Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο δήμαρχος Ιάσμου θέλει να κάνει το πρώτο τοπικό δημοψήφισμα πανελλαδικά

Το έκτακτο διάγγελμα Οντέρ Μουμίν και η καυστική απάντηση Κυριάκου Αμούτζα…

Εκτάκτως κάλεσε σε κλειστή σύσκεψη τα μέλη της παράταξης «Εμπρός» ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, στις 09:00 το πρωί της Παρασκευής 31/01. Υπό την παρουσία μόνο του «Χ», ο δήμαρχος έκανε γνωστό στους συνεργάτες του, την πρόθεση διεξαγωγής του πρώτου -πανελλαδικά- τοπικού δημοψηφίσματος. Τα μέλη της παράταξης συμφώνησαν και μετά την κλειστή σύσκεψη ο δήμαρχος προέβη σε σχετική ανακοίνωση στον αύλειο χώρο του δημαρχείου.

Άγνωστο εάν τελικά θα γίνει δημοψήφισμα
Το δημοψήφισμα, εάν τελικά γίνει, θα έχει ως αντικείμενο την ίδρυση ή μη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Ιάσμου (ΔΕΥΑΔΙ). Στις αρχές της εβδομάδας το θέμα δεν πήρε έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο (με 13 θετικές και 14 αρνητικές ψήφους). Ως εκ τούτου ο δήμαρχος θέλει να στραφεί στη λαϊκή ετυμηγορία, ευελπιστώντας σε ανατροπή του αποτελέσματος.

Ο νέος εκλογικός νόμος, Κλεισθένης, δίνει τη δυνατότητα στους κατά τόπους δημάρχους (ή περιφερειάρχες) να διενεργούν δημοψηφίσματα, αλλά μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο σε άλλο Δήμο. Για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο θα έχει αποφασιστικό κι όχι απλώς γνωμοδοτικό χαρακτήρα εάν εν τέλει διενεργηθεί, χρειάζεται απόφαση δημοτικού συμβουλίου με 2/3 των ψήφων. 

Επί της ουσίας, ο Οντέρ Μουμίν χρειάζεται -εάν παραστούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι- 18 ψήφους σε σύνολο 27, ενώ η παράταξή του διαθέτει 11. Συνεπώς απαιτείται η σύμπραξη είτε της παράταξης Κυριάκου Αμούτζα (8) είτε της παράταξης Καδή Ισμέτ (7) είτε αρκετές ατομικές ψήφοι. Η τύχη του δημοψηφίσματος θα κριθεί σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, με τον δήμαρχο πάντως ήδη να έχει προτείνει ως μέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την 8η Μαρτίου 2020.

Ο. Μουμίν: «Στις Δημοκρατίες λύση δίνει ο λαός»
Στο έκτακτο διάγγελμά του ο Οντέρ Μουμίν ξεκίνησε ως εξής: «Εδώ και τέσσερις μήνες η δημοτική αρχή δίνει μια πρωτοφανή μάχη για να εφαρμόσει τη δική σας εντολή. Την εντολή να διοικήσουμε με το ιστορικό ποσοστό των 65,98% (εν. το ποσοστό του β’ γύρου των εκλογών). Η οποία εντολή δυστυχώς δεν αναγνωρίζεται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «στόχος τους είναι […] η ταπείνωση και υποταγή της δική σας απόφασης», διαμηνύοντας πάντως ότι «δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αγνοήσει την κυρίαρχη βούλησή σας».

Ο δήμαρχος στη συνέχεια απευθύνθηκε στους δημότες Ιάσμου: «Θεωρώντας αναγκαία την ίδρυση της ΔΕΥΑΔΙ κρίνω σκόπιμο την προσφυγή σε εσάς. Στις Δημοκρατίες την λύση δίνει πάντοτε κυρίαρχα και αποφασιστικά ο λαός. Εγώ προσωπικά και ο συνδυασμός μου πορευόμαστε σύμφωνα με τις εντολές σας και λογοδοτούμε μονάχα σε σας». Σύμφωνα με τον ίδιο ως ερώτημα θα τεθεί η ίδρυση ή μη της ΔΕΥΑΔΙ. Όσο για την πλειοψηφία εντός του δημοτικού συμβουλίου που χρειάζεται, ελπίζει «ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα μας στερήσουν την ετυμηγορία των συνδημοτών σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα». Τέλος, έκανε γνωστό πως «θα είμαστε ο 1ος Δήμος πανελλαδικά που θα διενεργήσει δημοτικό δημοψήφισμα».

Κ. Αμούτζας: «Πάει να διχάσει τον κόσμο»
Εξαπίνης βρήκε τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κυριάκο Αμούτζα η ανακοίνωση επιθυμίας διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Τοποθετούμενος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm «σε πρώτη ανάγνωση» εκτίμησε ότι «αυτό που θέλει να κάνει -και μάλιστα σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο-  είναι πως πάει να διχάσει τον κόσμο του Ιάσμου και το θεωρώ πάρα πολύ επικίνδυνο», ενώ σε άλλη αποστροφή του είπε με αιχμηρό τρόπο: «βάζουμε σε έναν ευαίσθητο Δήμο με τσαρλατανίστικο τρόπο θέματα». Όσο για το τι στάση θα κρατήσει η παράταξή του επί του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, αυτό θα αποφασιστεί ομαδικά, άφησε να εννοηθεί ο κος Αμούτζας, ενώ κατηγόρησε τον κο Μουμίν πως «λειτουργεί αυτόβουλα σαν ηγέτης».

Επί της ουσίας της διαφωνίας του πάντως, εξήγησε ότι ο Δήμος Ιάσμου δεν μπορεί να αναλάβει τα οικονομικά βάρη μίας τέτοιου είδους δημοτικής επιχείρησης και πως με όσα ο νόμος ορίζει, πλέον, τα χρέη που θα αποκτήσει μία τέτοια επιχείρηση θα μετακυλύουν στους δημότες. Έφερε το παράδειγμα του Δήμου Αβδήρων που ήδη έχει βρεθεί με αντίστοιχα χρέη, ενώ πρόσθεσε με νόημα «πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά, τα εγγόνια και τους δημότες μας». Όσο για τις αιτιάσεις του δημάρχου ότι το νερό σε οικισμούς του Δήμου είναι ακατάλληλο απάντησε: «Είναι ντροπή να λέγονται δημόσια τέτοια πράγματα».

Το «ξήλωμα» υπογραφών έφερε αντιδράσεις
Στην παράλληλη εξέλιξη του σήριαλ Μουμίν-Αμούτζας που έδωσε στη δημοσιότητα ο χθεσινός «Χ» -κι αφορά στην αφαίρεση του δικαιώματος υπογραφών από τους τοπικούς προέδρους που προέρχονται από την παράταξη Αμούτζα- ο δήμαρχος αρχικά δεν θέλησε να πάρει θέση.

«Μας θλίβει ιδιαίτερα ότι δήλωσε πως οι πρόεδροι σκοπίμως δυσχεραίνουν το έργο της διοίκησης και των δημοτών. Εύλογα ρωτάω, από πού προκύπτει αυτή η βάναυση κατηγορία εναντίον των προέδρων;», διερωτήθηκε από τη ραδιοφωνική συχνότητα ο Κυριάκος Αμούτζας, με τον Οντέρ Μουμίν να επεμβαίνει απαντώντας  «το ‘σκοπίμως’ αφορά τον κο Αμούτζα όχι τους τοπικούς προέδρους, αλλά οι πρόεδροι ανήκουν στον συνδυασμό του».
Πάντως, σεβόμενοι την απόφαση δημάρχου, οι τοπικοί πρόεδροι κοινοτήτων Ιάσμου, Αμβροσίας, Σάλπης και Σώστη κατέθεσαν τις σφραγίδες εξουσιοδότησης υπογραφών τους, ενώ μέσω facebook ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ιάσμου Ηλίας Μπούκας κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι δεν λειτουργεί δημοκρατικά. Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Όραμα Αναγέννησης» του κου Αμούτζα διευκρίνισε ότι «η αντιπολίτευση ουδέποτε ζήτησε από τον δήμαρχο κ. Οντέρ Μουμίν να δώσει το δικαίωμα υπογραφής στους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων», εξηγώντας όμως ότι επιδιώκει αιτιολογημένες απαντήσεις στο λόγο που αφαιρέθηκαν οι εξουσιοδοτήσεις μόνο από τους προερχόμενους από την αντιπολίτευση τοπικούς προέδρους και με ποιον τρόπο έχουν εμποδίσει τον διοίκηση.

 

 

 

 

xronos

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Καβάλα | 53χρονος έκανε παράνομη ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων

Παράνομη ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων κατηγορείται ότι έκανε ένας 53χρονος, ο οποίος συνελήφθη ύστερα από επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλων, ακουστικών, ένα μικρό σκαλιστήρι κι ένα αυτοσχέδιο σκαπτικό εργαλείο, προέβη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σε εξερεύνηση του εδάφους στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται σε περιοχή της Καβάλας.

Έπειτα από έρευνες που ακολούθησαν βρέθηκαν τόσο στην κατοχή του όσο και στο σπίτι του δύο μολύβδινα αντικείμενα και δύο αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα, τα οποία εξετάστηκαν από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και διαπιστώθηκε ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εις βάρος του 53χρονου σχηματίστηκε δικογραφία, με την οποία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Καβάλας.

Πηγή: epiloges.tv/

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό | Αθώα η μητέρα για πορνογραφία και μαστροπεία

Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε τελικά την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση του Κολωνού, κηρύσσοντας ένοχο τον Ηλία Μίχο για το αδίκημα του βιασμού κατά πλειοψηφία. Ως προς τα υπόλοιπα αδικήματα, ο Ηλίας Μίχος κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη και ένοχος για Πορνογραφία ανηλίκου, καθώς κατείχε και διένειμε το υλικό μέσω πληροφορικών συστημάτων.

Παράλληλα, κρίθηκε ένοχος για μαστροπεία, ενώ αθωώθηκε για εμπορία ανηλίκου. Τέλος, κρίθηκε ένοχος για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών.

Σημειώνεται πως η μητέρα της ανήλικης κρίθηκε αθώα για πορνογραφία και για μαστροπείας. Η μητέρα κρίθηκε ενοχή μόνο για πλημμεληματική εκβίαση. Μόλις η μητέρα άκουσε την απόφαση η μητέρα ξέσπασε σε κλάματα.

«Η μητέρα είναι αθώα, όπως έλεγα από την πρώτη στιγμή, αυτό που έλεγε η 12χρονη ότι η 34χρονη δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση, επιβεβαιώθηκε από την απόφαση. Ήταν άδικη από την αρχή η προφυλάκισή της. Πήγε και κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και βρέθηκε στη φυλακή για 18 μήνες» σημείωσε ο δικηγόρος της μητέρας Απόστολος Λύτρας. 

«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ακούστηκε η φωνή της 12χρονης» είπε η δικηγόρος της μητέρας της 12χρονης.

«Η υπόθεση είναι μία δικαίωση για το παιδί, μία νίκη για τη Δικαιοσύνη, είμαστε συγκινημένοι. Το παιδί το έμαθε, ήταν στο σχολείο και μίλησε με τη μητέρα του» δήλωσε συνήγορος της μητέρας.

Όσοι βρίσκονταν στο δικαστήριο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα στο άκουσμα της απόφασης, ενώ αυτή την ώρα πλήθος κόσμου βρίσκεται έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και πανηγυρίζει. 

Πηγή: Newsit.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εξαφάνιση στην Καβάλα | Τι λέει ο πατέρας του 34χρονου αγνοούμενου

Κορυφώνεται η αγωνία για τον 34χρονο αγνοούμενο. Η εξαφάνιση στην Καβάλα, δηλώθηκε από την σύζυγό του. Ο νεαρός είχε πάει τα δίδυμα κοριτσάκια του, στο σχολείο…

Συναγερμός έχει σημάνει στην Καβάλα για την εξαφάνιση 34χρονου άνδρα. Το πρωί της Τετάρτης 27/03 πήγε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και μετά εξαφανίστηκε. Έχουν περάσει δύο ολόκληρες μέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του 34χρονου Χρίστου Θώμου και η αγωνία της οικογένειας του μεγαλώνει.

Στις έρευνες των αρχών συμμετέχει και ο πατέρας του, Θωμάς Θώμος, ο οποίος μιλάει στο newsit.gr: «Χθες το απόγευμα ένας κτηνοτρόφος ειδοποίησε ότι είδε τον γιο μου στο βουνό πίσω από τον ΧΥΤΑ Καβάλας και αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκομαι εδώ για να ψάξω και εγώ. Να δω τι γίνεται. Ο κτηνοτρόφος είπε πως του είχε ζητήσει νερό ο γιος μου και τον έστειλε σε μια ποτίστρα.

Μετά λέει μπήκε σε κάτι πουρνάρια κοντά σε μια χαράδρα και εξαφανίστηκε  Έρχεται και η ΕΜΑΚ. Είναι τεράστιο το βουνό. Και φαίνεται πως ήταν όντως ο γιος μου γιατί η περιγραφή ταιριάζει απόλυτα. Το θέμα είναι πως περνούν οι μέρες και ο γιος μου είναι κάπου χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς τίποτα. Ο γιος μου λάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή που όμως φαίνεται πως την είχε σταματήσει τους τελευταίους μήνες.Έχει δυο κοριτσάκια 2,5 ετών, είναι δίδυμα, και τα πήγε στον παιδικό σταθμό το πρωί της Τετάρτης. Πήρε καφέ, γύρισε στο σπίτι και γύρω στις 11:00 το πρωί τον καλούσε στο τηλέφωνο η γυναίκα του και δεν απαντούσε. Όταν η γυναίκα του γύρισε στο σπίτι το μεσημέρι δεν τον βρήκε και ενημέρωσε την αστυνομία. Φαίνεται πως πήρε μαζί του κάποια χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι και ένα μαχαίρι. Δεν πήρε κάτι άλλο».

Ανακοίνωση για την εξαφάνιση του 34χρονου εξέδωσε και το «Χαμόγελο του Παιδιού» και προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων του κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του, καθώς ενδέχεται να συντρέχουν λόγοι οι οποίοι θέτουν τη ζωή του σε κίνδυνο.

Ο Χρίστος Θώμος έχει ύψος 1.85 μ., έχει κανονικό βάρος, έχει ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε μαύρη φόρμα, μαύρη ζακέτα, χακί αθλητικά παπούτσια και κρατούσε χακί σακίδιο πλάτης.

Οποιοσδήποτε  έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το 24ωρο, στην «Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους Ενήλικες – 1017», σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας αλλά και μέσω της εφαρμογής Missing Alert app οπού υπάρχει ζωντανή ενημέρωση για την εξαφάνιση.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en