Quantcast
Connect with us

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Oι καλύτερες τροφές για άντρες άνω των 50 ετών

Οι καλύτερες τροφές για τους άνδρες άνω των 50 ετών, είναι εκείνες που μπορούν να τους βοηθήσουν να ασχοληθούν με όλες τις αλλαγές στο σώμα τους, καθώς μεγαλώνουν. Οι γυναίκες περνούν στην εμμηνόπαυση, αλλά οι άνδρες βιώνουν τις δικές τους, πιο ανεπαίσθητες αλλαγές καθώς γερνούν.

Με την «ανδρόπαυση» ή ανδρική κλιμακτήριο, σιγά-σιγά μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης, όπως και ο μεταβολισμός, ο προστάτης διογκώνεται και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα και άλλες ασθένειες.
Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή του άνδρα, τη διάθεση, την ικανότητα να κοιμηθεί, τη συγκέντρωση και την υγεία του προστάτη.
Η σωστή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει την ενίσχυση της πνευματικής οξύτητας του άνδρα και να τον διευκολύνει να διαχειριστεί τα προβλήματα υγείας και να αυξήσει την ενέργειά του. Τρώγοντας μια ποικιλία υγιεινών τροφών θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και θα έχετε μια καλύτερη ζωή. Επίσης, οι άφθονες φυτικές ίνες είναι σημαντικές για το πεπτικό σας σύστημα.
Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις καλύτερες τροφές για τους άνδρες άνω των 50 ετών.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι από τις καλύτερες τροφές για τους άνδρες άνω των 50 ετών, για πολλούς λόγους. Βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και έχουν μια σειρά άλλα οφέλη. Τα αμύγδαλα μπορεί να βελτιώσουν τον ύπνο και τη διάθεσή σας, τα καρύδια Βραζιλίας αποτελούν μια από τις σούπερ τροφές για την υγεία του προστάτη, τα κλασικά καρύδια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν τους μυς, αλλά και οφέλη κατά του καρκίνου του προστάτη, τα φιστίκια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, προστατεύουν την καρδιά και βελτιώνουν τη στυτική λειτουργία.
Σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το λάχανο, και άλλα, είναι μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα για τους άνδρες άνω των 50 ετών. Βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και άλλων τύπων καρκίνου (ειδικά όταν τρώγονται ωμά) και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Μούρα Οι άνδρες προχωρημένης ηλικίας πρέπει να προσπαθήσουν να τρώνε ένα φλιτζάνι μούρα την ημέρα. Όλα τα είδη μούρων είναι ωφέλιμα, αλλά τα μύρτιλλα και τα μούρα acai, είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά και κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου.
Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, αλλά και στα φλαβονοειδή ανθοκυανίνες. Μια μελέτη από το Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι οι ανθοκυανίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τους άνδρες στην πρόληψη του Πάρκινσον. Οι άνδρες, αλλά όχι οι γυναίκες, που έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των φλαβονοειδών, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Πάρκινσον από τους άνδρες που έτρωγαν μικρότερη ποσότητα.
Κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά
Τα κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α), η οποία μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Οι κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές, τα ρόδια, οι ντομάτες, τα παντζάρια, τα καρότα, οι πιπεριές και οι πιπεριές τσίλι, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για τις καλύτερες τροφές για άντρες άνω των 50.
Οι πιπεριές τσίλι βοηθούν στη βελτίωση του μεταβολισμού, λειτουργούν ως διαλυτικό του αίματος και ακόμη, αυξάνουν τη διάθεση απελευθερώνοντας ενδορφίνες. Οι γλυκοπατάτες προλαμβάνουν το διαβήτη και πολλές άλλες ασθένειες, όπως το Alzheimer, το πάρκινσον, ο καρκίνος, η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Βοηθούν ακόμη στην υγεία του δέρματος και τις ρυτίδες.
Τα παντζάρια και άλλα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, μπορεί να βελτιώσουν τη σεξουαλική υγεία και τα καρότα κάνουν καλό στο δέρμα και βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου και της φλεγμονής .
Τέλος, το λυκοπένιο στις ντομάτες και το καρπούζι, βοηθά επίσης τη σεξουαλική υγεία προωθώντας παράλληλα ένα κανονικό μέγεθος του προστάτη και την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη .
Φασόλια και φακές
Γεμάτα φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, τα φασόλια και οι φακές αποτελούν ένα τέλειο υποκατάστατο του κρέατος. Όπως και τα μούρα, τα μαύρα φασόλια περιέχουν ανθοκυανίνες, που κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου.
Γνωρίζατε ότι τα φασόλια είναι νούμερο 1 στη λίστα των top 10 φυσικών μαχητών κατά του καρκίνου; Τα λευκά φασόλια έχουν μια από τις μεγαλύτερες επιδράσεις κατά των καρκινικών κυττάρων. Μια μελέτη από το Loma Linda University, ανέφερε ότι όσοι έτρωγαν φασόλια τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, παρουσίασαν 33% μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολυπόδων του παχέος εντέρου (που συχνά οδηγούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου).

Πράσινα φυλλώδη λαχανικάΤα σκούρα πράσινα λαχανικά, είναι ωφέλιμα για την υγεία του εγκεφάλου, αλλά και για τη σεξουαλική υγεία. Το σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και μπορεί να βοηθήσει τη στυτική λειτουργία. Επίσης, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φολικό οξύ και κάλιο, αλλά και ασβέστιο, το οποίο είναι καλό για τα οστά. Πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι και οι άνδρες απειλούνται από τον κίνδυνο για οστεοπόρωση. Μια μελέτη ανέφερε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είχαν 34% μειωμένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη.
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Το πλιγούρι βρώμης μάλιστα βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη, το κριθάρι, το καστανό ρύζι και το σιτάρι, ηρεμούν τη φλεγμονή των ιστών και συμβάλουν στην υγεία της καρδιάς.
Το σώμα μας αφομοιώνει δημητριακά ολικής αλέσεως πιο αργά από τα επεξεργασμένα κι έτσι κρατά χαμηλά τα επίπεδα ινσουλίνης. Η κατανάλωση περισσότερων από 5 γραμμάρια φυτικών ινών από δημητριακά ολικής αλέσεως κάθε μέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο.
Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά
Οι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τροφές, βοηθούν στην υγεία της καρδιάς, του προστάτη και του εγκεφάλου. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, αλλά και ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.
Ο λιναρόσπορος βελτιώνει τη διάθεσή μας, είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.
Τα παραπάνω ψάρια όμως έχουν κι άλλα οφέλη: Ο τόνος είναι πλούσιος σε νιασίνη για την καρδιά και σελήνιο. Μερικά τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά και το ορυκτό του ψευδαργύρου είναι τα στρείδια και τα καβούρια. Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του προστάτη και τη σεξουαλική υγεία.

Πράσινο τσάιΑν πίνετε αρκετά φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, θα συμβάλλετε στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του προστάτη, καθώς παρέχει καρδιαγγειακά οφέλη και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.
Επιπλέον, το πράσινο τσάι είναι καλό για τον εγκέφαλό. Σε μια ελβετική μελέτη, μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν πράσινο τσάι είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στο χώρο μνήμης του εγκεφάλου τους. Το πράσινο τσάι βοηθά επίσης κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Υγιή για την καρδιά έλαια
Στις καλύτερες τροφές για τους άνδρες άνω των 50 ετών, περιλαμβάνονται και αυτές που περιέχουν υγιή για την καρδιά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και έχει την ικανότητα να βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και τη μείωση της φλεγμονής στα κύτταρα και τις αρθρώσεις. Τα υγιή για την καρδιά έλαια, είναι επίσης σημαντικά για την υγεία του προστάτη. Ορισμένες μελέτες για τα υγιή για την καρδιά τρόφιμα που βοηθούν κατά του καρκίνου του προστάτη, έδειξαν ότι αυτά τα τρόφιμα, επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου και αυξάνουν την επιβίωση.
Υγιεινά μπαχαρικά για άνδρες άνω των 50 ετών
Υπάρχουν μπαχαρικά για το φαγητό, που είναι επίσης διαθέσιμα σε μορφή συμπληρώματος. Η κουρκουμίνη, η οποία προέρχεται από την κουρκούμη, βοηθά στην καταπολέμηση των όγκων και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που είναι ευεργετικές για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την προστατίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Η κανέλα έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία των μεγαλύτερων ανδρών, καθώς, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, μειώνει τη χοληστερόλη, βοηθά στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας και ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη. Τέλος, το σκόρδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και βοηθά στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

FoodΕducators | Νέες Ευκαιρίες Εκπαίδευσης στα Τρόφιμα

Eκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα ενημερώθηκαν για τις ευκαιρίες στην εκπαίδευση τροφίμων που προσφέρει ο νέος Κόμβος FoodEducators στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στις 19 και 26 Ιουνίου, εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν διαδικτυακά σεμινάρια σχετικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα FoodΕducators του EIT Food, το οποίο συντονίζεται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) για τα έτη 2024-2025 και υλοποιείται σε συνεργασία με το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στα webinars συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τα Δωδεκάνησα, την Αθήνα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Κεντρική Μακεδονία και φυσικά την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το πρόγραμμα FoodEducators πραγματοποιείται στο πλαίσιο του EIT Food, του μεγαλύτερου οργανισμού καινοτομίας στον τομέα των τροφίμων στην ΕΕ. Ο νέος Κόμβος EIT Food στην Ελλάδα συντονίζεται από το ΔΠΘ και υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης.

Το EIT Food αποτελεί την ηγετική πρωτοβουλία στον τομέα των τροφίμων, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός συστήματος τροφίμων πιο βιώσιμου, πιο υγιεινού και πιο αξιόπιστου. Ένα βασικό κομμάτι της ευαισθητοποίησης των πολιτών στον τομέα της διατροφής είναι η εκπαίδευση και αυτό επιτυγχάνεται μέσω του προγράμματος FoodEducators, το οποίο βοηθάει τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους μαθητές τους για τον τομέα των τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια των webinars, οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τους στόχους του προγράμματος, τα εύχρηστα σχέδια μαθημάτων, τα οποία περιστρέφονται γύρω από την υγεία, τη βιωσιμότητα, τα τρόφιμα και τα συστήματα τροφίμων, καθώς και τις καριέρες στον αγροδιατροφικό τομέα, και τη διαδικασία απόκτησης των πιστοποιητικών.

Μπορείτε να παρακολουθήστε το webinar στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=MktMwvLhVfU

Οι εισηγητές των ενημερώσεων ήταν η Επιστημονικά Υπεύθυνη του EIT Food Hub στην Ελλάδα, Καθηγήτρια και Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ, Μαρία Μιχαλοπούλου, ο Συντονιστής του FoodEducators Hub στην Ελλάδα, Αναπληρωτής Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ, Αθανάσιος Μόγιας, η Διαχειρίστρια του EIT Food Hub στην Ελλάδα, PhD(c) στο ΔΠΘ, Παρασκευή Σώμαλου, η Αγγελική Λιάπη, μέλος του Teachers Advisory Board του FoodEducators και ο Συντονιστής του Europe Direct ΑΜ-Θ, Παναγιώτης Μπαρδάκης.

Η αρχή έγινε με επιτυχία, καθώς η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εγγραφείτε στην ιστοσελίδα του FoodEducators και μείνετε συντονισμένοι για επόμενες διαδικτυακές ενημερώσεις, καθώς και διά ζώσης εκπαιδεύσεις κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα τεράστια οφέλη από μια κουταλιά ελαιόλαδο κάθε πρωί | Ένα εμβόλιο ευεξίας

Κάποιοι το αποκαλούν «υγρό χρυσό». Το ελαιόλαδο αποτελεί από αρχαιοτάτων χρόνων βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, καθώς δεν δίνει απλώς καλύτερη γεύση στα τρόφιμα, αλλά βοηθάει ενεργά στην καλύτερη λειτουργία του σώματος.

Πριν από μερικούς μήνες, η συντάκτρια της «Vogue», Veronica Cristino, άρχισε να πίνει μια κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο κάθε πρωί με άδειο στομάχι. «Ξέρω, ακούγεται λίγο έντονο, αλλά, αφού άκουσα όλα τα οφέλη του, το ενέταξα στο καθημερινό μου πρόγραμμα το πρωί» αναφέρει η ίδια. Μέσα σε λίγες μέρες, η καθημερινή κατανάλωση μιας κουταλιάς ελαιολάδου τής έγινε συνήθεια, που συνεχίστηκε χάρη σε όλες τις ευεργετικές επιδράσεις που είδε στον οργανισμό της.

Λίγα λόγια για το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος, που αποτελείται από ελαϊκό οξύ, φυτοστερόλες, καροτενοειδή, τοκοφερόλες και πολυφαινόλες. Εξάγεται από την άλεση της σάρκας του καρπού της ελιάς και στη συνέχεια από το στράγγισμα του υγρού που βγαίνει. Το ελαιόλαδο:

  • καταπολεμά τον διαβήτη,
  • κάνει καλό στην καρδιά,
  • μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση,
  • διατηρεί τη χοληστερόλη υπό έλεγχο,
  • είναι αντιφλεγμονώδες,
  • ενισχύει τα οστά,
  • μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου,
  • συμβάλλει στην υγεία του εντέρου,
  • αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, καταπολεμώντας την κατάθλιψη.

Κανονικό ελαιόλαδο έναντι παρθένου ελαιόλαδου: Ποιο είναι καλύτερο;

Όταν πρόκειται να πάρετε την πιο ωφέλιμη κουταλιά, προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι συνήθεις παραλλαγές ελαιολάδου χρησιμοποιούν θερμότητα, για να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό από τον καρπό. Το παρθένο ελαιόλαδο, όμως, παραμένει ανεπεξέργαστο, γεγονός που το βοηθά στο να διατηρήσει όλα τα ευεργετικά του μόρια ανέπαφα.

Γιατί να πιείτε ελαιόλαδο με άδειο στομάχι το πρωί

Εκτός από τα οφέλη που δίνει η κατανάλωση ελαιολάδου μέσα στα γεύματα, η κατανάλωση μιας ή δύο κουταλιών της σούπας με άδειο στομάχι το πρωί έχει ιδιαίτερα οφέλη:

  • βοηθά στην πέψη,
  • βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου,
  • ρυθμίζει το εντερικό μικροβίωμα,
  • αποτελεί μια καθημερινή δόση αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών.

«Ήθελα να δοκιμάσω αυτή τη συνήθεια ευεξίας, επειδή έχω πολλά πεπτικά προβλήματα, όπως συχνή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που προκαλείται από το άγχος και τις όχι και τόσο καλές διατροφικές συνήθειες. Μέσα σε λίγες μέρες, ένιωσα πως το λάδι δημιουργούσε ένα προστατευτικό στρώμα στο στομάχι μου. Μέσα σε μερικές εβδομάδες, μετρούσα όλο και λιγότερα επεισόδια παλινδρόμησης και λιγότερες δυσκολίες στην πέψη», αναφέρει η ίδια.

DNews Widget
Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΦΕΤ | Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στο γιορτινό τραπέζι

Το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, περιλαμβάνει γεύματα για την πραγματοποίηση των οποίων δημιουργείται αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης πολλών ειδών τροφίμων, όπως κρέατα, πουλερικά και παραδοσιακά γλυκίσματα. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με σχετική του ανακοίνωση ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με τις «παγίδες» που πρέπει να αποφύγουν στις αγορές τροφίμων την περίοδο των γιορτών.

Αγορά και αποθήκευση τροφίμων κατά την εορταστική περίοδο

Κατά την προμήθεια τροφίμων από σημεία λιανικής πώλησης, συνιστώνται οι εξής πρακτικές:

Αγοράζουμε τρόφιμα από ελεγχόμενα σημεία της αγοράς και αποφεύγουμε τις αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές που δεν διαθέτουν τις σχετικές άδειες. Δίνουμε  επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό των σημείων πώλησης, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου.

Εξετάζουμε προσεκτικά την ένδειξη ημερομηνίας/κατανάλωσης στην ετικέτα, γνωρίζοντας ότι:

  • Η ένδειξη ανάλωση κατά προτίμηση πριν από (best before) αφορά την ποιότητα: το τρόφιμο μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια και μετά την ημερομηνία αυτής της ένδειξης, αλλά ενδεχομένως να μη διατηρεί την αρχική του ποιότητα.
  • Η ένδειξη ανάλωση έως (use by) αφορά την ασφάλεια: το τρόφιμο δεν πρέπει να καταναλωθεί μετά από αυτή την ημερομηνία, αφού ενδέχεται να μην είναι ασφαλές.
  • Τοποθετούμε σε διαφορετικές σακούλες τα τρόφιμα που αγοράζουμε ωμά και χρειάζονται μαγείρεμα (π.χ. κρέας, παρασκευάσματα κρέατος) από αυτά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες) για να αποφύγουμε πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακή επιμόλυνση.
  • Αγοράζουμε τελευταία τα προϊόντα τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη, ώστε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο του σπιτιού μας το συντομότερο δυνατό.
  • Κατά την αποθήκευση στο ψυγείο τοποθετούμε τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, ψάρι κ.λ.π.) στα κάτω ράφια και μέσα σε κατάλληλους θήκες για τρόφιμα, ενώ στα πάνω ράφια τοποθετούμε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες).

Αυτό αποκλείει την πιθανότητα να διαφύγουν υγρά (λόγω απόψυξης) από τα ωμά στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Ελέγχουμε με ένα θερμόμετρο, ότι η θερμοκρασία του ψυγείου μας δεν ξεπερνά τους 5 °C, είναι δηλαδή σε θερμοκρασία που κρατάει τα τρόφιμά μας ασφαλή μέχρι την ημερομηνία που αναγράφει η ετικέτα τους.

Χειρισμός τροφίμων για το γιορτινό τραπέζι

Πραγματοποιούμε πλήρη απόψυξη του κατεψυγμένου κρέατος πριν από το μαγείρεμα (π.χ. κατεψυγμένη γαλοπούλα, κατεψυγμένο κοτόπουλο), τοποθετώντας το στη συντήρηση του οικιακού ψυγείου, καλυμμένο με προστατευτική μεμβράνη συσκευασίας κατάλληλη για τρόφιμα και μέσα σε δοχείο κατάλληλο για τρόφιμα, το οποίο να κρατάει τα υγρά από την απόψυξη.

  • Για το χρόνο πλήρους απόψυξης, ανάλογα με το βάρος του προϊόντος, υπάρχουν προτεινόμενοι χρόνοι από τους προμηθευτές.
  • Τηρούμε τον χρόνο και τη θερμοκρασία ψησίματος της γαλοπούλας που προτείνεται στη συσκευασία, όταν πρόκειται για συσκευασμένες γαλοπούλες.
  • Σε διαφορετική περίπτωση, προσαρμόζουμε τους χρόνους μας ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος του προϊόντος.
  • Προετοιμάζουμε το κρέας για μαγείρεμα ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές για την υγιεινή τροφίμων ώστε να αποφύγουμε επιμολύνσεις μαγειρεμένου κρέατος με ωμά τρόφιμα.

