Connect with us

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Oι καλύτερες τροφές για άντρες άνω των 50 ετών

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι καλύτερες τροφές για τους άνδρες άνω των 50 ετών, είναι εκείνες που μπορούν να τους βοηθήσουν να ασχοληθούν με όλες τις αλλαγές στο σώμα τους, καθώς μεγαλώνουν. Οι γυναίκες περνούν στην εμμηνόπαυση, αλλά οι άνδρες βιώνουν τις δικές τους, πιο ανεπαίσθητες αλλαγές καθώς γερνούν.

Με την «ανδρόπαυση» ή ανδρική κλιμακτήριο, σιγά-σιγά μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης, όπως και ο μεταβολισμός, ο προστάτης διογκώνεται και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα και άλλες ασθένειες.
Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή του άνδρα, τη διάθεση, την ικανότητα να κοιμηθεί, τη συγκέντρωση και την υγεία του προστάτη.
Η σωστή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει την ενίσχυση της πνευματικής οξύτητας του άνδρα και να τον διευκολύνει να διαχειριστεί τα προβλήματα υγείας και να αυξήσει την ενέργειά του. Τρώγοντας μια ποικιλία υγιεινών τροφών θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και θα έχετε μια καλύτερη ζωή. Επίσης, οι άφθονες φυτικές ίνες είναι σημαντικές για το πεπτικό σας σύστημα.
Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις καλύτερες τροφές για τους άνδρες άνω των 50 ετών.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι από τις καλύτερες τροφές για τους άνδρες άνω των 50 ετών, για πολλούς λόγους. Βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και έχουν μια σειρά άλλα οφέλη. Τα αμύγδαλα μπορεί να βελτιώσουν τον ύπνο και τη διάθεσή σας, τα καρύδια Βραζιλίας αποτελούν μια από τις σούπερ τροφές για την υγεία του προστάτη, τα κλασικά καρύδια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν τους μυς, αλλά και οφέλη κατά του καρκίνου του προστάτη, τα φιστίκια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, προστατεύουν την καρδιά και βελτιώνουν τη στυτική λειτουργία.
Σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το λάχανο, και άλλα, είναι μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα για τους άνδρες άνω των 50 ετών. Βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και άλλων τύπων καρκίνου (ειδικά όταν τρώγονται ωμά) και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Μούρα Οι άνδρες προχωρημένης ηλικίας πρέπει να προσπαθήσουν να τρώνε ένα φλιτζάνι μούρα την ημέρα. Όλα τα είδη μούρων είναι ωφέλιμα, αλλά τα μύρτιλλα και τα μούρα acai, είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά και κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου.
Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, αλλά και στα φλαβονοειδή ανθοκυανίνες. Μια μελέτη από το Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι οι ανθοκυανίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τους άνδρες στην πρόληψη του Πάρκινσον. Οι άνδρες, αλλά όχι οι γυναίκες, που έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των φλαβονοειδών, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Πάρκινσον από τους άνδρες που έτρωγαν μικρότερη ποσότητα.
Κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά
Τα κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α), η οποία μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Οι κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές, τα ρόδια, οι ντομάτες, τα παντζάρια, τα καρότα, οι πιπεριές και οι πιπεριές τσίλι, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για τις καλύτερες τροφές για άντρες άνω των 50.
Οι πιπεριές τσίλι βοηθούν στη βελτίωση του μεταβολισμού, λειτουργούν ως διαλυτικό του αίματος και ακόμη, αυξάνουν τη διάθεση απελευθερώνοντας ενδορφίνες. Οι γλυκοπατάτες προλαμβάνουν το διαβήτη και πολλές άλλες ασθένειες, όπως το Alzheimer, το πάρκινσον, ο καρκίνος, η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Βοηθούν ακόμη στην υγεία του δέρματος και τις ρυτίδες.
Τα παντζάρια και άλλα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, μπορεί να βελτιώσουν τη σεξουαλική υγεία και τα καρότα κάνουν καλό στο δέρμα και βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου και της φλεγμονής .
Τέλος, το λυκοπένιο στις ντομάτες και το καρπούζι, βοηθά επίσης τη σεξουαλική υγεία προωθώντας παράλληλα ένα κανονικό μέγεθος του προστάτη και την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη .
Φασόλια και φακές
Γεμάτα φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, τα φασόλια και οι φακές αποτελούν ένα τέλειο υποκατάστατο του κρέατος. Όπως και τα μούρα, τα μαύρα φασόλια περιέχουν ανθοκυανίνες, που κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου.
Γνωρίζατε ότι τα φασόλια είναι νούμερο 1 στη λίστα των top 10 φυσικών μαχητών κατά του καρκίνου; Τα λευκά φασόλια έχουν μια από τις μεγαλύτερες επιδράσεις κατά των καρκινικών κυττάρων. Μια μελέτη από το Loma Linda University, ανέφερε ότι όσοι έτρωγαν φασόλια τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, παρουσίασαν 33% μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολυπόδων του παχέος εντέρου (που συχνά οδηγούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου).

Πράσινα φυλλώδη λαχανικάΤα σκούρα πράσινα λαχανικά, είναι ωφέλιμα για την υγεία του εγκεφάλου, αλλά και για τη σεξουαλική υγεία. Το σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και μπορεί να βοηθήσει τη στυτική λειτουργία. Επίσης, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φολικό οξύ και κάλιο, αλλά και ασβέστιο, το οποίο είναι καλό για τα οστά. Πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι και οι άνδρες απειλούνται από τον κίνδυνο για οστεοπόρωση. Μια μελέτη ανέφερε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είχαν 34% μειωμένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη.
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Το πλιγούρι βρώμης μάλιστα βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη, το κριθάρι, το καστανό ρύζι και το σιτάρι, ηρεμούν τη φλεγμονή των ιστών και συμβάλουν στην υγεία της καρδιάς.
Το σώμα μας αφομοιώνει δημητριακά ολικής αλέσεως πιο αργά από τα επεξεργασμένα κι έτσι κρατά χαμηλά τα επίπεδα ινσουλίνης. Η κατανάλωση περισσότερων από 5 γραμμάρια φυτικών ινών από δημητριακά ολικής αλέσεως κάθε μέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο.
Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά
Οι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τροφές, βοηθούν στην υγεία της καρδιάς, του προστάτη και του εγκεφάλου. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, αλλά και ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.
Ο λιναρόσπορος βελτιώνει τη διάθεσή μας, είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.
Τα παραπάνω ψάρια όμως έχουν κι άλλα οφέλη: Ο τόνος είναι πλούσιος σε νιασίνη για την καρδιά και σελήνιο. Μερικά τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά και το ορυκτό του ψευδαργύρου είναι τα στρείδια και τα καβούρια. Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του προστάτη και τη σεξουαλική υγεία.

Πράσινο τσάιΑν πίνετε αρκετά φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, θα συμβάλλετε στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του προστάτη, καθώς παρέχει καρδιαγγειακά οφέλη και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.
Επιπλέον, το πράσινο τσάι είναι καλό για τον εγκέφαλό. Σε μια ελβετική μελέτη, μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν πράσινο τσάι είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στο χώρο μνήμης του εγκεφάλου τους. Το πράσινο τσάι βοηθά επίσης κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Υγιή για την καρδιά έλαια
Στις καλύτερες τροφές για τους άνδρες άνω των 50 ετών, περιλαμβάνονται και αυτές που περιέχουν υγιή για την καρδιά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και έχει την ικανότητα να βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και τη μείωση της φλεγμονής στα κύτταρα και τις αρθρώσεις. Τα υγιή για την καρδιά έλαια, είναι επίσης σημαντικά για την υγεία του προστάτη. Ορισμένες μελέτες για τα υγιή για την καρδιά τρόφιμα που βοηθούν κατά του καρκίνου του προστάτη, έδειξαν ότι αυτά τα τρόφιμα, επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου και αυξάνουν την επιβίωση.
Υγιεινά μπαχαρικά για άνδρες άνω των 50 ετών
Υπάρχουν μπαχαρικά για το φαγητό, που είναι επίσης διαθέσιμα σε μορφή συμπληρώματος. Η κουρκουμίνη, η οποία προέρχεται από την κουρκούμη, βοηθά στην καταπολέμηση των όγκων και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που είναι ευεργετικές για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την προστατίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Η κανέλα έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία των μεγαλύτερων ανδρών, καθώς, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, μειώνει τη χοληστερόλη, βοηθά στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας και ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη. Τέλος, το σκόρδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και βοηθά στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

Business

‘Lurpak Μαγειρέματα’ σε Καβάλα και Ξάνθη

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα ‘Lurpak Μαγειρέματα’ έχοντας ταξιδέψει ήδη σε 8 πόλεις στην Ελλάδα, συνεχίζουν το συναρπαστικό τους ταξίδι σε Καβάλα και Ξάνθη. Μαζί τους έρχονται δυο από τους καλύτερους σεφ της Ελλάδας, ο Στέλιος Παρλιάρος και ο Αλέξανδρος Παπανδρέου! Οι 2 σεφ θα επισκέφθηκαν επιλεγμένα σπίτια για να μαγειρέψουν με τις οικοδέσποινες και τον φιλικό τους κύκλο, σπιτικές γεύσεις, προσθέτοντας νέες ιδέες και μικρά μυστικά. Οι δυο σεφ υπέγραψαν βιβλία τα οποία παρέδωσαν στους νικητές του διαγωνισμού, και στη συνέχεια μαγείρεψαν σε super markets μεγάλης αλυσίδας για να δείξουν στον κόσμο πώς να φτιάχνουν γρήγορες και εύκολες συνταγές. Οι πελάτες των καταστημάτων είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυτά τα εδέσματα αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις με τους σεφ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το συστατικό σε αυγά, ψάρι και κρέας που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Δημοσιεύτηκε

στις

Μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται στο κρέας, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τα χόρτα, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ στις επόμενες δύο γενιές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που τονώνει τον εγκέφαλο, τον προστατεύει από τις νευροτοξίνες και ενισχύει τις λειτουργίες αυτοκαθαρισμού του.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσαν ότι όταν έγκυοι ποντικοί εκτρέφονταν για να αναπτύξουν μια ασθένεια τύπου Αλτσχάιμερ με διατροφή πλούσια σε χολίνη, οι απόγονοι τους κινδύνευαν λιγότερο από την εκφυλιστική εγκεφαλική νόσο.

Φάνηκε επίσης ότι τα γονίδια των απογόνων των ποντικών μεταλλάχτηκαν με τρόπο τέτοιο, ώστε να έχουν προστατευτική επίδραση στις μελλοντικές γενιές έναντι της νόσου, δίνοντας ελπίδες για την αντιμετώπισή της.

Οι νευροεπιστήμονες που ειδικεύονται στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, με επικεφαλής τους Ramon Velasquez και Salvatore Oddo, προσπάθησαν να ταΐσουν εγκύους ποντικούς που εκτρέφονταν για να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ με δίαιτα πλούσια σε χολίνη.

Τα ποντίκια ακολούθησαν αυτή τη διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Η δεύτερη γενιά ποντικών δεν έλαβε ποτέ συμπληρώματα χολίνης, αλλά παρουσίαζε καλύτερη μνήμη, υποδεικνύοντας ότι οι δίαιτες των προγόνων τους είχαν αλλάξει τα γονίδια τα δικά τους αλλά των μελλοντικών γενεών.

Η σημαντική ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στη χορήγηση συμπληρωμάτων χολίνης στις γυναίκες που βρίσκονται στην εγκυμοσύνη.

Καθιστά επίσης τη χολίνη μια πιθανή θεραπεία για τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ, καθώς το θρεπτικό συστατικό είναι πολύ ασφαλές συγκριτικά με πολλά φάρμακα. Επιπλέον, πρόκειται για πολύ οικονομικό συμπλήρωμα.

Η χολίνη χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παραγωγή ακετυλοχολίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή, απαραίτητου για τις λειτουργίες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η μνήμη, ο έλεγχος των μυών και η διάθεση. Η θρεπτική ουσία διαδραματίζει επίσης ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.

Λόγω της ζωτικής σημασίας της για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους, οι έγκυες πρέπει να προσλαμβάνουν 550mg την ημέρα, οι περισσότερες όμως δεν το κάνουν.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 90% των εγκύων δεν προσλαμβάνουν αυτή την ποσότητα.

