Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Ο εξωδικαστικός βασικό εργαλείο για την πρώτη κατοικία

image_print

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στη ρύθμιση για τον νόμο Κατσέλη, στην προστασία της πρώτης κατοικίας και στα μέτρα για το ιδιωτικό χρέος αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» του MEGA, στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί πλέον την κυρίαρχη πολιτική για τη συνολική ρύθμιση των οφειλών, αλλά και βασικό εργαλείο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τον νόμο Κατσέλη, σημείωσε ότι αφορά περισσότερους από 100.000 δανειολήπτες, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προχώρησε πέρα από την εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου, εισάγοντας και αναδρομικότητα για όσους βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το συνολικό κόστος της ρύθμισης υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. αφορούν την καθολική εφαρμογή και τα 200 εκατ. την αναδρομικότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον εξωδικαστικό μηχανισμό, υπογραμμίζοντας ότι παρέχει έως 240 δόσεις κατά βάση και έως 420 δόσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ πλέον το κατώφλι ένταξης μειώνεται από τις 10.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ.

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε επίσης ότι ο εξωδικαστικός μετατρέπεται σε εργαλείο προστασίας της πρώτης κατοικίας, δίνοντας τη δυνατότητα στον οφειλέτη να επιλέξει την προστασία του σπιτιού του και να λάβει μεγαλύτερο «κούρεμα» και χαμηλότερη δόση.

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση του ακατάσχετου από τα 1.250 ευρώ στα 1.600 ευρώ, στις 72 δόσεις για παλαιά χρέη έως το τέλος του 2023, στις παρεμβάσεις για τα funds και τις τράπεζες, καθώς και στη ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Για την ακρίβεια, ο Υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών μέσα από μόνιμα μέτρα, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει 83 φοροαπαλλαγές, ενώ το πρόσφατο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα ύψους 800 εκατ. ευρώ που επιστρέφουν στην κοινωνία.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Κυριάκου Πιερρακάκη:

Δημοσιογράφος: Είμαι εδώ στο στούντιο τώρα, όπως σας είχαμε προαναγγείλει, με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον κύριο Πιερρακάκη. Θα πω με πολλή χαρά, και πρόεδρο του Eurogroup και συγχαρητήρια κιόλας δεν τα έχουμε πει από κοντά. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που ένας Έλληνας ανέλαβε και νομίζω ότι άλλαξε και το κλίμα εκεί στο Eurogroup, γιατί καταλάβανε ότι οι Έλληνες δεν είμαστε το μαύρο πρόβατο και μπορούμε να οδηγούμε και το Eurogroup.
 
Κυριάκος Πιερρακάκης: Να είστε καλά. Πήρε μια δεκαετία να γίνει αυτή η μεταστροφή, αλλά νομίζω ότι είναι πάρα πολύ καλό και συμβολικά και ουσιαστικά.
 
Δημοσιογράφος: Είστε και πολύ τυχερός. Τώρα, θα ξεκινήσουμε, Υπουργέ από το φλέγον θέμα. Έχουμε πάρα πολλά μηνύματα και νομίζω το ξέρετε και εσείς πάρα πολύ καλά, για την πρωτοβουλία που αναλάβατε. Χθες αργά, το βράδυ, ψηφίστηκε η τροπολογία στη Βουλή για το Νόμο Κατσέλη, για τα δάνεια. Η βασική κατηγορία, πριν πάμε να πούμε συγκεκριμένα πράγματα, είναι γιατί δεν περιλαμβάνει αυτός ο Νόμος, μάλλον γιατί περιλαμβάνει μόνο αυτούς τους δανειολήπτες, τους ενεργούς και τους συνεπείς.
 
Κυριάκος Πιερρακάκης: Να τα πιάσουμε ένα-ένα. Πρώτον, χθες βράδυ, όντως, ψηφίστηκε και μάλιστα νομίζω ότι υπάρχει και μια διαφορά ανάμεσα στο λεξιλόγιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στην ψήφο τους. Πρώτον, διότι δεν υπήρξε κανένα κόμμα που να καταψήφισε την τροπολογία. Ήταν ή «ναι» ή «παρών» η ψήφιση της τροπολογίας. Δεύτερον, μόνο το 22% των άρθρων καταψηφίστηκε, το οποίο μου έλεγε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, ο κ. Μπαγιώκος, συμβαίνει μόνο σε διεθνείς συμβάσεις, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Άρα, υπήρχε βασικά συμφωνία επί αυτού που φέραμε γενικά για το ιδιωτικό χρέος.
 
Δημοσιογράφος: Καλά, δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς πάνω σε αυτό, απλά οι ενστάσεις είναι άλλες. Γιατί ψηφίσανε «παρών»;
 
Κυριάκος Πιερρακάκης: Καταρχήν, η απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά συγκεκριμένο δανειολήπτη. Εμείς, λοιπόν, τι κάναμε; Ποια ήταν η συζήτηση όλο το προηγούμενο διάστημα; Να γίνει γενίκευση. Αυτό το λένε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ελάτε να εφαρμόσετε την απόφαση γενικά για όλους τους δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη. Αφορά μόνο τον Νόμο Κατσέλη, η απόφαση του Αρείου Πάγου. Γιατί; Γιατί μιλάμε για ευάλωτα νοικοκυριά, μιλάμε για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις του Νόμου του ’10. Εμείς τι κάναμε; Κάναμε κάτι παραπάνω, που δεν το έλεγε -να επαναλάβω- η δικαστική απόφαση, το είπα πολλές φορές κι εγώ χθες στη Βουλή. Δεν υπήρχε πουθενά στην απόφαση η λέξη αναδρομικότητα. Η απόφαση έλεγε εφαρμογή. Εφαρμογή είναι εφεξής. Εμείς, λοιπόν, ήρθαμε και είπαμε ότι δεν είναι σωστό να γίνει μόνο εφαρμογή. Αυτό εννοούσαμε όταν λέγαμε όλο αυτόν τον καιρό ότι μελετάμε την απόφαση. Γιατί είναι μια πολύ περιπλοκή απόφαση. Πάμε, λοιπόν, και την εφαρμόζουμε αναδρομικά για όσους πληρώνουν το δάνειό τους. Τι σημαίνει τώρα πρακτικά να πω αυτό για να πάμε στις κατηγορίες που ρωτάτε, που είναι αυτές που εξαιρούνται.
Πρακτικά, σημαίνει ότι εάν εσύ, για παράδειγμα -έχουμε δώσει και παραδείγματα- πληρώνεις από τις αρχές του ’24 μια δόση 731, το παράδειγμα που δώσαμε ήταν 731 ευρώ. Έστω ότι χρωστάς περίπου 144.000, 144.500 και πλήρωνες δόση 731 ευρώ, η δόση σου θα γίνει 483 ευρώ. Ο τόκος αυτός, πόσος είναι; Είναι μόνο 1 ευρώ, όλο το υπόλοιπο πάει στο κεφάλαιο. Τι γίνεται τώρα για όλους αυτούς που πληρώνουν από τις αρχές του ’24;
 
Δημοσιογράφος: Τώρα πλήρωνε 300 ευρώ παραπάνω.
 
Κυριάκος Πιερρακάκης:  Αυτή είναι η φύση της απόφασης. Το πώς υπολογίζεις τον τόκο. Και εμείς ήρθαμε και είπαμε ότι αυτό γίνεται σε μηνιαία βάση.
 
Δημοσιογράφος: Αυτό οφείλεται σε μηνιαία ασυδοσία των funds, σωστά.
 
Κυριάκος Πιερρακάκης: Αυτό οφείλεται στον τρόπο γενικού υπολογισμού του επιτοκίου παγκοσμίως. Ήρθαμε και είπαμε, όμως, ότι ειδικά για τον Νόμο Κατσέλη, ειδικά για τον συγκεκριμένο Νόμο που αφορά ευάλωτους δανειολήπτες, ήρθε ο Άρειος Πάγος και είπε ότι ειδικά εδώ πρέπει να γίνει τελείως διαφορετικός τρόπος στον υπολογισμό του τόκου.
 
Δημοσιογράφος: Ο Νόμος Κατσέλη, αν πήγαινες στα δικαστήρια, σου έβγαζε τη δόση που δεν τη σεβάστηκαν τα funds.
 
Κυριάκος Πιερρακάκης: Εδώ βέβαια να πω, πολύ γρήγορα, γιατί με έχετε ρωτήσει για δύο κατηγορίες και θέλω να δώσω αυτήν την απάντηση, αλλά πριν έρθω σε αυτό, να εκφράσω την επιφύλαξή μου. Η πρόθεση του Νόμου Κατσέλη ήταν σωστή, το είπα και χθες στη Βουλή. Αλλά τώρα νομίζω ότι είναι αντικειμενικό αυτό που λέω. Αν χρειάζεται να έρθει μια κυβέρνηση και ένας Υπουργός, ένας Πρωθυπουργός, να νομοθετήσουμε 16 χρόνια μετά, για να συνεχίσουμε να ερμηνεύουμε τον Νόμο, να λέμε «τι είπε ο ποιητής», για να το πω απλά, κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τον Νόμο. Άρα, σωστή η πρόθεση, κακή η εφαρμογή.
 
Δημοσιογράφος: Αυτό έγινε Υπουργέ γιατί, όπως είπε και η Ανθή, είναι ανεξέλεγκτα τα funds. Γι’ αυτό έγινε αυτό.
 
 
Κυριάκος Πιερρακάκης: Πάει να πει επίσης ότι και αυτό που νομοθέτησες και αυτό που έφερες δεν ήταν επαρκώς σαφές. Γι’ αυτό πάνε τα δικαστήρια και το βγάζουν.
Δημοσιογράφος: Γιατί 16 χρόνια μετά, αυτό είναι το ερώτημα. Νόμοι περνάνε, κάποιοι δεν είναι ολοκληρωμένοι, άλλοι χωλαίνουν κάπου, άλλοι δεν χωλαίνουν. Γιατί τόση ασυδοσία με τα funds, αυτό είναι το ερώτημα.
 
Κυριάκος Πιερρακάκης: Εγώ θέλω πάντως να σας πω σε αυτό, ότι έχουμε κάνει πάρα πολλές κινήσεις για το ιδιωτικό χρέος και για τα funds που με ρωτάτε. Δηλαδή, εγώ θα σας πω ότι, όλα αυτά στην τροπολογία κοστίζουν 700 εκατομμύρια, το συνολικό κόστος όπως το υπολογίζουμε, 500 εκατομμύρια είναι η καθολικότητα, η γενίκευση δηλαδή για όλους, και άλλα 200 εκατομμύρια είναι το κόστος της αναδρομικότητας.
 
Όλοι αυτοί δηλαδή που είναι ενεργοί και θα πάρουν τα χρήματα, εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Από τα 200, τα 100 θα τα βάλουν οι τράπεζες. Άρα, υπάρχει κόστος το οποίο θα περάσει σε αυτές και να έρθω σε αυτό που με ρωτήσατε, έχουμε άλλες δύο κατηγορίες που λέτε αναδρομικά που δεν τις πιάνει η περίμετρος της απόφασης. Ποιες είναι αυτές; Πρώτον, αυτοί που ήδη αποπλήρωσαν. Αυτοί που ήδη αποπλήρωσαν, συνήθως μιλάγαμε για 20ετή δάνεια, και αυτοί που ήδη αποπλήρωσαν, αποπλήρωσαν συντριπτικά το κεφάλαιο, όχι τους τόκους. Αυτό που νομοθετούμε εμείς, είναι μια απόφαση για τόκους, ουσιαστικά εδώ πέρα. Αυτό είναι το πρώτο.
Πάμε στο δεύτερο. Αυτοί οι οποίοι έχασαν τη ρύθμιση. Να πω καταρχήν σε σχέση με τον Νόμο Κατσέλη, κρατήστε ότι, γιατί λέω ότι ο Νόμος ήταν προβληματικός. Γιατί από αυτούς που πήγαν στα δικαστήρια, οι μισοί έχασαν. Ο Νόμος, δηλαδή, άφηνε μια ασάφεια, και για αυτούς που οι άνθρωποι ήταν ευάλωτοι και έπρεπε να βρουν το δίκιο τους γρήγορα, και για εκείνους που ήταν στρατηγικοί κακοπληρωτές, πήγαιναν στα δικαστήρια και χάνανε το δικαστήριο. Άφηνε μια γκρίζα ζώνη. Λοιπόν, έχουμε τώρα εκείνους οι οποίοι χάσανε τη ρύθμιση. Από εκείνους που χάσανε τη ρύθμιση, το 70% δεν είχε πληρώσει ούτε μια δόση, ούτε μέρος δόσης. Ούτε μέρος δόσης όμως, δηλαδή, εδώ κάνουμε μια ρύθμιση τόκων. Μια ρύθμιση του πόσα χρήματα πρέπει να πληρώνεις το μήνα. Κρατήστε επίσης αυτό, ότι έχουμε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για αυτούς δεκαετίας. Φανταστείτε λοιπόν, ενώ έρχομαι εγώ και σας λέω, εδώ τι πρέπει να κάνουμε; Καθαρές λύσεις. Να βγάλουμε το γκρίζο από την εξίσωση. Και ο κόσμος που μας βλέπει, να μην είναι στην ασάφεια, να μην χρειάζεται να τρέχει σε δικηγόρους, να ψάχνει να βρει, ποια είναι η ιδανική λύση;
 
Δημοσιογράφος: Εγώ δεν κάνω καμία ρύθμιση και δεν έδωσα καμία δόση. Κανείς δεν θα σας πει τίποτα γιατί δεν τους βάλατε. Κανείς. Εγώ όμως τώρα είχα ένα δάνειο 150 χιλιάδες. Σωστά. Και αγωνίστηκα, έκανα δεύτερη δουλειά, τα κατάφερα. Πλήρωσα όμως παραπάνω 50.000 τόκους. Μπορώ να πάω στο δικαστήριο, να πάρω μια απόφαση, δεν ξέρω, κάτι να γίνει.
 
Κυριάκος Πιερρακάκης: Αν είστε στον Νόμο Κατσέλη…
 
Δημοσιογράφος: Αποπλήρωσα όμως.
 
Κυριάκος Πιερρακάκης: Αν έχει αποπληρωθεί, το δάνειο έχει ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει πλέον επισφάλεια στο σπίτι. Κι αυτό πρέπει να γίνει για λόγους συστημικότητας. Οι τόκοι είναι ελάχιστοι σε αυτές τις περιπτώσεις.
 
Δημοσιογράφος: Δεν είναι μόνο θέμα επισφάλειας. Είναι και για το ηθικό κομμάτι.
 
Κυριάκος Πιερρακάκης: Το κρατάω αυτό που λέτε. Αλλά στο ηθικό κομμάτι αυτοί αποπλήρωσαν το κεφάλαιο, αυτό σας λέω. Σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν αποπληρωθεί οι  τόκοι. Κεφάλαιο έχει αποπληρωθεί. Ήταν εικοσαετείς οι  ρυθμίσεις και οι ρυθμίσεις ξεκίνησαν κάπου το ’19.
Δημοσιογράφος: Άρα, αυτοί που το αποπλήρωσαν δεν επιβαρύνθηκαν τόσο πολύ με τόκους.
 
Κυριάκος Πιερρακάκης: Όχι βέβαια, γιατί ήταν εικοσαετείς οι ρυθμίσεις συνήθως.
 
Δημοσιογράφος: Έχετε υπολογίσει πόσοι είναι όλοι αυτοί;
 
Κυριάκος Πιερρακάκης: Αυτό που ψηφίσαμε χθες αφορά πάνω από 100.000 δανειολήπτες. Πάνω από 100.000 νοικοκυριά, είναι τεράστιος ο αριθμός.
 
Δημοσιογράφος: Από πότε θα αρχίσει αυτός να πληρώνει την κανονική του δόση;
 
Κυριάκος Πιερρακάκης: Τώρα, επί τόπου. Μάλιστα είδα και χθες μια ανακοίνωση -και οφείλω να πω χάρηκα- μιας εταιρείας διαχείρισης δανείων η οποία χαιρέτιζε το γεγονός ότι πλέον υπάρχει σαφήνεια. Και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό. Ξέρετε κάτι; Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το να υπάρχει σαφήνεια. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί άκουγα και στις τελευταίες μέρες ότι υπήρχε ενδεχόμενο προσφυγής των funds και περαιτέρω των servicers για περαιτέρω διευκρίνηση στην απόφαση του Αρείου Πάγου.
Λοιπόν, δεν θέλαμε να υπάρχει γκρίζα ζώνη. Και εδώ να προσθέσω και κάτι άλλο αν μου επιτρέπετε. Γιατί υπάρχει κόσμος που μας βλέπει που ενδιαφέρεται για το ιδιωτικό χρέος πάρα πολύ.
Το νιώθω και εγώ ως αρμόδιος Υπουργός από πράγματα που νομοθετούμε από τα μηνύματα που λαμβάνω στο κινητό μου. Χθες, δεν ψηφίσαμε μόνο αυτό. Χθες, έχουμε ψηφίσει το μεγαλύτερο πλαίσιο μέτρων για το ιδιωτικό χρέος μετά την κρίση. Αύξηση στο ακατάσχετο από τα 1250 στα 1600 ευρώ. Γι’ αυτό, όταν το ανακοινώσαμε στην Βουλή, οφείλω να σας πω ότι  τα μηνύματα που έλαβα στο κινητό μου ήταν πάρα πολλά και μου έκανε και πάρα πολλή εντύπωση -απάντηση και στον κ. Σιμόπουλο- για το πόσους ενδιέφερε.
Δημοσιογράφος: Ενδιαφέρει πολύ κόσμο.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Ναι, αλλά αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα αυτά ακουμπάνε την καθημερινότητα του κόσμου ευθέως.
Δημοσιογράφος: Ένα από τα ερωτήματα που μας θέτει ο κόσμος είναι το εξής: Γιατί, μόνο όσοι είναι στον Νόμο Κατσέλη; Κάποιοι άλλοι που έχουν κάνει εξωδικαστικό…με τα funds και παλεύουν να αποπληρώσουν. Αυτοί δεν θα πρέπει να πάρουν ένα συγκεκριμένο δοσολόγιο, δεν θα πρέπει ο τόκος να υπολογίζεται στη μηνιαία δόση και όχι στο συνολικό χρέος;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Ο εξωδικαστικός είναι το υπερόπλο και ο εξωδικαστικός είναι για εμένα η κυρίαρχη πολιτική. Αυτό που θα προσέθετα μετά το ακατάσχετο, καταρχήν, αφορά τον εξωδικαστικό. Επιτρέψτε μου λίγο αυτό να το εξηγήσω, γιατί είναι για μένα πολύ σημαντικό ο κόσμος να αγκαλιάσει τον εξωδικαστικό. Μου έλεγε χθες ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις 120 δόσεις. Εμείς νομοθετήσαμε 72 δόσεις για τα παλιά χρέη μέχρι το  τέλος του ’23. Ξέρετε πόσες δόσεις δίνει ο εξωδικαστικός; Πολύς κόσμος δεν το ξέρει, γι’ αυτό θέλω να το επαναλάβω. Δίνει 240 δόσεις κατά βάση ο εξωδικαστικός.
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά είναι δύσκολο να σε βάλει η τράπεζα.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Και δίνει 420 στις πιο μεγάλες περιπτώσεις. Μια στιγμή. Κάνεις μία αίτηση στον εξωδικαστικό. Δεν χρειάζεται μεγάλη τεχνική αρωγή. Με βάση την αίτηση βλέπει ο εξωδικαστικός το ποιο είναι το προφίλ σου με βάση τις οικονομικές δυνατότητες και σου δίνει κούρεμα και δόση. Και προσθέστε εδώ. Μπορείτε να μου πείτε σωστά. Κάνεις κριτική στον Νόμο Κατσέλη. Λες σωστή πρόθεση, προβληματικός. Εσείς, τι είχατε κάνει για την προστασία της πρώτης κατοικίας; Λοιπόν να σας απαντήσω ότι άλλο νομοθετήθηκε χθες. Το οποίο μάλιστα το είχα αναφέρει και στο κανάλι σας. Την πρώτη φορά που είχε τύχει να το αναφέρω στον κύριο Ευαγγελάτο. Αυτό το οποίο νομοθετήσαμε χθες είναι το ότι μετατρέψαμε τον εξωδικαστικό σε εργαλείο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μπορείς, δηλαδή, εσύ να πας και να πεις ότι εγώ θέλω να προστατεύσω μόνο το σπίτι μου. Μόνο την πρώτη κατοικία. Και να πάρεις μεγαλύτερο κούρεμα από τον εξωδικαστικό και χαμηλότερη δόση. Για εμένα, 19 δισ. έχουμε βάλει στον εξωδικαστικό. 19 δισ. ρυθμίσεις. Όταν είχαν γίνει 120 δόσεις ήταν 6 δισ.
Δημοσιογράφος: Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Μπορείς εσύ να πεις, προστατεύω την πρώτη μου κατοικία να το ορίσεις στον εξωδικαστικό.
Δημοσιογράφος: Να ξεχωρίσεις την περιουσία.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Να ξεχωρίσεις την πρώτη σου κατοικία και να μετατρέπεις τον εξωδικαστικό, χωρίς να υπάρχουν παρατεταμένες δικαστικές αποφάσεις.
Δημοσιογράφος: Πάντως, έχουμε πολλές καταγγελίες που αναφέρουν ότι τα funds δεν λειτουργούν σωστά, δεν σέβονται την απόφαση του εξωδικαστικού, δεν στέλνουν το δοσολόγιο, δεν, δεν…
Κυριάκος Πιερρακάκης: Εγώ θα σας πω ότι είμαστε από πάνω και οποιαδήποτε καταγγελία έρχεται στο γραφείο μου την λαμβάνουμε υπόψη και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε κι άλλα και είδατε και τι εφαρμόσαμε χθες.
Κυριάκος Πιερρακάκης: ……Να σας πω κάτι όμως…..
Δημοσιογράφος: …έχουν υποχρέωση οι τράπεζες να δίνουν δοσολόγιο…
Κυριάκος Πιερρακάκης: Το σημαντικό για εμένα είναι να δώσεις πολλά εργαλεία στον κόσμο και να βελτιώνεις διαρκώς την εφαρμογή. Δείτε πόσες φορές έχουμε νομοθετήσει για τον εξωδικαστικό…σας ανέφερα δύο πράγματα που έγιναν χθες. Το άλλο που μπορώ να σας πω είναι ότι τα χρέη για να μπεις στον εξωδικαστικό…μέχρι χθες τι ίσχυε; Έπρεπε να έχεις 10.000 ευρώ χρέος και πάνω. Από σήμερα είναι 5.000.
Δημοσιογράφος: Α, το μειώσατε…
Κυριάκος Πιερρακάκης: Το μειώσαμε. Άρα, 5.000 ευρώ και πάνω, μπαίνεις στον εξωδικαστικό…αυξήσαμε το ακατάσχετο και βέβαια, ο εξωδικαστικός γίνεται εργαλείο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Βάλαμε και 72 δόσεις για τα παλιά χρέη. Άλλο αυτό,Μπαγ δεν έχει κριτήρια. Είναι τα χρέη προ του τέλους του ‘23.
Όλα αυτά, λοιπόν, μαζί…γι’ αυτό και λέω, όσα άκουσα από την Αντιπολίτευση χθες, έχουν ενδιαφέρον σε επίπεδο λεξιλογίου…σε επίπεδο ψήφου, ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο στη Βουλή…
Δημοσιογράφος: -…δεν θα μπορούσαν να μην το ψηφίσουν τώρα…
-Άρα, καταλαβαίνουμε 120 δόσεις, να τις ξεχάσουμε…
Κυριάκος Πιερρακάκης: Μα έχουμε ήδη 240 από τον εξωδικαστικό και 420 στο μάξιμουμ (σε τράπεζες).
Δημοσιογράφος: Λέμε τώρα αν χρωστάω εγώ στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία…
Κυριάκος Πιερρακάκης: Κάναμε 72 δόσεις γι’ αυτόν τον λόγο. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σωστό…
Δημοσιογράφος: 72 και γιατί δεν ανεβαίνουν
Κυριάκος Πιερρακάκης: 72 δόσεις για προ του ’23 το νομοθετήσαμε χθες…
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά μπορεί να ανέβουν στη ΔΕΘ…
Κυριάκος Πιερρακάκης: Δεν υπάρχει αυτή πάντως η πρόθεση, οφείλω να σας το πω…αν υπήρχε αυτή η πρόθεση, θα το είχαμε νομοθετήσει χθες…
Δημοσιογράφος: Για 13ο μισθό στη ΔΕΘ…;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ θα γίνουν από αρμόδια χείλη σε άλλη πόλη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι: δείτε τι κάναμε πέρυσι.
Αυτό είναι το καλύτερο σημάδι για το τι θα κάνουμε φέτος. Πέρυσι κάναμε κάτι το οποίο ακούμπησε όλη την κοινωνία, όχι μόνο μια επαγγελματική κατηγορία. Γιατί λέτε 13ος μισθός…αυτός αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους. Η φοροαπαλλαγή που κάναμε πέρυσι, ακούμπησε όλη την κοινωνία, και δημοσίους υπαλλήλους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους…
Δημοσιογράφος: …όλα αυτά είναι κάτι άλλο…για τον 13ο μισθό δεν μου λέτε…
Κυριάκος Πιερρακάκης: Κοιτάξτε, εκ των πραγμάτων, το έχουμε απαντήσει αυτό. Γιατί εκ των πραγμάτων αν βάλεις 13ο μισθό και 13η  σύνταξη μαζί, πας λίγο κάτω από τα 4 δισ. ευρώ. Δεν είναι αυτός, λοιπόν, ο δημοσιονομικός χώρος…
Δημοσιογράφος: Ο κύριος Ανδρουλάκης λέει ότι είναι 750 εκατομμύρια…
Κυριάκος Πιερρακάκης: Ο κύριος Ανδρουλάκης έχει άλλα μαθηματικά από αυτά τα οποία ισχύουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τα έχουμε συζητήσει…ξέρετε, έχει το προνόμιο, ότι δεν θα χρειαστεί να τα εφαρμόσει.
Δημοσιογράφος: -Θέλω να σας ρωτήσω, ενόψει της ΔΕΘ…καταλαβαίνω ότι το πακέτο ακόμη δεν έχει κλείσει, δεν ξέρω αν κάνετε και συσκέψεις…υπάρχει ένα πολύ μεγάλο αίτημα, χρόνια τώρα, γιατί εσείς καλά θα σχεδιάσετε και την οικονομία για τα επόμενα χρόνια…γιατί οι τράπεζες δεν κάνουν κάτι να αρχίσουν να βλέπουν λίγο τους μικρομεσαίους; Είναι πολύ μεγάλη πληγή αυτό με τους μικρομεσαίους που οι τράπεζες δεν τους βλέπουν…
 
-…δεν μπορούν να παίρνουν δάνεια…
 
-…βλέπουμε στην Τσιμισκή, κλειστά μαγαζιά. Έγινε ένας άλλος πεζόδρομος στην Αγία Σοφία…κλειστά (μαγαζιά). Εδώ πέρα, σε μεγάλες εμπορικές περιοχές, δεν έχει τζίρο. Οι μικρομεσαίοι δεν έχουν τζίρο…
Κυριάκος Πιερρακάκης: Δύο σχόλια πολύ γρήγορα και έρχομαι αμέσως σε αυτό που με ρωτάτε. Γιατί θέλω να κλείσω λίγο τη συζήτηση για το ιδιωτικό χρέος. Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα δεν είναι συστημικό πρόβλημα. Είναι κοινωνικό πρόβλημα για τους ανθρώπους που αφορά. Γιατί λέω ότι δεν είναι συστημικό; Είναι χαμηλότερο από το ευρωπαϊκό. Είναι το αντίστροφο από το δημόσιο χρέος. Το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από το ευρωπαϊκό, το ιδιωτικό είναι χαμηλότερο. Αλλά όσο ακόμη και ένας πολίτης που μας βλέπει έχει πρόβλημα, το πρόβλημα του, είναι πρόβλημα μας.
Άρα, θα υπάρξουν και άλλα εργαλεία. Διαρκώς βλέπετε κάθε μήνα ανακοινώνουμε και άλλα. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, προσωπικά πιστεύω στο μέτρο.
Τι εννοώ; Ούτε υπερβολή από τη μια πλευρά η οποία οδηγεί στα λεξιλόγια του 2015 και σε όλα αυτά…ούτε και να μην κουνιέσαι και να μην κάνεις κινήσεις υπέρ της κοινωνίας όταν πρέπει. Γιατί είδατε ότι όταν υπήρξε η συζήτηση για τις χρεώσεις στα ATM, όταν υπήρξε η συζήτηση για την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης του Αρείου Πάγου, δεν διστάσαμε να την εφαρμόσουμε και παραπάνω από την απόφαση. Δεν διστάσαμε να μηδενίσουμε τις χρεώσεις στα ATM.
Λοιπόν, να πω ρητά: οτιδήποτε δρα υπέρ της κοινωνίας και είναι λογικό σε σχέση με το τι συμβαίνει στον πλανήτη, έτσι; Γιατί δεν μπορείς να ξεχάσεις τους παγκόσμιους χρηματοοικονομικούς κανόνες. Την τελευταία φορά που πήγαμε να το κάνουμε αυτό, τρέχαμε στα ATM στις ουρές. Αλλά από την άλλη, δεν μπορείς και να αφήνεις διαδικασίες και χειρισμούς που γίνονται -που δεν είναι σωστοί- και να μην παρεμβαίνεις ως πολιτεία. Άρα, χρυσή τομή.
Η χρυσή τομή, λοιπόν -χωρίς να ανακοινώνω οποιοδήποτε άλλο μέτρο αυτή τη στιγμή- είναι η λογική που μας διέπει και σε κάθε νομοθέτηση, είτε αυτή αφορά τους servicers, τις τράπεζες, οτιδήποτε άλλο, θα δείτε ότι δεν θα διστάσουμε να κάνουμε σωστή νομοθέτηση όταν και όπου χρειαστεί. Δάνεια…
Δημοσιογράφος: …το αφήνετε ανοιχτό, δηλαδή…
Κυριάκος Πιερρακάκης: …όποτε και όταν χρειαστεί. Γιατί όπως είδατε χθες, κάναμε κάτι, τι είχαμε κάνει για τα ATM παλαιότερα…αλλά ξαναλέω, με μέτρο. Όχι και με ενοχοποίηση του τραπεζικού συστήματος, περιττά. Γιατί μετά από ένα σημείο αυτό…ξέρετε, νομίζω ότι η γενιά μας έχει βιώσει πού οδηγεί αυτό. Οδηγεί στο τέλος, στο να πηγαίνει ο λογαριασμός στον κόσμο που μας βλέπει. Είναι εύκολο πράγμα να λαϊκίσεις. Είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνεις έξυπνη χειρουργική παρέμβαση όταν πρέπει…
Δημοσιογράφος: Σας το λένε ότι επί των ημερών σας , της Νέας Δημοκρατίας, οι μεγάλες εταιρείες έχουν το πρόκριμα. Οι μικρομεσαίοι που είναι η ραχοκοκαλιά της Ελλάδος, αναστενάζουν.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Δεν θα το έλεγα αυτό, γιατί εντάξει…θα μου πείτε…«ανέφερες τα στοιχεία»…τα στοιχεία δείχνουν ότι γίνεται σύγκλιση με την Ευρώπη αυτή τη στιγμή, σε όλα τα επίπεδα. Αλλά, ξέρετε κάτι, εγώ θα το πω πιο ωμά. Όταν είσαι στο ταμείο του σούπερ-μάρκετ, τα στοιχεία της μικροοικονομίας δεν σε αφορούν. Σε αφορά η καθημερινότητά σου…
Δημοσιογράφος: …επειδή αναφέρατε το σούπερ-μάρκετ…για την ακρίβεια θα κάνετε κάτι;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Κάνουμε.
Δημοσιογράφος: Τί; Εκτός από τις κουβέντες που κάνετε…
Κυριάκος Πιερρακάκης: Αυξάνουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, από τη μία, με μόνιμα μέτρα. Εκπροσωπούμε μια κυβέρνηση η οποία έχει κάνει 83 φοροαπαλλαγές…
Δημοσιογράφος: Ξέρετε, όμως, κάτι; Δεν φαίνεται αυτό…δηλαδή, αν πάτε μια βόλτα στα σούπερ-μάρκετ, θα δείτε. Ο κόσμος αναστενάζει…
Κυριάκος Πιερρακάκης: Σε απάντηση, μάλιστα, που έδωσα χθες στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης…λέει «μου λέτε ότι όλα πάνε καλά;».
Και εγώ του απάντησα, του λέω ότι «όλα πάνε καλύτερα». Και ότι ο μόνος τρόπος για να πάνε διαρκώς καλύτερα, είναι βήμα-βήμα να χτίζεις. Μακάρι, ξέρετε, να υπήρχε αυτή η μαγική λύση, το ραβδί του Harry Potter, με το οποίο θα εξαφανίσεις τα πάντα. Δεν έχει εφευρεθεί. Με το να μειώνεις, όμως, 83 φόρους, να αυξάνεις το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών όπου μπορείς…
Χθες στο Νομοσχέδιο, πέρα από όλα τα μέτρα για το ιδιωτικό χρέος, έχει και 800 εκατομμύρια ευρώ που γυρνάνε στην κοινωνία. Λύνουν το πρόβλημα; Όχι, δεν το λύνουν. Βοηθάνε το πρόβλημα.
Δημοσιογράφος: Με το ελβετικό φράγκο τί γίνεται;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Η ρύθμιση: ήδη έχουν πει 14.000 συμπολίτες μας, άνω του 50%. Γι’ αυτό και με τον χθεσινό Νόμο, δώσαμε παράταση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Δημοσιογράφος: Προχωράει, δηλαδή.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Βεβαίως και προχωράει. Και ξέρετε κάτι; Είναι κι άλλη μια απόδειξη αυτό: το ότι δίνουμε λύσεις σε πράγματα που τα συζητάγαμε για πάρα πολλά χρόνια.
Εγώ θυμάμαι να είμαι εκτός πολιτικής, να είμαι Διευθυντής Ερευνών στη diaNEOsis παλαιότερα και να μιλάμε για το ελβετικό φράγκο. Χρόνια μιλάγαμε. Ήρθαμε εμείς να εφαρμόσουμε τη λύση που εφαρμόσαμε με κούρεμα και δόσεις. Και θα γίνει για οτιδήποτε άλλο και για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα χρόνια.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, δεν έχουμε άλλο χρόνο δυστυχώς. Θα θέλαμε να σας βλέπουμε πιο συχνά γιατί πραγματικά τα ερωτήματα του κόσμου είναι πάρα πολλά.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Με χαρά.
Δημοσιογράφος: Αλήθεια είναι πάρα πολλά. Ό,τι μπορέσαμε, θέσαμε. Αλήθεια, θέλουμε και μια φορά να έρθετε ένα πρωινό εδώ να μιλήσουμε για το Eurogroup. Δηλαδή, πώς είναι η λειτουργία αυτών των πραγμάτων εκεί. Τί γίνεται στην Ευρώπη; Η φτώχεια που υπάρχει στη Γερμανία…η Γαλλία που πάει…
Κυριάκος Πιερρακάκης: Πάντως, η μία απάντηση σε αυτό που θα σας δώσω είναι το ότι πολλά προβλήματα, το κόστος ενέργειας,  π.χ. -που με ρωτήσατε πριν για την ακρίβεια- είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και πρέπει να μπορέσουμε να δώσουμε ευρωπαϊκή λύση σε αυτό και να το καταλάβουν και οι 27 χώρες. Όχι μόνο οι 21 που είναι στο Eurogroup.
Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ερώτηση με πρωτοβουλία Ζεϊμπέκ για το έλλειμμα στο αγροδιατροφικό ισοζύγιο

Ο Βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ στη Βουλή των Ελλήνων.
image_print

Ερώτηση στη Βουλή για την επανεμφάνιση ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων το 2025 κατέθεσαν έξι Ανεξάρτητοι Βουλευτές της Αριστεράς, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Η κοινοβουλευτική παρέμβαση βασίζεται σε πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, σύμφωνα με την οποία το εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων έγινε εκ νέου ελλειμματικό, φτάνοντας τα 293 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ οι εξαγωγές κατά 6,6%, εξέλιξη που, κατά την εκτίμησή τους, αναδεικνύει τις αδυναμίες της εγχώριας παραγωγικής βάσης και την ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης και της διατροφικής αυτάρκειας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και την εστίαση, καθώς, σύμφωνα με την ερώτηση, σημαντικό μέρος της ζήτησης που δημιουργείται από την τουριστική δραστηριότητα καλύπτεται από εισαγόμενα προϊόντα.

Οι έξι βουλευτές ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές, την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και τη μεγαλύτερη διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό.

Ακολουθεί αυτούσια η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: Η επανεμφάνιση ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων αναδεικνύει τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα

Η πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τις οικονομικές εξελίξεις καταγράφει μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη για τον πρωτογενή τομέα και συνολικά για την παραγωγική βάση της χώρας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2025 το εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων μετατράπηκε εκ νέου σε ελλειμματικό, ύψους 293 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ οι εξαγωγές μόλις κατά 6,6%.

Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο, αλλά επιβεβαιώνει τη διαρκή αποδυνάμωση της εγχώριας παραγωγικής βάσης και την αδυναμία της κυβερνητικής πολιτικής να διαμορφώσει ένα συνεκτικό σχέδιο ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης και της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας. Άλλωστε, όπως επισημαίνει το ίδιο το ΚΕΠΕ, οι διαρθρωτικές αδυναμίες του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να διευρύνουν το εμπορικό έλλειμμα και να καθιστούν τη χώρα ευάλωτη απέναντι σε διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές κρίσεις.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι, παρά τη διαρκή αύξηση του τουριστικού ρεύματος, η ζήτηση που δημιουργείται καλύπτεται σε σημαντικό βαθμό από εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα. Το ίδιο το ΚΕΠΕ υπογραμμίζει ότι απαιτείται ουσιαστική συνεργασία μεταξύ πρωτογενούς τομέα, μεταποίησης, τουρισμού και εστίασης, ώστε να ενισχυθεί η διάθεση ελληνικών –και κυρίως τοπικών– προϊόντων στην εγχώρια αγορά. Πρόκειται για μια διαπίστωση που αναδεικνύει την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διασύνδεση της παραγωγής με τους βασικούς κλάδους της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, η επανεμφάνιση ελλείμματος στο ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τις πιέσεις που ασκούν οι εισαγωγές στις τιμές παραγωγού.

Επειδή η ενίσχυση της εγχώριας αγροδιατροφικής παραγωγής αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές.

Επειδή η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό και την εστίαση εξακολουθεί να παραμένει αποσπασματική, παρά τις διαχρονικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Επειδή η διατροφική ασφάλεια, η στήριξη της παραγωγής και η ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων αποτελούν κρίσιμους εθνικούς στόχους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Πώς αξιολογεί τα ευρήματα της έκθεσης του ΚΕΠΕ σχετικά με την επανεμφάνιση ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων το 2025;
  2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει για τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής;
  3. Είχαν εφαρμοσθεί και ποια μέτρα πολιτικής κατά τη περίοδο 2019-2026 για τη διασύνδεση πρωτογενούς και τουριστικού τομέα και με ποια αποτελέσματα;
  4. Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την ουσιαστική διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό και την εστίαση, ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση ελληνικών προϊόντων από τις επιχειρήσεις του κλάδου;
  5. Ποια μέτρα θα ληφθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, τη στήριξη της εξαγωγικής τους δυναμικής και τη δημιουργία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)

Τζανακόπουλος Δημήτριος

Τζούφη Μερόπη

Φωτίου Θεανώ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: «Υπάρχει ρευστότητα στις τράπεζες που περιμένει να γίνει ανάπτυξη»

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
image_print

Την ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει αφήσει πίσω της την περίοδο της κρίσης, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τη σταθερή ανάπτυξη και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας στις αγορές. Όπως τόνισε, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο των τραπεζών, σημειώνοντας ότι πλέον διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια, ρευστότητα και κερδοφορία, στοιχεία που τους επιτρέπουν να χρηματοδοτήσουν τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

«Στις ελληνικές τράπεζες υπάρχει ρευστότητα που περιμένει να γίνει ανάπτυξη. Δεν το λέω ως μομφή. Αντίθετα, είναι το μέτρο της ευκαιρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι απαιτούνται περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, επενδύσεις στην τεχνολογία, την καινοτομία και την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και μεγαλύτερη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επιδιώκουν να αναπτυχθούν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όπως η διεύρυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού, η ενίσχυση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και οι νέες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη θα είναι πραγματικά ισχυρή μόνο όταν συμπεριλάβει ανθρώπους και περιουσιακά στοιχεία που σήμερα παραμένουν εκτός οικονομικής δραστηριότητας.

Ακολουθεί η ομιλία του του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη:
Σας ευχαριστώ πολύ,
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Διοικητά,
Κυρίες και Κύριοι,
Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και για την τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας.
Θέλω να ξεκινήσω με μια διαπίστωση που είναι αυτονόητη σήμερα, αλλά πριν από μερικά χρόνια, θα ήταν παράτολμη… που έχει να κάνει με τα επιτεύγματα, με όλα όσα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε όλα αυτά τα χρόνια:
  • τη σταθεροποίηση της οικονομίας,
  • τα spreads των ελληνικών ομολόγων που κάποτε αποτελούσαν το θερμόμετρο της εθνικής αγωνίας, σήμερα μας κατατάσσουν ανάμεσα στις πιο αξιόπιστες οικονομίες της Ευρώπης,
  • το ότι η ανάπτυξη παραμένει σταθερά υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
  • και το ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας συνιστά την έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα, στην αξιοπιστία και στην εμπιστοσύνη των αγορών.
Όλα αυτά που κάνουμε σήμερα, δεν ήταν κάποτε αυτονόητα. Ήταν ένας δύσκολος, ένας μεγάλος στόχος, και επιτεύχθηκε με τις θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, με τη δουλειά των επιχειρήσεων, με τη συνέπεια της πολιτικής και, ναι, και με τη δική σας συμβολή.
Όμως, στην πολιτική -όπως και στη ζωή- ισχύει ένα αξίωμα: η επίτευξη ενός στόχου επιβάλλει αυτομάτως τον αναπροσδιορισμό του επόμενου. Όποιος επαναπαύεται στο κατόρθωμα, ακυρώνει το κατόρθωμα. Και η σταθερότητα δεν είναι σε καμία περίπτωση προορισμός. Είναι βάση εκκίνησης.
Ποιος είναι λοιπόν ο επόμενος στόχος; Δεν είναι ένας αριθμός σε έναν πίνακα. Είναι ο στόχος που θα τον βρείτε στο τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας. Πιο πολλές δουλειές. Πιο καλές δουλειές. Υψηλότεροι μισθοί, ευημερία που να τη νιώθει ο πολίτης. Το όχημα είναι η ταχύτερη ανάπτυξη και η παραγωγικότητα. Και το στοίχημα άλλαξε τάξη μεγέθους: για δεκαπέντε περίπου χρόνια παλεύαμε να σταθούμε όρθιοι, τώρα παλεύουμε για το πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε.
Κυρίες και Κύριοι,
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα υγιές. Κεφαλαιακά ισχυρό, με ρευστότητα, με κερδοφορία. Δεκαπέντε χρόνια κρίσεων έκλεισαν έναν κύκλο. Εγώ θα πω επιτέλους. Το σύστημα που κάποιοι έβλεπαν ως ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, ως ένα μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, είναι σήμερα ένα από τα ισχυρά της χαρτιά.
Θέλω, όμως, να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας. Η υγεία δεν είναι προορισμός. Είναι αφετηρία. Οι τράπεζες έχουν τώρα μπροστά τους μια σπάνια δυνατότητα: να δημιουργήσουν οι ίδιες τον κόσμο μέσα στον οποίο θα λειτουργήσουν. Όχι απλώς να προσαρμοστούν στην οικονομία που υπάρχει. Να χρηματοδοτήσουν την οικονομία που μπορεί να υπάρξει. Γιατί οι τράπεζες δεν είναι απλώς μέρος του οικονομικού οικοσυστήματος. Είναι ο καταλύτης του. Και ο καταλύτης δεν παρακολουθεί την αντίδραση, είναι εκείνος που την πυροδοτεί.
Η μακροπρόθεσμη αξία μιας τράπεζας κρίνεται, τελικά, από την οικονομία που χρηματοδοτεί. Σε μια οικονομία που μένει στάσιμη, καμία κερδοφορία δεν είναι διατηρήσιμη. Η χρηματοδότηση του μετασχηματισμού δεν είναι, επομένως, μια θυσία προς όφελος τρίτων. Είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούν να κάνουν οι τράπεζες για τους ίδιους τους μετόχους τους. Από εδώ και πέρα, η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα πηγαίνουν μαζί . Το ένα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το άλλο.
Γιατί οι τράπεζες δεν είναι απλώς ένας τομέας της οικονομίας όπως όλοι οι άλλοι. Είναι η καρδιά και το μυαλό της. Η καρδιά, γιατί από εσάς περνά το αίμα της οικονομίας – η ρευστότητα, η πίστη. Και το μυαλό, γιατί εσείς αποφασίζετε ποιες ιδέες θα χρηματοδοτηθούν και ποιες επιχειρήσεις είναι εκείνες που τελικά θα μεγαλώσουν. Αυτός ο διπλός ρόλος συνεπάγεται και μια μοναδική δυνατότητα: τη δυνατότητα της πρωτοπορίας. Όποιος κινηθεί πρώτος σε αυτά που πρέπει να γίνουν τώρα, θα διαμορφώσει την ελληνική οικονομία της επόμενης δεκαετίας και θα καρπωθεί πρώτος τα οφέλη της.
Εξήγησα ήδη τι σημαίνει αυτό στην πράξη. Ο πρώτος στόχος είναι πιο πολλές δουλειές, πιο καλές δουλειές, υψηλότεροι μισθοί, μεγαλύτερη ευημερία. Για να το κατορθώσουμε, η λέξη-κλειδί είναι η λέξη «παραγωγικότητα». Και η παραγωγικότητα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια των οικονομικών εγχειριδίων.
Σημαίνει μια οικονομία μεγαλύτερων, ισχυρότερων και πιο εξωστρεφών επιχειρήσεων.
Σημαίνει συγχωνεύσεις και εξαγορές που δημιουργούν κλίμακα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή είναι η αναζήτηση.
Σημαίνει επιχειρήσεις που επενδύουν στην τεχνολογία, στην ενέργεια, στην καινοτομία – και μικρομεσαίες που δεν μένουν στάσιμες, που μεγαλώνουν.
Και βέβαια σημαίνει, πάνω απ’ όλα πλέον, άλλη μια έννοια: Τεχνητή Νοημοσύνη. Tο μεγαλύτερο άλμα παραγωγικότητας της γενιάς μας, βασικά συντελείται τώρα. Οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται ήδη στην πρωτοπορία της υιοθέτησής της  και καρπώνονται τα οφέλη.
Εκεί πρέπει να βρεθούμε κι εμείς: με τις τράπεζες να την υιοθετούν οι ίδιες και να χρηματοδοτούν την υιοθέτησή της από την ελληνική επιχείρηση.
Και θα είμαι σαφής: ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται εργαλεία όλων των ειδών. Εργαλεία υπάρχουν, αλλά χρειάζεται η ανάπτυξη ακόμη περισσότερων, πιο σύνθετων, πιο σύγχρονων, στην κλίμακα και στην ποικιλία που απαιτείται.
  • Χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων.
  • Νέα προϊόντα για τη μετάβαση του ιδιωτικού τομέα σε ένα πιο παραγωγικό μοντέλο.
  • Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θέλουν και μπορούν να μεγαλώσουν.
