Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oφελος ως και 12 ευρώ το χρόνο από την έκπτωση 70% στο ρεύμα – τι πρέπει να προσέξετε

Ενα όφελος της τάξης του 12 ευρώ το χρόνο μεσοσταθμικά για κάθε έναν από τους 4,5 εκατομμύρια καταναλωτές της ΔΕΗ που διαμένουν σε περιοχές με συχνά προβλήματα αιθαλομίχλης, εκτιμάται ότι προκύπτει από την έκπτωση 70% στο κόστος της κιλοβατώρας, που ανακοίνωσαν προ ημερών τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας.Προφανώς, το τελικό όφελος θα εξαρτηθεί από την έκταση του φαινομένου, και τις κιλοβατώρες που θα καταναλώσει το κάθε νοικοκυριό κατά τις ημέρες ισχύος του μέτρου, που σημαίνει ότι ακριβείς υπολογισμοί δεν μπορούν να γίνουν. Διαφορετικό όφελος θα έχει κάποιος που θα σβήσει το τζάκι του και θα ανάψει μόνο ένα κλιματιστικό για 8 ώρες ημερησίως, και διαφορετικό εκείνος που θα ανάψει τρία κλιματιστικά μαζί με μια σόμπα για 15 ώρες.

Δεδομένου ωστόσο ότι το πρόβλημα δεν αναμένεται να εμφανιστεί πάνω από 10 -15 ημέρες το χρόνο, η έκπτωση εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένη. Αλλωστε το μέτρο δεν πρόκειται να κοστίσει στον Προϋπολογισμό παρά 40 εκατ. ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες για την κοινωνική αυτή παροχή που τέθηκε σε ισχύ στις 3 Ιανουαρίου, πρόκειται να δώσει σήμερα η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, σε κάθε ωστόσο περίπτωση το όφελος δεν αναμένεται να είναι σημαντικά μεγάλο.

Παράδειγμα

Έστω για παράδειγμα, ότι στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, το μέτρο αφορά συνολικά 10 ημέρες. Ο καταναλωτής που θα προτιμήσει τις ημέρες αυτές να ζεσταθεί με ένα κλιματιστικό για 10 ώρες ημερησίως, θα “κάψει» συνολικά 100 KWh (σσ: η ισχύς ενός μέσου κλιματιστικού 9.000 BTU είναι 1 Kw).

Υπό κανονικές συνθήκες θα πλήρωνε στη ΔΕΗ 9,4 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, όμως μετά την έκπτωση του 70%, θα πληρώσει 2,8 ευρώ. Εξοικονομεί δηλαδή 6,6 ευρώ έναντι του κανονικού τιμολογίου. Αντίστοιχα, αν ανάψει 3 κλιματιστικά για τις ίδιες ώρες θα εξοικονομήσει 20 περίπου ευρώ, κ.ο.κ.

Τι πρέπει να προσέξετε

Προσοχή διότι η έκπτωση του 70% μπορεί να ακούγεται πολύ μεγάλη, και να αφορά όλους όσους έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες, δηλαδή το 85% των νοικοκυριών, επειδή ωστόσο υπολογίζεται μόνο επί της τιμής της κιλοβατώρας, και όχι επί των υπόλοιπων χρεώσεων (τέλη χρήσης δικτύου, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, Τέλος ΑΠΕ, κ.ά.) αντιστοιχεί στο 50% επί του συνόλου του λογαριασμού.

Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν τυχόν παρασυρθούν από την έκπτωση του 70% και καταναλώσουν πολύ παραπάνω ηλεκτρικό απʼ ότι συνηθίζουν, τότε κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με επιπλέον χρεώσεις (τέλη χρήσης δικτύου, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, κ. ά.) οι οποίες αυξάνονται αναλογικά με την κατανάλωση των κιλοβατωρών.

Αν μάλιστα υπερβούν κατά πολύ τη συνηθισμένη τους κατανάλωση, κινδυνεύουν ακόμη και να αλλάξουν κατηγορία χρέωσης.

Εστω για παράδειγμα ότι ένα νοικοκυριό “καίει» το 4μηνο 1.600 κιλοβατώρες, αλλά το συγκεκριμένο διάστημα υπερβεί το όριο των 2.000 κιλοβατωρών, τότε αλλάζει κατηγορία μοναδιαίας χρέωσης, που σημαίνει ότι όλη του η κατανάλωση θα τιμολογηθεί με άλλη υψηλότερη τιμή.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρήστος Μέτιος | Σημαντικοί πόροι για έργα υποδομών τα επόμενα χρόνια στην ΠΑΜΘ

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στο γραφείο του στην Κομοτηνή.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι κ. Σκυλακάκης και Μέτιος τόνισαν ότι τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σημαντικοί πόροι για έργα υποδομών, τα οποία, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς επίσης των αυξημένων πόρων του νέου ΕΣΠΑ, θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση του ρόλου της Περιφέρειας ΑΜΘ ως γεωπολιτικού κόμβου στις μεταφορές, στην ενέργεια και στο εμπόριο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μεγάλες διακρίσεις από Καβαλιώτικες επιχειρήσεις εστίασης στην Αθήνα

Πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 στο ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) έγιναν οι βραβεύσεις επιχειρήσεων και οργανισμών και φορέων από το Ινστιτούτο Βιωσιμότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης “INBIAN”, αποκλειστικό εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Διαχείρισης Ποιότητας (EFQM).

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς που βραβεύτηκαν ήταν και τα εστιατόρια ΑΠΙΚΟ, ΨΑΡΑΚΙ αλλά και το Κουτούκι του Σαρρή.

Μάλιστα ο Γιάννης Σαρρής προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση :

«Τίποτα δε θα ήταν το ίδιο χωρίς αυτήν την ομάδα! Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου κάθε έναν και κάθε μία που είναι δίπλα μου καθημερινά και προσπαθούν για ένα άψογο αποτέλεσμα. Αυτό το διεθνές βραβείο είναι αναγνώριση της προσπάθειας όλων μας»

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Το προαναγγελθέν ναυάγιο οδήγησε σε παράταση του διαγωνισμού για την υπόγεια αποθήκη αερίου στη Ν. Καβάλα

Παράταση 4 μηνών έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ στην τελική φάση του διαγωνισμού παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έκανε αποδεκτό αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μετάθεση χρονικά της τελικής φάσης της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Κανονικά χθες 28 Νοεμβρίου οι υποψήφιοι επενδυτές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΣΦΑ και Energean) θα έπρεπε να καταθέσουν τις οικονομικές προσφορές τους.

Υπό το φόβο ενός …ναυαγίου, η κυβέρνηση αποφάσισε τη χορήγηση κι άλλης, πολλοστής, παράτασης στον διαγωνισμό παραχώρησης, καθώς σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες κανείς από τους μνηστήρες δεν επρόκειτο να συμμετάσχει στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Μπροστά σε ένα τέτοιο αδιέξοδο δόθηκε παράταση λίγων μηνών, καθώς η κυβέρνηση δεν είχε κανένα λόγο να «πεθάνει» το διαγωνισμό και να δημιουργήσει ένα ακόμα επικοινωνιακό πρόβλημα. Στο διάστημα της παράτασης το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί πως οι διεκδικητές θα έχουν περισσότερο χρόνο να αξιολογήσουν τα δεδομένα για την παραχώρηση και λειτουργία της ΥΑΦΑ, υπό το πρίσμα των συνθηκών της αγοράς αερίου, όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί τους προσεχείς μήνες.

«Αγκάθι» στην παραχώρηση αποτελεί το ποσοστό κοινωνικοποίησης 50% που όρισε η ΡΑΕ στον Κανονισμό Τιμολόγησης, θέτοντας μάλιστα πλαφόν στα 160 εκατ. ευρώ για το Απαιτούμενο Έσοδο το οποίο είναι εγγυημένο ως συνολικό ποσό προς ανάκτηση για όλα τα έτη λειτουργίας της Υπόγειας Αποθήκης.

Το πλαφόν αυτό ωστόσο υπολογίσθηκε από την Αρχή με οικονομικά στοιχεία του 2020. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτό συνυπολογίζονται μόλις 47-60 εκατ. ευρώ για το μη αντλήσιμο αέριο (cushion gas), τη στιγμή που σήμερα η τιμή του καυσίμου είναι πολλαπλάσια από ό,τι πριν από μία διετία. Επομένως, το ανώτατο αυτό όριο στην πράξη δεν αντιστοιχεί στο 50% της επένδυσης για την ανάπτυξη της υποδομής.

Κατά τη δημόσια διαβούλευση του Κανονισμού Τιμολόγησης, στις τοποθετήσεις τους και οι δύο μνηστήρες είχαν υποστηρίξει πως το πλαίσιο της ΡΑΕ είναι μακριά από το να θεωρείται ικανοποιητικό.

Παράλληλα, πρόσκομμα στην ελκυστικότητα της επένδυσης αποτελούν τα συνοδά έργα του ΔΕΣΦΑ στο σύστημα μεταφοράς, ώστε να μπορεί η αποθήκη να λειτουργεί απρόσκοπτα. Η εικόνα αναφορικά με τα έργα επαύξησης του Συστήματος είναι ασαφής καθώς ο Διαχειριστής θα τρέξει αργότερα το σχετικό market test.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: