Quantcast
Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι μηδενικές τιμές στις ΑΠΕ | Τα “απόνερα” στα τιμολόγια και οι “ριπές” ενεργειακής δημοκρατίας

Απέναντι στο “γόρδιο” δεσμό της ενέργειας βρίσκεται η κυβέρνηση, με δεδομένο το χρηματιστηριακό τρόπο τιμολόγησης, προσπαθώντας αφενός να κρατήσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ, να βρει ισορροπίες σε χωροταξικά θέματα αλλά και να περάσει τον τελικό καταναλωτή ένα σχετικό μέρισμα από τα οφέλη της πράσινης ενέργειας.

Βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς ενέργειας, που δημιουργεί “εστίες” προβληματισμού για τη βιωσιμότητα των έργων αλλά και για την “ασυμμετρία” που καταγράφεται με τις χρεώσεις στον τελικό καταναλωτή είναι οι μηδενικές τιμές ή σχεδόν μηδενικές. Από την άλλη, οι καταναλωτές βλέπουν έντονη μεταβλητότητα στα τιμολόγιά τους, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν προβλέψεις για “ακριβό” ρεύμα για μια ακόμη διετία, παρά την άνοδο της διείσδυσης των ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής και τα προαναφερθέντα φαινόμενα των μηδενικών τιμών, που ωστόσο εκτοξεύονται τις ώρες αιχμής, το μεσημέρι και το βράδυ, λόγω του χρηματιστηριακού τρόπου διαπραγμάτευσης, με “βάση” τη λεγόμενη “οριακή τιμή”, που προσφέρεται καλύπτοντας τη ζήτηση, είτε από θερμικές μονάδες φυσικού αερίου και λιγνιτών, από εισαγωγές ή τα υδροηλεκτρικά.

Mε δεδομένο το πλαίσιο της ΕΕ η κυβέρνηση προσπαθεί, αφενός να κρατήσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ, να βρει ισορροπίες σε χωροταξικά θέματα αλλά και να περάσει τον τελικό καταναλωτή ένα σχετικό μέρισμα από τα οφέλη της πράσινης ενέργειας.

Οι μηδενικές τιμές

Να σημειωθεί ότι τις Κυριακές 13 και 20 Οκτωβρίου οι τιμές καταγράφηκαν μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές ακόμη και κατά τις βραδινές ώρες στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ την 28η Οκτωβρίου το κόστος ανά MWh ήταν στο 1 ευρώ για δύο ώρες για να εκτοξευθεί στα 145,90 ευρώ στις 4 το απόγευμα, σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση 14.590%.

Αξίζει, επίσης, να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού των διαχειριστών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας ENTSO-e, η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2024 είχε για 33 ώρες μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές (κάτω από 1 € /MWh) τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά της επόμενης μέρας (DAM), εκ των οποίων οι 31 ώρες ήταν τον Μάρτιο. Την ίδια περίοδο του 2023 αυτό συνέβη για 10 ώρες, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Τα στοιχεία για την αγορά και τις ΑΠΕ το 2024

Συνολικά, δε, αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής ρεύματος, συνοδευόμενη από μεγάλη αύξηση της παραγωγής ΑΠΕ, χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το β’ τρίμηνο του 2024, με το φαινόμενο ωστόσο των αρνητικών τιμών να γίνεται συχνότερο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση τριμήνου της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρισμού, η μέση τιμή στη χονδρική αγορά διαμορφώθηκε στα 60 ευρώ/MWh, υποχωρώντας κατά 33% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και 11% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σε ότι αφορά τις τιμές λιανικής, διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 239 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ετήσια μείωση 8% και 3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο. Έτσι, το πρώτο εξάμηνο του 2024, η μέση λιανική τιμή ήταν στα 243 ευρώ/MWh, 10% χαμηλότερα από την ίδια περίοδο το 2023.

Η πτωτική αυτή τάση στη χονδρική είχε ως αποτέλεσμα οι ώρες που καταγράφηκαν αρνητικές τιμές να αυξηθούν σημαντικά. Συγκεκριμένα, κατά το τρίμηνο αυτό έφτασαν τις 4.166 ώρες, με μια άνοδο 189% σε σχέση με το 2023. Οι περισσότερες καταγράφηκαν τον Μάιο (1.573), στο μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών αγορών. Όπως σημειώνει η Κομισιόν, σηματοδοτούν την ανάγκη για ευελιξία, περισσότερες διασυνδέσεις και κίνητρα για λύσεις απόκρισης ζήτησης και αποθήκευσης ενέργειας.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι οι αρνητικές τιμές στην Αγορά Επόμενης Ημέρας επιδεινώνουν τα έσοδα των μονάδων ΑΠΕ σε συμβάσεις Feed-in-Premium (Συμβάσεις Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης – ΣΕΔΠ).

Μάλιστα ακόμα και όταν υπάρξουν μηδενικές (και όχι αρνητικές) τιμές για τουλάχιστον 2 ώρες, αναστέλλεται η καταβολή λειτουργικής ενίσχυσης από τον  Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) για τις μονάδες με  συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ) (δηλαδή αποζημιώνεται και από τις αγορές ενέργειας και από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης – ΔΑΠΕΕΠ), με αποτέλεσμα να προκύπτει πρόβλημα αποζημίωσης και βιωσιμότητας των εν λόγω μονάδων, που αποτελούν το 50% περίπου του εν λειτουργία εγχώριου «πράσινου» χαρτοφυλακίου.

Παράλληλα, οι μηδενικές και οι αρνητικές τιμές ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας επιδεινώνουν τις εισροές του ΕΛΑΠΕ και, κατά συνέπεια, το ισοζύγιό του. Πάντως, ο πολλαπλασιασμός των μηδενικών τιμών συμβάλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της μέσης χονδρεμπορικής τιμής στην αγορά επόμενης ενέργειας, γεγονός που εν γένει δύναται να αποβεί σε όφελος του τελικού καταναλωτή.

Τα μηνύματα για τη χονδρική

Ωστόσο το φαινόμενο αυτό των “απόνερων” των μηδενικών τιμών δεν είναι διαρκές και κυρίως εμφανίζεται περιόδους με χαμηλή ζήτηση και υψηλή παραγωγή από αιολικά, κυρίως, αλλά και φωτοβολταϊκά, δηλαδή το φθινόπωρο και την άνοιξη. Δεν μπορεί όμως να “κουρέψει” σε μόνιμη βάση την τιμή στη χονδρεμπορική αγορά αλλά και να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ασφαλούς προβλεψιμότητας, καθώς η έλλειψη υποδομών αποθήκευσης ενισχύει τη λεγόμενη “στοχαστικότητα” των ΑΠΕ, δηλαδή τις αυξομειώσεις στην συμμετοχή στο εθνικό μείγμα παραγωγής.

‘Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι εν όψει χειμώνα στην Ευρώπη, τις τελευταίες εβδομάδες, η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, που είναι και το βασικό καύσιμο για τις θερμικές μονάδες, που εξασφαλίζουν ευστάθεια στο σύστημα, εν μέσω προβλέψεων για αύξηση της ζήτησης στην Ευρώπη, δημιουργεί ανατιμητικές πιέσεις για τη χονδρική ρεύματος για τον επόμενο μήνα.

Έτσι, οι τιμές για τα γερμανικά futures το Νοέμβρη κινούνται στα 92,5 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν τον Οκτώβρη (18/10) γίνονταν συναλλαγές στα 86,6 ευρώ. Για την Ουγγαρία που επηρεάζει και τη δική μας αγορά λόγω της σύνδεσής της με το «βαλκανικό διάδρομο», τα futures month δείχνουν 112 ευρώ, έναντι συναλλαγών στα 100 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Στη Ρουμανία,, οι τιμές για το Νοέμβρη κινούνται στα 177 ευρώ έναντι 88 ευρώ τις τελευταίες μέρες. Ανάλγη εικόνα και στην Ιταλία, όπου τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον επόμενο μήνα δείχνουν τιμές 124 ευρώ η μεγαβατώρα (από 113 ευρώ στις 18/10), 125 ευρώ για το Δεκεμβρη και το Γεναρη και 128 ευρώ για το Φλεβάρη.

Σε ό,τι δε, αφορά την Ελλάδα, οι τιμές στα παράγωγα για τον Νοέμβρη κινούνται πέριξ στα 116 ευρώ, έναντι 104 ευρώ τον Οκτώβρη, πάντα για τις ίδιες ημερομηνίες (18/10), ώστε να είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη. Να σημειωθεί ότι στο πεδίο του φυσικού αερίου, το συμβόλαιο παράδοσης του φυσικού αερίου για τον Νοέμβρη (TTF), έχει καταγράψει άνοδο εσχάτως που ξεπερνά το 22%.

Προφανώς οι ενδεχόμενες αυξήσεις στη χονδρική Νοεμβρίου δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά θα αποτυπωθούν και στα τιμολόγια λιανικής του Δεκεμβρίου, ωστόσο παραπέμπουν σε μια “τάση”.

Οι τιμές

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, η  Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με την τελική τιμή ενέργειας χαμηλότερα από τον μέσο όρο των 27 χωρών της ΕΕ. Ειδικότερα, με βάση τα σχετικά στοιχεία που αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2024 η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η θέση της λίστας των 27. Στο ίδιο διάστημα οι μέσες τιμές οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. κατέγραψαν μικρή άνοδο σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2023, από 28,3 ευρώ ανά 100 KWh σε 28,9 ευρώ ανά 100 KWh.

Παρά τις μειώσεις στο κόστος της ενέργειας, της προμήθειας και των υπηρεσιών δικτύου (-2% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2023), οι συνολικές τιμές αυξήθηκαν ελαφρά (+2%), καθώς οι κυβερνήσεις μείωσαν τις επιδοτήσεις, τα επιδόματα και τις φορολογικές περικοπές για τους καταναλωτές (συνολικοί φόροι αυξήθηκε κατά 16%, από το δεύτερο εξάμηνο του 2023). Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 (29,4 ευρώ ανά 100 kWh), οι τιμές παρουσίασαν μικρή πτώση.

Οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, για τους οικιακούς καταναλωτές το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντοπίζονται στη Γερμανία (39,5 ευρώ ανά 100 KWh), ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (37,4 ευρώ ανά 100 KWh) και τη Δανία με 37,1 ευρώ ανά 100 KWh.

Στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώθηκε στα 21,5 ευρώ ανά 100 KWh ενώ χωρίς τους φόρους η τιμή ήταν στα 18,3 ευρώ ανά 100 KWh. Όμως αυτό αφορά, κύρια, τον οικιακό καταναλωτή, που έχει και ως “ανάχωμα” επιδοτήσεις, ενώ οι βιομηχανικοί αντιμετωπίζουν τιμές ανάλογες, μεν, αλλά με τους ανταγωνιστές τους να έχουν ως “σύμμαχο” τις κρατικές ενισχύσεις, αντιμετωπίζουν ζητήματα βιωσιμότητας.

Να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία είναι η πιο φθηνή με τιμή κάτω από τα 20  ευρώ ανά 100 KWh ενώ στην ίδια άκρη της κλίμακας βρίσκονται και τα νοικοκυριά στη Βουλγαρία με 11,9 ευρώ ανά 100 KWh όπως και στη Μάλτα με 12,6 ευρώ ανά 100 KWh.
Οι επόμενες κινήσεις

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση επιχειρεί το επόμενο διάστημα, να απαντήσει στις νέες προκλήσεις που καταγράφονται στην αγορά ενέργειας, προωθώντας αλλαγές στη λιανική αγορά, κύρια, αφήνοντας τη βιομηχανία, όπως αναφέρουν στελέχη της “εκτός”.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί, να προωθήσει την αναμόρφωση του μηχανισμού για τις έκτακτες κρίσεις, με έννοια κύρια τον οικιακό καταναλωτή, θέλοντας να “χτίσει” τη λιανική σε μια νέα βάση, όπου θα γίνεται βέλτιστη χρήση του φτηνού “πράσινου’ ρεύματος, με την έλευση, σταδιακά, των “έξυπνων” μετρητών, αλλά και θα “ενεργοποιείται” ο πολίτης – καταναλωτής στο να αναζητά βέλτιστες λύσεις στην αγορά, ως προς την επιλογή τιμολογίου.

Κλείνοντας, πάντως, χθες τη συζήτηση για το πολυνομοχέδιο του ΥΠΕΝ ο κ. Σκυλακάκης,  και απαντώντας στην κριτική της Αντιπολίτευσης, η οποία αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των στόχων του νομοσχεδίου και έκανε λόγο για έλλειψη ενεργειακής δημοκρατίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντέτεινε ότι “πραγματική ενεργειακή δημοκρατία υπάρχει όταν επιτυγχάνουμε χαμηλές τιμές”.

“Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι επιχειρηματίες. Μας ενδιαφέρουν οι καταναλωτές και πως θα εξασφαλίσουμε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους παρόχους.  Υιοθετούμε κύκλους, εν γένει, στη πράσινη ανάπτυξη. Πάμε με σωφροσύνη να αμβλύνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην ενεργειακή αγορά και να εξασφαλίσουμε χαμηλές τιμές”, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και συμπλήρωσε:

“Η μεγαλύτερη αλλαγή που γίνεται με το νομοσχέδιο είναι ότι εμείς λέμε στους επενδυτές, ελάτε χωρίς επιδοτήσεις. Κάντε αποθήκευση, βάλτε μπαταρίες. Έτσι θα πέσουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας”.  Έμφαση έδωσε ο κ. Σκυλακάκης, στη τροπολογία που θα κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη, η οποία θα ρυθμίζει το ζήτημα των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία, τονίζοντας ότι “κανένα κόμμα δεν έχει φέρει καμία πραγματική εναλλακτική πρόταση και δεν υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή, εναλλακτική λύση από το φυσικό αέριο”.

Όπως τόνισε,  από το βήμα της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. πραγματική ενεργειακή δημοκρατία υπάρχει όταν επιτυγχάνονται χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές:

“Αν έχουν υψηλές τιμές, τότε προφανώς δεν υπάρχει κάτι το δημοκρατικό. Το net metering που πλέον καταργείται στέλνει το λογαριασμό στους καταναλωτές. Μπορούσε να λειτουργήσει στην πρώτη φάση της μετάβασης όσο οι ΑΠΕ δεν είχαν την πλειοψηφία της παραγωγής. Οι τιμές δεν ακολουθούσαν τότε τη καμπύλη την τωρινή και πράγματι ήταν ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για τη διείσδυσή τους. Όταν περνάς το 50% ΑΠΕ, και εμείς περνάμε το 60% σήμερα, τότε δημιουργείται το φαινόμενο των πολύ χαμηλών τιμών το μεσημέρι και με το net metering στέλνεις ακριβό λογαριασμό στον καταναλωτή”, εξήγησε.

ΑΠΕ και βίαιοι κύκλοι

Σε σχέση με την αγορά των ΑΠΕ εν γένει, ο υπουργός είπε ότι “θα έχουν βίαιους κύκλους, τους οποίους θα πρέπει να απαλύνουμε”.

“Όμως, οι κύκλοι αυτοί είναι εγγενείς στην πράσινη μετάβαση και οφείλονται στο σχεδόν μηδενικό οριακό κόστος. Συνεπώς, πρέπει να τους αμβλύνουμε, αλλά μην ξεχνάμε ότι σημαίνουν πολύ χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές. Θα πρέπει να κινηθούμε σε μια μέση οδό για αυτό και το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στην ανάγκη των επενδυτών να έχουν περισσότερο χρόνο. Μειώνουμε 70% τις εγγυητικές επιστολές και επιταχύνουμε την αποθήκευση. Οι μπαταρίες χωρίς επιδοτήσεις είναι το κλειδί αυτού του νομοσχεδίου”, πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης, εκτιμώντας ότι με το συνδυασμό μεγάλων ποσοτήτων ΑΠΕ και μπαταριών θα πέσουν οι τιμές.

Μιλώντας για το ενεργειακό κόστος, ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερες λιανικής από το μέσο όρο Ε.Ε. “Στη χονδρική είμαστε ακριβοί από το 2015 γιατί είχαμε το λιγνίτη και σήμερα είναι απολύτως απαγορευτικός σε όρους κόστους”.

Καθώς η λύση είναι περισσότερες ΑΠΕ, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι “την περίοδο ως το 2019 παραλάβαμε μια TWh ανανεώσιμης παραγωγής ετησίως, πλέον έχουμε αύξηση στις 2 TWh και πάμε ολοταχώς για 2,5-3 TWh. Αυτό μας έχει βοηθήσει να κρατήσουμε την τιμή σε λογικά επίπεδα. Το μοντέλο του ΕΣΕΚ δεν πιάνει αυτή τη δυναμική. Οι τιμές θα είναι χαμηλότερες από ότι προβλέπει”, επανέλαβε.

Νέα τιμολόγια

Ήδη, επανειλημμένα,  σε συνεντεύξεις του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει δώσει το στίγμα για την αλλαγή, από το σημερινό σύστημα με το νυχτερινό ρεύμα σε ένα νέο διζωνικό τιμολόγιο, όπου τις μεσημεριανές ώρες και το Σαββατοκύριακο, το ρεύμα θα είναι πιο φτηνό. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης έχει εξηγήσει ότι το σύστημα με το νυχτερινό τιμολόγιο, δεν ανταποκρίνεται πλέον στα δεδομένα της αγοράς, δεδομένου ότι τις ώρες εκείνες το ρεύμα είναι πια ακριβότερο. Η όλη μετάβαση, βέβαια, κρίνεται από την αντικατάσταση των αναλογικών μετρητών, που επιτρέπουν την ύπαρξη δύο ζωνών, με τους “ψηφιακούς και έξυπνους” μετρητές.

«Αυτό, νομίζω, μέχρι την αρχή του χρόνου θα μπορέσουμε να το εισάγουμε» πρόσθεσε ο υπουργός. «Θα περάσουμε από το λεγόμενο νυχτερινό ρεύμα σε ένα διζωνικό τιμολόγιο. Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απομεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήματος, που όταν δεν υπήρχε ζήτηση το βράδυ έδινε η τότε ΔΕΗ το νυχτερινό τιμολόγιο. Τώρα το βράδυ είναι η πιο ακριβή ώρα της ημέρας, και οι πιο φθηνές είναι τα μεσημέρια, όταν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές.

Έχει λοιπόν νόημα να μετακινήσουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η φθηνή τιμή, γιατί αυτό θα επιτρέψει να είναι φθηνότερα τα τιμολόγια που θα δίνουν οι πάροχοι. Έχουμε αυτή τη στιγμή αναλογικούς μετρητές, που δεν είναι «έξυπνοι», αλλά έχουν δύο ζώνες. Με αυτό το δεδομένο, θα πάμε σε δύο ζώνες, μία τις μεσημεριανές ώρες και τα Σαββατοκύριακα -όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτό, νομίζω, μέχρι την αρχή του χρόνου θα μπορέσουμε να το εισάγουμε» δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

www.news247.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ενημερωτική συνάντηση για την επένδυση υπόγειας αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

Ενημερωτική συνάντηση ενόψει της δημόσιας διαβούλευσης για την επένδυση υπόγειας αποθήκευσης CO 2 στον Πρίνο που υλοποιεί η εταιρεία EnEarth, θυγατρική του ομίλου Energean, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτήριο της Π.Ε. Καβάλας στην αίθουσα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΤΗΣ.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Δρ Θεόδωρος Μαρκόπουλος, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, κ.κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, Αργύρης Πατακάκης, Παναγιώτης Αρχοντής, Γιώργος Δαλακούρας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Στέλιος Ιγνατιάδης

Ξεκινώντας την διαδικασία ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Θέλω να ευχαριστήσω, εκ μέρους όλων, την Energean για την πρόθεσή της να ενημερώσει την Περιφέρεια και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Καβάλας για το νέο της εγχείρημα, το CCS (Carbon dioxide Capture System – CCS) .

Εισαγωγικά, θέλω να πω ότι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την προσπάθεια αυτή καθώς είναι πρώτον καινοτόμα, με την έννοια ότι δεν έχει προηγούμενο εφαρμογής της ίδιας μεθόδου τουλάχιστον στην χώρα μας και επίσης, η σύλληψη της ιδέας αυτής έρχεται να δώσει μία απάντηση σε αυτό που ορίζουμε, παγκόσμια ως «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και ως κλιματική αλλαγή. Μία έμπρακτη απάντηση, η οποία εάν εφαρμοσθεί με επιτυχία ίσως μπορεί να συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας αλλά και για τα παιδιά μας.

Η φιλοπεριβαλλοντική διάσταση αυτής της επιχειρηματικής προσπάθειας αλλά και η υποστήριξη της Ε.Ε. σε αυτή αποτελούν δύο εγγυήσεις, οι οποίες σηματοδοτούν, ίσως, μία εξαιρετική προοπτική. Την προοπτική αυτή περιμένουμε να μας αναλύσετε.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να τονίσω πως η Energean και ο όμιλός της έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίπεδο. Για εμάς, όμως, είναι προτεραιότητα να μην σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας παράλληλα με την νέα δραστηριότητα. Δεν χρειάζεται να επαναδιατυπώσω πως εάν η χώρα μας συμπεριλαμβάνετε στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, συμπεριλαμβάνεται εξαιτίας των κοιτασμάτων στον κόλπο της Καβάλας.

Απαράγραπτη επισήμανσή μας παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος είναι και η ασφάλεια των εγκαταστάσεων, των ανθρώπων που εργάζονται και της παραγωγικής διαδικασίας. Και στους δύο αυτούς τομείς η επιχείρησή σας και οι άνθρωποί της έχουν πάρει «άριστα» όλες αυτές τις δεκαετίες. Θέλω να αρκεστώ σε αυτές τις σκέψεις και να σας παρακολουθήσω με ενδιαφέρον. Η Περιφέρεια παραμένει ο κορυφαίος αναπτυξιακός θεσμός της περιοχής και μαζί με όλες τις αρμοδιότητες που έχουμε αλλά και με την δυναμική και την διάθεση της συνεργασίας που μας χαρακτηρίζει έχουμε διάθεση να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που οδηγεί στην ανάπτυξη της περιοχής μας».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος ευχαρίστησε την Energean που επέλεξε να ενημερώσει με υπευθυνότητα και εμπεριστατωμένο τρόπο την Περιφέρεια και
τους φορείς της ΠΕ Καβάλας & της ΠΕ Θάσου για την ενδιαφέρουσα επένδυση που σχεδιάζει. Επίσης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της λειτουργίας της επιχείρησης πετρελαίων στην Καβάλα αναπτυξιακά αλλά και με υπευθυνότητα και απόλυτη προσήλωση στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Στη συνέχεια η κ. Σοφία Σταματάκη, τ. Καθηγήτρια της Σχολής Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. παρουσίασε εκτενώς τον τρόπο λειτουργίας του έργου αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο και αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη που αυτό συνεπάγεται.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωστής Νικολόπουλος, επικεφαλής του ομίλου LDK στους Τομείς Περιβάλλοντος και Υδάτων παρουσίασε τις παραμέτρους και το σύνολο των προβλέψεων και των μέτρων που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του έργου, που περιλαμβάνονται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της πληρότητας του σχετικού φακέλου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, οι εισηγητές καθώς και αρμόδια στελέχη του ομίλου Energean απάντησαν σε σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες. Πέραν των εισηγητών, από τον όμιλο Energean παρέστησαν οι κ.κ. Βασίλης Τσέτογλου, Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του ομίλου Energean και Διευθυντής του συγκροτήματος του Πρίνου, Πασχαλιά Κιομουρτζή, Επικεφαλής του τμήματος Υπεδάφους του Πρίνου, Ευστάθιος Σκαρβελάς, Διευθυντής Εκτέλεσης Γεωτρήσεων, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Επικεφαλής του Νομικού Τμήματος για την Ελλάδα, και Αρτέμης Μπαρμπούνης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων για την Ελλάδα.

Τέλος να σημειώσουμε ότι στην ενημερωτική συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θ. Μουριάδης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Καβάλας Πλοίαρχος ΛΣ κ. Αθ. Βρύζας , ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Καβάλας Πυραγός κ. Κυριάκος Μανδρανής. , ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Σ. Λαζαρίδης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Ζ. Μυστακίδης, ο εκπρόσωπος του ΟΕΕ κ. Γ. Χριστοδουλίδης, η εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και ιτου Τμήματος Χημείας του ΔΠΘ, επίκουρος καθηγήτρια κ. Αθ. Τόλκου, καθώς και τα εμπλεκόμενα υπηρεσιακά στελέχη της ΠΕ Καβάλας.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ρήγας (EnEarth): Η αποθήκευση CO2 στον Πρίνο, καθοριστική για το μέλλον της βιομηχανίας στην Ελλάδα

Απαραίτητες, η συνεργασία όλης της αλυσίδας και η αποφυγή καθυστερήσεων

Την σημασία που το project της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο έχει για τη συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας στην Ελλάδα καθώς και την ανάγκη να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι προκειμένου αυτό να προχωρήσει απρόσκοπτα και χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις τόνισε ο κ. Νικόλας Ρήγας, Head of Carbon Storage στην EnEarth, θυγατρική του ομίλου Energean,στο πλαίσιο δύο σημαντικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρήγας επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι η ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στη βάση του Net Zero Industry Act που έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αυξανόμενα κόστη δικαιωμάτων εκπομπών CO2 έχουν καταστήσει μονόδρομο την δέσμευση και την αποθήκευση CO2 για τη βιομηχανία που δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει χωρίς εκπομπές (hard-to-abate industry). Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μεσόγειο έχουν δρομολογηθεί ήδη δύο projects αποθήκευσης CO2, στον Πρίνο και στη Ραβέννα στην Ιταλία με συνολική δυναμικότητα, όμως, που καλύπτει λιγότερο από το 10% των εκπομπών από τις βιομηχανίες των δύο χωρών που φθάνουν τις 75 εκατ. τόνους συνολικά.

«Και μόνο αυτό το στοιχείο δείχνει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να προχωρήσουν τα projects, κάτι για το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο να συνεργαστούν μεθοδικά όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας: η πολιτεία, χαράσσοντας τις απαραίτητες πολιτικές για την επιτάχυνση και την υποστήριξη αυτών των επενδύσεων, οι ρυθμιστικοί και αδειοδοτικοί φορείς, η βιομηχανία, η οποία καλείται να προβεί σε σημαντικότατες επενδύσεις για την δέσμευση των εκπομπών, η ίδια η βιομηχανία ή αλλοι φορείς για την υγροποίηση τους, οι μεταφορείς και, βέβαια, οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων αποθήκευσης. Αν ένας από τους κρίκους αυτούς δεν είναι συντονισμένος, τα projects δεν θα υλοποιηθούν και η βιομηχανική δραστηριότητα θα βρεθεί κάποια στιγμή μπροστά σε τεράστια κόστη, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της κατάρρευσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει αποτελεσματική και με βάση τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα διαχείριση από την δημόσια διοίκηση, καθώς και συνεχής συνεργασία με τους διαχειριστές (Operators), με στόχο τα projects να μην κινδυνεύσουν από την γραφειοκρατία. «Η EnEarth κατέθεσε τον Ιούνιο στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) την αίτηση για την απόκτηση άδειας αποθήκευσης για το project του Πρίνου, ενώ στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου κατέθεσε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, και αναμένει τον έλεγχο της πληρότητας του σχετικού φακέλου» ανέφερε ο επικεφαλής του Τομέα Αποθήκευσης CO2 της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι οι επισημάνσεις αυτές διατυπώθηκαν από τον κ. Νικόλα Ρήγα στο πλαίσιο του συνεδρίου «14 th Annual Capital Link Operational Excellence in Shipping Forum» που διοργανώθηκε από το Capital Link Forum, καθώς και κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας «The Capacity Building Workshop» που συνδιοργανώθηκε από το Global CCS Institute, την ΕΔΕΥΕΠ και την EBN, την υπό κρατικό έλεγχο ενεργειακή εταιρεία της Ολλανδίας που επενδύει στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων, της ενεργειακής μετάβασης και της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Νέο ρεκόρ παραγωγής για την Energean τον Ιούνιο -Σημαντική ενίσχυση μεγεθών στο πρώτο εξάμηνο του έτους

Νέο ρεκόρ στην παραγωγή πέτυχε η Energean plc (LSE: ENOG TASE: אנאג) τον Ιούνιο, φθάνοντας τις 177 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα, εκ των οποίων το 84% ήταν σε φυσικό αέριο.

Όπως γνωστοποίησε η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, η εξέλιξη αντανακλά κυρίως τη σημαντική αύξηση της ζήτησης σε φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια του θέρους στο Ισραήλ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι 140 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (86% σε φυσικό αέριο) προέρχονται από τα assets τα οποία θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της Energean και μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης συμφωνίας με την Carlyle.

Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο, η ημερήσια παραγωγή διαμορφώθηκε στις 146 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (82% σε φυσικό αέριο), αυξημένη κατά 38% σε ετήσια βάση. Στα assets που θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της Energean, η παραγωγή ήταν 106 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (84% σε φυσικό αέριο), αυξημένη κατά 47% σε ετήσια βάση.

Οι βασικότερες εξελίξεις

Στις βασικότερες εξελίξεις στην πορεία της Energean στο πρώτο εξάμηνο του έτους περιλαμβάνονται:

-Η στρατηγική συμφωνία πώλησης στην Carlyle των assets σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και η οποία θα διασφαλίσει στην εταιρεία επαρκή ρευστότητα για την αποπληρωμή Εταιρικού Ομολόγου ύψους 450 εκατ. ευρώ καθώς και τη διανομή έκτακτου μερίσματος στους μετόχους.

-Η έναρξη παραγωγης από τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου Karish North στο Ισραήλ και Cassiopea στην Ιταλία (Operator η ΕΝΙ), ενώ τον Αύγουστο ξεκίνησε και η παραγωγή φυσικού αερίου από το υπεράκτιο κοίτασμα Location B στην Αίγυπτο.

-Η επίτευξη εσόδων 867 εκατ. δολαρίων (+47% σε ετήσια βάση) εκ των οποίων τα 643 εκατ. προέρχονται από τα assets που θα διατηρηθούν στο χαρτοφυλάκιο της Energean. Επίσης, η επίτευξη προσαρμοσμένουν κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) 568 εκατ.δολαρίων (+65% σε ετήσια βάση) εκ των οποίων 436 εκατ. από τα assets που θα παραμείνουν στην εταιρεία. Επιπλέον, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 89 εκατ. δολάρια (+27% σε ετήσια βάση), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η καθαρή κερδοφορία από τα assets που θα παραμέινουν στην Energean ανήλθε στα 116 εκατ. δολάρια.

-Η διανομή μερίσματος 0,30 δολ. ανά μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.Συμπεριλαμβανομένης αυτής της διανομής, στους μετόχους της εταιρείας θα έχουν διανεμηθεί συνολικά 486 εκατ. δολάρια, με την Energean να διατηρεί τη δέσμευσή της για διανομή μερισμάτων συνολικής αξίας 1 δισεκ. δολαρίων ως το τέλος του 2025.

-Η περαιτέρω μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της εταιρείας, με τις εκπομπές (Scope 1 και Scope 2) να υποχωρούν κατά 20% σε ετήσια βάση, στα 8,5 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου (kgCO2e/boe). Στα assets που θα παραμείνουν στην εταιρεία, η μείωση των εκπομπών είναι ακόμη μεγαλύτερη, στα 6,2 kgCO2e/boe.

-Η λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για την ανάπτυξη του υπεράκτιου κοιτάσματος Katlan στο Ισραήλ, η έναρξη παραγωγής από το οποίο τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2027 και είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και για εξαγωγές.

-Η κατάθεση αίτησης για την άδεια αποθήκευσης για το project αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο, η λήψη της οποίας αναμένεται εντός των επομένων μηνών. Επίσης προχωρούν οι διαδικασίες μηχανολογικού σχεδιασμού και οι απαιτούμενες γεωλογικές και τεχνικές μελέτες που έχουν ως στόχο την αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του Πρίνου από τα 1 εκατ. τόνους CO2 στην πρώτη φάση, σε 3 εκατ. τόνους CO2 στην δεύτερη φάσου του έργου.

-Η έναρξη και συνέχιση της επιβεβαιωτικής γεώτρησης Anchois-3 στο Μαρόκο στον Ατλαντικό Ωκεανό, με τις πρώτες ενδείξεις να παραπέμπουν σε ποσότητες φυσικού αερίου χαμηλότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Μαθιός Ρήγας: Σημαντική πρόοδος σε όλες τις στρατηγικές μας προτεραιότητες

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ο κ. Μαθιός Ρήγας, Δ/νων Σύμβουλος του ομίλου Energean plc δήλωσε τα εξής:

«Είμαστε ευχαριστημένοι που γνωστοποιούμε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία της Energean, με διψήφια ποσοστιαία αύξηση στην παραγωγή, στα έσοδα και την κερδοφορία. Στο Ισραήλ επιτύχαμε ρεκόρ παραγωγής, λόγω της καλοκαιρινής ζήτησης και της εξαιρετικής απόδοσης του FPSO “Energean Power”. Η λειτουργία μας παρέμεινε ανθεκτική στις γεωπολιτικές εξελίξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ δεν επηρεάστηκε η παραγωγή μας.

Οι ισχυρές επιχειρησιακές και οικονομικές μας επιδόσεις υποστηρίζουν τη διανομή μερίσματος για το δεύτερο τρίμηνο, με συνέπεια στη γενικότερη μερισματική μας πολιτική. Όπως έχουμε ήδη γνωστοποιήσει, η μερισματική πολιτική θα επανακαθορισθεί μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Carlyle.

Πραγματοποιήσαμε, επίσης, σημαντική πρόοδο σε όλες τις στρατηγικές μας προτεραιότητες: προχώρησαν τα projects μας που εστιάζουν στο φυσικό αέριο, με τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για το κοίτασμα Katlan και την έναρξη παραγωγής στα κοιτάσματα Cassiopea και Location B, ενώ είναι σε εξέλιξη οι δραστηριότητές μας στον τομέα της απανθρακοποίησης με
επίκεντρο την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο της Καβάλας, για την οποία αναμένουμε να λάβουμε άδεια αποθήκευσης για 1 εκατ. τόνους ετησίως μέσα στους επόμενους μήνες. Όλα αυτά είναι μόνο η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της Energean.

O συνδυασμός της επιχειρησιακής αρτιότητας και της επίτευξης σημαντικών συμφωνιών είναι τα θεμέλια για να συνεχίσει η νέα Energean να πραγματοποιεί τις δεσμεύσεις προς τους μετόχους της. Συνεχίζουμε να είμαστε δεσμευμένοι στην επιστροφή αξίας προς εκείνους, στην κεφαλαιακή πειθαρχία και στην υπεύθυνη παραγωγής ενέργειας με τις εντυπωσιακές αξιολογήσεις που επιτυγχάνουμε με βάση τα κριτήρια για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση».

Οι εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους

Για το σύνολο του 2024, η Energean εκτιμά ότι η παραγωγή του ομίλου θα διαμορφωθεί μεταξύ των 155 και 165 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα, εκ των οποίων οι 115-125 χιλιάδες θα προέρχονται από τα assets που θα διατηρηθούν στο χαρτοφυλάκιο. Οι κεφαλαιακές δαπάνες στην ανάπτυξη και την παραγωγή εκτιμώνται σε 600 – 700 εκατ. δολάρια, αυξημένες κυρίως λόγω του project ανάπτυξης του κοιτάσματος Katlan στο Ισραήλ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
letters AG as logo
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en