Η ανεπάρκεια χολίνης συνδέεται με αδυναμία των βρεφών να ανταποκριθούν στα ορόσημα ανάπτυξης όπως το περπάτημα και η ομιλία.

Η έρευνα έδειξε ότι οι απόγονοι των ποντικών που είχαν ακολουθήσει δίαιτα πλούσια σε χολίνη θυμούνταν πολύ καλύτερα πώς να χαράζουν διαδρομές.

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τον ιστό του ιππόκαμπου αυτών των ποντικών –της περιοχής-κλειδί για τη μνήμη– διαπίστωσαν ότι στην επόμενη γενιά υπήρχαν οι ίδιες αντινευροτοξικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις που γνώριζαν ότι συνδέονται με τα συμπληρώματα χολίνης.

Προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες χολίνης στη διατροφή, αποδίδουν καλύτερα σε τεστ μνήμης και είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την άνοια.

Τα οφέλη από τα συμπληρώματα χολίνης αποδίδονται στην επιγενετική, το φαινόμενο κατά το οποίο η έκφραση των γονιδίων ενός ατόμου μεταβάλλεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που «καθαρίζουν» τις αρτηρίες

Δημοσιεύτηκε

στις

Εάν ο στόχος σας είναι να αποκαταστήσετε ή να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς σας, τότε πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει μια ποικιλία τροφών που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, την αρτηριακή σας πίεση και τη φλεγμονή, δηλαδή τους κύριους “ενόχους” της καρδιαγγειακής νόσου.

Όσον αφορά, λοιπόν, το πώς μπορείτε να καθαρίσετε τις αρτηρίες σας, πολλές από τις τροφές σε αυτήν τη λίστα περιέχουν καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά και διαλυτές φυτικές ίνες, που όχι μόνο κάνουν πολύ καλό στην καρδιά σας, αλλά συμβάλλουν και σε υγιές δέρμα, μαλλιά, στην παραγωγή καλών ορμονών, αλλά και στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από άλλες τροφές.

Η υψηλή χοληστερόλη τύπου LDL, η οποία είναι γνωστή και ως “κακή χοληστερόλη”, είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες της αθηροσκλήρωσης, δηλαδή της συσσώρευσης σκληρής πλάκας στις αρτηρίες σας, η οποία οδηγεί σε στένωσή τους, εμποδίζει την ομαλή ροή του αίματος και καταλήγει συνήθως σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, ή άλλη σοβαρή καρδιακή νόσο, ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε εκείνες τις τροφές που θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τις αρτηρίες σας και να προστατευθείτε από καρδιακές επιπλοκές.

Δείτε τις 10 κορυφαίες εξ’ αυτών:
1. Δημητριακά ολικής αλέσεως
Η American Heart Association συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον έξι μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα. Το πλιγούρι βρώμης, το πίτουρο βρώμης, το κριθάρι και το πίτουρο ρυζιού είναι δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν μεγάλες ποσότητες διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες δεσμέυουν την περιττή χοληστερόλη στον οργανισμό σας και του επιτρέπει να την αποβάλλει από το σώμα σας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα σας δώσουν επίσης μαγνήσιο, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, διατηρώντας την πίεση του αίματος σας σε υγιή επίπεδα.

2. Φρούτα
Μερικά φρούτα περιέχουν επίσης διαλυτές φυτικές ίνες. Προσθέστε 4-5 μερίδες ημερησίως από μήλα, αχλάδια, μπανάνες, δαμάσκηνα ή πορτοκάλια στην διατροφή σας για να μειώσετε ακόμα περισσότερο την LDL χοληστερόλη στο αίμα σας. Αυτά τα φρούτα παρέχουν επίσης αρκετό κάλιο, το οποίο μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του διαιτητικού νατρίου στην αρτηριακή πίεση.

3. Λαχανικά
Τα λαχανικά περιέχουν ενώσεις που ονομάζεται φυτικές στερόλες, οι οποίες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο με τις διαλυτές φυτικές ίνες. Επιλέξτε 3-5 ημερήσιες μερίδες από έντονα χρωματισμένα λαχανικά (γλυκοπατάτες, μπρόκολο, καρότα κλπ). Τα λαχανικά περιέχουν κάλιο, αντισταθμίζει την αρνητική δράση του αλατιού στην υπέρταση. Επίσης, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο, παρέχουν μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

4. Όσπρια
Σημαντικές ποσότητες διαλυτών ινών θα βρείτε επίσης στα όσπρια. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε 3-4 μερίδες όσπρια την εβδομάδα. Συμπεριλάβετε φακές, φασόλια και ρεβίθια στη διατροφή σας για να μειώσετε την LDL χοληστερόλη.

5. Ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στις αρτηρίες σας. Η φλεγμονή είναι ένας από τους βασικούς αιτιολογικούς παράγοντες σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες σας. Προγραμματίστε τουλάχιστον 2 μερίδες από λιπαρά ψάρια (σολομός, ιππόγλωσσα, σκουμπρί, τόνος, πέστροφα κλπ) εβδομαδιαία στο διαιτητικό σας πλάνο.

6. Άπαχο κρέας
Χρειάζεστε 85-170 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα. Αποφύγετε το τηγάνισμα του κρέατος ή το υπερβολικό “καψάλισμά” του στα κάρβουνα. Περιορίστε όσο μπορείτε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επειδή είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες σας.

7. Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (ή και και χωρίς λιπαρά) γαλακτοκομικά προϊόντα
Επιλέξτε τέτοιου τύπου γαλακτοκομικά προϊόντα επειδή περιέχουν ελάχιστα κορεσμένα λίπη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν επίσης ασβέστιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μυικού συστήματος. Δεν χρειάζεστε πάνω από 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.

8. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί περιέχουν Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στον καθαρισμό των αρτηριών, ενώ περιέχουν και αρκετό μαγνήσιο. Χρειάζεστε μόνο μια χούφτα την ημέρα, επειδή οι ξηροί καρποί είναι ταυτόχρονα πολύ πλούσια σε θερμίδες.

9. Έλαια
Τα καλά έλαια περιέχουν επίσης Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν την πρόληψη του σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες. Τα υγιή έλαια περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το έλαιο από canola. Το ελαιόλαδο ενισχύει επίσης τα επίπεδα της HDL (καλής χοληστερόλης), η οποία βοηθά στη μείωση του σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες σας. Προτιμήστε αυτού του τύπου τα έλαια αντί για βούτυρο στο μαγείρεμα για να πάρετε τις απαραίτητες 2-3 μερίδες που χρειάζεστε κάθε μέρα.

10. Ροφήματα
Το νερό είναι πολύ βασικό και πρέπει κάθε μέρα να πίνετε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια. Αποφύγετε, ωστόσο, χυμούς και επεξεργασμένα ποτά που περιέχουν πολύ ζάχαρη. Το μαύρο τσάι και το κόκκινο κρασί περιέχουν μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, δηλαδή φυτοχημικών συστατικών που προστατεύουν τις αρτηρίες σας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα οφέλη του ροδιού στην υγεία

Δημοσιεύτηκε

στις

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το ρόδι αποτελεί «σύμβολο» τύχης και αφθονίας. Παράλληλα όμως, πρόκειται και για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό χειμερινό φρούτο, με υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα και ευεργετικά συστατικά.

Ειδικότερα, το ρόδι συγκαταλέγεται στις πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, καλίου και φυλλικού οξέος. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, με μισό φλιτζάνι σπόρων ροδιού να προσφέρει 3.5 γραμμάρια ινών, ποσότητα που καλύπτει σημαντικό ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Από την άλλη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αντιοξειδωτικά του συστατικά, καθώς περιέχει υψηλά ποσά πολυφαινολών και ανθοκυανινών, που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την επιβλαβή δράση του οξειδωτικού στρες και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου.

Πράγματι, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών έχουν συσχετίσει την κατανάλωση ροδιού με μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και «κακής» χοληστερόλης, που αποτελούν βασικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέλος, μελέτες δείχνουν ότι το ρόδι πιθανόν να ασκεί αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
nikos keramika banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBE



ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

Αρέσει σε %d bloggers: