ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πιερρακάκης | Η διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον πυρήνα του νομοσχεδίου

Τη διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τόσο μέσω της απελευθέρωσης της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου και της ενίσχυσης της αυτοδιοικητικής λειτουργίας του, όσο και μέσω της ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια ανέδειξε ως «τον πυρήνα του νομοσχεδίου», μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στον Άρη Πορτοσάλτε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο υπουργός Παιδείας διασαφήνισε πως «οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για την ίδρυση των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων συνιστούν τα ελάχιστα κριτήρια που τίθενται για να μπορεί η ΕΘΑΑΕ να δεχθεί να αξιολογήσει τον φάκελό τους. Τα ίδια τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων θα προβλέπουν τα επιπλέον κριτήρια πρόσβασης των υποψηφίων με βάση τις προτεραιότητες του μητρικού πανεπιστημίου».
Επανέλαβε ότι «το κριτήριο συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις και η προβλεπόμενη βαθμολογική βάση για να μπορεί κάποιος να είναι υποψήφιος είναι υπόθεση ισότητας μεταξύ των δύο πανεπιστημιακών προοπτικών» (δημόσιο πανεπιστήμιο και μη κρατικό παράρτημα), παραδεχόμενος πάντως πως «κάποιος θα εξακολουθήσει, αν το επιθυμεί και μπορεί να ανταποκριθεί, να επιδιώκει να φοιτήσει, χωρίς τις πανελλαδικές εξετάσεις ή και μετά από αυτές, σε πανεπιστήμιο άλλης χώρας αρκεί να γίνει δεκτός από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που επιθυμεί με βάση τα δικά του κριτήρια». «Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτε», τόνισε ο υπουργός.
Δέχθηκε πως αντιμετωπίζει το υπουργείο «διπλή κριτική» και από την πλευρά όσων απορρίπτουν την διασύνδεση με τις πανελλαδικές εξετάσεις για την πρόσβαση στα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων και διευκρίνισε πως η επιλογή των πανελλαδικών «ως διασυνδετήριας οδού» αντιμετωπίζει επαρκώς και ζητήματα νομιμότητας που μπορεί να εγερθούν από κάποιες πλευρές.
«Διακρίνω ένα άγχος διαφοροποίησης» εκτίμησε, αναφερόμενος στην έως τώρα στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στο νομοσχέδιο ο κ. Πιερρακάκης κι επανέλαβε πως «ήρθε η ώρα να πάψουμε να είμαστε η παγκόσμια ανορθογραφία και στον τομέα αυτό και να συμβαδίσουμε με τον υπόλοιπο πλανήτη σε ένα θέμα από δεκαετιών λυμένο».
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως «η κατάθεση του νομοσχεδίου είναι ένα στέρεο βήμα, επιμελώς μελετημένο με βάση γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων πρώτης γραμμής», ανέφερε τις σχετικές των κ.κ. Βενιζέλου-Σκουρή, Αλιβιζάτου, Μανιτάκη, Σπυρόπουλου και εκτίμησε πως «η κοινωνία έχει ωριμάσει, ίσως είναι μπροστά και από το πολιτικό σύστημα στο θέμα αυτό, συνεπώς αναμένουμε πως το νομοσχέδιο θα πρέπει να τύχει της έγκρισης από μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, ειδικά δε οι διατάξεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο να εγκριθούν από την ολότητα του πολιτικού συστήματος».
Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Παιδείας στις εκκρεμότητες των μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σχετικά με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και τόνισε ότι «υπάρχουν ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις επιτροπών που ασχολούνται με το θέμα και σύντομα θα κάνουμε τις σχετικές ανακοινώσεις».
Ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως «μετά το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ακολουθήσει αυτό για την σχολική εκπαίδευση, που είναι το σημαντικότερο από όλα ειδικά για τον όγκο και την έκταση των αλλαγών που πρέπει να γίνουν» και επανέλαβε ότι «η συζήτηση για το εθνικό απολυτήριο είναι στις προθέσεις του υπουργείου και στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά θα γίνει πάντα με βάση το κεκτημένο της εξισορροπητικής δυναμικής των πανελλαδικών εξετάσεων, η αντικειμενικότητα των οποίων χρειάζεται να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί».
πηγή: Newsbeast.gr
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χελιδονίσματα 2025 – Γιορτή Άνοιξης και Παράδοσης στην Κομοτηνή

Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν τα «Χελιδονίσματα 2025» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Άνοιξη, τη Φύση και την Παράδοση.
Φέτος, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με περίπου 6.500 μαθητές από 160 σχολικές μονάδες και 415 τμήματα της Περιφέρειας να λαμβάνουν μέρος. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και σχολεία εκτός περιφέρειας, όπως το 10ο Πειραματικό Σχολείο Καλαμάτας, το 4ο Σχολείο Ραφήνας και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ., σε συνεργασία με την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής, το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και πολλούς ακόμη φορείς, διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων που συνδύασαν την παράδοση με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Δράσεις και Δραστηριότητες:
- Κατασκευή χειροποίητων χελιδονοφωλιών από πηλό
- Τραγούδι των παραδοσιακών Χελιδονισμάτων
- Βιωματικά παιχνίδια & εκπαιδευτικά κουίζ για τη βιολογία των χελιδονιών
- Παιχνίδια προσομοίωσης οικοσυστήματος για την κατανόηση του ρόλου των χελιδονιών
- Δημιουργία εικαστικών κολλάζ και χαρτών με το ταξίδι των χελιδονιών
Σημαντική ήταν και η συμμετοχή του ΕΚΦΕ Κομοτηνής, που παρουσίασε το Πείραμα του Ερατοσθένη στην Κεντρική Πλατεία Ειρήνης, ενισχύοντας τη σύνδεση της επιστήμης με την παρατήρηση της φύσης.
Η Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ., Δρ Μαριγούλα Κοσμίδου, δήλωσε:
«Τα Χελιδονίσματα είναι μια μοναδική ευκαιρία να φέρουμε κοντά την παράδοση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Η ενεργός συμμετοχή των σχολείων και των Κ.Ε.ΠΕ.Α αποδεικνύει ότι η εκπαίδευση μπορεί να γίνει ένα ζωντανό εργαλείο διαμόρφωσης υπευθύνων πολιτών με σεβασμό προς το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά.»
Φωτογραφίες από τα “Χελιδονίσματα 2025”:
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ευχαριστεί θερμά τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και όλους τους φορείς για τη συμβολή τους στη διατήρηση αυτής της πολύτιμης πολιτιστικής και οικολογικής παρακαταθήκης.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κινητοποιήσεις για τα Ωνάσεια σχολεία από τους εκπαιδευτικούς

Με καταλήψεις και κινητοποιήσεις μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς διεκδικούν τα σχολεία τους να μην γίνουν «Ωνάσεια» μετά την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη στη Βουλή.
Η συνεργασία με το «Ίδρυμα Ωνάση», που θα καταβάλει ένα ποσό για την κτιριακή αναβάθμιση των σχολείων αλλά θα συμμετέχει και στη διοικούσα επιτροπή των ιδρυμάτων, αλλάζει και τον τρόπο λειτουργίας αυτών των σχολείων καθώς πλέον η φοίτηση σε αυτά θα γίνεται μετά από εξετάσεις που μοιάζουν με αυτές των Πρότυπων Σχολείων.
Κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη σε αρκετές περιοχές με την εκπαιδευτική κοινότητα να αντιδρά σημειώνοντας ότι η μετατροπή των ήδη υφιστάμεων σχολείων σε «Ωνάσεια» σημαίνει ότι οι μαθητές της γειτονιάς εξορίζονται από τα σχολεία τους και πολύ πιθανόν και από την περιοχή τους.
ΔΡΑΜΑ
Η προσθήκη των νέων Τμημάτων του ΔΠΘ της Δράμας στο Μηχανογραφικό του 2025

ΠΛΕΟΝ έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2025, με το πρώτο μέρος, τις αιτήσεις των μαθητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν σ’ αυτές.
Από εκεί και πέρα, ετοιμάζονται ήδη και οι αλλαγές στα Επιστημονικά Πεδία και Τμήματα των Πανεπιστημίων, που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2025 και έχουν ήδη ανακοινωθεί σε ΦΕΚ που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας.
Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τη Δράμα και τα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα που διαθέτει και ανήκουν πλέον από τις αρχές του 2024 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, είναι ότι αυτά θα συμμετάσχουν τελικά με τις νέες ονομασίες τους, που σημαίνει επίσης ότι αλλάζουν και αντικείμενο.
Ο βασικός στόχος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος στον «Π.Τ.» ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Μάρης, είναι η αλλαγή αντικειμένου των Τμημάτων της Δράμας, ώστε να γίνουν περισσότερο ελκυστικά, σύγχρονα και να προσελκύσουν περισσότερους νεοεισερχόμενους φοιτητές.
Έτσι λοιπόν, το υφιστάμενο Τμήμα της Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Επιστημονικού Πεδίου Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, παραμένει στο ίδιο πεδίο και μετονομάζεται σε Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας και θα λειτουργεί κανονικά στη Δράμα.
Επίσης, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Επιστημονικού Πεδίου Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, παραμένει στο ίδιο επίσης πεδίο και μετονομάζεται σε Τμήμα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και θα λειτουργεί κανονικά στη Δράμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, τα δύο νέα επί της ουσίας Τμήματα θα λειτουργήσουν από τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά 2025 – 2026, ενώ φέτος ήταν η τελευταία χρόνια που δέχτηκαν πρωτοετείς φοιτητές με τις παλαιές ονομασίες τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι και στα δύο Τμήματα η φοίτηση είναι πενταετής, έχουν ήδη οριστεί τα προγράμματα σπουδών τους και ήταν από τα κύρια αιτήματα των αλλαγών που είχαν ζητηθεί και από τα δύο Τμήματα.
Ιδιαίτερα για το Τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας προκειμένου να γίνει περισσότερο ελκυστικό, μιας και η περιοχή της Δράμας διαθέτει οινοποιητικές επιχειρήσεις. Το Τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας θα είναι ένα από τα πλέον μοναδικά Τμήματα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Όσον αφορά στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας, πρόκειται για ένα νέο Τμήμα, με στόχο να δώσει αποφοίτους σε ένα ιδιαίτερα μοντέρνο και σύγχρονο αντικείμενο.
Στόχος των δύο μεγάλων αυτών αλλαγών, είναι η προσέλκυση πλήθους φοιτητών στην πόλη της Δράμας.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι στο επόμενο διάστημα, αναμένεται και η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των δύο νέων Τμημάτων, ενώ στις αρχές του 2025, αναμένεται και η δημιουργία του integrated master ή αλλιώς ο Ενιαίος και Αδιάσπαστος Τίτλος Σπουδών, που σημαίνει ότι οι πτυχιούχοι θα διαθέτουν άμεσα και ένα χρόνο μεταπτυχιακό, όταν ανεβαίνουν προσοντολόγιο από το νούμερο έξι πηγαίνουν στο νούμερο επτά και αν ακαδημαϊκά θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάτι άλλο, μπορούν να εγγραφούν κατευθείαν για διδακτορικές σπουδές, χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθήσουν κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Του Θανάση Πολυμένη, Πηγή: proinos-typos