Μηνύματα κατά της βίας προς τις γυναίκες τοποθετήθηκαν στο Δημαρχείο Κομοτηνής σε έκθεση αφύπνισης μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου – Η δράση προηγήθηκε στην πλατεία Ειρήνης
Δράση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης κι αφύπνισης στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας για την εξάλειψη της βίας προς τις γυναίκες πραγματοποιήθηκε μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 24 Νοεμβρίου στην πλατεία Ειρήνης. Εκεί, νέες και νέοι της πόλης παρουσίασαν την έκθεση που δημιούργησε το Καλλιτεχνικό Τμήμα της Κοινότητας Νέων και ένα ακτιβιστικό δρώμενο, που θα αναφερόταν στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, αφυπνίζοντας τους πολίτες όλων των ηλικιακών ομάδων.
Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Νεολαίας & Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, την Κοιν.Σ.Επ. Νέων Έργα, το Καλλιτεχνικό Τμήμα της Κοινότητας Νέων Κομοτηνής και σε αυτή συμμετείχαν εθελοντές από το πρόγραμμα «Youth Action For Democracy / Η Νεολαία Δρα για τη Δημοκρατία». Η καλλιτεχνική έκθεση πλέον «μεταφέρθηκε» και φιλοξενείται στο Δημαρχείο της πόλης μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου.
Στόχος των φοιτητών ήταν η ενημέρωση κι η ευασθητοποίηση των πολιτών κι ένα «χτύπημα» κατά του μισογυνισμού, σύμφωνα με το μέλος της Κοινότητας Νέων Μάρα Δράκου, η οποία κατήγγειλε ότι καθημερινά συμβαίνουν «εκτρώματα με στόχο τη γυναίκα». Ο Δήμος Κομοτηνής στηρίζει με δράσεις ευαισθητοποίησης κι αφύπνισης του κόσμου, ενημέρωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων Δήμου Κομοτηνής Κλεοπάτρα Στογιαννίδου κι έστειλε το μήνυμά της: «η βία κατά των γυναικών έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις κι αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με αποκορύφωμα τις γυναικοκτονίες».
Πλέγμα προστασίας από τον Ξενώνα Γυναικών
Εδώ κι 11 χρόνια στην Κομοτηνή λειτουργεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, που πλέον φιλοξενεί όχι μόνο γυναίκες θύματα σωματικής βίας αλλά κι ευρύτερα γυναίκες που έχουν υποστεί κάθε μορφή βίας ή περιορισμού. Μάλιστα, η Κομοτηνή ήταν μία από τις πρώτες πόλεις στις οποίες λειτούργησε αντίστοιχος ξενώνας. Πλέον, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 19 Ξενώνες, 44 Συμβουλευτικά Κέντρα κι η Γραμμή SOS 15900, που συνθέτουν όλο το πλέγμα προστασίας, ενώ τον τελευταία χρόνο «Ασφαλή Σπίτια» σε όλη τη χώρα έχει δημιουργήσει κι η Ελληνική Αστυνομία.
Ο Ξενώνας της Κομοτηνής βρίσκεται ξανά σε ένα κομβικό σημείο, σύμφωνα με τη διοικητική υπάλληλο Βασιλική Γαντά, καθώς διανύει την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-27 και στόχος είναι να συνεχιστεί η χρηματοδότηση κι η απρόσκοπτη λειτουργία του. «Η εξάλειψη (της βίας) είναι μία πολύ δύσκολη έννοια, γιατί χρειάζεται συνεργασία από πολλούς φορείς και πρέπει να αφυπνίσουμε την κοινωνία», σημείωσε γενικότερα για το φαινόμενο και ζήτησε τόσο από τα θύματα όσο κι από όσους γίνονται μάρτυρες συμβάντων βίας να τα καταγγέλλουν στην Ελληνική Αστυνομία.
«Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες γυναικοκτονιών […]. Είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, γιατί κάποιοι δεν μπορούν να δεχτούν τη λέξη όχι», υπογράμμισε. Στο πλαίσιο του διημέρου δράσεων του Δήμου Κομοτηνής, το απόγευμα της Δευτέρας 24 Νοεμβρίου ο Ξενώνας προέβαλε ταινία κατά της βίας στο ΡΕΞ. Στόχος όλων των δράσεων και της λειτουργίας του Ξενώνα είναι σύμφωνα με την Β. Γαντά η ενδυνάμωση των γυναικών, για να μπορέσουν να σταθούν ανεξάρτητες, αυτόνομες, χωρίς φόβο, μακριά από βίαια και κακοποιητικά περιβάλλοντα.
Σημαντική είναι η κατάλληλη μόρφωση της νέας γενιάς, σύμφωνα με τη διοικήτρια του Ξενώνα, διότι το φαινόμενο αγγίζει και μικρές ηλικίες, επομένως η έννοια της ισότητας πρέπει να καλλιεργείται στα σχολεία και οικογένειες από μικρή ηλικία, όπως επίσης τα παιδιά να ενημερώνονται για το πόσο αρνητικά επηρεάζεται η ζωή ενός θύματος βίας.
Ενδοοικογενειακή βία: Αύξηση καταγγελιών και συλλήψεων
Ιδιαίτερη αύξηση στις καταγγελίες περιστατικών για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα τους πρώτους δέκα μήνες του 2023 σημειώθηκαν 9.860 καταγγελίες περιστατικών ενώ το 2024 18.427. Αντίστοιχα μεγάλη είναι η διαφορά και στις συλλήψεις όπου ολόκληρο το 2023 συνελήφθησαν 6.453 άτομα, ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους έχουν συλληφθεί 11.308.
Όπως φανερώνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. στην πλειονότητα τους τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες και οι θύτες άνδρες. Ειδικότερα, το πρώτο δεκάμηνο του 2024 είχαμε 5.583 άνδρες θύματα αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας και στον αντίποδα 15.571 γυναίκες θύματα. Επίσης, στο ίδιο διάστημα οι άνδρες δράστες τέτοιων αδικημάτων ήταν 15.413 και οι γυναίκες 3.565.
Αυξημένο πλαίσιο προστασίας από την ΕΛ.ΑΣ.
Από το 2019 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα το πλαίσιο προστασίας από την Ελληνική Αστυνομία. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μετρήσιμα βήματα από την Ελληνική Αστυνομία, στην κατεύθυνση προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας:
Πρώτον, έχουν δημιουργεί 65 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις σε όλους τους νομούς της χώρας, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με εκπαιδευμένους αστυνομικούς, με επικεφαλής αξιωματικό, που ανά πάσα στιγμή απαντούν σε κλήσεις, καταγγελίες γυναικών, παιδιών κλπ. Δεύτερον, σε λειτουργία είναι η εφαρμογή «Κουμπί Πανικού / Panic Button», που μπορεί να το πατάει η γυναίκα και αμέσως καταγγέλλει το περιστατικό. Μπορεί με γεωεντοπισμό, με gps που έχει δηλαδή αυτό, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας βρίσκεται το θύμα, για να καταφτάνει η Αστυνομία. Τρίτον, υπάρχει σε κάθε περιοχή, σε κάθε πόλη, ένας χώρος ασφαλής («Ασφαλή Σπίτια»), που ξέρει μόνο η Αστυνομία, στον οποίο μπορεί να φιλοξενηθεί για λίγες ώρες ένα θύμα, μια γυναίκα, τα παιδιά της που ενδεχομένως χρειάζεται να καταφύγουν εκεί, μέχρι να ηρεμήσει το περιστατικό, μέχρι να συλληφθεί ο δράστης.
Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας
Την ίδια ώρα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της πρώτης επίσημης μελέτης των χαρακτηριστικών και της έκτασης του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στην εργασία που εκπόνησε το Ίδρυμα Friedrich – Ebert – Stiftung (FES) σε συνεργασία με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).
Σύμφωνα με την έρευνα, από τους 876 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στην έρευνα για την Ελλάδα, το 31,4% δήλωσαν ότι έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες (75,3%). Το φαινόμενο αγγίζει κυρίως τον ιδιωτικό τομέα (77,1%) αλλά και τον δημόσιο (17,8%). Επίσης, αγγίζει πλήθος κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τραπεζικό κλάδο, τον κλάδο του θεάματος/ακροάματος, του τουρισμού, της εστίασης, του εμπορίου, της εκπαίδευσης κλπ. Το προφίλ των δραστών εντοπίζεται στο χώρο εργασίας σε επίπεδο συναδέλφων, με ιεραρχικά συνήθως ανώτερη θέση (49,4%), εργοδοτών (40,4%) ή πελατών (27,1%) και η παρενόχληση είναι τόσο σωματική, όσο και λεκτική, μη λεκτική αλλά και ψηφιακή. Τα θύματα αντιμετωπίζουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική τους υγεία, όσο και στην παραγωγικότητα στην εργασία τους, με ένα σημαντικό αριθμό θυμάτων να θέλουν να εγκαταλείψουν τον εργασιακό τους χώρο (24.7%).
Για πρώτη φορά στη μελέτη αυτή αποτυπώνεται ο βαθμός της υποδήλωσης του φαινομένου στις αρμόδιες Αρχές που αγγίζει μόλις το 1,6%. Τα θύματα απαντούν ότι δεν προσφεύγουν στις Αρχές είτε γιατί «δεν τις εμπιστεύονται» (27.2%) είτε γιατί πιστεύουν ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει (51.1%). Από τους/τις εργαζόμενους/ες μόνο το 28.5% δηλώνει ότι έχει Κώδικα Δεοντολογίας εντός επιχείρησης, μόνο το 21,1%, ότι έχει διαδικασία καταγγελιών εντός επιχείρησης, και μόλις το 3,1% διαθέτει συλλογική σύμβαση εργασίας με ρύθμιση σχετική με τη σεξουαλική παρενόχληση.