ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Ο Δήμος Προσοτσάνης προετοιμάζεται για την αντιπυρική περίοδο

Ο Δήμος Προσοτσάνης βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, λαμβάνοντας μέτρα για την πρόληψη και την προστασία από πιθανούς κινδύνους πυρκαγιάς. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προγραμματίζονται καθαρισμοί δασικών εκτάσεων, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, καθώς και ενημερωτικές καμπάνιες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Ειδικά συνεργεία έχουν αναλάβει τη συντήρηση του εξοπλισμού πυροπροστασίας, ενώ ενισχύεται και η επιτήρηση των περιοχών υψηλού κινδύνου. Ο Δήμος καλεί τους δημότες να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή πυρκαγιών, όπως ο καθαρισμός των οικοπέδων τους και η αποφυγή επικίνδυνων δραστηριοτήτων κατά τους θερινούς μήνες.
Η συντονισμένη προετοιμασία και η συνεργασία όλων είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των πολιτών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου στο Φανάρι

Μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντων Μητροπολιτών.
Η συγκίνηση κορυφώθηκε κατά την περιφορά του Επιταφίου, ο οποίος εξήλθε του Ναού και διήλθε από το προαύλιο κατά την προβλεπόμενη τάξη, υπό τους ήχους των πένθιμων ψαλμωδιών. Το Άχραντο Σώμα του Κυρίου ραίνετο από τους πιστούς με άνθη της ανοίξεως, σε ένδειξη τιμής, πένθους και προσδοκίας της Αναστάσεως.
Παρόντες στην Ακολουθία ήταν, μεταξύ άλλων, ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου.
Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος φέρει τον τίτλο του Μεγάλου Άρχοντος Λογοθέτη του Πατριαρχείου, διατηρεί μακρόχρονους φιλικούς δεσμούς με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου και της Μεγάλης του Γένους Σχολής έψαλαν με κατάνυξη κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Αναβίωση του Εθίμου με το Κάψιμο του Ιούδα στην Πέραμο του Δήμου Παγγαίου

Με ιδιαίτερη κατάνυξη αλλά και λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην Πέραμο του Δήμου Παγγαίου η αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου με το κάψιμο του Ιούδα.
Μετά την περιφορά του Επιταφίου, στην οποία συμμετείχαν πλήθος πιστών, ακολούθησε η κορύφωση της βραδιάς με την τελετουργική καύση του ομοιώματος του Ιούδα, σε μια συμβολική πράξη που αναπαριστά την τιμωρία της προδοσίας. Το έθιμο, που έχει τις ρίζες του βαθιά στην τοπική παράδοση, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, κατοίκων και επισκεπτών, προσφέροντας ένα ξεχωριστό θέαμα μέσα στο πνεύμα των ημερών.
Η φλόγα του εθίμου φώτισε τον ουρανό της Πέραμου, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα συγκίνησης αλλά και ενότητας, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας να παραμένει ενεργή στη διατήρηση των εθίμων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Ο Δήμος Παγγαίου και οι τοπικοί φορείς φρόντισαν για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των παρευρισκομένων, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση του κόσμου και τη διατήρηση της παράδοσης.
Η Πέραμος, για ακόμη μια χρονιά, απέδειξε πως οι ρίζες και τα ήθη του τόπου παραμένουν ζωντανά και δυνατά στο πέρασμα του χρόνου.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Περιφορά Επιταφίων και Συνάντηση στην Πλατεία Ελευθερίας στη Δράμα

Σε κλίμα κατάνυξης και με μεγάλη συμμετοχή πιστών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η περιφορά των Επιταφίων στους Ιερούς Ναούς της Δράμας. Η κορύφωση του Θείου Δράματος συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, που παρακολούθησε με ευλάβεια την τελετή, τηρώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις της Ορθόδοξης Πίστης.
Αποκορύφωμα της βραδιάς αποτέλεσε η καθιερωμένη συνάντηση των Επιταφίων στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου συναντήθηκαν οι Επιτάφιοι από κεντρικές ενορίες της πόλης. Οι ψαλμοί, τα φαναράκια και οι ήχοι των φιλαρμονικών δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και πνευματικής ανάτασης.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ η Δημοτική Αρχή και οι τοπικές αρχές έδωσαν το παρών, τηρώντας το έθιμο και συμμετέχοντας στην κοινή προσευχή.