Connect with us

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πιστοποιούνται τα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών του Δ.Π.Θ.

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην Κομοτηνή βρέθηκε για την πρώτη συνάντηση ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Παντελής Κυπριανός.

Το πρώτο βήμα στην πιστοποίηση των προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έγινε το πρωί της Παρασκευής 5/4. Στο κτίριο της πρυτανείας του ΔΠΘ, στην Κομοτηνή, βρέθηκε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Παντελής Κυπριανός, όπου και μίλησε σε ενημερωτική ημερίδα με θέμα: “Πιστοποίηση προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών”, μαζί με συνεργάτες του. Τον υποδέχθηκε η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Δ.Π.Θ. Ζωή Γαβριηλίδου, μαζί με συνεργάτες κι εκπροσώπους των τμημάτων του ιδρύματος.

Η αρχή με οκτώ τμήματα
Τον “Χ” ενημέρωσε επί του θέματος η κα Γαβριηλίδου. “Έχουμε ολοκληρώσει την φάση της πιστοποίησης του ιδρύματος”, είπε, θυμίζοντας την προ μηνών εξέλιξη, και γνωστοποίησε τη νέα εξέλιξη: “Οκτώ τμήματα του ΔΠΘ μπαίνουν στον κύκλο πιστοποίησης, γι’ αυτό έχουμε τον πρόεδρο κο Κυπριανό να μας πει πως να κινηθούμε ώστε να είναι πλήρεις οι φάκελοι. Κατόπιν θα βγει δεύτερη πρόσκληση, για να ακολουθήσουν περισσότερα τμήματα”. Αναφορικά με τα τμήματα για τα οποία ξεκινάει η διαδικασία, αυτά είναι τα: Ιστορίας και Εθνολογίας, Ελληνικής Φιλολογίας, ΤΕΦΑΑ, Νομικής, Μοριακής Βιολογίας, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών.

Στόχος η βελτίωση των πανεπιστημίων
Στον “Χ” μίλησε και ο κος Κυπριανός, ο οποίος ευθύς εξαρχής ξεκαθάρισε: “Όλα τα πανεπιστήμια στον ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης σε 48 χώρες περνούν από μία διπλή διαδικασία, αξιολόγησης πρώτα κι έπειτα πιστοποίησης. Αυτή γίνεται σε δύο επίπεδα, πρώτα σε επίπεδο ιδρύματος δηλαδή πιστοποιούνται οι αρμόδιες αρχές σε κάθε ίδρυμα (σ.σ. αυτό έγινε ήδη στο Δ.Π.Θ.), και στην συνέχεια περνάμε στα τμήματα. Αυτή η πιστοποίηση θα γίνεται περιοδικά κάθε τέσσερα χρόνια”. Η διαδικασία θα τρέξει τα έτη 2019, 2020 και μετά θα συνεχίζεται περιοδικά κατά το πρόγραμμα, καθώς “στόχος είναι”, κατά τη μαρτυρία του προέδρου, “να εντοπίζονται αδυναμίες και να μειώνονται, με στόχο να γινόμαστε ολοένα και πιο καλοί. Ο βασικός στόχος είναι να δούμε την κατάσταση των ιδρυμάτων και να αναπτύξουν στρατηγική και πρακτικές ώστε σιγά – σιγά να γίνουν καλύτερα”.

Εκτός από τον ως άνω βασικό στόχο, υπάρχουν και παράλληλοι, ήτοι τα πανεπιστήμια να έρχονται πιο κοντά το ένα στο άλλο, να συνεργάζονται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. “Δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα, ώστε τα πανεπιστήμια να δεθούν με τις τοπικές κοινωνίες, για παράδειγμα στην Θράκη που είναι μία κρίσιμη ακριτική περιοχή για την χώρα, για να συμβάλουν και στην ανάπτυξή τους. Την ίδια στιγμή θέλουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια να διεθνοποιηθούν περισσότερο: Να έχουν περισσότερους δεσμούς με το εξωτερικό, να έχουν περισσότερες ανταλλαγές προσωπικού όλων των κατηγοριών, κι αυτό που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ δηλαδή να έχουμε πολλές ανταλλαγές φοιτητών”, σημειώνει ο πρόεδρος.

Τέλος, ο κος Κυπριανός πληροφόρησε ότι από το 2021 κι έπειτα διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός της Κομισιόν για την φοιτητική κινητικότητα, που σημαίνει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να δέχονται τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό ξένων φοιτητών και να στέλνουν τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό, γι’ αυτό και πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο έτοιμα.

 

 

 

xronos

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Λύκειο | Έρχονται σαρωτικές αλλαγές και για τις τρεις τάξεις, από τον Σεπτέμβριο

Δημοσιεύτηκε

στις

Σημαντικές αλλαγές, οι οποίες αφορούν στους μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου, σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, με στόχο να εφαρμοστούν από την ερχόμενη σχολική χρονιά. Νέο σύστημα μετεγγραφών, απολυτήριες εξετάσεις πανελλαδικού τύπου, συνυπολογισμός της βαθμολογίας και των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, αναμόρφωση προγραμμάτων σπουδών, νέες θεματικές ενότητες για σεξουαλική αγωγή, εθελοντισμό, καταπολέμηση εξαρτήσεων, σεβασμός στον άλλον κ.ά.

Όπως αναφέρει το Έθνος όσον αφορά στους μαθητές, οι οποίοι του χρόνου θα φοιτήσουν στη Γ΄Λυκείου, θα πρέπει να ξέρουν ότι έρχεται νέο «αυστηρότερο» σύστημα μετεγγραφών. Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης το επόμενο διάστημα θα γίνει διαβούλευση ώστε να προκύψει «νέο πλαίσιο μετεγγραφών πιο δίκαιο και αντικειμενικό σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα.Το νέο σύστημα θα λαμβάνει υπόψη τα ακαδημαϊκά κριτήρια και θα διασφαλίζει το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών χωρίς να προκαλείται υπερκορεσμός στα Πανεπιστήμια του κέντρου και συγχρόνως να αποψιλώνονται τα περιφερειακά ιδρύματα». Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσει η «στρόφιγγα» για τους αιτούντες μετεγγραφή, στα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα των μεγάλων πόλεων, καθώς κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο χιλιάδες υποψήφιοι να ζητούν μετεγγγραφή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, με αποτέλεσμα να «αδειάζουν» τα πανεπιστήμια της περιφέρειας.

Όσον αφορά στις φετινές μετεγγραφές, ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι: Στην υπουργική απόφαση- που είχε εκδοθεί από τον πρώην υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου- δεν ορίστηκε αντιστοιχία για συνολικά 74 Τμήματα Α.Ε.Ι, όπως για παράδειγμα τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επίσης όπως είπε ο υφυπουργός από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 δεν καθίσταται δυνατή η μετεγγραφή των εγγεγραμμένων φοιτητών από Τμήματα των (καταργηθέντων) Τ.Ε.Ι., σε άλλα Τμήματα Τ.Ε.Ι., των οποίων η ακαδημαϊκή λειτουργία συνεχίζεται μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών, αλλά ούτε και σε Τμήματα Πανεπιστημίων διότι οι ως άνω φοιτητές συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους-του οποίου η ακαδημαϊκή λειτουργία συνεχίζεται μεταβατικά – και μόνο αφού εξεταστούν επιτυχώς στα απαιτούμενα για τη λήψη πτυχίου υποχρεωτικά και μαθήματα επιλογής του πρώτου κύκλου σπουδών

Οι αλλαγές στις τρεις τάξεις του Λυκείου

Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι αλλαγές, οι οποίες σχεδιάζονται και για τις τρεις τάξεις του Λυκείου με σημαντικότερη αυτή του συνυπολογισμού -με αυξανόμενη διαβάθμιση ανά τάξη- των επιδόσεων των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, κάτι με το οποίο βέβαια διαφωνούν οι εκπαιδευτικοί .

Οι μαθητές οι οποίοι θα φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο στην Α΄ Λυκείου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων. Οι απολυτήριες εξετάσεις της Α΄ τάξης θα γίνουν με θέματα από την τράπεζα και σταδιακά ο τρόπος αυτός θα εφαρμοστεί και για τις υπόλοιπες τάξεις του λυκείου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές του λυκείου θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους κατά τη διάρκεια όλων των τάξεων και σε όλα τα μαθήματα και όχι μόνο στα πανελλαδικά εξεταζόμενα, προκειμένου να καταφέρουν να εισαχθούν στα ΑΕΙ.

«Ο βαθμός και των τριών τάξεων του Λυκείου, με διαβάθμιση του ποσοστού από την Α’ στη Γ’ τάξη, θα ξεκινήσει να συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α’ Λυκείου την επόμενη σχολική χρονιά (2020-2021). Στόχος μας είναι η σταδιακή επανάκτηση του παιδαγωγικού ρόλου του Λυκείου, με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση του Εθνικού Απολυτηρίου», ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στη τράπεζα θεμάτων, για τη λειτουργία της οποίας, στο παρελθόν, είχε ξεσηκωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα, το υπουργείου προγραμματίζει τη βελτίωσή της ώστε να ξεπεραστούν αδυναμίες, του συστήματος και σύντομα θα κληθούν ομάδες εκπαιδευτικών να την καλύψουν με θέματα, αρχικά για τα μαθήματα της Α΄λυκείου .

Στον προγραμματισμό του υπουργείου περιλαμβάνονται επίσης, η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών σε Δημοτικά – Γυμνάσια – Λύκεια με νέες θεματικές, όπως ο εθελοντισμός και η επιχειρηματικότητα, σεξουαλική αγωγή, καταπολέμηση των εξαρτήσεων, σεβασμός στον άλλο, με πιλοτική εφαρμογή σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σχολείων της χώρας.

madata.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κεραμέως | Συνυπολογισμός βαθμού Α, Β και Γ Λυκείου για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΤΕΙ

Δημοσιεύτηκε

στις

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» είπε ότι σχεδιάζεται η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ Λυκείου από το έτος 2020-2021, ενώ «ο βαθμός και των τριών τάξεων του Λυκείου με διαβάθμιση του ποσοστού από την Α’ στη Γ΄τάξη θα ξεκινήσει να συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α’ Λυκείου την επόμενη σχολική χρονιά (2020-2021)».

Αναφέρει, ακόμα ότι ο εμπλουτισμός των προγραμμάτων σπουδών του Νηπιαγωγείου αφορά στην εισαγωγή της Πληροφορικής και των Αγγλικών, ενώ θα εφαρμοσθεί πιλοτικά σε ένα δείγμα σχολείων της χώρας η εισαγωγή θεματικών για τον εθελοντισμό και την επιχειρηματικότητα, την σεξουαλική αγωγή, την καταπολέμηση των εξαρτήσεων και τον σεβασμό του άλλου.

Σε ό,τι αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών είπε ότι τα Προγράμματα Σπουδών και τα βιβλία θα συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η υπουργός Παιδείας είπε ότι προωθείται η δημιουργία Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων σε όλη τη χώρα, με ταυτόχρονες διαδικασίες επιλογής του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Τα Πρότυπα Σχολεία «θα αποτελούν σχολεία μαθητών με υψηλές επιδόσεις» ενώ στα Πειραματικά «η επιλογή θα γίνεται με κλήρωση» πρόσθεσε. Ακόμα θα εισαχθεί ο θεσμός των Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων όπου «καίρια συμμετοχή θα έχουν οι κοινωνικοί εταίροι».

Η υπουργός Παιδείας είπε επίσης ότι είναι υπό επεξεργασία σειρά πρωτοβουλιών πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων σχολικού εκφοβισμού και βίας. Τέλος, αναφέρει ότι στο τέλος Μαρτίου, αντιπροσωπεία 30 αμερικανικών πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ιδρυμάτων, θα συναντηθεί στην Ελλάδα με εκπροσώπους των ελληνικών ΑΕΙ με στόχο να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αυξάνονται τα επιδόματα για τους φοιτητές

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών εξέδωσε συμπληρωματική πρόσκληση με την οποία διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων υποψήφιων φοιτητών που θα λάβουν επίδομα.

Σύμφωνα με τη πρόσκληση αυτή, οι ενδιαφερόμενοι που υπάγονται στην κατηγορία της μονογονεϊκής οικογένειας καθώς και στην κατηγορία των τριτέκνων και πολυτέκνων πρέπει να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου στο ΙΚΥ (Τμήμα Υποτροφιών Προπτυχιακών Σπουδών, Λ. Εθνικής Αντιστάσεως 41, 142 34 Νέα Ιωνία).

Οι περίπου 3.770 προπτυχιακές υποτροφίες δίνονται σε φοιτητές ενώ το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και από κοινοτικά κονδύλια.

Οι φοιτητές που σπουδάζουν στον τόπο κατοικίας θα λάβουν το βοήθημα των 200 ευρώ ενώ όσοι φοιτούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους θα λάβουν 380 ευρώ τον μήνα για εννέα μήνες.

Σημειώνεται πως για να είναι κάποιος φοιτητής δικαιούχος θα πρέπει να μη λαμβάνει το φοιτητικό επίδομα που παρέχεται από το υπουργείο Οικονομικών και δίνεται άπαξ.

Ποιοι υπάγονται στην κατηγορία της μονογονεϊκής οικογένειας

Σύμφωνα με την πρόσκληση, στην κατηγορία της μονογονεϊκής οικογένειας υπάγονται αυτές στις οποίες ένας γονέας ασκεί ή ασκούσε την επιμέλεια έως την ενηλικίωση του τέκνου για τους λόγους:

α) δυνάμει δικαστικής απόφασης ή

β) παιδιά εκτός γάμου (αναγνωρισμένα ή μη) ή

γ) υιοθεσία από έναν γονέα ή

δ) ο ένας γονέας έχει αποβιώσει.

Τα νέα κριτήρια για τις μοριοδοτήσεις

Τα νέα κριτήρια, όσον αφορά τις μοριοδοτήσεις ορίζουν:

– Εξαρτώμενο μέλος γονέα με τέσσερα τέκνα και άνω (εξαρτώμενα ή μη), λαμβάνει
8 μόρια
– Εξαρτώμενο μέλος γονέα με τρία τέκνα (εξαρτώμενα ή μη), λαμβάνει 4 μόρια

– Αρχηγός (γονέας) μονογονεϊκής οικογένειας λαμβάνει 10 μόρια.

– Εξαρτώμενο μέλος γονέα με τέσσερα τέκνα και άνω λαμβάνει 8 μόρια.

– Εξαρτώμενο μέλος γονέα με τρία τέκνα λαμβάνει 4 μόρια.

– Εξαρτώμενο μέλος μονογονεϊκής οικογένειας λαμβάνει 4 μόρια.

Όσοι από τους υποψηφίους έχουν απορριφθεί (περιλαμβάνονται δηλαδή στους πίνακες των μη επιλέξιμων υποψηφίων του Φεβρουαρίου 2019), μπορούν να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα ενώ δεν έχουν δικαίωμα όσοι έχουν υποβάλει ένσταση για τους παραπάνω πίνακες.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χωρίς σχολικά γεύματα 39 σχολεία του νομού Ξάνθης

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Δημήτρης Ντούμος, πρόεδρος διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης, μίλησε στην εκπομπή του OPEN Ώρα Ελλάδος του Ιορδάνη Χασαπόπουλου για τις 39 σχολικές μονάδες, με 2.800 περίπου μαθητές, που δεν λαμβάνουν τα σχολικά γεύματα, από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Για το τι ακριβώς ισχύει με το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων μίλησε στην Ώρα Ελλάδος 7:00 η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ξεκαθαρίζοντας πως καθημερινά δίνονται δεκάδες χιλιάδες μερίδες.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για φοβερές ελλείψεις και για μια πολιτική μείωσης των κοινωνικών δαπανών. Στο ζήτημα που έχει προκύψει με τα σχολικά γεύματα αναφέρθηκαν σε παρεμβάσεις τους ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών και παιδείας του Δήμου Συκεών Μιχάλης Βουλγαρίδης, που τόνισε πως στα σχολεία της περιοχής αυτής δεν δίνονται γεύματα, καθώς και ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κικίνης.

 xanthinews,xanthipress

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Social

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