Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Βαρουφάκης κατέθεσε στη Βουλή φάκελο με ηχογραφήσεις από Eurogroup του 2015

Έναν ογκώδη φάκελο κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος περιέχει τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup του 2015, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κ. Βαρουφάκης άφησε στη «διακριτική ευχέρεια» του προέδρου του Κοινοβουλίου τον τρόπο με τον οποίο θα τις κοινοποιήσει στο σώμα.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέγνωσε μάλιστα απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 είπε ότι κάθε φορά που εγείρεται ακούγονται ψεύδη και πρόσθεσε ότι με την σημερινή κίνησή του να καταθέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες «θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε» για το έγινε στο Eurogroup που ήθελε να εξευτελίσει την Ελλάδα.

Το «όχι» του προέδρου της Βουλής

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας την επέστρεψε πίσω, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.

Όπως ειδικότερα είπε ο πρόεδρος της Βουλής, «ο κ. Βαρουφάκης, λίγα λεπτά πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, άφησε με τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό» προς τον πρόεδρο της Βουλής, από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΜέΡΑ25, έναν φάκελο. Προεξόφλησε, στην ομιλία που έκανε πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, ότι το περιεχόμενο αυτού του φακέλου αφορά εις την εκ μέρους του κρυφή μαγνητοφώνηση πρακτικών κορυφαίων συλλογικών οργάνων της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό προφανώς μου δίνει το δικαίωμα, όπως είπε, πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερού του φίλου, μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω αν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ήθελα να πω ότι όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει αυτή την πρωτοβουλία να την υλοποιεί με δική του ευθύνη.

Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, ούτε τη Βουλή, ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, εν προκειμένου. Συνεπώς καλώ αμέσως έναν κλητήρα και επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη. Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο ίδιος να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων».

«Σωστά ενεργήσατε» δήλωσε ο Κυριάκος μητσοτάκης, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, μετά τα όσα είπε ο κ. Τασούλας.

Θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης έχει επισημάνει παλαιότερα ότι δεν υπάρχει υπουργός Οικονομικών που να μην καταγράφει τους υπόλοιπους στο Eurogroup και ότι ο ίδιος δεν θα δημοσιοποιήσει το ηχητικό υλικό καθώς δεν έχει τέτοιο δικαίωμα «αν και θα ‘ταν καλό για το ιστορικό αρχείο της Ευρώπης».

Επίσης με τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, πριν γυριστεί η ταινία «Ενήλικες στο δωμάτιο», είχαν καθίσει τέσσερις μέρες σερί, από τις 8 το πρωί μέχρι μετά τα μεσάνυχτα και άκουγαν τις ηχογραφήσεις. Πάντα κατά τον κ. Βαρουφάκη, η καταγραφή των συνεδριάσεων ήταν καθ’ όλα νόμιμη, βάσει και απόφασης του Αρείου Πάγου, αφού ήταν «δημόσιος λειτουργός που συμμετείχε σε επίσημη συνεδρίαση» οπότε του επιτρεπόταν «η μονομερής καταγραφή».

Γιάννης Βαρουφάκης για την επιστροφή των ηχογραφήσεων: Η αλήθεια τρομάζει

Την έντονη διαφωνία του με την απόφαση του προέδρου της Βουλής να επιστρέψει ως απαράδεκτη τη συσκευή αποθήκευσης που περιείχε τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup του πρώτου εξαμήνου του 2015, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή «απλά επιβεβαιώνει ότι το τείχος αδιαφάνειας των Eurogroup βόλευε και βολεύει πολλούς, ενώ η αλήθεια και η διαφάνεια, τρομάζουν».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η παράδοση συνοδεύτηκε από νομική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου (277/2014) όπου ρητά αναφέρεται ότι «οι ηχογραφήσεις μη ιδιωτικών στιγμών κατά τη διάρκεια της άσκησης καθηκόντων δημοσίου λειτουργού είναι όχι απλά νόμιμες, αλλά και ηθικά επιβεβλημένες».

Προσθέτει ότι «πάγια θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως όλοι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης στις τοποθετήσεις, τους διαλόγους και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον τους».

Πηγές ΚΙΝΑΛ: Ο Βαρουφάκης να δώσει στη δημοσιότητα τις υποκλοπές με δική του ευθύνη

Αιχμηρά σχολίασαν κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής την ενέργεια του Γιάνη Βαρουφάκη να εμπλέξει τη Βουλή στη διακίνηση των υποκλοπών που έκανε κατά τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Eurogroup το 2015.

Κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Εάν ο κ. Βαρουφάκης επιθυμεί να δώσει στη δημοσιότητα τις υποκλοπές που έκανε στο Eurogroup, να το πράξει με δική του ευθύνη και να μην προσπαθεί να μετατρέψει τη Βουλή σε πλυντήριο. Σε κάθε περίπτωση θυμίζουμε ότι για όλα όσα συνέβησαν στην οικονομία το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής».

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ευρωεκλογές 2024 : “Κόπηκαν” από τον Άρειο Πάγο οι Σπαρτιάτες

ο κόμμα των Σπαρτιατών «κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο και δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, ενώ τελικά, 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 46 που αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έλαβαν το πράσινο φως από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.

Ακόμη, 14 κόμματα δεν κατέβαλαν το προβλεπόμενο από την εκλογική νομοθεσία παράβολο των 20.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να τεθούν αυτομάτως έξω από την εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με την νομοθεσία (νόμος 5083/2024) τα κόμματα που υποβάλλουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτημα υποψηφιότητας στις Ευρωεκλογές υποχρεούνται μαζί να καταθέσουν ηλεκτρονικό παράβολο 20.000 ευρώ.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αγγελική Δεληκάρη: “Τα χαστούκια δεν με τρομάζουν με κάνουν πιο δυνατή”

Μόλις λίγα 24ωρα μετά το χαστούκι που δέχθηκε εντός ιερού ναού, η βουλευτής της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκαθαρίζοντας ότι δεν την τρομάζουν τα χαστούκια, αντιθέτως την κάνουν πιο δυνατή και υπογράμμισε ότι παρά τη βία που υπέστη θα συνεχίσει να πηγαίνει στην εκκλησία.

Επιτιθέμενη στη ΝΙΚΗ αλλά και προσωπικά στον Δημήτρη Νατσιό, είπε: «Όχι κ. Νατσιέ δεν θα επιτρέψουμε εσείς ή κανένας άλλος να μας απαγορεύσει την είσοδο στην εκκλησία- αυτή που θέλετε ως δεξαμενή ψήφων δεν μπορείτε να την στερήσετε από κανέναν». Και συνέχισε τονίζοντας ότι «τα χαστούκια σας δεν με τρομάζουν αλλά με κάνουν πιο δυνατή! Συνεχίστε να εκθειάζετε τη βία. Η βία από γυναίκα σε γυναίκα κ. Νατσιέ! Δεν έχετε σχέση με χριστιανισμό».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τους υποψηφίους για τις ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Πλεύση Ελευθερίας | Ξεχωρίζει το όνομα του Μπάμπη Στόκα

Τους 33 υποψηφίους και υποψήφιες του κόμματος για τις ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Πλεύση Ελευθερίας, ξεκινώντας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση «ένα νέο αγώνα ενίσχυσης του κινήματος» με «ξεχωριστές προσωπικότητες, αυτοδημιούργητους κι αυτόφωτους ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας και από τη διασπορά».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «άνθρωποι διαφορετικοί, από τους χώρους των τεχνών, του πολιτισμού, των γραμμάτων, της εργασίας, των κινημάτων, του αθλητισμού, των επιστημών, άνθρωποι δημιουργικοί, με αγάπη την Ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την αλήθεια, με κίνητρο την προσφορά και τη συμμετοχή, άνθρωποι με κοινωνική δράση που έχουν διακριθεί στα πεδία τους. Άνθρωποι μέσα από την κοινωνία, αληθινοί, μαχητικοί, προσκαλούν καθένα και καθεμιά να εμπιστευθούν την Πλεύση Ελευθερίας και να της δώσουν Ισχυρή Εντολή, να δώσει Ζωή και στην Ευρωβουλή!».

Φυσικά, το όνομα που ξεχωρίζει είναι αυτό του τραγουδιστή, Μπάμπη Στόκα.

Οι 33 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας:

  1. ΑΛΕΙΦΤΗΡΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ – Αγρότης, Εκπρόσωπος Τύπου Αγροτών
  2. ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ – Ηθοποιός, Πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΔΗΠΕΘΕ Σερρών
  3. ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ – Γενικός Γραμματέας «ΗΠΑΡχω»
  4. ΖΑΧΑΡΙΑ ΜΑΡΙΑ – Γενική Γραμματέας Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά (Ε.Κ.Π.) και του Πανελληνίου Συνδέσμου Εργαζομένων Ναυτιλίας και Τουρισμού
  5. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΗΛΙΟΣ – Πρωταθλητής Ευρώπης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
  6. ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, Ενεργό στέλεχος Κινημάτων για το Περιβάλλον με πλούσια ακτιβιστική δράση
  7. ΙΩΝΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ – Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
  8. ΚΑΖΑΝΤΖΗ ΕΥΘΥΜΙΑ – Σχεδιάστρια Κοσμημάτων, Ελεύθερη Επαγγελματίας
  9. ΚΑΜΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Δημοσιογράφος, Εκπαιδευτής scuba-diving με έντονη περιβαλλοντική δράση
  10. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
  11. ΡΕΖΑΝ (ΚΡΙΤΣΕΛΗ) ΑΝΝΑ – Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
  12. ΚΥΡΙΔΟΥ ΑΝΝΕΤΑ – Χρυσή Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Κωπηλασίας
  13. ΚΥΡΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠOΣ Δικηγόρος – Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων
  14. ΜΠΑΛΜΠΟΥΖΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – Δικηγόρος, Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Έργου Πλεύσης Ελευθερίας
  15. ΜΠΑΝΤΟΥΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑ – Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΟΤΕ με παιδιά με αναπηρία
  16. ΜΠΟΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – Ηθοποιός
  17. ΝΟΪΦΕΛΤ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – Ερευνητής, Πολιτιστικός Διαχειριστής, Θεατρικός Σκηνοθέτης, Ηνωμένο Βασίλειο
  18. ΝΤΑΒΟΥ ΜΑΡΙΑ – Γλωσσολόγος, Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός, Γλωσσομάθεια
  19. ΠΑΝΑΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ – Ξενοδόχος, Καθηγήτρια ιταλικών, Λαογράφος, Ακτιβίστρια Περιβάλλοντος
  20. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΖΗΣΗΣ – Ηθοποιός, Συγγραφέας παιδικών βιβλίων
  21. ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ – Μουσικός-βιολιστής
  22. ΠΟΛΥΖΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ – Δημοσιογράφος
  23. ΡΕΓΚΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – Δικηγόρος
  24. ΡΟΓΚΑΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ – Ψυχολόγος
  25. ΣΑΒΒΙΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ) – Ηθοποιός
  26. ΣΑΝΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Αγωνίστρια, Αντιδικτατορική Δράση, Μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών
  27. ΣΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ – Σχεδιάστρια Κοσμημάτων, Αθλήτρια, Ακτιβίστρια
  28. ΣΚΟΥΛΑΡΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ – Ελεύθερη επαγγελματίας
  29. ΣΤΟΚΑΣ ΜΠΑΜΠΗΣ – Τραγουδοποιός, Τραγουδιστής
  30. ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ Διευθύντρια Media Παραγωγών, Αθλήτρια, Ακτιβίστρια
  31. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΝΤΗΣ (ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΣ)
  32. ΧΟΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Πενταρίτσας-Αctive Member), Αγρότης, Μουσικός, Κοινωνικός Επιστήμονας, Συγγραφέας
  33. ΨΑΡΡΕΑ ΕΛΕΝΗ – Πρώην Βουλεύτρια Μεσσηνίας, Ιδρύτρια και Υπεύθυνη της Εκπαιδευτικής Διαδικτυακής Πλατφόρμας για το animation Animaphile.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en