Connect with us

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Oι καλύτερες τροφές για άντρες άνω των 50 ετών

Οι καλύτερες τροφές για τους άνδρες άνω των 50 ετών, είναι εκείνες που μπορούν να τους βοηθήσουν να ασχοληθούν με όλες τις αλλαγές στο σώμα τους, καθώς μεγαλώνουν. Οι γυναίκες περνούν στην εμμηνόπαυση, αλλά οι άνδρες βιώνουν τις δικές τους, πιο ανεπαίσθητες αλλαγές καθώς γερνούν.

Με την «ανδρόπαυση» ή ανδρική κλιμακτήριο, σιγά-σιγά μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης, όπως και ο μεταβολισμός, ο προστάτης διογκώνεται και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα και άλλες ασθένειες.
Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή του άνδρα, τη διάθεση, την ικανότητα να κοιμηθεί, τη συγκέντρωση και την υγεία του προστάτη.
Η σωστή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει την ενίσχυση της πνευματικής οξύτητας του άνδρα και να τον διευκολύνει να διαχειριστεί τα προβλήματα υγείας και να αυξήσει την ενέργειά του. Τρώγοντας μια ποικιλία υγιεινών τροφών θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και θα έχετε μια καλύτερη ζωή. Επίσης, οι άφθονες φυτικές ίνες είναι σημαντικές για το πεπτικό σας σύστημα.
Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις καλύτερες τροφές για τους άνδρες άνω των 50 ετών.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι από τις καλύτερες τροφές για τους άνδρες άνω των 50 ετών, για πολλούς λόγους. Βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και έχουν μια σειρά άλλα οφέλη. Τα αμύγδαλα μπορεί να βελτιώσουν τον ύπνο και τη διάθεσή σας, τα καρύδια Βραζιλίας αποτελούν μια από τις σούπερ τροφές για την υγεία του προστάτη, τα κλασικά καρύδια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν τους μυς, αλλά και οφέλη κατά του καρκίνου του προστάτη, τα φιστίκια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, προστατεύουν την καρδιά και βελτιώνουν τη στυτική λειτουργία.
Σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το λάχανο, και άλλα, είναι μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα για τους άνδρες άνω των 50 ετών. Βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και άλλων τύπων καρκίνου (ειδικά όταν τρώγονται ωμά) και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Μούρα Οι άνδρες προχωρημένης ηλικίας πρέπει να προσπαθήσουν να τρώνε ένα φλιτζάνι μούρα την ημέρα. Όλα τα είδη μούρων είναι ωφέλιμα, αλλά τα μύρτιλλα και τα μούρα acai, είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά και κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου.
Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, αλλά και στα φλαβονοειδή ανθοκυανίνες. Μια μελέτη από το Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι οι ανθοκυανίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τους άνδρες στην πρόληψη του Πάρκινσον. Οι άνδρες, αλλά όχι οι γυναίκες, που έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των φλαβονοειδών, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Πάρκινσον από τους άνδρες που έτρωγαν μικρότερη ποσότητα.
Κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά
Τα κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α), η οποία μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Οι κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές, τα ρόδια, οι ντομάτες, τα παντζάρια, τα καρότα, οι πιπεριές και οι πιπεριές τσίλι, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για τις καλύτερες τροφές για άντρες άνω των 50.
Οι πιπεριές τσίλι βοηθούν στη βελτίωση του μεταβολισμού, λειτουργούν ως διαλυτικό του αίματος και ακόμη, αυξάνουν τη διάθεση απελευθερώνοντας ενδορφίνες. Οι γλυκοπατάτες προλαμβάνουν το διαβήτη και πολλές άλλες ασθένειες, όπως το Alzheimer, το πάρκινσον, ο καρκίνος, η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Βοηθούν ακόμη στην υγεία του δέρματος και τις ρυτίδες.
Τα παντζάρια και άλλα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, μπορεί να βελτιώσουν τη σεξουαλική υγεία και τα καρότα κάνουν καλό στο δέρμα και βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου και της φλεγμονής .
Τέλος, το λυκοπένιο στις ντομάτες και το καρπούζι, βοηθά επίσης τη σεξουαλική υγεία προωθώντας παράλληλα ένα κανονικό μέγεθος του προστάτη και την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη .
Φασόλια και φακές
Γεμάτα φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, τα φασόλια και οι φακές αποτελούν ένα τέλειο υποκατάστατο του κρέατος. Όπως και τα μούρα, τα μαύρα φασόλια περιέχουν ανθοκυανίνες, που κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου.
Γνωρίζατε ότι τα φασόλια είναι νούμερο 1 στη λίστα των top 10 φυσικών μαχητών κατά του καρκίνου; Τα λευκά φασόλια έχουν μια από τις μεγαλύτερες επιδράσεις κατά των καρκινικών κυττάρων. Μια μελέτη από το Loma Linda University, ανέφερε ότι όσοι έτρωγαν φασόλια τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, παρουσίασαν 33% μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολυπόδων του παχέος εντέρου (που συχνά οδηγούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου).