Προμήθεια κρέατος βοοειδών, χοίρων, αιγοπροβάτων και πουλερικών

Στα σημεία πώλησης του κρέατος πρέπει να υπάρχουν πινακίδες για την καταγωγή-προέλευση του κρέατος, πληροφορία που πρέπει να αναγράφεται και στην αυτοκόλλητη ετικέτα που εκδίδεται από την ταμειακή μηχανή.

  • Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, ώστε να είναι ευανάγνωστη).
  • Τα σφάγια των ζώων πρέπει να έχουν σήμα καταλληλότητας (σφραγίδα) που τοποθετείται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
  • Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες) και αποπτιλωμένες (δίχως πούπουλα).

Προμήθεια κρέατος θηραμάτων

  • Τα σφάγια άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα.
  • Τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα πρέπει να φέρουν σήμα καταλληλότητας (σφραγίδα), ενώ τα τυποποιημένα (εισαγόμενα ή εγχώρια) πρέπει να έχουν σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής π.χ. για την Ελλάδα GR ή EL) και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.

Προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων

  • Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται σε ψυγείο ή σε ψυχόμενη προθήκη.
  • Τα συσκευασμένα τυριά πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής, π.χ. GR ή EL για την Ελλάδα), καθώς και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας πάνω στη συσκευασία.
  • Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

Προμήθεια και συντήρηση αυγών

Όλα τα αυγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα αυγών που πωλούνται στις λαϊκές αγορές) πρέπει να έχουν στο κέλυφός τους ένδειξη με τον κωδικό παραγωγού με ευδιάκριτα γράμματα/αριθμούς (μέθοδος εκτροφής, χώρα προέλευσης, Περιφερειακή Ενότητα, ταυτοποίηση μονάδας).

Επιπλέον, στις συσκευασίες των τυποποιημένων αυγών (εκτός από τις ενδείξεις που υπάρχουν στο κέλυφος), πρέπει να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους καθώς και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Για την καλύτερη συντήρηση των αυγών είναι αναγκαίο να διατηρούνται σε σκιερό και δροσερό χώρο ενώ σε περίπτωση που φυλάσσονται στο ψυγείο, η αλυσίδα ψύξης πρέπει να διατηρείται μέχρι την κατανάλωσή τους.

Ακόμη, είναι καλό να θυμόμαστε πως:

  • Δεν πλένουμε τα αυγά.
  • Δεν επιλέγουμε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και γενικά μη φυσιολογικό κέλυφος.
  • Δεν καταναλώνουμε αυγά με κηλίδες αίματος, ή με θολό ή χρωματισμένο ασπράδι, ή με ασπράδι ανακατεμένο με τον κρόκο ή αυγά με δυσάρεστη οσμή.
  • Δεν καταναλώνουμε τα αυγά ωμά.

Αλλεργιογόνα – Προφυλάξεις

Αν κάποιος από εμάς ή κάποιος γνωστός μας υποφέρει από κάποια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνουμε ασφαλείς επιλογές στο γιορτινό τραπέζι.

Όταν τρώμε σε καταστήματα μαζικής εστίασης ή παραγγέλνουμε φαγητό για το σπίτι ή αγοράζουμε μη προσυσκευασμένα τρόφιμα από φούρνους, κρεοπωλεία, παντοπωλεία κ.α., οι πληροφορίες σχετικά με τις ουσίες/προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες πρέπει να είναι διαθέσιμες στον τελικό καταναλωτή.

Αν κάποιος νιώσει αδιαθεσία ή παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση μετά από κατανάλωση κάποιου τρόφιμου, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Δεν ξεχνάμε ότι στο γιορτινό τραπέζι 

  • Η διατροφή μας,πρέπει να διακρίνεται από ποικιλία και στο μέτρο.
  • Μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τα περισσεύματα των τροφίμων μας με διαφορετικούς τρόπους.
  • Σκεπάζουμε τα περισσεύματα και τα βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός δύο ωρών.
DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en