Quantcast
Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Παράταση ενός έτους στην άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στην Καβάλα που προορίζεται να γίνει αποθήκη CO2

Παράταση ενός έτους, ως τις 23 Νοεμβρίου 2025, έλαβε με υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ η άδεια εκμετάλλευσης για το κοίτασμα που θα χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη CO2 στα ανοικτά της Καβάλας.

H άδεια αφορά το σχέδιο της Energean “Prinos CO2 Storage” για δημιουργία της πρώτης αποθήκης CO2 της χώρας μας, η οποία θα λειτουργήσει στο εξαντληθέν κοίτασμα. Βάσει του προγραμματισμού, εκεί θα καταλήγει μελλοντικά σημαντικό μέρος των εκπομπών ρύπων της εγχώριας βιομηχανίας.

Όπως αναφέρει σχετικά η ΕΔΕΥΕΠ, το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας βρίσκεται δυτικά της Θάσου στον κόλπο της Καβάλας. Καλύπτει έκταση 5 χλμ2 και βρίσκεται 11 χλμ. νότια του κοιτάσματος πετρελαίου του Πρίνου σε βάθος 1.700 μέτρων. Λόγω της γεωλογίας, του μεγέθους, της εγγύτητας προς τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, της υπάρχουσας υποδομής και της μοναδικότητάς του στην Ελλάδα, το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας θεωρείται ιδανικό για μετατροπή σε εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ).

Στόχος είναι η αποθήκευση έως και 3 εκατ. τόνων CO2 ετησίως, ενώ η θυγατρική της Energean, EnEarth, έχει υποβάλει αίτηση για νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έχοντας εξασφαλίσει ήδη 150 εκατ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

energypress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ρεύμα: Αυτές είναι οι έξι ώρες μέσα στο 24ωρο με τη φθηνότερη τιμή

Αλλάζουν όλα με τη μειωμένη χρέωση στα τιμολόγια ρεύματος. Ποιοι εξαιρούνται

Από την 1η Φεβρουαρίου 2025, τίθεται σε ισχύ ένα νέο διζωνικό σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας για καταναλωτές με κατάλληλο μετρητή και ενεργό διζωνικό τιμολόγιο.

Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει δύο ζώνες, με διαφορετικά ωράρια για χειμώνα και καλοκαίρι:

Χειμώνας (Νοέμβριος – Μάρτιος):

Μεσημβρινή ζώνη: 12:00 – 15:00

Νυχτερινή ζώνη: 02:00 – 05:00

Καλοκαίρι (Απρίλιος – Οκτώβριος):

Μεσημβρινή ζώνη: 11:00 – 15:00

Νυχτερινή ζώνη: 02:00 – 04:00

Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να επιτρέψει στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ρεύμα κατά τις ώρες που είναι φθηνότερο.

Οι υφιστάμενες συμβάσεις προμήθειας με διζωνικό τιμολόγιο θα προσαρμοστούν ώστε να ενσωματώνουν τα νέα ωράρια, ενώ οι καταναλωτές που δεν επιθυμούν το νέο σύστημα, θα μπορούν να λήξουν την τρέχουσα σύμβασή τους χωρίς κόστος.

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του νέου ωραρίου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ αυτόματα, χωρίς ανάγκη ενέργειας από τους καταναλωτές.

Περίπου 150.000 καταναλωτές, λόγω των υπαρχόντων μετρητών τους, θα εξαιρεθούν προσωρινά από την αλλαγή και θα ενημερωθούν με σχετικές οδηγίες. Για να ενταχθούν στο νέο σύστημα, θα πρέπει να καταθέσουν αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς κόστος για τους ίδιους.

 

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μαθιός Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 δεν είναι δικαιολογία για να παράγονται υδρογονάνθρακες, αλλά μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες

Η απανθρακοποίηση με τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) δεν αποτελεί μια δικαιολογία για να συνεχίζεται η παραγωγή υδρογονανθράκων, αλλά μια λύση για να επιβεβαιώσουν οι βιομηχανίες και να συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα και η καθημερινότητα στις κοινωνίες. Αυτό είναι και το νόημα της μεγάλης επένδυσης που θα επιτρέψει στον Πρίνο την ασφαλή αποθήκευση CO2 και θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες.

Το σαφές αυτό μήνυμα έστειλε ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean μιλώντας στη διάρκεια συζήτησης που διοργανώθηκε στο ελληνικό περίπτερο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης COP29 για το κλίμα. Ο ίδιος τόνισε ότι η Energean υπήρξε η πρώτη εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στον κόσμο, η οποία ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 δεσμεύθηκε για το NetZero, για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών αερίων των θερμοκηπίων έως το 2050. «Έκτοτε, με άξονα την στροφή μας από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο, επιτύχαμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα κατά 85%, πολλαπλασιάζοντας, παράλληλα, την παραγωγή μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει ότι ο όμιλος είναι απολύτως διαφανής σε όλες του τις επιχειρησιακές λειτουργίες και, επομένως, οιεπιδόσεις του με βάση τα κριτήρια για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση δημοσιεύονται στις Εκθέσεις Βιωσιμότητας και ελέγχονται από ανεξάρτητους οίκους, αποσπώντας, μάλιστα, κορυφαίες διακρίσεις και αξιολογήσεις.

Ανάγκη για αξιόπιστη ενέργεια, σταθεροτητα και γρήγορες αποφάσεις

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ανάγκη για αξιόπιστη ενέργεια, με επίκεντρο την παραγωγή φυσικού αερίου, εντείνεται, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Αιγύπτου, η οποία ταλαιπωρείται από διακοπές στην ηλεκτροδότηση ακριβώς λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου που την χαρακτηρίζει. «Η Energean καλύπτει πάνω από το 50% των αναγκών του Ισραήλ σε φυσικό αέριο», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, χαρακτηρίζοντας την περίπτωση της χώρας ως επιτυχημένο παράδειγμα απεξάρτησης από τις εισαγωγές και επίτευξης ενεργειακής αυτάρκειας, με άξονα τη λήψη έγκαιρων αποφάσεων. «Για να προχωρούν οι επενδύσεις, απαιτούνταιγρήγορες αποφάσεις από τις κυβερνήσεις, μακριά από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, όπως ισχύει στο Ισραήλ. Επίσης, πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο και σταθερό φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο.Χαρακτηριστική εδώ είναι η περίπτωση της Αιγύπτου όπου οι φορολογικοί συντελεστές παραμένουν αμετάβλητοι εδώ και περίπου 100 χρόνια», ανέφερε ο κ. Ρήγας. Για να προσθέσει ότι, όταν υπάρχει όραμα, όπως στην περίπτωση του έργου για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο, οι αρμόδιες αρχές ανταποκρίνονται και φροντίζουν για την έγκαιρη αδειοδότηση και την διασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση.

Κλείνοντας ο κ. Ρήγας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μέριμνα για το Κλίμα ουσιαστικά δίνει στις επιχειρήσεις την άδεια για να συνεχίσουν να υπάρχουν. «Ωστόσο, απαιτούνται από εμάς αποτελέσματα προκειμένου οι επιχειρήσεις να αναπτύσσονται,οι μέτοχοι, οι επενδυτές και οι χρηματοδοτικοί οργανισμοί να έχουν αποδόσεις, αλλά και τα κράτη να έχουν φορολογικά έσοδα», τόνισε ο κ. Μαθιός Ρήγας.

Η συζήτηση στην οποία συμμετείχε ο κ. Ρήγας είχε ως αντικείμενο την «Επανίδρυση της βιομηχανίας φυσικού αερίου και προσαρμογή της στην ενεργειακή μετάβαση». Τον συντονισμό είχε ο CarlosPascual, Αντιπρόεδρος της S&P, ενώ συμμετείχαν και η Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο OsamaMobarez, Γενικός Γραμματέας του EastMediterraneanGasForum, και ο SagiGanot–Shachar, Επικεφαλής Ρυθμιστικού Πλαισίου και Εμπορικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ν. Ρήγας (EnEarth): Από τα πιο προωθημένα έργα στην Ευρώπη το Prinos CO2 Storage, κρίσιμη η οικονομική βιωσιμότητα όλης της αλυσίδας»

To έργο της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης με θέμα «Άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής και απανθρακοποίηση της βιομηχανίας με δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα» που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό περίπτερο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης COP29 για το Κλίμα.

Στο πάνελ συμμετείχε ο κ. Νικόλας Ρήγας, Επικεφαλής του Τομέα Αποθήκευσης CO2 της EnEarth, θυγατρικής της Energean, ο οποίος και τόνισε ότι «χωρίς τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS), δεν είναι δυνατό να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και βιομηχανικοί κλάδοι, όπως το τσιμέντο, ούτε και προϊόντα απαραιτητα για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση να συνεχίσουν να παράγονται». Το έργο στον Πρίνο αποτελεί ένα από τα πλέον προωθημένα projects αποθήκευσης CO2 στην Ευρώπη. Έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ για την πρώτη φάση του έργου στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Fund – RRF). Επιπλέον, έχει επιβεβαιωθεί η δυνατότητα αποθήκευσης 1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως με απόλυτη ασφάλεια, καθώς ο ταμιευτήρας του Πρίνου θεωρείται ιδανικός για την διαδικασία αποθήκευσης CO2.

Η EnEarth έχει καταθέσει στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονονθράκων και Ενεργειακών Πόρων αίτηση για την απόκτηση Άδειας Αποθήκευσης CO2 για 1 εκατ. τόνους ετησίως, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαραίτητες γεωφυσικές και τεχνικές μελέτες που θα επιβεβαιώσουν την δυνατότητα αποθήκευσης 3 εκατ. τόνων ετησίως με την υλοποίηση της δεύτερης φάσης. Ο κ. Ρήγας επεσήμανε ότι «αυτό θα είναι μια πολύ καλή αρχή, έστω και αν δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας στην Ελλάδα και στις γειτονικές περιοχές». Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα απαιτηθεί σειρά γεωτρήσεων για να επιβεβαιωθεί στην πράξη η δυναμικότητα αποθήκευσης και η ιδανική συχνότητα έγχυσης CO2. Επένδυση πάνω από 1 δισεκ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 γίνονται όχι για να συνεχιστεί η παραγωγή υδρογονανθράκων, αλλά για να απανθρακοποιηθούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν οι βιομηχανίες που δεν έχουν δυνατότητα να μειώσουν τις εκπομπές CO2 μέσω υποκατάστασης καυσίμου (hard to abate industry). Το έργο της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο θα απαιτήσει επένδυση που θα υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και, όπως επεσήμανε ο Επικεφαλής του Τομέα Αποθήκευσης CO2 της EnEarth, για την υλοποίηση του έργου είναι κρίσιμο να διασφαλισθεί η οικονομική βιωσιμότητα συνολικά της αλυσίδας, από τη δέσμευση έως την αποθήκευση. «Το βασικότερο θέμα συζήτησης στο COP 29 είναι η διασφάλιση των οικονομικών πόρων που απαιτούνται για τα έργα που χρειάζεται να εκτελεσθούν στο πλαίσιο των δράσεων για το Κλίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας. Σημειώνεται ότι η EnEarth έχει ήδη υποβάλει πρόταση στο πλαίσιο του προγράμματος Connecting Europe Facility για χρηματοδότηση της β΄ φάσης του έργου που αφορά την κατασκευή του σταθμού παραλαβής υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο σχεδιασμός του οποίου έχει ολοκληρωθεί. O σταθμός ειναι απολυτα αναγκαίος για να εξυπηρετήσει τις ποσότητες CO2 που θα φτάνουν προς αποθήκευση στον Πρίνο.

Κλείνοντας, ο κ. Ρήγας στάθηκε στο ότι το έργο της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο αποτελεί ένα μέρος μιας «πράσινης» αλυσίδας μεγάλης σημασίας για τη βιομηχανία, την οικονομία αλλά και την καθημερινότητα όλων μας.

«Απαιτείται στενή συνεργασία όλων των κρίκων της αλυσίδας, των ρυθμιστικών και αδειοδοτικών αρχών, των βιομηχανιών που θα δεσμεύουν CO2, των οργανισμών που θα αναλάβουν την υγροποίηση και την μεταφορά και, φυσικά, των επιχειρήσεων που θα διαχειριστούν την αποθήκευση. Η στενή συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε την γρήγορη και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος αποθήκευση CO2. Αν ένας κρίκος δεν ανταποκριθεί, δεν υπάρχει αλυσίδα και, άρα, ούτε και βιώσιμη ανάπτυξη», επεσήμανε με έμφαση ο κ. Νικόλας Ρήγας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, ενώ συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Global CCS Institute κ.Jarad Daniels, o Επικεφαλής του Τομέα Πολυμερών Σχέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Δράσης για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δημήτρης Ζευγωλής καθώς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος του δ.σ. του ΔΕΣΦΑ κ. Θεόδωρος Τσακίρης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en