Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Προχωρούν τα συνοριακά σημεία διέλευσης σε Πρέσπες και Προμάχους

Δημοσιεύτηκε

στις

Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που αφορά τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, για την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης στην περιοχή της Λίμνης Πρέσπας, καθώς και νέου συνοριακού σημείου διέλευσης που θα συνδέει τους Προμάχους με το Μάιντεν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπέρ της κύρωσης των δύο Συμφωνιών τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού. Η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υπόθεση Novartis | Πιθανότητα να μην κληθεί σε κατάθεση ενώπιον της επιτροπής η Ελένη Τουλουπάκη

Δημοσιεύτηκε

στις

Η προσωπική ηθική μου εξόντωση είναι ίσως η λιγότερο σημαντική συνέπεια αυτής της αήθους προσπάθειας. Η σημαντικότερη είναι η ανεπανόρθωτη θεσμική βλάβη που προκαλείται όχι μόνο στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά στην ελληνική δικαιοσύνη γενικότερα», απολήγουν οι έγγραφες εξηγήσεις της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη προς τους Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ελέγχουν τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis.

Μέσα από 95 σελίδες έγγραφων εξηγήσεων με τις οποίες η Ελένη Τουλουπάκη απαντά σε όσα της αποδίδονται -από κατάχρηση εξουσίας και εκβίαση μαρτύρων μέχρι και ανεπάρκειες στο έργο της- η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς επιλέγει να χρησιμοποιήσει την λέξη «σκευωρία» στο επίλογό της ως εξής: «Ίσως τελικά να υπάρχει μια ανομολόγητη σκευωρία όσων έχουν λόγους να δρουν πέρα από κάθε έλεγχο. Το βέβαιο όμως είναι ότι, όπου οι κυνηγοί της διαφθοράς, μετατρέπονται σε θηράματα συμφερόντων, η διαφθορά θα ανθίζει. Στην υπόθεση αυτή λειτούργησα και λειτουργώ με το απαιτούμενο θάρρος και με μόνη δύναμη μου το Νόμο και Θεό, στον οποίο τρέφω βαθειά πίστη, ότι θα λάμψει η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Οι εξηγήσεις που έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς ενώπιον των αντεισαγγελέων κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη διαβιβάστηκαν στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Πηγές της προανακριτικής εκτιμούν ότι, αφού τα μέλη της μελετήσουν τα όσα απαντά η Ελένη Τουλουπάκη σε αυτά που της αποδίδονται από συναδέλφους τους εισαγγελικούς λειτουργούς, πολιτικά πρόσωπα και μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, τελικά ίσως δεν κριθεί αναγκαίο να κληθεί σε κατάθεση ενώπιον της επιτροπής.

«Αναρωτιέμαι μετά την παρούσα υπόθεση ποιος δικαστικός λειτουργός θα τολμήσει να ασχοληθεί με θέματα διαφθοράς πολιτικού προσώπου; Θα υπάρξει ποτέ ξανά κανείς πρόθυμος να καταθέσει ως μάρτυρας σε ένα κράτος που το καθεστώς προστασίας που ισχύει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη, απαξιώνεται ως δοσιλογισμός; Ποια ξένη αρχή θα ξαναδώσει στοιχεία στην Ελλάδα;», διερωτάται η Ελένη Τουλουπάκη στις έγγραφες εξηγήσεις της.

Εκ προοιμίου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς επισημαίνει ότι καλείται για πολλοστή φορά να παράσχει εξηγήσεις αν και ο εν γένει χειρισμός της υπόθεσης εκ μέρους της, έχει μέχρι σήμερα κριθεί σε όλα τα δυνατά επίπεδα, «κατά τρόπο που δικαιώνει εκείνη και όχι αυτούς που έχουν στραφεί κατά καιρούς εναντίον της».

«Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου έχουμε υποστεί τη μεγαλύτερη δυνατή διαπόμπευση. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει περισσότερο απαξιωτική κατηγορία για δικαστικούς λειτουργούς, από εκείνη που μας αποδίδεται. Εμφανιζόμαστε να εκβιάζουμε μάρτυρες, να υποβάλουμε σε αυτούς το περιεχόμενο των καταθέσεων τους, να κατασκευάζουμε αποδείξεις για να εκθέσουμε σε δίωξη όχι τον οποιονδήποτε ανώνυμο πολίτη αλλά μέχρι και τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας και όλα αυτά υπό την ατεκμηρίωτη, αυθαίρετη και κακόβουλη εικασία ότι είμαστε ενεργούμενα εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας», αναφέρει η Ελένη Τουλουπάκη η οποία, σύμφωνα, με πληροφορίες, επισημαίνει ότι «αυτό το εξωπραγματικό και κινηματογραφικό σενάριο μετατρέπεται σε σουρεαλιστική φαρσοκωμωδία, αν ληφθεί υπόψη ότι με τους συνεργάτες της “εστησαν” μια υπόθεση, την οποία σχεδόν στο σύνολό της αρχειοθέτησαν, όχι βέβαια γιατί πτοήθηκαν από τις υποβληθείσες μηνύσεις, αλλά γιατί είναι απολύτως αντικειμενικοί και αμερόληπτοι».

«Είμαστε θύματα μιας συντονισμένης προσπάθειας υπηρεσιακής και ηθικής μας εξόντωσης με προφανή πολιτικά και οικονομικά κίνητρα», δηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελένη Τουλουπάκη.

Κατάχρηση εξουσίας

Ως προς την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας σε βάρος των 10 πολιτικών προσώπων, η οποία της αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελένη Τουλουπάκη επισημαίνει τα εξής:

– Όταν ανέλαβε χρέη Εισαγγελέως Διαφθοράς υπήρχε ήδη, κατά την προκάτοχό της Ελένη Ράικου, σαφής προσανατολισμός προς διερεύνηση συμμετοχής στην υπόθεση Novartis, και πολιτικών προσώπων.

– Η απόφαση να σχηματιστούν επιμέρους δικογραφίες, για κάθε πολιτικό πρόσωπο, ελήφθη κυρίως για την ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Αν δεν είχε επιλεγεί η οδός του χωρισμού των δικογραφιών, δεν θα ήταν δυνατή η έγκαιρη αρχειοθέτησή των δικογραφιών για το σύνολο σχεδόν των πολιτικών.

– Ο χωρισμός της δικογραφίας είχε βρει σύμφωνο και τον Ιωάννη Αγγελή (σ.σ. τότε επόπτης) και την τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

– Η εμπλοκή των πολιτικών προσώπων δεν στηρίζεται αποκλειστικά στις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων. Στοιχεία προέκυπταν από κατασχεμένα αρχεία και έγγραφα της Novartis και δεν αμφισβητείται η γνησιότητά τους καθόσον έχουν ελεγχθεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

– Μόνο για τον Π. Πικραμμένο η δικογραφία σχηματίστηκε με βάση όσα είχε καταθέσει ο προστατευόμενος μάρτυρας, με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση». (σ.σ. η δικογραφία επίσης έχει τεθεί στο αρχείο)

Ποστατευόμενοι μάρτυρες

– Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν εισφέρει μεγάλο αριθμό στοιχείων που επιβεβαιώθηκαν κατά την πορεία της έρευνας της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Ενδεικτικά, τα στοιχεία που αποκτήθηκαν, μέσω δικαστικής συνδρομής, σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων της εταιρείας Novartis, επιβεβαιώνουν πλήρως τις αντίστοιχες καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων και ιδίως του/της «Μάξιμου Σαράφη».

– Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν εισφέρει αποδεικτικά στοιχεία που δεν αφορούν μόνο πολιτικά πρόσωπα αλλά πλειάδα προσώπων εμπλεκομένων καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη διακίνηση και εμπορία φαρμάκων και δη γιατρούς, υπηρεσιακούς παράγοντες κλπ.

– Κριτήριο για την επιλογή τους ήταν έγγραφα αλλοδαπών αρχών. Ο/Η «Μάξιμος Σαράφης» επιλέχτηκε επειδή υπήρχαν βάσιμες ενδείξεις ότι το εν λόγω πρόσωπο κατέθεσε και ενώπιον των αμερικανικών Αρχών και επειδή ήταν πρώην υπάλληλος της Novartis. Ο/Η «Αικατερίνη Κελέση» επειδή, κατά το κρίσιμο διάστημα, ήταν υπάλληλος της εταιρείας. «Οι μάρτυρες κλήθηκαν να καταθέσουν λόγω των εγγράφων των αλλοδαπών Αρχών, βάσει των οποίων υποδεικνύονταν ως πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν ουσιωδώς». Ο Νικόλαος Μανιαδάκης παρουσιάστηκε οικειοθελώς και στην Ελένη Τουλουπάκη και στην προκάτοχό της Ελένη Ράικου.

– Οι τρεις μάρτυρες πήραν νόμιμα το καθεστώς προστασίας αφού προηγουμένως το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων διαπίστωσε τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων για τη χορήγηση του καθεστώτος προστασίας.

– Ο χαρακτηρισμός των μαρτύρων ως «δημοσίου συμφέροντος» εγκρίθηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που διαπίστωσε τη συνδρομή όλων των προϋποθέσεων που απαιτεί ο ΚΠΔ.

– Κατά το χρόνο λήψης των μαρτυρικών καταθέσεων, οι μάρτυρες δεν είχαν ακόμα χαρακτηριστεί «δημοσίου συμφέροντος». Επομένως το ότι εκ των υστέρων τους προσδόθηκε αυτή η ιδιότητα, ουδόλως επηρεάζει τη νομιμότητα των καταθέσεων τους.

– Ο Έλληνας Εισαγγελέας ούτε υποχρεούται ότι μπορεί να γνωρίζει αν ο μάρτυρας προσδοκά όφελος στο εξωτερικό. Επίσης δεν οφείλει να γνωρίζει το νομικό πλαίσιο προστασίας μαρτύρων σε άλλες έννομες τάξεις.

– Οι προϋποθέσεις που θέτει ο ΚΠΔ ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν και από τον αρμόδιο Εισαγγελέα επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς κ. Παπαγεωργίου, το ειδικό καθεστώς διατηρήθηκε από τον Ιωάννη Αγγελή και διατηρείται έως σήμερα από τον επόπτη κ. Μπρακουμάτσο.

– Ο Ιωάννης Αγγελής γνώριζε την ταυτότητα των προστατευομένων μαρτύρων και ουδέποτε εξέφρασε την οιαδήποτε επιφύλαξη.

– Η άρση προστασίας για τον Νικόλαο Μανιαδάκη έγινε μετά από αίτημα της Ελένης Τουλουπάκη και όχι με πρωτοβουλία του Ι. Αγγελή. Ο κ. Αγγελής ενέκρινε το αίτημα άρσης της προστασίας του.

– Οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» κατέθεσαν πραγματικά περιστατικά, όπως τα αντιλήφθηκαν ως ουσιώδεις μάρτυρες, πολλά από τα οποία επαληθεύτηκαν και από άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

– Ουδέποτε πιέστηκαν αλλά κατέθεσαν με δική τους πρωτοβουλία.

– Οι καταθέσεις τους δόθηκαν τμηματικά διότι λαμβάνονταν μετά το μεσημέρι και βραδινές ώρες, στο γραφείο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, κατόπιν σχετικής σύστασης του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων προκειμένου να διαφυλαχθεί το απόρρητο.

– Νομίμως ρωτήθηκαν αν στελέχη της Novartis έχουν δωροδοκήσει πολιτικά πρόσωπα ή κρατικούς αξιωματούχους. Σημειωτέων ότι στον μάρτυρα απευθύνονται ερωτήσεις αφού τελειώσει την κατάθεσή του και αν είναι αναγκαίο για τη συμπλήρωσή της (άρθρο 223 ΚΠΔ).

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, επισημαίνει ότι η αιτιολογία για τις 7 αρχειοθετήσεις από το σύνολο των 10 δικογραφιών, αφορά σε έλλειψη στοιχείων που θεμελιώνουν τις κατηγορίες. Αναφέρει περαιτέρω ότι οι δικογραφίες αυτές περιέχουν τεράστιο όγκο στοιχείων ηλεκτρονικών πειστηρίων, εγγράφων, μαρτυρικών καταθέσεων, ενημερωτικών σημειωμάτων υπαλλήλων κλπ) στα οποία προφανώς και περιλαμβάνονται στοιχεία που αντιστρατεύονταν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Η αρχειοθέτηση πάντως καταρρίπτει την κατηγορία ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν διενήργησε αντικειμενική έρευνα.

Για τον Ν. Μανιαδάκη

Ξεχωριστό κεφάλαιο στις εξηγήσεις που δίνει η κ. Τουλουπάκη αποτελεί η κατηγορία ότι χρησιμοποίησε εκβιαστικά μέσα για να επιτύχει την κατάθεση του Νικόλαου Μανιαδάκη. Ανάμεσα σε όσα απαντά, είναι πως ο κ. Μανιαδάκης τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2018 εμφανίστηκε στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων στη ΓΑΔΑ ως «δήθεν» τρομοκρατημένος ενώπιον της ίδιας και των επίκουρων εισαγγελέων και τους γνωστοποίησε ότι «ο Γιάννης Στουρνάρας τον κάλεσε στο γραφείο του στην ΤτΕ για φαγητό και εκεί του είπε ότι γνωρίζει πως αυτός (ο Ν. Μαναδιάκης) ήταν ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες και πως όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος (ο κ. Στουρνάρας) μαζί με δύο ακόμα πολιτικά πρόσωπα, είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους Εισαγγελείς Διαφθοράς και τους μάρτυρες. Είπε επίσης ότι ο κ. Στουρνάρας του έστελνε απειλητικά μηνύματα».

«Αποδεικνύεται από τη μετέπειτα στάση του, ότι ο κ. Μανιαδάκης έδειχνε ότι γνώριζε πολλά για την υπόθεση προκειμένου να καλύψει τους πολιτικούς του φίλους και συνεργάτες και αφετέρου να υπερασπιστεί τη θέση του ως κατηγορούμενος», φέρεται να δηλώνει η Ελένη Τουλουπάκη. Αναφέρει ότι ο κ. Μανιαδάκης ψευδόρκισε λέγοντας ότι δεν γνωρίζει για χρηματισμό πολιτικού προσώπου ενώ έχει καταθέσει σχετικά με χρηματισμό ενός πολιτικού προσώπου. Αναφορικά με τον ισχυρισμό του κ. Μανιαδάκη ότι τον πίεσαν και οι Αμερικανοί Εισαγγελείς, σε συνάντηση που είχαν μαζί του την 29.8.2018, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς φέρεται να δηλώνει: «Ο κ. Μανιαδάκης έχει το αποκλειστικό προνόμιο να πιέζεται, να τρομοκρατείται και να εκβιάζεται από όλες τις δικαστικές αρχές της υφηλίου για να καταθέσει ψευδώς για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Αν είναι πειστικά τα λεγόμενα του, τότε πρέπει να γίνει δεκτό ότι οι Αμερικανοί Εισαγγελείς, τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και τα στελέχη του FBI που συμμετείχαν στην εν λόγω συνάντηση, με τον κ. Μανιαδάκη, τυγχάνουν συνεργοί μας, μετέχουν στην ίδια καταγγελλόμενη ομάδα με εμάς και τέλεσαν από κοινού με εμάς την αποδιδόμενη πράξη της κατάχρησης εξουσίας, καθόσον κατά τον μάρτυρα, τον πίεσαν, τον εκβίασαν και αυτοί με ψευδή στοιχεία σε βάρος του για δωροδοκία με απειλή άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του, προκειμένου να ομολογήσει αξιόποινες πράξεις του κ. Λοβέρδου».

Για τον Ν. Μανία

Αναφορικά με την περίπτωση του μάρτυρα Νικόλαου Μανία, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς αναφέρει ότι ο ίδιος με αίτησή του ζήτησε να υπαχθεί σε ευεργετικές διατάξεις. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο ίδιος κατέθεσε ενόρκως το Μεικτό Κλιμάκιο Ελέγχου ότι δεδομένης της ιδιότητας του και της σχέσης του με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας είχε κρίσιμα, κατά την κρίση του, στοιχεία και ότι υπέστη προπηλακισμό και βαιοπραγίες προκειμένου να εκφοβιστεί και να αφαιρεθούν από την κατοχή του στοιχεία από την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Η αίτηση του διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς και μετά ταύτα, εμφανίστηκε αυθορμήτως ζητώντας να αναγγείλει αξιόποινες πράξεις τρίτων προσώπων. Ο Νικόλαος Μανίας ανέφερε όσα ήθελε ο ίδιος χωρίς να του υποβληθούν ερωτήσεις. Ο Νικόλαος Μανίας δε κατέθεσε, στις πολυάριθμες καταθέσεις του στο Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου, πληθώρα επιβαρυντικών στοιχείων σε βάρος του κ. Λοβέρδου αναφορικά με τις τιμολογήσεις και ανατιμολογήσεις φαρμάκων της εταιρείας Novartis.

Για τον Ι.Αγγελή

Σε σχέση με την αναφορά του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, η κ. Τουλουπάκη φέρεται να δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι:

– Αρχειοθέτησε τις μηνύσεις Σαμαρά-Βενιζέλου-Αβραμόπουλου τον Μάιο του 2018 και ανακάλεσε την Πράξη Αρχειοθέτησης τον Ιούνιο του 2019.

– Δεν είχε κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί την ανάσυρση των αρχειοθετημένων μηνύσεων, ενέργεια στην οποία προέβη παρανόμως και δολίως με μοναδικό στόχο τη δίωξη των Εισαγγελέων Διαφθοράς.

– Ο κ. Αγγελής «ανέσυρε τις μηνύσεις 10 μέρες πριν τις εκλογές και 15 μέρες μετά τις εξηγήσεις που παρείχε στην Εισαγγελία ο κ. Λοβέρδος με την πρόσθετη επισήμανση ότι ο κ. Αγγελής στηρίζει την υποτιθέμενη κατάχρηση εξουσίας που τους αποδίδει στη δήθεν πρόωρη δίωξη του κ. Λοβέρδου».

– Η κ. Παπασπύρου ενώπιον των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου υπαινίσσεται διαρροή εγγράφων της δικογραφίας.

– Ο ίδιος ο Ιωάννης Αγγελής έχει καταθέσει στην προκαταρκτική επιτροπή ότι επιστρέφοντας από τη Βιέννη, δίπλα του στο αεροπλάνο, καθόταν ο κ. Λοβέρδος. «Τα ερωτήματα που τίθενται είναι για ποιο λόγο ο κ. Αγγελής επέλεξε να φύγει μόνος του από τη Βιέννη και όχι όλοι μαζί, ως είθισται και πόσο συμπτωματικό είναι να βρεθεί με τον κ. Λοβέρδο, όχι μόνο στην ίδια πτήση αλλά και στη διπλανή θέση», φέρεται να δηλώνει η κ. Τουλουπάκη. Φέρεται επίσης να δηλώνει ότι «θα πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος λαμβάνει σε ανώνυμη επιστολή απόρρητο έγγραφο των Αμερικανικών Αρχών, αντίγραφο του οποίου είχε μόνο ο κ. Αγγελής, το οποίο εστάλη από τον κ. Λοβέρδο στη Βουλή και στον Άρειο Πάγο».

– Η Ξένη Δημητρίου έχει καταθέσει στον Άρειο Πάγο ότι ο κ. Αγγελής καμία νύξη δεν έκανε για επεμβάσεις πολιτικού προσώπου, ότι ουδέποτε ανέφερε περί σκευωρίας Τουλουπάκη-ΡAΣΠΟΥΤΙΝ αναφορικά με την έρευνα Novartis

– Η κ. Παπασπύρου έχει καταθέσει ότι σε καμία συνάντησή τους, ο κ. Αγγελής της είχε αναφέρει ότι η Ελένη Τουλουπάκη είχε τη βούληση να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά πολιτικών προσώπων.

– Δεν είναι παράνομες ούτε παράτυπες οι συναντήσεις με τις αμερικανικές αρχές.

– Τα ταξίδια των Εισαγγελέων Διαφθοράς άπτονταν της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis.

– Με τους Αμερικανούς συναδέλφους μου είχαμε οικοδομήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνη που διεκόπη όταν στη συνάντηση στη Βιέννη, οι Αμερικανοί Εισαγγελείς και εμπειρογνώμονες αιφνιδιάστηκαν από τις κάθετες απόψεις του κ. Αγγελή. Είχαν την πρόθεση να δώσουν κάποια στοιχεία σχετικά με λογαριασμό πολιτικού προσώπου αλλά ο κ. Αγγελής ήταν κάθετος πως ό,τι έχουν να πουν και να ανταλλάξουν, πρέπει να το κάνουν μέσω MLA και EUROJUST. Αυτό δεν έγινε δεκτό από τους Αμερικανούς Εισαγγελείς.

Για την Ελ. Ράικου

Για την προκάτοχό της Ελένη Ράικου και όσα της έχει καταλογίσει, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνει μεταξύ άλλων ότι:

– Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών-Αθηνών έχουν απορριφθεί οι αιτιάσεις της Ελένης Ράικου και του συζύγου της γιατρού.

– «Δεν υπερασπίζομαι τον κ. Παπαγγελόπουλο αλλά μονάχα τον εαυτό μου. Στο μέτρο όμως που οι αναφορές της κας Ράικου σε αυτόν αποτελούν συγκεκαλυμμένη επίθεση σε βάρος μου, δεν θα παραμείνουν αναπάντητες», φέρεται να δηλώνει η Ελένη Τουλουπάκη.

– Η Ελένη Ράικου δηλώνει ότι την επισκέφθηκε η Γιάννα Παπαδάκου και της είπε πως υπάρχουν στοιχεία για τους κ.κ. Βενιζέλο και Πικραμμένο και ότι στη συνέχεια δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Παπαγγελόπουλο για να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή. «Μέχρι τότε όμως μόνο ένα έγγραφο από την απόρρητη αλληλογραφία με τους Αμερικανούς υπήρχε, στο οποίο να γίνεται αναφορά σε χρηματισμό πολιτικού προσώπου και δη αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Το έγγραφο αυτό δεν αποτελούσε στοιχείο της δικογραφίας και βεβαίως δεν αποτελούσε λόγο διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή. Διερωτώμαι πώς ήταν σε γνώση του υπουργού ότι υπήρχε έγγραφο στην Εισαγγελία Διαφθοράς με τέτοιο περιεχόμενο», φέρεται να δηλώνει η κ. Τουλουπάκη.

– Η κ. Ράικου μίλησε για σχέσεις της κ. Τουλουπάκη με τον κ. Παπαγγελόπουλο και ότι οι σχέσεις αυτές ήταν γνωστές σε όλο το δικαστικό σώμα. «Τούτο είναι απολύτως αναληθές. Είναι ελάχιστες οι φορές που έχω επισκεφθεί στο γραφείο του τον κ. Παπαγγελόπουλο και βέβαια πολύ πριν τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή», φέρεται να δηλώνει και να επισημαίνει ότι η ίδια ουδέποτε του έχει απευθυνθεί στον ενικό. Οι φορές που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ήταν για τα ίδια θέματα που απασχολούσαν και την κ. Ράικου, ήτοι υλικοτεχνική υποδομή και επιστημονική στελέχωση της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

– Η κ. Ράικου θεωρεί ότι οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος της ήταν σχέδιο του κ. Παπαγγελόπουλου. Αυτό το υποτιθέμενο σχέδιο όμως απαιτούσε τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, των μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων ή των Αρεοπαγιτών ή των Αντεισαγγελέων που είχαν αναλάβει τις σε βάρος της πειθαρχικές υποθέσεις.

Η διερεύνηση της υπόθεσης

Αναφορικά τέλος με τις αιτιάσεις της κ. Ράικου για ελλιπή διερεύνηση της υπόθεσης από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η κ. Τουλουπάκη φέρεται να έχει καταθέσει: «πρωταρχικό μέλημα μας, όπως και της προκατόχου μου, ήταν και παραμένει η αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου για την όποια ζημία αποδειχθεί ότι υπέστη και όχι βέβαια η εμπλοκή πολιτικών προσώπων, εκ των οποίων, σημειώνω, έχουν τεθεί στο αρχείο ήδη 7, με έγκρισή μου, ενώ ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν ακόμα εν ενεργεία υπουργός».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στην Κέρκυρα για… επενδύσεις προγραμματίζει να βρεθεί την επόμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός

Δημοσιεύτηκε

στις

Επίσκεψη αυθημερόν στην Κέρκυρα προγραμματίζει λίαν συντόμως σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου αφενός να καταδείξει στο εξωτερικό ότι το νησί αποτελεί ιδανικό (και ασφαλή) προορισμό για διακοπές και αφετέρου να δώσει έμφαση στη μεγάλη τουριστική επένδυση της Κασσιόπης.

Προ ημερών ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής υπέγραψε άλλη μία εγκριτική απόφαση για τη συγκεκριμένη επένδυση που φθάνει τα 120 εκατομμύρια ευρώ που αφορά στην ανάπτυξη του παραθεριστικού τουριστικού χωριού «Κασσιώπη Κέρκυρας», το οποίο θα αποτελείται από  ξενοδοχειακό συγκρότημα 180 κλινών, συγκρότημα επαύλεων και συγκρότημα διαμερισμάτων στη θέση Ερημίτης της περιοχής Αγίου Στεφάνου. Πρόκειται για μια επένδυση που είχε μπλοκάρει για πολλά χρόνια.

Θυμίζουμε επίσης ότι όπως έγραψε προ ημερών το newsbeast, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει εξόρμηση και στο μαγευτικό νησί της Σαντορίνης, μάλλον το επόμενο Σάββατο 13 του μηνός, ώστε να προβάλλει τις ομορφιές της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό. Μαζί του στο κυκλαδίτικο νησί θα έχει επίσης τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γεωργιάδης | Η Ελλάδα πέτυχε μία από τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις, για το πρώτο τρίμηνο του 2020

Δημοσιεύτηκε

στις

«Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία επανέρχεται και αντιδρά στις προκλήσεις, μας δίνει τη βεβαιότητα, ότι και την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας θα μπορούμε να την ξεπεράσουμε». Αυτό σημείωσε σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Όπως δήλωσε ο υπουργός:

«Παρά τις διάφορες Κασσάνδρες που προέβλεπαν καθίζηση του ελληνικού ΑΕΠ για το 2020, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με μία ελάχιστη ύφεση της τάξεως του 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η Ελλάδα πέτυχε μία από τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις, για το πρώτο τρίμηνο του 2020, στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν είχαμε τα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά έλαβε η κυβέρνηση όπως και άλλες κυβερνήσεις, τον μήνα Μάρτιο, ο στόχος του Προϋπολογισμού θα είχε υπερκαλυφθεί. Είναι μία συλλογική εθνική επιτυχία που μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον. Ασφαλώς το επόμενο τρίμηνο δεν θα έχει την ίδια εικόνα, καθόσον εκεί η επίπτωση του κορονοϊού θα έχει μεγαλύτερη χρονική επίδραση. Όμως, το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία επανέρχεται και αντιδρά στις προκλήσεις, μας δίνει τη βεβαιότητα ότι και την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας θα μπορούμε να την ξεπεράσουμε».

«Στόχος μας είναι όλα τα δάνεια να εκταμιευθούν εντός του καλοκαιριού»

«Σε μόλις 7 ώρες, την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας, υπεβλήθησαν 10.000 αιτήσεις με αιτούμενο ποσό δανείων 3,7 δισ. ευρώ. Στόχος μας είναι όλα τα δάνεια να εκταμιευθούν εντός του καλοκαιριού».

Αυτό ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξή του σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 ενώ σημείωσε ότι από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν εκταμιευθεί τον πρώτο μήνα δάνεια ύψους, περίπου, 1 δισ. ευρώ, όταν στο ΤΕΠΙΧ Ι είχαν εκταμιευθεί δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ σε 9 μήνες. «Δηλαδή, στο 1/9 του χρόνου έχει εκταμιευθεί 5 φορές μεγαλύτερο ποσό» όπως σημείωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ελληνικό και Κασιόπη

Ο υπουργός ανέφερε ότι είναι κοντά ο χρόνος που θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό. «Θα πηγαίναμε πιο γρήγορα αν δεν υπήρχε η γνωστή δικαστική διαμάχη» όπως είπε ενώ πρόσθεσε ότι «εκδόθηκε η άδεια για την επένδυση στην Κασιόπη της Κέρκυρας και θα δούμε κι εκεί μπουλντόζες τις επόμενες ημέρες».

Ο υπουργός σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας: «Έχω εισηγηθεί ενδοκυβερνητικά όσοι συλλαμβάνονται για επεισόδια, να πληρώνουν αυτοί και οι οικογένειές τους τις ζημιές. Και για τους ανήλικους, οι γονείς τους. Δεν μπορεί να πληρώνουμε όλοι εμείς γιατί αυτοί θέλουν να κάνουν επανάσταση. Χθες, έσπασαν την Αθήνα για τον άνθρωπο αυτόν που δολοφονήθηκε αδίκως, απεχθώς, απαραδέκτως στις ΗΠΑ. Συμφωνώ μαζί τους 100%. Είναι, όμως, αυτός λόγος να σπάσουν την Αθήνα;».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μικρότερη ύφεση σ’ όλη την ευρωζώνη και μάλιστα με διαφορά (-0,9% η Ελλάδα έναντι -3,5% η ευρωζώνη). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τους πρώτους δύο μήνες του 2020, προ του Μαρτίου που έγινε το lockdown, η ελληνική οικονομία έτρεχε με πολύ μεγάλο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, πάνω από 2%».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε: «Δεν λέω ότι η χρονιά θα είναι εύκολη. Και προφανώς, οι τουρίστες θα είναι λιγότεροι. Λέω, όμως, να μην δημιουργούμε χειρότερη εντύπωση από την πραγματική. Για παράδειγμα, χθες, εκπρόσωπος από μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα μου είπε ότι οι μονάδες του είναι πλήρως κλεισμένες για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου».

Τέλος ανέφερε ότι: «στο μέτρο του εφικτού και συγκρινόμενοι με τους άλλους, όπως καταφέραμε στο υγειονομικό σκέλος να πάμε καλύτερα, έτσι και στην οικονομία μέχρι στιγμής πάμε καλύτερα. Αυτή είναι η αλήθεια».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Νέες προκλήσεις Ερντογάν | Έρευνες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο με την Λιβύη – Πραξικοπηματίας ο Χαφτάρ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον Λίβυο πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ στην Άγκυρα, χαρακτήρισε πραξικοπηματία τον Χαλιφά Χαφτάρ και μίλησε για τη συνεργασία με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την Hurriyet ο Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν αφήσαμε τη Λιβύη μόνη.Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στην επανένωση του φιλικού και αδελφικού λαού της Λιβύης γύρω από τα ίδια ιδανικά και την πολιτική ενότητα.

Πραγματοποιήσαμε μια αποτελεσματική συνάντηση με τον κ. Σάρατζ για να συμβάλουμε στην ευημερία των αδελφών μας από τη Λιβύη. Προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν 

Υπογραμμίζω ότι χρησιμοποιώ την έκφραση του πραξικοπήματος από τον Χαφτάρ. Ο Χαφτάρ έδειξε για άλλη μια φορά το αληθινό του πρόσωπο απορρίπτοντας την πολιτική συμφωνία της Λιβύης και δηλώνοντας ότι ανέλαβε τη χώρα.

Υπενθυμίζουμε ξανά είναι ένα άτομο που δεν ανησυχούσε ποτέ για τα προβλήματα του λαού της Λιβύης και απειλεί συνεχώς το μέλλον της Λιβύης. Είναι εμπόδιο για την ειρήνη».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ερντογάν είπε επίσης ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Monopolio Delivery

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