Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάιατ | “Υπάρχει αξιόπιστος επενδυτικός αμερικανικός όμιλος, που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης”

«Γίνονται πολλά στην Αλεξανδρούπολη που θα είναι οικονομικά επωφελή για την περιοχή και από την αμερικανική σκοπιά υπάρχει ξεκάθαρο στρατηγικό ενδιαφέρον», ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2019, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.
«Έχουμε βάλει την Αλεξανδρούπολη σε στρατηγικό επίκεντρο» τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης. Εκτός της ενέργειας και της άμυνας, σημαντικό κομμάτι της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, όπως είπε ο κ. Πάιατ, αποτελεί και ο οικονομικός- εμπορικός τομέας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει τουλάχιστον ένας αξιόπιστος επενδυτικός αμερικανικός όμιλος που έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Τόνισε, μάλιστα, την ανάγκη να “ξεκλειδώσει” η δυναμική του λιμανιού αυτού ώστε να καταστεί σημαντικό σημείο διέλευσης και διακίνησης αγαθών, από και προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, “συναγωνιζόμενο” τον Βόσπορο.

“Η ενεργειακή συνεργασία είναι ένα από τα πραγματικά φωτεινά σημεία των σχέσεων ΗΠΑ- Ελλάδας” τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος συμμετείχε για τρίτη φορά στη συγκεκριμένη διοργάνωση, που εξελίσσεται σε θεσμό, υπογράμμισε ότι η αμερικανική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο εμφανής απ’ ό,τι μερικά χρόνια πριν, γεγονός που, όπως είπε, αντανακλά τις στρατηγικής σημασίας αποφάσεις που έχουν ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση και στις οποίες η Αλεξανδρούπολη διαδραματίζει κομβικό ρόλο.

Αναφέρθηκε σε τρία βασικά στοιχεία στο πλαίσιο αυτό, με προεξάρχουσα τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, με τον TAP, τον IGB και την πλωτή πλατφόρμα FSRU στην Αλεξανδρούπολη να αποτελούν τον τρίπτυχο πυλώνα αυτής. Ειδικότερα για τον TAP, o κ. Πάιατ αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο των έργων για τον αγωγό, ο οποίος θα αλλάξει, όπως είπε, τον ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη και θα φέρει μη ρωσικής προέλευσης αέριο στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στον IGB, τονίζοντας ότι αποτελεί «μεγάλο κομμάτι αυτού του (νέου) ενεργειακού χάρτη» αλλά και στον FSRU, υπογραμμίζοντας ότι «η ενέργεια είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διμερούς συνεργασίας».

Πέραν της ενέργειας, ο κ. Πάιατ έκανε μνεία και στην αμυντική συνεργασία, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, όπου από κοινού με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο είχαν επιθεωρήσει το έργο της ανέλκυσης της βυθοκόρου “Όλγα”. Ένα έργο, η ολοκλήρωση του οποίου, όπως σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης, αναβαθμίζει το εν λόγω λιμάνι καθώς δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα χρήσης του ως στρατηγικό σημείο για την ανάπτυξη των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή της Βαλκανικής.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας

Η την περιοδεία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, στην Βόρεια Ελλάδα συνεχίστηκε και στην πόλη της Καβάλας όπου ο ίδιος συνάντησε του πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκο Δέμπα αλλά και με άλλους επαγγελματίες φορείς της περιοχής. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα επαγγελματικά, τα επιχειρηματικά θλεματα αλλα και η οικονομική ανάπτυξη της Καβάλας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίσκεψη Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον Δήμαρχο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νέστου επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Στέλιος Κυπουρόπουός, ο οποίος άκουσε και συζήτησε μαζί με τον κ. Σάββα Μιχαηλίδη το γεωπολιτικό ανάγλυφο της περιοχής ενώ ακουσέ και μερικά απο τα ζητήματα που απασχλούν τον Δήμο Νέστου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

«ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024» | Άσκηση σεισμού στις εγκαταστάσεις του Σανατορίου Καβάλας

Στην ετήσια περιοδική άσκηση σεισμού με την κωδική ονομασία “ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024”, προχώρησε το πρωί  πέμπτης 28 Μαρτίου 2024 η πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας, σε συνεργασία με λοιπούς συναρμόδιους φορείς. Η άσκηση πραγματοποιείται  στο παλαιό Νοσοκομείο Καβάλας – Σανατόριο για εκπαιδευτικούς και πρακτικούς λόγους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en