Πράσινα φυλλώδη λαχανικάΤα σκούρα πράσινα λαχανικά, είναι ωφέλιμα για την υγεία του εγκεφάλου, αλλά και για τη σεξουαλική υγεία. Το σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και μπορεί να βοηθήσει τη στυτική λειτουργία. Επίσης, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φολικό οξύ και κάλιο, αλλά και ασβέστιο, το οποίο είναι καλό για τα οστά. Πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι και οι άνδρες απειλούνται από τον κίνδυνο για οστεοπόρωση. Μια μελέτη ανέφερε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είχαν 34% μειωμένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη.
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Το πλιγούρι βρώμης μάλιστα βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη, το κριθάρι, το καστανό ρύζι και το σιτάρι, ηρεμούν τη φλεγμονή των ιστών και συμβάλουν στην υγεία της καρδιάς.
Το σώμα μας αφομοιώνει δημητριακά ολικής αλέσεως πιο αργά από τα επεξεργασμένα κι έτσι κρατά χαμηλά τα επίπεδα ινσουλίνης. Η κατανάλωση περισσότερων από 5 γραμμάρια φυτικών ινών από δημητριακά ολικής αλέσεως κάθε μέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο.
Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά
Οι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τροφές, βοηθούν στην υγεία της καρδιάς, του προστάτη και του εγκεφάλου. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, αλλά και ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.
Ο λιναρόσπορος βελτιώνει τη διάθεσή μας, είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.
Τα παραπάνω ψάρια όμως έχουν κι άλλα οφέλη: Ο τόνος είναι πλούσιος σε νιασίνη για την καρδιά και σελήνιο. Μερικά τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά και το ορυκτό του ψευδαργύρου είναι τα στρείδια και τα καβούρια. Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του προστάτη και τη σεξουαλική υγεία.

Πράσινο τσάιΑν πίνετε αρκετά φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, θα συμβάλλετε στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του προστάτη, καθώς παρέχει καρδιαγγειακά οφέλη και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.
Επιπλέον, το πράσινο τσάι είναι καλό για τον εγκέφαλό. Σε μια ελβετική μελέτη, μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν πράσινο τσάι είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στο χώρο μνήμης του εγκεφάλου τους. Το πράσινο τσάι βοηθά επίσης κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Υγιή για την καρδιά έλαια
Στις καλύτερες τροφές για τους άνδρες άνω των 50 ετών, περιλαμβάνονται και αυτές που περιέχουν υγιή για την καρδιά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και έχει την ικανότητα να βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και τη μείωση της φλεγμονής στα κύτταρα και τις αρθρώσεις. Τα υγιή για την καρδιά έλαια, είναι επίσης σημαντικά για την υγεία του προστάτη. Ορισμένες μελέτες για τα υγιή για την καρδιά τρόφιμα που βοηθούν κατά του καρκίνου του προστάτη, έδειξαν ότι αυτά τα τρόφιμα, επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου και αυξάνουν την επιβίωση.
Υγιεινά μπαχαρικά για άνδρες άνω των 50 ετών
Υπάρχουν μπαχαρικά για το φαγητό, που είναι επίσης διαθέσιμα σε μορφή συμπληρώματος. Η κουρκουμίνη, η οποία προέρχεται από την κουρκούμη, βοηθά στην καταπολέμηση των όγκων και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που είναι ευεργετικές για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την προστατίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Η κανέλα έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία των μεγαλύτερων ανδρών, καθώς, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, μειώνει τη χοληστερόλη, βοηθά στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας και ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη. Τέλος, το σκόρδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και βοηθά στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κόψτε αυτές τις τροφές για να κερδίσετε μακροζωία

Μερικές τροφές δεν έχουν να μας προσφέρουν τίποτα, παρά μόνο μια ψευδή αίσθηση νοστιμιάς. Μάθε ποιες είναι και άρχισε να τις αφαιρείς από τη λίστα του σουπερμάρκετ.

Κάθε φορά που μπαίνω στον πειρασμό να φάω από εκείνες τις τροφές που «έχω κόψει» εδώ και αρκετό καιρό, φέρνω στο μυαλό μου όλα όσα μπορεί να προκαλέσει μια κακή διατροφή. Παράλληλα, θυμάμαι αυτό που λένε οι ειδικοί, ότι η διατροφή επηρεάζει ακόμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Και τότε περνάω με μεγαλύτερη ευκολία (και αρκετή ικανοποίηση) από ένα «πρόχειρο σνακ» σε ένα υγιεινό φρουτάκι.

Λένε ότι μια καλή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και ως θεραπεία ή να καταπολεμήσει μια φλεγμονή. Συνολικά, μπορεί να μας χαρίσει ακόμα και χρόνια ζωής.

Με την τεράστια ποικιλία τροφών που υπάρχει εκεί έξω, πόσο εύκολο είναι, άραγε, να ξεχωρίσουμε τις θρεπτικές από τις βλαβερές; Εσείς ξέρετε ποιες τροφές μας προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά και γιατί;

1. Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά πρέπει οπωσδήποτε να βγουν από τη λίστα του σουπερμάρκετ σας. Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα, ενώ έχει συνδεθεί και με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη ακόμα και με αναφορές για υψηλή αρτηριακή πίεση σε καταναλωτές στις ΗΠΑ.

 

τροφές
Unsplash Niklas Du
Επιπλέον, μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στα οστά.

2. Τεχνητά γλυκαντικά

Αν η ζάχαρη είναι τοξική, τότε η πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών ουσιών μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη μακροζωία.

Τα προστιθέμενα σάκχαρα και οι μη θρεπτικές γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες μάλιστα έχουν αυξηθεί κατά πολύ την τελευταία δεκαετία, βλάπτουν τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γλυκαντικών μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και την αντοχή των ανθρώπων στη γλυκόζη, καθιστώντας τους επιρρεπείς στον διαβήτη.

Επίσης, έρευνες έχουν ενοχοποιήσει τα τεχνητά γλυκαντικά για την εμφάνιση ασθενειών και καταστάσεων όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι τροφικές αλλεργίες.

τροφές
Unsplash Ignat Kushanrev

3. Κονσέρβες

Στην Ελλάδα τις θεωρούμαι κατά βάση λύση ανάγκης. Στο μυαλό μαςς είναι περισσότερο συνδυασμένες με το καλοκαίρι και το κάμπινγκ.

Ο λόγος για τον οποίο οι κονσέρβες πρέπει να αποφεύγονται εντοπίζεται στην επένδυση που έχουν τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Ειδικότερα, οι περισσότερες κονσέρβες έχουν επένδυση από δισφαινόλη Α, ένα τοξικό χημικό το οποίο μπορεί να διαρρεύσει στο τρόφιμο ενώ αν καταναλωθεί μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό. Η δισφαινόλη Α έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία και μορφές καρκίνου. Το να μην καταναλώνουμε τροφές σε κονσέρβες, μάλιστα, είναι μία από τις 15 αλλαγές στη διατροφή που συστήνονται για προστασία από τον καρκίνο.

4. Νουντλς στο λεπτό

Οι περισσότεροι από εμάς τα είχαμε στα ντουλάπια του φοιτητικού μας σπιτιού. Τα στιγμιαία νουντλς, όμως, είναι εξαιρετικά ανθυγιεινά αφού περιέχουν συντηρητικά, καρυκεύματα, τεχνητά χρώματα και τεχνητές γεύσεις. Έχουν πολλές βλαβερές χημικές ουσίες, αλλά ελάχιστη θρεπτική αξία.

Έρευνες το έχουν αποδείξει. Συγκεκριμένα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 στο Journal of Nutrition συμμετείχαν συνολικά πάνω από 10 χιλιάδες ενήλικες στη Νότια Κορέα. Όσοι ανέφεραν υψηλή κατανάλωση στιγμιαίων νουντλς (2-3 φορές την εβδομάδα) επιβεβαιώθηκε ότι είχαν υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, ένα σύνολο παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων. Το σύνδρομο αυτό έχει συμπτώματα όπως αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμαυψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κοιλιακό λίπος.

5. Γλυκά δημητριακά

Τα γλυκά δημητριακά μπορεί να είναι μια βολική και εύκολη επιλογή αλλά σίγουρα δεν είναι αυτή που θα σας χαρίσει μακροζωία. Όταν παράγονται, οι πρώτες ύλες περνούν από μια σειρά διεργασιών για να προκύψει το τελικό προϊόν. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους, προστίθενται πολλά συστατικά, θρεπτικά και βλαβερά. Τα περισσότερα από αυτά τα δημητριακά είναι φορτωμένα με πρόσθετη ζάχαρη και επεξεργασμένα σιτηρά.

 

τροφές
Unsplash Rod Long

6. Ντόνατς

Όσο απολαυστικά κι αν είναι τα ντόνατς, είναι από τις χειρότερες τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε. Κι αυτό γιατί περιέχουν έναν συνδυασμό συστατικών που τα κάνει εξαιρετικά ανθυγιεινά.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, τα ντόνατς περιέχουν επεξεργασμένο λευκό αλεύρι, το οποίο δεν έχει καμία θρεπτική αξία σε σύγκριση με τα προϊόντα ολικής άλεσης, πολλή ζάχαρη, και τρανς λιπαρά τα οποία προκύπτουν από τη «βουτιά» των ντόνατς στο λάδι κατά τη διαδικασία παρασκευής τους.

Υπολογίζεται ότι ένα ντόνατ μεσαίου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 15 γραμμάρια λίπους.

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα λιπαρά φρούτα αρχίζουν να θεωρούνται υπερτροφή

Ποια τα οφέλη τους για την υγεία

Μπορεί να μην σκέφτεστε το λίπος όταν σκέφτεστε τα φρούτα, αλλά υπάρχουν μερικά φρούτα που το περιέχουν. Μεταξύ αυτών είναι τα αβοκάντο, οι ελιές και οι καρύδες, με το μεγαλύτερο μέρος του λίπους σε αυτά τα φρούτα να είναι το υγιεινό, μονοακόρεστο είδος.

Η American Heart Association συνιστά, μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στη διατροφή σας να είναι μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα, σε αντίθεση με τα κορεσμένα ή τρανς λιπαρά. Κι αυτό γιατί τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι καλά για την υγεία της καρδιάς επειδή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας χοληστερόλης στο αίμα σας.

Γιατί τα λιπαρά φρούτα αρχίζουν να θεωρούνται superfood

Τα αβοκάντο είναι γνωστά ως υπερτροφή επειδή εκτός από το ότι περιέχουν υγιεινά λιπαρά, προσφέρουν πολλά άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυλλικό οξύκάλιομαγνήσιο και βιταμίνες Β2, Β3, Β5, Β6, C, Ε και Κ. Επιπλέον, σύμφωνα με το Healthline, ένα αβοκάντο παρέχει 14 γραμμάρια φυτικών ινών και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ακόμη περισσότερος λόγος για να προσθέσετε το αβοκάντο στη διατροφή σας.

Το αβοκάντο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association έδειξε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων αβοκάντο την εβδομάδα αποδείχθηκε ευεργετική για την καρδιά. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση μισού αβοκάντο δύο φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 16% και στεφανιαίας νόσου κατά 21%. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες αντικατέστησαν μία μερίδα βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, αυγά, γιαούρτι, τυρί και επεξεργασμένο κρέας με μία μερίδα ή μισή μερίδα αβοκάντο. Οι ερευνητές παρατήρησαν 62.225 υγιείς γυναίκες μεταξύ 30 και 55 ετών και 41.701 υγιείς άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 75 ετών. Και αυτό για διάστημα 30 ετών.

Η συγκεκριμένη μελέτη, μάλιστα, είναι σημαντική γιατί είναι μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ του αβοκάντο και της υγείας της καρδιάς. Ενώ οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υψηλότερες ποσότητες φυτικών λιπών βελτίωσαν την ποιότητα της διατροφής και μείωσαν τους κινδύνους για καρδιαγγειακές παθήσεις για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές συνιστούν την προσθήκη του συγκεκριμένου λιπαρού φρούτου στη διατροφή για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυγά: Πώς αποθηκεύονται για να διατηρούνται μεγάλο χρονικό διάστημα

Το πολύ απλό κόλπο που αποδεικνύεται αποτελεσματικό

Μια πολύ απλή συμβουλή αποθήκευσης τροφίμων θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των αυγών σας. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το να τα αποθηκεύετε ανάποδα. Μιλώντας στο Well+Good, η Lisa Steele, παραγωγός αυγών και συγγραφέας του «Fresh Eggs Daily Cookbook», μοιράστηκε ότι αποθηκεύοντας τα αυγά με το μυτερό άκρο προς τα κάτω -το αντίστροφο του τρόπου με τον οποίο τα αυγά συσκευάζονται συνήθως- μπορείτε να προστατεύσετε τον κρόκο του αυγού από δυνητικά επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να τον κάνουν να χαλάσει πιο γρήγορα.

Πώς ο τρόπος αποθήκευσης των αυγών επηρεάζει τη φρεσκάδα τους

Αυτό το βακτήριο βρίσκεται στον θύλακα αέρα που βρίσκεται στο πιο αμβλύ κάτω άκρο του αυγού. Έτσι με την πάροδο του χρόνου, οι μικροσκοπικοί πόροι του κελύφους του αυγού επιτρέπουν περισσότερο αέρα να εισχωρήσει στο αυγό. Αυτό προκαλεί την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Ενώ όλα τα αυγά κοτόπουλου περιέχουν κάποια ίχνη βακτηρίων αυτό γίνεται κυρίως ανησυχητικό όταν φτάσει στο κέντρο της πυκνότητας θρεπτικών συστατικών του αυγού, εξηγεί το tastingtable.com. Μόλις διεισδύσουν στον κρόκο, τα βακτήρια μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα σε πιάτα που περιέχουν μόνο μερικώς μαγειρεμένους κρόκους, όπως τα αυγά Benedict και τα ραβιόλια με κρόκο αυγού.

Πώς η ανάποδη αποθήκευση των αυγών εμποδίζει την εξάπλωση των βακτηρίων

Το ασπράδι του αυγού (γνωστό και ως λεύκωμα) περιέχει ένζυμα που σκοτώνουν τα βακτήρια και προστατεύουν τον κρόκο. Το Well+Good εξηγεί ότι καθώς τα αυγά γερνούν, οι πρωτεΐνες μέσα στο ασπράδι αρχίζουν να αλλοιώνονται και γίνεται ευκολότερο για τα βακτήρια να φτάσουν στον κρόκο. Όταν ένα αυγό αποθηκεύεται με το φαρδύ μέρος προς τα κάτω.

Ο αέρας μέσα στο κέλυφος θα προσπαθήσει να ανέβει προς τα πάνω, ερχόμενος σε επαφή με τον κρόκο. Αλλά αν αποθηκεύσετε τα αυγά σας αντίθετα. Τότε ο θύλακας αέρα βρίσκεται ήδη στην κορυφή και δεν πολεμάτε τη βαρύτητα για να διατηρήσετε τους κρόκους ασφαλείς.

Η Steele εξηγεί ότι, τι συμβαίνει αναποδογυρίζοντας τα αυγά σας στο κουτί.  «μειώνετε πιθανώς την πιθανότητα να κολλήσετε σαλμονέλα ή άλλες τροφιμογενείς ασθένειες. Αυτό γίνεται επειδή αυτά τα βακτήρια δεν είχαν τόσες πιθανότητες να φτάσουν στον κρόκο».

Η παραγωγός αυγών, επίσης, υποστηρίζει ότι…  Αν τα αυγά είναι αποθηκευμένα με την μυτερή πλευρά προς τα πάνω, μπορεί να προκαλέσει πιο γρήγορα ξήρανση του κρόκου. Αυτό θα κάνει τα αυγά να φαίνονται «λιγότερο φρέσκα».

Εάν μπορείτε, η Steele συνιστά, επίσης, να αγοράζετε άπλυτα αυγά, καθώς εξακολουθούν να έχουν μια επίστρωση που εμποδίζει τον αέρα και τα βακτήρια να εισέλθουν στο κέλυφος.

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: