Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιες εταιρείες σχεδιάζουν μπαράζ προσλήψεων και αύξηση μισθών στην Ελλάδα

Μπαράζ προσλήψεων, με παράλληλη αύξηση των μισθολογικών απολαβών, σχεδιάζουν οι εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας), περισσότερα από τα 2/3 των εταιρειών τεχνολογίας (69%) στη χώρα μας σχεδιάζουν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους μέχρι το τέλος του 2023 (για το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των κλάδων το αντίστοιχο ποσοστό είναι 54%).

Οι ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας εκφράζουν, επίσης, σαφή πρόθεση να παρέχουν περισσότερο ελκυστικές οικονομικές αποδοχές, με το 86% να σχεδιάζει την αύξηση των μισθολογικών επιπέδων των εργαζομένων του (75% για το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των κλάδων). Μάλιστα, το 6% των εταιρειών προτίθεται να προσφέρει αυξήσεις κατά τουλάχιστον 16%.

Πρακτικά, ο κλάδος της τεχνολογίας καταγράφει σήμερα την υψηλότερη ζήτηση εργαζομένων στην αγορά και έχει την πιο δυναμική πρόθεση αύξησης των μισθών. Ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν (σε ποσοστό 96%) ως βασικό εμπόδιο την εύρεση των κατάλληλων εργαζομένων.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων τεχνολογίας (82%) στην Ελλάδα θεωρεί ότι η προσέλκυση ταλέντων αποτελεί την πιο κρίσιμη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με την έρευνα HR Trends Randstad για τον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, οι σημαντικές δυσκολίες στην προσέλκυση των κατάλληλων εργαζομένων συνδέονται, κυρίως, με τις υψηλές μισθολογικές προσδοκίες των υποψηφίων (78%).

Παράλληλα, η δεξαμενή των υποψηφίων με σχετική εργασιακή εμπειρία και δεξιότητες είναι περιορισμένη, δυσχεραίνοντας σημαντικά τη στρατηγική προσλήψεων των επιχειρήσεων πληροφορικής και τεχνολογίας στην Ελλάδα (48%).

Αναζητούν καλύτερους μισθούς

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις του κλάδου -σύμφωνα πάντα με την έρευνα- καταγράφουν σημαντική δυσκολία (71%) στο να διατηρήσουν τα πιο αποδοτικά στελέχη, με τους εργαζόμενους στον κλάδο της τεχνολογίας να καταγράφουν μια σημαντική κινητικότητα.

Για το 77% των εργαζομένων που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την τρέχουσα θέση εργασίας τους, το βασικό κίνητρο είναι οι πιο υψηλές αποδοχές ή οι καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενώ το 58% αναζητεί περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη σε άλλη εταιρεία. Μόλις το 14% θεωρεί ότι το ευέλικτο ωράριο εργασίας αποτελεί κεντρικό παράγοντα για την απόφαση αλλαγής εργασίας.

«Ο κλάδος της τεχνολογίας βρίσκεται, τα τελευταία χρόνια, στο επίκεντρο της συζήτησης για την αγορά εργασίας, με τις εταιρείες τεχνολογίας και τους εργαζόμενους στα τεχνολογικά αντικείμενα να δημιουργούν νέα δεδομένα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζουν το σύνολο της αγοράς» εξηγεί η έκθεση HR Trends της Randstad.

Πώς οι εταιρείες τεχνολογίας προσελκύουν τα ταλέντα

Στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν και να προσελκύσουν ταλέντα, οι επιχειρήσεις στον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής προσφέρουν διαφορετικές παροχές στο ανθρώπινο δυναμικό τους, εστιάζοντας στη δυνατότητα εκπαίδευσης, στη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι και στο ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας, ενώ αναφορικά με τις οικονομικές παροχές επιλέγουν τα μπόνους απόδοσης, το κινητό τηλέφωνο και τα επισιτιστικά κουπόνια.

Ειδικότερα, ως μέρος της στρατηγικής τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της προσέλκυσης, διατήρησης και ανάπτυξης ταλέντων, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα παρέχουν στους εργαζόμενους τους προγράμματα εκπαίδευσης (68%) και προχωρούν στη βελτίωση των οικονομικών αποδοχών (57%).

Παράλληλα, προσφέρουν δυνατότητες υβριδικής ή απομακρυσμένης εργασίας (48%), με διττό στόχο τη διατήρηση των υπαρχόντων ταλέντων και την ενδυνάμωση της ελκυστικότητάς τους ως εργοδότες.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη από τον Δεκέμβριο 2022 έως τα τέλη Μαρτίου 2023 και αναλύει τα δεδομένα 113 στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου, το πακέτο οικονομικών αποδοχών (50%) και η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (45%) αποτελούν τους κεντρικούς παράγοντες που προσδιορίζουν την ελκυστικότητα της επιχείρησης.

iefimerida.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος του Συλλόγου Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ

Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου σε ηλικία 69 ετών ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων και εκδότης της εφημερίδας «Ζαγάλισα» Ιμάμ Αχμέτ.

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε η εφημερίδα «Ζαγάλισα», μέσα από ανάρτηση στη σελίδα της στο facebook.

«Αγαπητοί φίλοι, Με λύπη σας ενημερώνω για την απώλεια του αγαπητού Ιμάμ Αχμέτ. Η παρουσία του θα μας λείψει πολύ, αλλά οι μνήμες που αφήνει πίσω του θα παραμείνουν ζωντανές στις καρδιές μας», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Το ENA Media Group εύχεται συλλυπητήρια στην οικογένεια του Αχμέτ Ιμάμ.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάτοικος της Τάμπα των Η.Π.Α αναφέρει στο ENA Channel πως έζησε τον τυφώνα Μίλτον

Τις πληγές από τον τυφώνα Μίλτον συνεχίζει να μετρά η Φλόριντα.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τον τυφώνα Μίλτον που κατέστρεψε τμήματα της Φλόριντα.

Περίπου ένα εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις στη Φλόριντα εξακολουθούσαν να μην έχουν ρεύμα το βράδυ του Σαββάτου (12/10), με τα σπίτια και τις επιχειρήσεις στη δυτικοκεντρική περιοχή να έχουν επηρεαστεί περισσότερο.

Δείτε τα όσα μετέφερε στο ENA Channel ο κάτοικος της Τάμπα, Μαξ Γέϊτς :

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Οι μαθητές του Ν. Καβάλας προσαρμόστηκαν στην απαγόρευση χρήσης του κινητού τηλεφώνου

Θετικό είναι το γεγονός ότι στα Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού Καβάλας δεν υπήρξε ως τώρα τιμωρία μαθητών επειδή χρησιμοποίησαν- ενώ απαγορεύεται ρητώς- το κινητό τους τηλέφωνο.

Είναι θετικό αυτό αν εξαιρέσει κανείς ότι σε σχολεία όλης της χώρας έχουν ήδη υπάρξει πολλές αποβολές.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
letters AG as logo
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en