτες δεν χρειάζεται κουβαλούν τα τελευταία συνέχεια μαζί τους.

Έρχεται το ευρωπαϊκό δίπλωμα οδήγησης στο κινητό

Τη μετάβαση σε ένα καθεστώς ψηφιακών διπλωμάτων οδήγησης προωθεί και η ΕΕ, η οποία υποστηρίζει ότι η ψηφιοποίηση των αδειών οδήγησης συνεπάγεται πρωτοφανή ευκολία όσον αφορά την ανανέωση και την αντικατάστασή τους -αμφότερες οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, ένα ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης με κοινά χαρακτηριστικά σε κοινοτικό επίπεδο θα διευκολύνει την επίτευξη του ξεκάθαρα διατυπωμένου στόχου της ΕΕ για τη δημιουργία ενός συστήματος γρήγορου εντοπισμού και άμεσης επιβολής ποινών σε εκείνους που υποπίπτουν σε τροχαίες παραβάσεις σε χώρα άλλη από αυτή που εξέδωσαν την άδεια οδήγησής του.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en