  • Κεφαλαιαγορές που λειτουργούν δίπλα στον παραδοσιακό δανεισμό και όχι μόνο δανεισμός με εξασφαλίσεις, το εργαλείο του παρελθόντος για την οικονομία του παρελθόντος.
Το λένε οι αριθμοί. Για κάθε εκατό ευρώ καταθέσεων, οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν σήμερα περίπου εβδομήντα, όταν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ο λόγος πλησιάζει τα εκατό. Τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, δεν είναι από τα πιο υψηλά στο Ευρωσύστημα. Αυτό, όμως, δεν το λέω ως μομφή. Είναι, αντίθετα, το μέτρο της ευκαιρίας. Υπάρχει ρευστότητα που περιμένει να γίνει ανάπτυξη – ένα προνόμιο το οποίο λίγοι στην Ευρώπη διαθέτουν.
Αυτά τα εργαλεία δεν θα τα φέρει κανένας άλλος. Η δυνατότητα να τα δημιουργήσει κανείς, ανήκει σε εσάς. Έχετε ήδη αποδείξει ότι μπορείτε να καινοτομείτε: το IRIS το αποδεικνύει καθημερινά. Η ίδια καινοτομία μπορεί να περάσει τώρα από τις πληρωμές στη χρηματοδότηση. Και σας διαβεβαιώνω ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός σε κάθε τέτοια δική σας πρωτοβουλία.
Μια ακόμα σκέψη, πριν περάσω ευρύτερα στην Ευρώπη. Η σχέση των τραπεζών με την κοινωνία κρίνεται και στα καθημερινά – στις προμήθειες, στην απόδοση της κατάθεσης του μικροκαταθέτη, στην εξυπηρέτηση εκεί όπου το κατάστημα έκλεισε αλλά η ανάγκη έμεινε. Ο κόσμος θα πιστέψει στον νέο ρόλο των τραπεζών όταν τον δει στη δική του τσέπη και στη δική του γειτονιά.
Κυρίες και Κύριοι,
Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε κενό αέρος. Συμβαίνουν σε μια Ευρώπη που επανασχεδιάζεται. Από τη θέση του Προέδρου του Eurogroup, έχω την τιμή και την ευθύνη να συμβάλλω σε αυτόν τον επανασχεδιασμό της ευρωπαϊκής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής. Τραπεζική Ένωση, ευρύτερα Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, ψηφιακό ευρώ -συμβάλλουμε μαζί με τον Διοικητή στο σχεδιασμό του ψηφιακού ευρώ στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της ECB-, αποφάσεις που θα καθορίσουν ποια Ευρώπη θα έχουν το 2035.
Και κάτι που έχει σημασία να συνειδητοποιήσουμε ως χώρα: η Ελλάδα δεν είναι πια αποδέκτης αποφάσεων. Είναι συνδιαμορφωτής. Η χώρα που πριν από μια δεκαετία αποτελούσε το αντικείμενο των συνεδριάσεων του Eurogroup, σήμερα προεδρεύει σε αυτές. Και πάνω σε αυτόν τον ευρωπαϊκό επανασχεδιασμό, οφείλουμε να επανασχεδιάσουμε και τη δική μας οικονομία και το δικό μας τραπεζικό σύστημα.
Ποια είναι, λοιπόν, η θέση μας για μια νέα τραπεζική αρχιτεκτονική στην Ευρώπη;
Πρώτον, ναι στην ολοκλήρωση. Η Ευρώπη χρειάζεται τραπεζική ενοποίηση, πανευρωπαϊκές συγχωνεύσεις, τράπεζες με κλίμακα, ικανές να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές και τις κινεζικές, ικανές να χρηματοδοτήσουν τις τεράστιες ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας: την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, την άμυνα, τις υποδομές. Μια ήπειρος που φιλοδοξεί να είναι πόλος ισχύος στον κόσμο του 21ου αιώνα, δεν μπορεί να χρηματοδοτείται με θεσμούς και με λογικές του 20ου.
Δεύτερον, όμως, η Ευρώπη πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα σε ένα υγιές σύστημα και στην τραπεζική ελευθερία. Η εποπτεία είναι προφανώς το θεμέλιο της εμπιστοσύνης. Κανείς δεν το αμφισβητεί, εμείς λιγότερο από όλους, που πληρώσαμε πολύ ακριβά το τίμημα της απορρύθμισης. Αλλά όταν το βάρος της εποπτείας γίνεται υπέρμετρο, οι τράπεζες καταλήγουν να διαχειρίζονται κανόνες αντί να χρηματοδοτούν την οικονομία. Ένα σύστημα που είναι μόνο ασφαλές, αλλά όχι ελεύθερο να αναλάβει ρίσκο, δεν υπηρετεί την ανάπτυξη. Η ασφάλεια, χωρίς δυναμισμό είναι απλώς μια πιο αργή μορφή παρακμής.
Άρα, πρέπει να φτιάξουμε τους κανόνες για την εποχή μας, να τους αναπροσαρμόσουμε. Και η Ευρώπη, και αυτή είναι ευρύτερα μια παγκόσμια αναζήτηση, σε συνάρτηση και με την τεχνολογική καινοτομία και την τεχνολογική επιτάχυνση. Και τρίτον, ας μου επιτραπεί να το πω, ένα σήμα κινδύνου. Οι τεράστιες πανευρωπαϊκές τράπεζες που είναι αυτό που διεκδικούμε για να πετύχουμε τις συγχωνεύσεις, όπως είπα, είναι ο πρώτος στόχος που θέλουμε, πανευρωπαϊκή κλίμακα δεν πρέπει να αφήσουν την περιφέρεια πίσω και στο περιθώριο. Συγκέντρωση κεφαλαίων και αποφάσεων δηλαδή σε λίγα χρηματοπιστωτικά κέντρα. Θέλει σωστό σχεδιασμό.
Η απόσυρση από τις αγορές, που κάποιοι θα θεωρήσουν μικρές, θα είναι στρατηγικό λάθος. Περιφέρειες ολόκληρες δηλαδή, χωρίς επαρκή τραπεζική κάλυψη και το χειρότερο χωρίς φωνή στα κέντρα των αποφάσεων. Αυτό δεν το θέλουμε.
Θέλουμε την Περιφέρεια δυνατή σε μια δυνατή Ευρώπη. Η ολοκλήρωση έχει νόημα, μόνο αν δυναμώνει όλα τα μέρη της Ευρώπης. Αλλιώς, δεν είναι ολοκλήρωση. Είναι απορρόφηση. Αυτή είναι η δικιά μας εθνική στρατηγική. Το μοντέλο, άλλωστε, υπάρχει ήδη.
Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ οι εθνικοί τραπεζικοί κολοσσοί συνυπάρχουν με ισχυρές περιφερειακές τράπεζες που γνωρίζουν τις κοινότητές τους και χρηματοδοτούν τις τοπικές επιχειρήσεις. Έτσι, προσπαθούμε να χτίσουμε και την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική με δύο επίπεδα, όχι με ένα. Και κάπου εδώ, εγώ θα πω, φτάνουμε και στον ρόλο τον δικό σας. Η Ελλάδα δεν θα περιμένει παθητικά να δει πού θα «πέσει» στην αρχιτεκτονική. Διεκδικεί θέση. Και η θέση αυτή περνάει από μια τριπλή αποστολή για τις ελληνικές τράπεζες:
  • Μεγέθυνση, γιατί στη νέα Ευρώπη το μέγεθος μετρά.
  • Διεθνοποίηση στον φυσικό σας χώρο -τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική- εκεί όπου η ελληνική τραπεζική τεχνογνωσία έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
  • Και ταυτόχρονα βαθιά ρίζωση στην εγχώρια αγορά.
Δεν είναι αντίφαση αυτό. Είναι ακριβώς το μοντέλο της ισχυρής περιφερειακής τράπεζας που χρειάζεται η Ευρώπη: αρκετά μεγάλες για έχουν δύναμη, αρκετά κοντά για να εξυπηρετούν.
Κυρίες και κύριοι,
Εκτιμώ, ότι τα λόγια και οι σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σας…αυτή η ομιλία θα ήταν ελλιπής, αν δεν μιλούσα και για εκείνους που δεν βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα. Εκατομμύρια άνθρωποι και τα περιουσιακά τους στοιχεία βρίσκονται σήμερα στους servicers και, στην πράξη, εκτός οικονομικής δραστηριότητας.
Άνθρωποι που δεν μπορούν να δανειστούν, ακίνητα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να επανεκκινήσουν. Ένα κομμάτι της οικονομίας μας έχει βρεθεί, εδώ και χρόνια, σε αναστολή.
Αυτό δεν λύνεται αποσπασματικά. Χρειάζονται συνολικές λύσεις, που πατούν σε τρεις πυλώνες.
  • Το κράτος, που ρυθμίζει και συντονίζει – και το κάνει ήδη, ενισχύοντας το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των servicers.
  • Τις τράπεζες, που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο της επανένταξης: ο δανειολήπτης που ρύθμισε και εξυπηρετεί τα δάνειά του, πρέπει να έχει διαδρομή επιστροφής στο τραπεζικό σύστημα, πρόσβαση σε αναχρηματοδότηση, δεύτερη ευκαιρία με όρους αγοράς.
  • Και τους servicers, που οφείλουν βιώσιμες ρυθμίσεις και διαφάνεια — γιατί διαχειρίζονται όχι απλώς χαρτοφυλάκια, αλλά ζωές.
Εμείς ως Πολιτεία, ως κυβέρνηση, αλλά και ως οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, με όλους τους θεσμούς, νομίζω ότι δείξαμε έμπρακτα τη βούλησή μας να επανεντάξουμε αυτούς τους ανθρώπους στην καρδιά της οικονομικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στη μεγαλύτερη πρακτικά παρέμβαση που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το ιδιωτικό χρέος.
Διευρύναμε σημαντικά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, μειώνοντας το όριο ένταξης των οφειλών στις 5.000 ευρώ και επιταχύνοντας τις διαδικασίες. Δημιουργήσαμε ένα ισχυρότερο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας μέσα από τον εξωδικαστικό. Μετατρέψαμε δηλαδή τον εξωδικαστικό σε εργαλείο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αυξήσαμε το ακατάσχετο όριο των τραπεζικών καταθέσεων στα 1.600 ευρώ και θεσπίσαμε τη δυνατότητα άρσης κατασχέσεων για όσους ρυθμίζουν και τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Ενεργοποιούμε τη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων για παλαιές οφειλές και αποκαταστήσαμε μια σημαντική αδικία για περισσότερους από 100.000 δανειολήπτες του λεγόμενου νόμου Κατσέλη. Και εδώ δεν μείναμε στο ελάχιστο που προέκυπτε από την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Προχωρήσαμε στην αναδρομική εφαρμογή της ρύθμισης, ώστε το όφελος να φτάσει και σε όσους είχαν ήδη επιβαρυνθεί με υψηλότερες καταβολές.
Κι όλα αυτά, σωρευτικά, είναι μια προσπάθεια που πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι μαζί: το κράτος, οι τράπεζες, οι servicers, η αγορά συνολικά.
Και έτσι φτάνω στο τέλος, και στην ουσία.
Το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας είναι στοίχημα εντονότερης ανάκαμψης. Αλλά είναι, εξίσου, στοίχημα συμπερίληψης. Γιατί χωρίς συμπερίληψη, η ανάκαμψη θα «κουτσαίνει». Θα προχωρά, αλλά θα αφήνει πίσω της ένα μέρος της κοινωνίας, και μια οικονομία που αφήνει ανθρώπους πίσω είναι άδικη και εν τέλει και αναποτελεσματική.
Κυρίες και κύριοι,
Πριν από δεκαπέντε χρόνια, το ερώτημα ήταν αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα επιβιώσει. Πριν από δέκα, αν θα σταθεροποιηθεί. Πριν από πέντε, αν θα ανακάμψει. Όλα αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν, θετικά. Το σημερινό ερώτημα είναι διαφορετικής τάξης: Πόσο μεγάλοι μπορείτε να γίνετε  και πόσο μεγάλη Ελλάδα μπορείτε να χτίσετε γύρω σας.
Η δική μου απάντηση, και η πρόσκλησή μου προς εσάς, είναι μία: ο ρόλος που αξίζει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι του ωφελημένου της ανάκαμψης. Είναι του αρχιτέκτονα της επόμενης φάσης.
  • Μιας οικονομίας με περισσότερες και καλύτερες δουλειές.
  • Μιας κοινωνίας που δεν αφήνει κανέναν εκτός.
  • Μιας δυνατής Ελλάδας σε μια δυνατή Ευρώπη.
Αυτό είναι το επόμενο κατόρθωμα, που μας αναλογεί από κοινού. Και είμαι βέβαιος ότι, όπως πετύχαμε τα προηγούμενα, θα πετύχουμε και αυτό μαζί.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Μαρκόπουλου με εκπροσώπους της ναυπηγικής βιομηχανίας

Πειραιάς - Συνάντηση για τη ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία - 2026
image_print

Με εκπροσώπους της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας συναντήθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για φορολογικά θέματα, Δημήτρης Μαρκόπουλος, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της ΔΕΘ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας και της Ένωσης Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα φορολογίας και εισφορών, οι ανάγκες σε υποδομές και έργα, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

Παράλληλα, αναδείχθηκε η συμβολή του κλάδου στην ελληνική οικονομία, στην παραγωγική δραστηριότητα και στην απασχόληση, καθώς και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στην περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας.

Οι εκπρόσωποι των δύο φορέων παρουσίασαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους, δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα του κλάδου, στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι η ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία αποτελεί τομέα ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική οικονομία και τόνισε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης είναι βασικές προϋποθέσεις για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η συνεχής επαφή με τις επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς φορείς συμβάλλει στη διαμόρφωση αποτελεσματικότερων πολιτικών, προσθέτοντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en