Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης την Παρασκευή | Προσοχή σε παγίδες και λάθη

Τα πρώτα χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει χιλιάδες νοικοκυριά βάζοντας πετρέλαιο θέρμανσης ετοιμάζεται να τους επιστρέψει το υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί από την υπουργική απόφαση για την πληρωμή τής εν λόγω επιδότησης.

Τυχεροί θα είναι όσοι είχαν βάλει πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικά είχαν υποβάλει αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής έως και τις 15 Ιανουαρίου 2019. Οσοι όμως είχαν την «ατυχία» να προμηθευτούν πετρέλαιο μία ημέρα μετά, δηλαδή από τις 16 Ιανουαρίου, τότε θα περιμένουν αρκετούς μήνες έως ότου το κράτος τούς επιστρέψει τα χρήματα που τους αναλογούν.

Τα νοικοκυριά μπορούν να αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης έως τις 30 Απριλίου αλλά για υποβολή αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής μπορούν να υποβάλουν έως και τα τέλη Μαΐου. Αιτήσεις που θα υποβληθούν από 16 Ιανουαρίου και μετά θα εκκαθαριστούν τον Ιούνιο, για να πληρωθούν ως τα τέλη του πρώτου μήνα του καλοκαιριού.

Την ώρα ωστόσο που κάποιοι θα πληρωθούν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, έρχεται η Eurostat να αποκαλύψει στοιχεία – «σοκ», ότι 1 στους 4 Ελληνες αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση λόγω φτώχειας. Μάλιστα, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ελλάδα είναι στην 3η θέση όσον αφορά τον αριθμό των πολιτών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία για εξασφάλιση θέρμανσης. Στην 1η θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με ποσοστό πληθυσμού 36,5%, ακολουθεί η Λιθουανία με 28,9% και η Ελλάδα στην 3η θέση με ποσοστό πληθυσμού 25,7% να βρίσκεται σε αδυναμία να εξασφαλίσει θέρμανση. Μάλιστα, βάσει των ίδιων στοιχείων αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης με μέση τιμή 1,025 ευρώ ανά λίτρο (25 λεπτά ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης) τη στιγμή που στη Γερμανία κοστίζει μόλις 0,697 ευρώ ανά λίτρο.

Το επίδομα θέρμανσης αφορά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης για 1η κατοικία άγαμου ή έγγαμου και λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθώς και το εμβαδόν της κύριας κατοικίας. Ο άγαμος δικαιούται επίδομα για έως 80 τετραγωνικά 1η κατοικία και τα παντρεμένα ζευγάρια για έως 100 τετραγωνικά, ανεξάρτητα από τον αριθμό τέκνων που μπορεί να έχουν.

Οι παγίδες και τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης:

• Θα πρέπει να είναι ίδια: ΑΦΜ ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή με ΑΦΜ που θα κοπεί το τιμολόγιο πετρελαίου και να ταυτίζεται με IBAN λογαριασμού αίτησης.

• Δεν θα πληρωθεί το επίδομα: Αν η αίτηση υποβληθεί με ΑΦΜ του συζύγου και το τιμολόγιο αναγράφει το ΑΦΜ της συζύγου.

• Προσοχή στην ορθή αναγραφή αριθμού παροχής ρεύματος: Ελέγχεται αν είναι ίδιο στο τιμολόγιο και στην αίτηση.

• Η επιδότηση αφορά: Μόνο την 1η κατοικία του νοικοκυριού και όχι δευτερεύουσα ή εξοχική.

• Στα κριτήρια περιουσίας λαμβάνονται υπόψη: Όλα τα ακίνητα της οικογένειας, όχι μόνο η 1η κατοικία.

• Κάποιος έχει κάνει αίτηση αλλά δεν έχει βάλει πετρέλαιο. Το επίδομα θα πληρωθεί ανάλογα με τα λίτρα πετρελαίου που έχουν αγοραστεί (δεν φθάνει μόνο η αίτηση).

• Οσοι έχετε αγοράσει πετρέλαιο από τις 15 Οκτωβρίου και μετά: Το σύστημα με το που θα υποβληθεί η αίτηση θα ενημερωθεί αυτόματα και θα καταβληθούν τα χρήματα στις 8 Φεβρουαρίου.

• Από τη στιγμή που υποβληθεί μία φορά αίτηση: Δεν χρειάζεται να επαναληφθεί. Το σύστημα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που βάζει το νοικοκυριό πετρέλαιο θέρμανσης.

• Διαμερίσματα σε πολυκατοικία. Μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις ανεξάρτητα από τι κάνουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες. Προϋπόθεση να έχει υποβάλει αίτηση ο διαχειριστής με τα χιλιοστά του κάθε διαμερίσματος.

• Σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση: Δικαίωμα υποβολής αίτησης επανεξέτασης έως τις 15 Ιουλίου 2019 (πληρωμή επιδόματος έως 11 Οκτωβρίου 2019, εφόσον τελικά εγκριθεί).

Click to comment

Απάντηση

ΝΕΣΤΟΣ

Νέστος | Αναβαθμίστηκε το Δημοτικό Κάμπινγκ της Κεραμωτής

Σε πλήρη αναβάθμιση μέσα σε δύο χρόνια του δημοτικού κάμπινγκ της Κεραμωτής προχώρησε ο Δήμος Νέστου.

Όπως τόνισε ο ο Δήμαρχος Σάββας Μιχαηλίδης έγιναν πολλές προσπάθειες έτσι ώστε να αναβαθμιστεί το κάμπινγκ και να λειτουργήσει αυτό το καλοκαίρι με ακόμα περισσότερους τουρίστες.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν 90 τροχόσπιτα στον χώρο ενώ αρκετοί είναι οι τουρίστες, κυρίως από τα Βαλκάνια, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fuel Pass 2 | Κατατέθηκε η τροπολογία για τη νέα ενίσχυση για τα καύσιμα

Σήμερα ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής η νέα ενίσχυση του κράτους προς τους πολίτες, που έχει ως σκοπό την κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022. Το γνωστό και ως Fuel Pass 2 κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας», το οποίο τίθεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, προς συζήτηση και ψήφιση.

Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας:

  1. Παρέχεται Οικονομική διευκόλυνση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό σε κάθε φυσικό πρόσωπο, που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ προς τον σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022.
  2. Η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα συνολικά ακόλουθα ποσά:

α) εκατό (100) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε ογδόντα πέντε (85) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

β) ογδόντα (80) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε εξήντα πέντε (65) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

γ) εβδομήντα (70) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε πενήντα πέντε (55) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

δ) εξήντα (60) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται στα σαράντα πέντε (45) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στο ΣΤΕ ξανά το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους

Προς οριστική κρίση οδεύει πλέον η υπόθεση του προστίμου των 100 ευρώ που επιβάλλονταν στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, καθώς το Δημόσιο απέστειλε τελικά τα στοιχεία που είχε ζητήσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: