Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ανακοινώσεις στη συνέντευξη τύπου του ΔΠΘ για την άμβλυνση των επιπτώσεων των πυρκαγιών στη Θράκη

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής Φώτιος Μάρης σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΔΠΘ για την άμβλυνση των  επιπτώσεων των καταστροφικών πυρκαγιών στη Θράκη, στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης αποστολής του Πανεπιστημίου και της δράσης του προς όφελος της κοινωνίας της Θράκης.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητής Γεώργιος Μπρούφας.

Ο κ. Μάρης ξεκίνησε αναφέροντας ότι το Πανεπιστήμιο, με 50 χρόνια παρουσίας στη Θράκη, σε πέντε πλέον πόλεις της, αναπτύσσοντας όχι μόνο εκπαιδευτικές αλλά και ερευνητικές δραστηριότητεςκαι αντιλαμβανόμενο την πολυεπίπεδη αποστολή του, περνάει πλέον στην εποχή της άμεσης συνέργειας με την τοπική κοινωνία.

Ξεκινώντας από την άμεση και επιτακτική ανάγκη ανασυγκρότησης της Θράκης και ιδιαίτερα των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, σχεδίασε την παρέμβασή του που αναμένεται σύντομα να εγκριθεί με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων, την οποία ονόμασε “DUTHtothepeople”.

Η παρέμβασηδιακρίνεται σε δύο ειδών δράσεις:

Οι δράσεις“από πάνω προς τα κάτω” (topdown) με τις οποίες θα υποστηρίξει την έρευνα για το φυσικό περιβάλλον, την οικονομία, τη διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών, και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.  Συγκεκριμένα, καλεί την Πανεπιστημιακή Κοινότητα να υποβάλει προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών , στα παρακάτω πεδία¨

  • Φυσικό περιβάλλον με έμφαση σε έργα στοπεριβάλλον και στις υποδομές με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς.
  • Τοπική οικονομία με έμφαση στην ενίσχυση ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα μετά τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών
  • Διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών
  • Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές

Οι προτάσεις θα πρέπει να εστιάζουν σε έργα/δράσεις που κατά προτεραιότητα, αλλά όχι αποκλειστικά, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από το Πανεπιστήμιο. Οι προτάσεις που θα συγξκεντρωθούν θα ιεραρχηθούν από την Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης και το Συμβούλιο Διοίκησης του ΔΠΘ και θα κατατεθούν στους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας και στα αρμόδια Υπουργεία.

Οι δράσεις “από κάτω προς τα πάνω” (bottomup)

Με δεδομένο ότι το ΔΠΘ είναι κοινωνικά ευιασθητοποιημένο Πανεπιστήμιο, σχεδιάζεται η  προκήρυξηέργων με στόχο την ενίσχυση υλοποίησης έργων ή δράσεων από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΠΘ, για τον περιορισμό των συνεπειών των πρόσφατων πυρκαγιών σε κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο όσο και στο φυσικό περιβάλλον. Οι προτάσεις που θα υποβληθούν από καθηγητές του ΔΠΘ θα αξιολογηθούν με βάση την επιστημονική και κοινωνική απήχησή τους και την υψηλή επιστημονική ποιότητά τους.

Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν θα επιλεγούν μέσα από διαδικασία αξιολόγησης που θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα κριθούν από Επιτροπή Αξιολόγησης η οποία θα αποτελείται από 3 εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Στη δεύτερη φάση οι προτάσεις που θα επιλεγούν  θα αξιολογηθούν από διευρυμένη επιτροπή αξιολόγησης εκπροσώπων φορέων της Θράκης. Με αυτό τον τρόπο, η τοπική κοινωνία θα αποφασίσει τι έχει προτεραιότητα ώστε να υλοποιηθεί.

Προβλέπεται η έγκριση έως πέντε προτάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) με το μέγιστο ποσό των 10.000 € έκαστη, και θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια 6 μήνες.

Όπως τόνισε ο κ. Μάρης, είναι σημαντικό διότι για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο κάνει συμμέτοχους όλους τους φορείς, με αφορμή την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Θράκης.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου η οποία ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο ξεκινά μια στρατηγική προσπάθεια που προσβλέπει  να γίνει θεσμός, δηλαδή να εξασφαλίσει από το αρχικό στάδιο τη συμμετοχή της κοινωνίας στις δράσεις του, καλώντας εκπροσώπους της να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των προτάσεων με βάση το αποτύπωμα που θέλουν να έχουν αυτές οι δράσεις στην περιοχή. Τόνισε ότι εισάγεται ένας καινούριος τρόπος συνεργασίας και διαβούλευσης μέσω της επικοινωνίας με τους φορείς και της εκπαίδευσης των ανθρώπων, και ότι το πανεπιστήμιο παρουσιάζεται, ανοίγει, καλώντας τους πολίτες να έλθουν και να αποφασίσουν για τις δράσεις που τους αφορούν. Η συμμετοχή της κοινωνίας έδωσε το όνομα στη στρατηγική του πανεπιστημίου “DUTHtothepeople”.

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής Γεώργιος Μπρούφας, ανέφερε ότι για πρώτη φορά σε επίπεδο χώρας ένα Πανεπιστήμιο κάνει προσπάθεια να εμπλακούν οι κοινωνικοί εταίροι ώστε να συναποφασιστεί το σχέδιο δράσης που θα έχει αντίκτυπο στην περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται το Πανεπιστήμιο, καθώς η έρευνα πρέπει να είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας. Στόχος, μέσα από εκδηλώσεις κατά τις οποίες θα ενημερωθούν και θα εκπαιδευτούν οι πολίτες, είναι να προκύψει ευδιάκριτα ότι η τελική φάση θα είναι επιλογή της κοινωνίας και να δημιουργηθεί μια κουλτούρα συνεργασίας και ανατροφοδότησης.

Από την Πρυτανεία

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Food Truck Festival στην Ελευθερούπολη | Πλημμύρισε απο κόσμο στη συναυλία των ONIRAMA

Η δεύτερη μέρα για το Food Truck Festival στην Ελευθερούπολη, ήταν άκρως επιτυχημένη.

Το βράδυ του Σαββάτου, 22 Ιουνίου 2024, η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη ενώ η συναυλία των ONIRAMA έκλεψε την παράσταση, προσελκύοντας πλήθος κόσμου που απόλαυσε τη μουσική και τη ζωντάνια του φεστιβάλ. Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ θα κλείσει με ρεμπέτικους ρυθμούς, προσφέροντας μια ακόμα μοναδική εμπειρία στους παρευρισκόμενους.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δήμος Νέστου | Παρουσίαστηκε το 7ο βιβλίο της σειράς “Ιστορικά της Χρυσούπολης”

“Στου Ζαχαριάδη” είναι ο τίτλος του 7ου βιβλίου της σειράς “Ιστορικά της Χρυσούπολης”, που εκδόθηκε από τον Δήμο Νέστου και την Αναπτυξιακή Α.Ε.

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 στις 21:00, στον χώρο του Μουσείου, από τον φιλόλογο, ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα, κ. Ιορδάνη Βλαχόπουλο.

Το θέμα του βιβλίου αφορά ένα βιομηχανικό συγκρότημα έκτασης 6.500 τ.μ., το οποίο περιλάμβανε καπναποθήκες, γραφεία και σπίτια, και δέσποζε στο κέντρο της πόλης από το 1924 έως το 1996, όταν και κατεδαφίστηκε, δίνοντας τη θέση του στη σημερινή πλατεία Παπανδρέου και στο πάρκινγκ. Το μοναδικό κτίριο από αυτά που παρέμεινε είναι η οικία Ζαχαριάδη, η σημερινή Τράπεζα Πειραιώς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση ενός τριανταπεντάλεπτου ντοκιμαντέρ, το οποίο δημιούργησε ο συγγραφέας με τη βοήθεια της τεχνολογίας, για την αναπαράσταση του χώρου όπως αυτός λειτούργησε διαμέσου του χρόνου. Το βιβλίο προλόγισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Χαϊτίδου Χριστίνα.

Στην εκδήλωση, πέραν του δημάρχου, παρευρέθηκαν η βουλευτής Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη, ο πατέρας Αδαμάντιος, ο διοικητής του Α.Τ. Χρυσούπολης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος πνευματικού κόσμου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ουρές οχημάτων στο Λιμάνι της Κεραμωτής -Ενάερια λήψη από drone

Το πρωί του Σαββάτου 22 Ιουνίου 2024, η Κεραμωτή βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω της αυξημένης προσέλευσης Βαλκάνιων τουριστών.

Το πρωί του Σαββάτου πιο συγκεκριμένα, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές αυτοκινήτων καθώς οι τουρίστες κατέφθαναν στην περιοχή έτσι ώστε να περάσουν στην Θάσο για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Οι ουρές των αυτοκινήτων εκτείνονταν σε μεγάλες αποστάσεις, προκαλώντας ταλαιπωρία τόσο στους τουρίστες όσο και στους ντόπιους κατοίκους.

Οι τοπικές αρχές εξετάζουν ήδη λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως η δημιουργία περισσότερων χώρων στάθμευσης και η βελτίωση των οδικών δικτύων.

Δείτε την εναέρια λήψη από drone στην Κεραμωτή του ENA Channel :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en